Share |

Βόμβα: Μία από τις 17 Περιφέρειες της Ισπανίας πτωχεύει

Η Καστίλλη-Λα Μάντσα, είναι μια από τις 17 αυτόνομες Περιφέρειες της Ισπανίας, βρίσκεται ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Βαλέντσια και πιθανόν να είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που θα κηρύξει πτώχευση ή θα χρειαστεί κρατική διάσωση. Η Καστίλλη, γνωστή σε όλο τον κόσμο για το παιδικό μυθιστόρημα “Δόν Κιχώτης” και για τους ανεμόμυλους της, μόλις απέκτησε νέα κυβέρνηση η οποία και ουσιαστικά την κήρυξε σε πτώχευση αδυνατώντας να πληρώσει μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και έχοντας μη εξυπηρετούμενο χρέος ύψους 7 δις ευρώ.

Οι 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι της περιφέρειας μπορούν να πληρωθούν ακόμη μόνο για ένα μήνα και στη συνέχεια δεν υπάρχουν χρήματα για άλλους μισθούς, εκτός και αν υπάρξει διάσωση από την Ισπανική κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα προσπαθώντας να αποφύγει την προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης, κάτι που μάλλον απεύχεται ολόκληρη η Ευρώπη.

Η κυβέρνηση της περιφέρειας αναζητεί, μάταια μέχρι στιγμής, τρόπους για να εξασφαλίσει κεφάλαια ώστε να πληρώσει μισθούς και το χρέος της ενώ χρωστά στους προμηθευτές της χώρας 2 δις ευρώ. Μία σκέψη που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η άμεση πώληση της δημόσιας τηλεόρασης της Περιφέρειας και στη συνέχεια ένα πρόγραμμα λιτότητας και ίσως μία διαπραγμάτευση με τους δανειστές στους οποίους οφείλονται 7 δις ευρώ.

Προς το παρόν το πρόβλημα είναι άλυτο και ο χρόνος κυλά αντίστροφα. Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι τοπικοί άρχοντες αλλά και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το κυριότερο, όμως, μένει να δούμε αν θα υπάρξουν και άλλες περιφέρειες με προβλήματα αντίστοιχα με αυτά της Καστίλλης, τα οποία μέχρι στιγμής παραμένουν κρυφά.

Άρης Κρούσος