Share |

«Συμφωνεί ο Καντάφι με την πρόταση Βενεζουέλας για διάλογο»

Οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές στη Λιβύη γιόρταζαν νωρίς το πρωί τη νίκη τους επί των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι καθώς κατόρθωσαν να απωθήσουν την επίθεση στην πόλη – λιμάνι της Μπρέγκα, ωστόσο νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσε το καθεστώς με τη νέα μέρα. Την ίδια ώρα και ενώ συνεχίζει να σφίγγει ο διεθνής κλοιός γύρω από τον Καντάφι, ο Αραβικός Σύνδεσμος δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει αυτός σε συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη. Με την πρόταση για ειρηνευτικό διάλογο του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, φέρονται να συμφώνησαν ο Λίβυος ηγέτης, Μουαμάρ Καντάφι και ο πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, όπως μετέδωσε το αραβικό δίκτυο Al Jazeera.

Οι εξεγερμένοι ζήτησαν την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από τη διεθνή κοινότητα, μεταδίδει το BBC, κάτι που ωστόσο προβληματίζει τη διεθνή κοινότητα καθώς εξετάζονται οι ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή αυτού του μέτρου. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μια μεγάλη επιχείρηση που θα συμπεριλάμβανε μια επίθεση στη Λιβύη προκειμένου να καταστραφεί η αεράμυνά της.

Διαβουλεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα διεξάγονται και στον ΟΗΕ, καθώς για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων απαιτείται ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τη Ρωσία να εμφανίζεται αρνητική υποστηρίζοντας πως η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μόνο εάν σημειωθούν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των πολιτών της χώρας.

Χθες οι καθεστωτικές δυνάμεις της Λιβύης προχώρησαν σε ευρείες επιθέσεις σε διάφορες πόλεις με σημαντικότερη την Μπρέγκα την οποία αναφέρθηκε για λίγο ότι την κατέλαβαν, κάτι όμως που δεν κράτησε παρά ελάχιστα αφού σύντομα αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Σύμφωνα με το Al Jazeera, που επικαλείται ιατρικές πηγές τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Το καθεστώς Καντάφι προχώρησε επίσης στο βομβαρδισμό της Αζνταμπίγια, 30 χλμ. μακριά από την Μπρέγκα.

Σήμερα ωστόσο έχουν γίνει αναφορές για δεκάδες οχήματα με μισθοφόρους που κατέφθασαν στην Μπρέγκα, με στόχο να επιτεθούν εκ νέου στους εξεγερμένους πολίτες. Οι αεροπορικές δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν νωρίς το πρωί νέες αεροπορικές επιδρομές κατά της Μπρέγκα.

 

Πηγές των αντικαθεστωτικών ανέφεραν επίσης ότι δυνάμεις πιστές στο Μουαμάρ Καντάφι απωθήθηκαν στο Ρας Λανούφ, 600 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, μία ημέρα μετά την επίθεση από εδάφους στην Μπρέγκα. Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι αναφορές για εισβολή καθεστωτικών δυνάμεων σε νοσοκομεία, όπου εκτελούν ή πετούν ακόμα και από τα παράθυρα τους αντικαθεστωτικούς τραυματίες.

Πρωτοβουλία Βενεζουέλας για διάλογο

Με το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, για τον τερματισμό της κρίσης στη Λιβύη, συμφώνησαν ο Λίβυος ηγέτης, Μουαμάρ Καντάφι και ο πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, όπως μετέδωσε το αραβικό δίκτυο Al Jazeera.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Καντάφι του πρότεινε τη θέσπιση μιας "διεθνούς ειρηνευτικής επιτροπής" στη Λιβύη προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στη χώρα. Ο Τσάβες πρότεινε στην επιτροπή να συμμετέχουν πολλές φίλες χώρες που θα αναλάβουν ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο λίβυο ηγέτη και τους εξεγερθέντες, ενώ καταδίκασε κάθε στρατιωτική επέμβαση, η οποία όπως είπε, θα ήταν "καταστροφή".

"Δεν είναι καλύτερο, αντί να στείλουμε στόλο και αεροπλάνα να στείλουμε μια αποστολή καλής θέλησης για να βοηθήσουμε ώστε τα αδέλφια μας να μη σκοτώνονται μεταξύ τους;", δήλωσε ο Τσάβες. "Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει έτοιμες να εισβάλουν στη Λιβύη. Και σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν καταδικάσει τη Λιβύη. Τί θέλουν;Το λιβυκό πετρέλαιο", τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας: "Θέλουμε ειρήνη για τη Λιβύη και πρέπει να αντιταχθούμε αποφασιστικά σε κάθε επιθυμία για επέμβαση".

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

(σκίτσο: Δον ΨΥΧΩΤΗΣ)