Share |

Αυστρία-Ελλάδα: Αναδίπλωση της αυστριακής Βουλής στην υπόθεση "λογοκρισίας" του Μίκη Θεοδωράκη

του ανταποκριτή μας Δ. Δημητρακούδη

 

 

Αναδίπλωση στην απόφαση της προέδρου της αυστριακής Βουλής, Μπάρμπαρα Πράμερ, να ματαιώσει την προγραμματισμένη για χθες παρουσίαση του μνημειώδους έργου "Μαουτχάουζεν" του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη και διεθνώς γνωστού αγωνιστή της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, Μίκη Θεοδωράκη, στην τελετή μνήμης των θυμάτων του Ναζισμού στην αυστριακή Εθνοσυνέλευση, κάνει σήμερα το απόγευμα, με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της αυστριακής Βουλής, η οποία μεταδόθηκε και από το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΡΑ.

 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με το μουσικό πρόγραμμα της χθεσινής εκδήλωσης μνήμης στο κοινοβούλιο κατά της βίας και του ρατσισμού η πρόεδρος του εθνικού κοινοβουλίου Mπάρμπαρα Πράμερ έλαβε σήμερα την ακόλουθη θέση:

 

Στην αρχή είχε σχεδιαστεί η εκτέλεση της Καντάτας Μαουτχάουζεν του Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Πριν από την εκδήλωση της έγινε γνωστό η ύπαρξη μιας αντιπαράθεσης για δήθεν αντισημιτικές δηλώσεις του κύριου Θεοδωράκη. "Χωρίς να είμαι σε θέση να ελέγξω και να λάβω με κάποιο τρόπο θέση ως προς το περιεχόμενο αυτών των κατηγοριών αποφάσισα την αλλαγή του μουσικού προγράμματος της εκδήλωσης. Θεώρησα σημαντικό ότι δεν θα πρέπει το θέμα αυτό να αποπροσανατολίσει από το πραγματικό νόημα και περιεχόμενο της επετείου αυτής", τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Πράμερ, ως προς τους λόγους για τη λήψη αυτής της απόφασής της.

 

Όπως αναφερόταν απόψε από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη, ο Έλληνας πρέσβης στην Αυστρία, Παναγιώτης Ζωγράφος, είχε πριν την έκδοση της σχετικής ανακοίνωσης, επαφή με το γραφείο της προέδρου της αυστριακής Βουλής, ζητώντας εξηγήσεις για το όλο θέμα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, της απόφασης αυτής της προέδρου της αυστριακής Βουλής είχε προηγηθεί στα μέσα Απριλίου, ανοικτή επιστολή προς την κ. Πράμερ, του αντιπροέδρου μιας Επιτροπής για τη Χριστιανοεβραική Συνεργασία, Βίλι Βάιστς, στην οποία εκείνος απέρριπτε την επίσημη πρόσκλησή του από την κ. Πράμερ να παραστεί στην χθεσινή Τελετή Μνήμης στην αυστριακή Εθνοσυνέλευση.

 

Στην ανοικτή επιστολή του, ο κ. Βάιστς, αιτιολογώντας την απόρριψη της πρόσκλησης, τόνιζε πως με αυτή η κ. Πράμερ περιμένει από "ένα βιεννέζο Εβραίο με βιεννέζικες ρίζες, σε ανάμνηση της εκτόπισης των γονέων του το 1938 και της δολοφονίας ενός μεγάλου μέρους της οικογένειας, να αφουγκραστεί τη μουσική κάποιου που δηλώνει το 2011 αντισημίτης".

 

Στη μακρά ανοικτή επιστολή και σε πολύ έντονο τόνο, παρατίθενται δήθεν αντισημιτικές δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη, όπως κατά την παρουσίαση ενός βιβλίου του στις 4 Νοεμβρίου του 2003, δηλώσεις που χαρακτηρίστηκαν από κάποιους "αντισημιτικές", κάτι που είχε αντικρούσει κατηγορηματικά ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης.

 

Είναι γνωστό πως ο Μίκης Θεοδωράκης είχε επισημάνει τότε πως ο ίδιος πάντα υποστήριζε την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και υπήρξε ήδη στη δεκαετία του 1970 μεσολαβητής μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως η κριτική του αφορούσε ως εκ τούτου την πολιτική του τότε Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

 

Ο σχετικός σάλος για την συγκεκριμένη στάση της προέδρου της αυστριακής Βουλής δημιουργήθηκε μετά τη χθεσινή είδηση της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας (και νωρίτερα του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΡΑ), για απόφαση της κ. Πράμερ, αλλαγής του προγράμματος της χθεσινής Τελετής Μνήμης στη Βουλή, με ματαίωση της παρουσίασης του "Μαουτχάουζεν" και αντικατάσταση με άλλα μουσικά έργα.

 

Σύμφωνα με την είδηση, η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής αιτιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη τις "επανειλημμένες αντισημιτικές δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη τα προηγούμενα χρόνια, με τις οποίες ο ίδιος άφησε άσχημες εντυπώσεις".

 

Για πολλούς, η απόφαση υπήρξε προσβολή στο πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη του οποίου το όνομα ταυτίστηκε στα πέρατα του πλανήτη, όσο κανενός άλλου, με τον αιώνιο, χωρίς εθνικές ή άλλες διακρίσεις, αγώνα του ανθρώπου για την κατάκτηση της Ελευθερίας και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

 

Επιπλέον θεωρήθηκε πως με τη ματαίωση της παρουσίασης του συγκεκριμένου έργου, προσβάλλεται και η μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντα μεγάλου Ελληνα συγγραφέα, ποιητή και Ακαδημαικού, Ιάκωβου Καμπανέλλη, που έγραψε τα ποιήματα του "Μαουτχάουζεν" και ο οποίος υπήρξε κρατούμενος στο ομώνυμο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

 

Η Ημέρα Μνήμης (κατά της βίας και του ρατσισμού) που τιμήθηκε χθες από την αυστριακή Εθνοσυνέλευση παρουσία του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, καθιερώθηκε και γιορτάζεται από το 1997 και μετά, κάθε χρόνο την 5η Μαίου, επέτειο απελευθέρωσης του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν όπου στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πάνω από 122.000 κρατούμενοι, ανάμεσά τους και 3.700 Ελληνες, θανατώθηκαν από τους Ναζί.

 

Σημειώνεται πως η κ. Πράμερ, ως πρόεδρος της αυστριακής Βουλής, πρόκειται να ηγηθεί της αυστριακής αντιπροσωπείας με συμμετοχή μελών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στις τελετές μνήμες που θα πραγματοποιηθούν μεθαύριο Κυριακή 8 Μαίου στις πρώην εγκαταστάσεις του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, έξω από το ομώνυμο χωριό, 170 χιλιόμετρα δυτικά της Βιέννης.

 

Στις τελετές αναμένονται δεκάδες αντιπροσωπείες με πολλές χιλιάδες συμμετέχοντες από όλες τις χώρες της Ευρώπης που είχαν εκεί τα θύματά τους, ανάμεσά τους και ελληνική η οποία, στο ελληνικό μνημείο στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης, θα τιμήσει με τρισάγιο, ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων και παρουσίαση του έργου "Μαουτχάουζεν" από το μουσικό σχήμα της Βιέννης "Οι Ελληνες", τη μνήμη των 3.700 Ελλήνων που υπήρξαν εκεί θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Ο Μίκης Θεοδωράκης, έχοντας δίπλα του τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά το μελοποιημένο το 1966, μνημειώδες έργο του "Μαουτχάουζεν" σε ποίηση Καμπανέλλη, στον τόπο του μαρτυρίου στο Μαουτχάουζεν το Μάιο του 1988, σε μια ιστορική συναυλία του με την Μαρία Φαραντούρη, την Ελινόαρ Μοάβ-Βιντιάδη και την Ανατολικογερμανίδα Γκίζελα Μάι, παρουσία του τότε καγκελάριου της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι και δεκάδων χιλιάδων προσκυνητών από όλη την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ