Share |

Αναστολή του αμφιλεγόμενου νόμου περί συνδικάτων στο Ουισκόνσιν

Δικαστήριο του Ουισκόνσιν ανέστειλε προσωρινά την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου νόμου που στοχεύει στην περιστολή των δικαιωμάτων των συνδικάτων, απόφαση που θεωρείται πλήγμα για τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της Πολιτείας. «Το αίτημα για προσωρινή αναστολή (...) γίνεται δεκτό», είπε η δικαστής Μάριαν Σούμι, διατάσσοντας τις πολιτειακές αρχές «να μην δημοσιεύσουν» το νόμο.

      Ο νόμος εγκρίθηκε στις 10 Μαρτίου μόνο από τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, κάτω από απίστευτες συνθήκες. Οι Ρεπουμπλικανοί είχαν οχυρωθεί στο κτίριο του κοινοβουλίου και η ψηφοφορία έγινε χωρίς να υπάρχει απαρτία, λόγω της άρνησης των Δημοκρατικών να συμμετάσχουν στη διαδικασία, σε μια προσπάθεια να μην περάσει το νομοσχέδιο. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν επί εβδομάδες στην πρωτεύουσα του Ουισκόνσιν, Μάντισον, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο το οποίο στερεί από τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων σχεδόν όλα τους τα δικαιώματα όσον αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, εκτός από τις μισθολογικές.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Σκοτ Γουόκερ το μέτρο αυτό στοχεύει στην εξοικονόμηση 300 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Για να μην υπάρξει απαρτία και να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο οι 14 Δημοκρατικοί Γερουσιαστές της Πολιτείας εγκατέλειψαν στις 17 Φεβρουαρίου το Ουισκόνσιν και κρύβονταν ώστε να μην αναγκαστούν να παραστούν. Οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης και πρόστιμο 100 δολαρίων για κάθε ημέρα απουσίας τους από το Καπιτώλιο.

 

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ