Share |

Αυτό δεν είναι είδηση, για την τηλεόραση μας

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου

Nεκρός εργαζόμενος στο υπουργείο Εργασίας

 

 

Παράνομα εργαζόμενος σε κτίριο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,

 

 

Στη φωτογραφία, ο ρουμάνος τεχνικός που πέφτει διαμαρτυρόμενος, μέσα στη βουλή.

 

Η αστυνομία αυτεπάγγελτα άσκησε ποινική δίωξη στην ...Επιθεώρηση Εργασίας!!!!.

Το θύμα ήταν πατέρας 4 ανήλικων παιδιών.

 

 

 Να υποθέσουμε, ότι ο εισαγγελέας που άσκησε δίωξη για τον ξυλοδαρμό του κου Χατζηδάκη θα ασκήσει δίωξη και στο επιτελείο υπουργών-υφυπουργών του υπουργείου,

 

Τη ζωή του έχασε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής ένας 32χρονος Αιγύπτιος που εργαζόταν σε κτίριο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, επί της οδού Κοραή, πέφτοντας από τον τρίτο όροφο την ώρα που είχε βγει για να καθαρίσει τα τζάμια. Η Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού καταγγέλλει στο tvxs.gr πως όχι απλώς δεν υπήρχε κανένα μέτρο προστασίας του εργαζόμενου, αλλά και πως το θύμα εργαζόταν παράνομα.

 

Το θύμα εργαζόταν ως καθαριστής τζαμιών στο υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματεία Κοινοτικών και άλλων Πόρων, αρμόδια, επίσης, για τη διαχείριση και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, στην οδό Κοραή 4. Το απόγευμα της Κυριακής και ενώ είχε βγει από το παράθυρο του τρίτου ορόφου, έπεσε στο έδαφος. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και ξεψύχησε.

Καθότι εργατικό ατύχημα, η αστυνομία αυτεπάγγελτα άσκησε ποινική δίωξη στην Επιθεώρηση Εργασίας. Το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου Αθηνών πραγματοποίησε τη Δευτέρα έλεγχο στο χώρο.

Όπως εξηγεί στο tvxs.gr η κ. Βλασία Παπαθανάση, γενική γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, ιδιαίτερη σημασία έχει, όμως, και το γεγονός ότι «το έργο καθαρισμού του κτιρίου είχε ανατεθεί σε εργολαβική εταιρεία. Ο άτυχος εργαζόμενος απασχολούνταν στην επιχείρηση με μπλοκ παροχής υπηρεσιών και εμφανιζόταν ως εργολάβος. Ωστόσο, έπειτα από έρευνα, η Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού διαπίστωσε ότι από τη σύμβαση έργου απαγορευόταν η υπεργολαβία. Η εταιρεία δηλαδή δεν είχε το δικαίωμα να εμφανίσει κάποιον άλλον να κάνει υπεργολαβία σε ένα τμήμα της εργολαβίας που είχε αναλάβει. Ουσιαστικά, ο εργαζόμενος είχε σχέση εξαρτημένης εργασίας και αποτελούσε προσωπικό της εταιρείας, απλώς είχε υποχρεωθεί να δηλώνεται ως ελεύθερος επαγγελματίας».

Το πρωί της Τετάρτης, μέλη της ΠΕΚΟΠ πραγματοποίησαν επίσκεψη στο χώρο για να ενημερωθούν για τα αίτια του δυστυχήματος. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου δεν συναντήθηκε μαζί τους, διότι δεν βρισκόταν εκεί. Όπως εξηγεί η κ. Παπαθανάση, από μόνοι τους, καθώς η γραμματέας του δεν ήθελε να τους δεχτεί, τα μέλη της ΠΕΚΟΠ απευθύνθηκαν – έπειτα από ένταση – στον προϊστάμενο του τμήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, ο οποίος τους ενημέρωσε πως η Επιθεώρηση Εργασίας επισκέφτηκε το κτίριο, πως ο ίδιος έλειπε σε διακοπές και δεν είχε γνώση της κατάστασης και πως αναμένουν το σχετικό πόρισμα για την υπόθεση.

Μέλη της ΠΕΚΟΠ συναντήθηκαν και με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου που έχει αναλάβει να εξακριβώσει τα αίτια του θανάτου και στη συνέχεια έκαναν νέα καταγγελία στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, μετά από διαπίστωση κι άλλων παραβιάσεων εκ μέρους της εταιρείας.

Το θύμα ήταν πατέρας 4 ανήλικων παιδιών. Απλοί άνθρωποι έχουν δραστηριοποιηθεί ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για την οικογένειά του.

«Ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του, έχε πέσει έχει σκοτωθεί και αν εμείς δεν το μαθαίναμε τυχαία, θα είχε συγκαλυφθεί το περιστατικό», τονίζει η κ. Παπαθανάση.

Αύριο, Πέμπτη, στις 12:00 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση της ΠΕΚΟΠ με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, ενώ θα επιχειρηθεί και συνάντηση με την υπουργό και την υφυπουργό.

 

 

Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010

Παρουσία της Κ.Κούνεβα οι έρευνες για τον θάνατο του εργαζομένου στο Υπ.Εργασίας

 
απο http://tvxs.gr

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για το θάνατο του Αιγύπτιου εργαζόμενου   Ασίζ Εμάντ που έχασε τη ζωή του την περασμένη Κυριακής πέφτοντας από τον τρίτο όροφο κτιρίου του υπουργείου Εργασίας την ώρα που καθάριζε τα τζάμια. Η Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού καταγγέλλει την επιχείρηση αποσιώπησης του περιστατικού, θέτοντας σειρά ερωτημάτων για τις ευθύνες που προκύπτουν σχετικά με το θάνατο του άτυχου εργαζόμενου. Την Τετάρτη 29/12, στις 18:00, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Κοραή 4.
Αντιπροσωπεία της ΠΕΚΟΠ, των Επιτροπών Αλληλεγγύης και ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας επισκέφτηκαν την Τετάρτη τη διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Κοινοτικών και άλλων Πόρων, χωρίς να καταφέρουν να συναντηθούν με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Θεόδωρο Τσέκο. Τελικά συναντήθηκαν με τον αρμόδιο για τις εργολαβίες και έλαβαν πληροφορίες σχετικά με το εργατικό ατύχημα από τους εργαζόμενους. Την Πέμπτη, αντιπροσωπεία, παρουσία της Κωνσταντίνας Κούνεβα, ξαναβρέθηκε στο χώρο και έπειτα από αρκετά εμπόδια και καθυστερήσεις, όπως τονίζουν στο tvxs.gr, κατάφεραν να δουν τον ειδικό γραμματέα Μιχάλη Χάλαρη.

Ο τελευταίος τους επισήμανε ότι έχουν αρχίσει έρευνες για το θέμα από την Επιθεώρηση Εργασίας, από το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον κ. Χάλαρη, χωρίς να είναι ακόμη απολύτως ξεκάθαρο, ο εργαζόμενος ήταν ασφαλισμένος ως αυτοαπασχολούμενος στο ΙΚΑ. Από την πλευρά της, η ΠΕΚΟΠ τηρεί στάση αναμονής μέχρι να αποκτήσει πρόσβαση στα έγγραφα πρόσληψης του θύματος.
Το Σωματείο θέτει μια σειρά από ερωτήματα για το περιστατικό:

- Πως βρέθηκε ο εργαζόμενος να δουλεύει εκεί την Κυριακή, ενώ η υπηρεσία είναι κλειστή και η σύμβαση που έχουν υπογράψει με την εργολαβική εταιρεία αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι «ο καθαρισμός γίνεται μόνο από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 4 μέχρι τις 9 το απόγευμα»!
- Ποιος έδωσε κλειδιά στον άτυχο εργάτη αφού το θυρωρείο του κτιρίου παραμένει κλειστό το Σαββατοκύριακο;
- Γιατί δεν υπάρχει παρουσιολόγιο για να υπογράφουν οι καθαρίστριες και καθαριστές που δουλεύουν στο υπουργείο; Σημειώνουμε ότι παρόμοιο αίτημα από την ΠΕΚΟΠ απορρίφτηκε τελευταία στιγμή από το Λοβέρδο.
- Ποιος ελέγχει τους εισερχόμενους στη Γενική Διεύθυνση του υπουργείου;
- Υπάρχουν εργαζόμενοι που δηλώνονται ότι δουλεύουν στο συνεργείο καθαρισμού, αλλά απασχολούνται σε άλλες υπηρεσίες της διεύθυνσης του υπουργείου;
- Πόσοι εργαζόμενοι έμειναν και υποχρεώνονται να καθαρίζουν το κτίριο μετά τις περικοπές του ανεκδιήγητου Λοβέρδου;
- Ποιος «ομφάλιος λώρος» συνδέει δουλέμπορους, εργολάβους, υπουργούς και διευθυντική καμαρίλα των κρατικών εταιρειών;
Η ΠΕΚΟΠ τονίζει τις βαρύτατες ευθύνες του υπουργείου Εργασίας και των πολιτικών του προϊσταμένων, της κ. Κατσέλη και του προκατόχου της κ. Λοβέρδου «για το καθεστώς δουλεμπορίου μέσα στο ίδιο το υπουργείο, το οποίο υποτίθεται ότι προστατεύει την εργασία στη χώρα. Όταν ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα συμβαίνει μέσα στο ίδιο το υπουργείο και δεν τηρείται κανένας κανονισμός και κανένας νόμος μέσα, φανταστείτε τί γίνεται έξω».
Κάνει, επίσης, λόγο για απόπειρα να «αποσιωπηθεί η υπόθεση και να μην αναδειχτούν οι τεράστιες ευθύνες της «ευαίσθητης» υπουργού Κατσέλη, και του πρώην υπουργού της «συμμαχίας των προθύμων» Λοβέρδου, για το μαύρο εργασιακό καθεστώς που έχουν δομήσει μέσα στο ψευδεπίγραφο υπουργείο τους που υποτίθεται προστατεύει την εργασία!», και σημειώνει: «από την Κυριακή που έλαβε χώρα το γεγονός το απέκρυψαν και από τον Τύπο και αν δεν δραστηριοποιούνταν κάποιοι εργαζόμενοι μέσα στο κτίριο να ενημερώσουν την ΠΕΚΟΠ θα έμενε στα αζήτητα. Όχι μόνο δεν τηρείται κανένας κανονισμός, αλλά και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι».
«Πρόπερσι τέτοιες μέρες είχαμε τη βάρβαρη επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Οι ένοχοι εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας. Φέτος κλαίμε τον συνάδελφο Ασίζ τραγικό θύμα της εργοδοτικής και κρατικής ασυδοσίας», τονίζει η ΠΕΚΟΠ και ζητά την «αποκάλυψη και τιμωρία των ενόχων και την αποβολή των εργολάβων δουλεμπόρων από τις ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις».
ΠΗΓΗ: ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΟΥ