Share |

Αίγυπτος: Σκοτώνουν αστυνομικοί με πολιτικά, υπάλληλοι των πετρελαϊκών εταιριών,κοινοί κακοποιοί και κυβερνητικοί υπάλληλοι, με 17 δολάρια αμοιβή.

Όπως μετέδιδε χθες το DemocracyNow!, οι μάζες που επιτέθηκαν στους πολίτες ήταν κατά κύριο λόγο αστυνομικοί με πολιτικά, υπάλληλοι των πετρελαϊκών εταιριών που έλαβαν εντολή να διαδηλώσουν υπέρ του καθεστώτος, κοινοί κακοποιοί καθώς και κυβερνητικοί υπάλληλοι, ενώ άλλοι ανταποκριτές μετέδωσαν πως οι συμμετέχοντες στις τάξεις τους λάμβαναν 17 δολάρια αμοιβή.

Πυρά οπλοπολυβόλων ακουγόταν στην πλατεία Ταχρίρ μέχρι και πριν από μία ώρα ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών κράτησαν για όλη τη νύχτα. Γυρώ 04.00 τα ξημερώματα επαναλαμβανόμενες ριπές οπλοπολυβόλου ακουγόταν στην πλατεία Ταχρίρ (Απελευθέρωσης) της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 5 πολίτες και εκατοντάδες άλλοι να τραυματιστούν. Ο στρατός μετέβη με τανκς στην πλατεία αλλά δεν παρενέβη στις συμπλοκές, σύμφωνα με τον φιλοδημοκρατικό διαδηλωτή Mustafa el-Naggar.

Η ένταση ξεκίνησε χθες το μεσημέρι, όταν οι φιλοκυβερνητικοί «διαδηλωτές» προσέγγισαν την κεντρική πλατεία όπου για μέρες καταλύουν χιλιάδες πολιτών. Η έλευσή τους επέφερε δραματική αλλαγή στο κλίμα ενθουσιασμού που επικρατούσε μέχρι τότε και μετά από λίγο, οι περί τις 10.000 υποστηρικτές του Μουμπάρακ εξαπέλυσαν άγρια επίθεση κατά των ειρηνικών διαδηλωτών, προκαλώντας σκηνές χάους και πανικού. Ο στρατός που βρισκόταν μεταξύ των δύο στρατοπέδων τους επέτρεψε να περάσουν και να επιτεθούν χωρίς να επέμβει.

Η Ένωση Αιγυπτίων Νομικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι διαδηλωτές κατά του καθεστώτος δέχονταν τα πυρά της αντίπαλης πλευράς και ότι αρκετοί μεταξύ αυτών σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε τη μαρτυρία γιατρού που βρέθηκε στην περιοχή των επεισοδίων, ο οποίος επιβεβαίωσε το θανάσιμο τραυματισμό τουλάχιστον ενός διαδηλωτή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μετά την επίθεση με πυρά από υποστηρικτές του προέδρου Μουμπάρακ εναντίον διαδηλωτών, στρατός της Αιγύπτου παρέταξε στρατιωτικά οχήματα κατά μήκος της πλατείας Ταχρίρ, στο κέντρο του Καίρου.

«Η πλειοψηφία των τραυματιών φέρει τραύματα από πέτρες. Δεν υπάρχουν τραυματίες από σφαίρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, που απλά επαναλάμβανε ότι είχε μεταδώσει το Ελ Αραμπίγια. Γιατρός ωστόσο από το τμήμα των επειγόντων περιστατικών κατάγγειλε νεκρούς από σφαίρες και ότι οι τραυματίες από τα επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ ξεπερνούν τους 1.500. Παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ οι νεκροί από τις κινητοποιήσεις των εννιά ημερών ανέρχονται πλέον κοντά στους 300.

Τελευταίες εξελίξεις

14.53: Ο στρατός άνοιξε πυρ στον αέρα, για να κάνουν τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές που είχαν αρχίσει να προχωρούν να υποχωρήσουν. Πληθαίνουν οι αναφορές για συλλήψεις ή περιορισμό των ξένων δημοσιογράφων σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια. Δύο δημοσιογράφοι του Al Jazeera δέχθηκαν επίθεση ενώ πήγαιναν από το αεροδρόμιο στο κέντρο του Καΐρου. Η οργάνωση Save the Children, με έδρα τη Βρετανία, εξέφρασε ανησυχίες για τις αναφορές για βίαιες επιθέσεις ακόμα και κατά παιδιών στην Αίγυπτο.

14.25: Περί τα 50 άτομα έχουν τραυματιστεί στην πλατεία Ταχρίρ από τις σημερινές επιθέσεις των καθεστωτικών κατά των ειρηνικών διαδηλωτών. Στην πλατεία έχουν στηθεί αυτοσχέδιες κλινικές για την περίθαλψη των πολιτών. Δύο δημοσιογράφοι των New York Times τέθηκαν υπό «προστατευτική επιτήρηση» από την κρατική ασφάλεια ενώ συνελήφθησαν τρεις Πολωνοί δημοσιογράφοι. Ο στρατός που κρατούσε τους παρακρατικούς μακριά από τους διαδηλωτές έχουν διαλύσει τις γραμμές του, με αποτέλεσμα να απειλούνται. Οι καθεστωτικοί προσπαθούν να μειώσουν τη ροή των προμηθειών προς την πλατεία Ταχρίρ. Δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι οι καθεστωτικοί ετοιμάζουν μεγάλες ποσότητες βομβών μολότωφ. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η διακοπή του διαδικτύου στη χώρα τις τελευταίες 5 μέρες έχει κοστίσει στην οικονομία περί τα 90 εκατομμύρια δολάρια.

13.31: Ασφαλείς στην ελληνική πρεσβεία είναι οι Έλληνες δημοσιογράφοι που τραυματίστηκαν ελαφρά νωρίτερα. Οι παρακρατικές συμμορίες ωστόσο συνεχίζουν να επιτίθενται κατά των εκπροσώπων του διεθνούς Τύπου. Κόσμος εξακολουθεί να συρρέει στην πλατεία Ταχρίρ προς υποστήριξη των φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Προβλήματα σημειώνονται στις τηλεπικοινωνίες ενώ το διαδίκτυο έχει διακοπεί ξανά στη χώρα, σύμφωνα με το Al Jazeera. Ο στρατός φαίνεται να υιοθετεί ξανά μια πιο φιλική στάση προς τους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές, παρεμποδίζοντας τους φιλοκυβερνητικούς να προσεγγίσουν, αν και οι τελευταίοι εξακολουθούν να εκσφενδονίζουν πέτρες κατά του πλήθους. Διατυπώνονται κατηγορίες κατά της βρετανικής Vodafone για αποστολή μαζικών μηνυμάτων προς τους συνδρομητές, παρακινώντας τους να συμμετάσχουν στις φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις.

13.07: Πληθαίνουν οι αναφορές για νέες επιθέσεις κατά δημοσιογράφων. Πέντε τουλάχιστον ξένοι δημοσιογράφοι έπεσαν από το πρωί θύμα ξυλοδαρμού. Συνελήφθη ο Ολλανδός καμεραμάν Eric Feyte και αγνοείται η τύχη του. Ο Nicholas Kristof των New York Times δέχθηκε επίθεση και του κατέστρεψαν τον εξοπλισμό. Ο δημοσιογράφος Ian Lee μεταδίδει πως συλλαμβάνονται όσοι ξένοι εντοπίζονται στους δρόμους.

13.02: Ο Μπαν Κι Μουν εξέδωσε νέα ανακοίνωση σημειώνοντας πως «ο πρόεδρος Μουμπάρακ ανακοίνωσε πως θα παραμείνει μέχρι το τέλος της θητείας του και ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό ικανοποιεί τα αιτήματα του λαού του. Αν υπάρχει ανάγκη για αλλαγή, τότε αυτή πρέπει να συμβεί τώρα. Οι κυβερνητικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις θα προστατεύονται χωρίς καμία βία. Ανησυχούμε από τις επιθέσεις που βλέπουμε κατά των ειρηνικών διαδηλωτών».

12.12: Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζι, η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, η Ιταλική και Ισπανική κυβέρνηση εξέδωσαν μια λιτή κοινή δήλωση στην οποία αναφέρουν: "Παρακολουθούμε με μέγιστη ανησυχία την κατάσταση στην Αίγυπτο. Ο Αιγυπτιακός Λαός πρέπει να μπορεί να εξασκήσει ελεύθερα το δικαίωμά του για ειρηνικές συγκεντρώσεις και να απολαμβάνει την πλήρη προστασία των δυνάμεων ασφαλείας. Οι επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων είναι εντελώς απαράδεκτες. καταδικάζουμε όσους χρησιμοποιούν ή ενθαρρύνουν βία η οποία μόνον επιβαρύνει την πολιτική κρίση στην Αίγυπτο. Μόνο μια γρήγορη και με τάξη μετάβαση σε μια κυβέρνηση ευρείας βάσης θα καταστήσει εφικτό το να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος. Η διαδικασία μετάβασης πρέπει να ξεκινήσει τώρα".

12.05: Κοινή δήλωση Κάμερον, Μέρκελ, Σαρκοζί σε λίγο για “άμεση αλλαγή καθεστώτος”, σύμφωνα με το CNN.

11.41: Οι φιλοκαθεστωτικοί εξακολουθούν να εκσφενδονίζουν πέτρες κατά των διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ. Ο πρωθυπουργός Ahmed Shafiq πρόκειται να συναντηθεί με αντιπροσωπείες της αντιπολίτευσης, μεταδίδει η κρατική τηλεόραση. Νωρίτερα ωστόσο, το αντιπολιτευτικό κίνημα Kifaya (Αρκετά), ανακοίνωνε πως δεν πρόκειται να λάβει χώρα καμιά διαπραγμάτευση με το καθεστώς εάν δεν παραιτηθεί ο Χόσνι Μουμπάρακ. Επιπλέον, ο Ahmed Shafiq φέρεται να ζήτησε "συγνώμη" για τη χθεσινή θανατηφόρα βία κατά των ειρηνικών διαδηλωτών και δήλωσε πως θα διερευνηθούν τα αίτια των ταραχών. Οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera που βρίσκονται στην Αίγυπτο δέχονται απειλές για τη ζωή τους, όπως γράφουν στο Twitter, αλλά δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κάλυψη των ιστορικών εξελίξεων στη χώρα. Στρατιώτες που βρίσκονται παραταγμένοι γύρω από την πλατεία λένε στους δημοσιογράφους πως έχουν λάβει εντολές να επιτρέψουν σε φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές να εισέρθουν στο χώρο της πλατείας. Κακοποιοί οπλισμένοι με μαχαίρια αποτρέπουν ξένους δημοσιογράφους να προσεγγίσουν το χώρο, αναφέρουν άλλοι.

09.55: Εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης ζήτησε από τους Γάλλους πολίτες να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο. Νωρίτερα, η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες της να αναχωρήσουν άμεσα από την χώρα. Πληθαίνουν οι αποδείξεις ότι οι επιθέσεις ενορχηστρώθηκαν από το καθεστώς, αφού ορισμένοι από τους φιλοκυβερνητικούς που συνελήφθησαν από τους φιλοδημοκρατικούς έφεραν αστυνομικές ταυτότητες επάνω τους, μεταδίδει η Guardian. Τουλάχιστον 120 από αυτούς συνελήφθησαν από τους διαδηλωτές, οι οποίοι ανάρτησαν φωτογραφίες των ταυτοτήτων τους στο διαδίκτυο.

09.30: Εξακολουθούν να ηχούν πυροβολισμοί στην περιοχή του κέντρου του Καΐρου. Σύμφωνα με το Al Jazeera οι «υποστηρικτές» του καθεστώτος σχεδιάζουν μαζική προσέλευση στην πλατεία Ταχρίρ σήμερα. Τα τανκ του στρατού βρίσκονται σε όλους τους μεγάλους δρόμους. Το BBC μεταδίδει πως ο στρατός προχώρησε σε συλλήψεις διαδηλωτών, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ποιάς πλευράς.

08.54: Οι δυο πλευρές εξακολουθούν να εκσφενδονίζουν πέτρες κατά των απέναντί τους, ενώ η κρατική τηλεόραση μεταδίδει πως οι νεκροί από την πλατεία Ταχρίρ είναι πέντε και οι τραυματίες 836 ενώ σύμφωνα με τον υπουργο Υγείας, Ahmed Samih Farid, τα τραύματά τους «είναι κυρίως από ξύλα και πέτρες». Οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές δηλώνουν πάντως αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους. Εκατοντάδες πολίτες κατευθύνονται προς την πλατεία Ταχρίρ για να υποστηρίξουν τους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές για την 10η μέρα κινητοποιήσεων κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ.

07.30: Η οργάνωση Human Right Watch επιρρίπτει ευθύνες στον στρατό, επειδή επέτρεψε την είσοδο των παρακρατικών συμμοριών στην πλατεία Ταχρίρ καθώς και για το γεγονός ότι δεν προστάτεψε δημοσιογράφους και πολίτες που δέχονταν άγρια επίθεση. Η οργάνωση επιβεβαιώνει ότι οι «υποστηρικτές» του Μουμπάρακ λαμβάνουν 50 αιγυπτιακές λίρες για να κατέβουν στο κέντρο και καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν τη στρατιωτική ενίσχυση του καθεστώτος Μουμπάρακ και του στρατού.

Παρακολουθείστε ζωντανά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο εδώ.

«Συγκαλυμμένη απόπειρα λογοκρισίας»

Όπως κατήγγειλε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, οι φερόμενοι ως υποστηρικτές του προέδρου της Αίγυπτου, επιτέθηκαν με ιδιαίτερο μένος κατά δημοσιογράφων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν από μαχαιρίες αρκετοί και να καταστραφεί ο εξοπλισμός του. Η Επιτροπή χαρακτήρισε τα περιστατικά, ως συγκαλυμμένη προσπάθεια λογοκρισίας. Η Επιτροπή με ανακοίνωσή της οποία απαιτεί από τον Αιγυπτιακό στρατό να προστατεύσει τους δημοσιογράφους, που εργάζονται εκεί, καλύπτοντας τα γεγονότα. Παράλληλα αναφέρει και μία σειρά επιθέσεων, που έλαβαν χώρα εις βάρος εκπροσώπων του Τύπου.

Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Αμπντέλ Νταγιέμ, υπεύθυνο της οργάνωσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η Αιγυπτιακή κυβέρνηση, έχει υιοθετήσει μία στρατηγική εξουδετέρωσης των μαρτύρων, των πράξεών της. «Η κυβέρνηση έχει προσφύγει στη συγκαλυμμένη λογοκρισία μέσω εκφοβισμού και έτσι διαπράχθηκε μία σειρά σκόπιμων επιθέσεων εις βάρος δημοσιογράφων, από οργανωμένους οπαδούς του προέδρου Μουμπάρακ», είπε ο Νταγιέμ, ο οποίος παρέθεσε και τις περιπτώσεις έξι συγκεκριμένων περιστατικών.

Τουλάχιστον έξι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, εκ των οποίων οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι, έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ώρες στην Αίγυπτο ενώ κάλυπταν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένας από τους συλληφθέντες είναι φωτορεπόρτερ του European Pressphoto Agency (EPA). Ο φωτορεπόρτερ φέρεται να έχει τραυματιστεί στο κεφάλι. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποια υπηρεσία τον συνέλαβε, όμως οι μάρτυρες είπαν ότι είδαν να τον μεταφέρουν με στρατιωτικό όχημα.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και ο Έλληνας δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου ενώ προσήχθη και ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης.

Δύο Σουηδοί δημοσιογράφοι της εφημερίδας Aftonbladet κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν επίθεση σήμερα από το πλήθος σε μια φτωχογειτονιά του Καΐρου και στη συνέχεια συνελήφθησαν από έναν στρατιωτικό. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ότι καταβάλει προσπάθειες για την απελευθέρωσή τριών δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί στην Αίγυπτο. «Ενεργούμε για τη διευθέτηση της κατάστασης» δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες επειδή οι συνομιλίες με τις αιγυπτιακές αρχές συνεχίζονται.

ΗΠΑ: Τώρα σημαίνει τώρα...

Η Ουάσινγκτον κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ακόμη στην Αίγυπτο να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς τόνισε ότι οι αλλαγές στο καθεστώς πρέπει να γίνουν τώρα και επισήμανε πως «τώρα σημαίνει τώρα». Ανέφερε επίσης, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατέστησε απολύτως σαφές στον Αιγύπτιο ομόλογό του ότι «η μετάβαση πρέπει να ξεκινήσει τώρα στην Αίγυπτο».

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε τις «απεχθείς» αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον αιγύπτιο αντιπρόεδρο 'Ομαρ Σουλεϊμάν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

(ΠΗΓΗ: tvxs)

 

(ΣΚΊΤΣΟ: Δον ΨΥΧΩΤΗΣ)