Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (ΑΠΟ ΤΗΝ "Ε" 18/11/11)
«Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει;». Υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης και στενό συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου καταγγέλλουν ανοιχτά πλέον, σε ό,τι αφορά το ειδικό χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες, που επιτρέπει τη δημιουργία εγκαταστάσεων-μαμούθ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υποβάθμιση των υδάτινων οικοσυστημάτων.
Η ιστορία παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέβαλε την παραίτησή του ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ), Λουδοβίκος Βασενχόφεν, ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, αλλά δεν έγινε δεκτή. Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφει ως πρώτος τη τάξει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά τη συνυπογράφει μάλιστα και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.
Η σύζυγος
Συμπτωματικό; Το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά των Ιχθυοκαλλιεργειών, Κυριάκος Γεωργίου, δεν θεωρεί τυχαίο ότι η Λιβανέζα σύζυγος Λάρα Μπαράζι-Γερουλάνου είναι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.kefish.gr, διευθύνουσα σύμβουλος στην οικογενειακή επιχείρηση «Κεφαλονιά Fisheries».
Ηδη από τις 30 Σεπτεμβρίου 2011, σε συνεδρίαση της Βουλής ο βουλευτής της Ν.Δ., Κώστας Μαρκόπουλος, είχε καταγγείλει ότι τη μελέτη την πλήρωσε, επειδή δεν είχε χρήματα το υπουργείο Περιβάλλοντος, η Ενωση Ιχθυοκαλλιεργητών! «Μήπως βάλαμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα;», είχε διερωτηθεί.
Με αφορμή το χθεσινό ρεπορτάζ της «Ε», για την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες, ο βουλευτής Κ. Μαρκόπουλος τονίζει: «Η αλληλουχία υπογραφής και δημοσίευσης την ίδια μέρα παραβιάζει κατάφωρα κανόνες διαφάνειας, πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας και δείχνει ότι περισσότερο τους ενδιαφέρει η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, παρά η ουσία της ορθολογικής ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών. Θυσίασαν δεκάδες άκρως τουριστικές περιοχές, για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους. Και προς μεγάλη μου έκπληξη, το υπογράφει και ο υπουργός Τουρισμού αυτό!».
Στο πόδι οι κάτοικοι
Εξαλλοι πάντως είναι γενικά οι κάτοικοι στην Καρυστία Ευβοίας διότι, όπως σημειώνουν, κάποιοι έχουν βάλει στο μάτι την περιοχή τους και πάνε να χωροθετήσουν εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών-μαμούθ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος το διέψευσε χθες, σημειώνοντας ότι ο Ευβοϊκός είναι σχεδόν κορεσμένος για νέες μονάδες.
Ευθέως κατηγορεί τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, ότι είναι πίσω από την ιστορία του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών, ο κ. Γεωργίου. «Η συγκεκριμένη ΚΥΑ σημαίνει καταστροφή της περιοχής μας (Καρυστία Ευβοίας). Δίνει την ευκαιρία να αδειοδοτηθούν μονάδες-τέρατα, οι οποίες κανένα καλό δεν θα προσφέρουν στον τόπο, απεναντίας θα διώξουν όλον τον κόσμο. Η περιοχή μας, που είναι δίπλα στην Αθήνα, είχε χαρακτηριστεί β' παραθεριστική κατοικία. Ομως, διαπιστώσαμε ξαφνικά ότι αυτό δεν ισχύει. Σ' ένα πρωινό ανέτρεψαν τα πάντα... Πώς βρέθηκαν τόσοι υπουργοί και υπέγραψαν και την ίδια μέρα δημοσιεύθηκε και σε ΦΕΚ; Χαίρομαι που είμαι πολίτης ενός κράτους, με τέτοιες διαστημικές ταχύτητες...», τονίζει.
Κατά τον κ. Γεωργίου: «Γνωρίζουμε ότι οι Ιχθυοκαλλιέργειες Κεφαλονιάς ανήκουν στον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, του οποίου οι άδειες είχαν ανασταλεί και τον έκαιγε το χωροταξικό. Η σύζυγός του, στο διάστημα που είναι υπουργός ο κ. Γερουλάνος είναι και μέλος του Συνδέσμου Θαλασσοκαλλιεργητών Ελλάδος και διευθύνουσα σύμβουλος των Ιχθυοκαλλιεργειών Κεφαλονιάς. Πώς γίνεται ο σύζυγος να συνυπογράφει το χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες; Τυχαίο; Δεν νομίζω. Θέλουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη και γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, Λουδοβίκος Βασενχόφεν».
Ο Γιάννης Τσιφόρος, γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, που είναι μέλος του ΕΣΧΣΑΑ, τηρεί αποστάσεις απ'όλα αυτά: «Οι υδατοκαλλιέργειες είναι πραγματικά ένας από τους πιο σημαντικούς αναπτυξιακούς και εξωστρεφείς κλάδους της αγροτικής οικονομίας κι οπωσδήποτε πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξή του, αφού η Ελλάδα έχει μια ηγετική θέση στην παγκόσμια εξαγωγή προϊόντων υδατοκαλλιεργειών. Κατέχει το 54% της παγκόσμιας αγοράς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι υδατοκαλλιέργειες δεν πρέπει να σεβαστούν απόλυτα το περιβάλλον και να τηρούν όλα τα αναγκαία προστατευτικά μέσα, για τη διαφύλαξή του. Σ' αυτό πρέπει να συμβάλει το εθνικό σχέδιο χωροθέτησης των υδατοκαλλιεργειών, χωρίς μισόλογα και σκιές. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει βαρύνοντα λόγο και πρέπει η θέση να λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψιν κι όχι εκ των υστέρων».
«Πραξικόπημα»
«Θεωρώ ότι είναι πραξικόπημα αυτό που έγινε στην περιοχή μας», λέει ο δήμαρχος Καρυστίας Ευβοίας, Νίκος Μανώλης. «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Εμείς είμαστε αρνητικοί με τις ενέργειες που γίνονται χωρίς τη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Περνούν όλα εν κρυπτώ, χωρίς τη γνώμη τη δική μας. Το θεωρούμε αντιδεοντολογικό και απαράδεκτο. Στη δική μας περίπτωση, η περιοχή είχε χαρακτηριστεί τουριστική, παραθεριστική ζώνη β' κατοικίας. Παρ' όλ' αυτά οι μελέτες, που έχουν παρουσιάσει με ψευδή στοιχεία, χωροθετούν μια τεράστια περιοχή για εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών. Εμείς έχουμε τέσσερις μονάδες στο δήμο μας και θεωρούμε πως είναι υπεραρκετές».
Ο δήμαρχος Καρυστίας σημειώνει πως «με το νέο χωροταξικό μπορεί άνετα να έρθουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες ή και ξένα συμφέροντα να εγκαταστήσουν την ιχθυοκαλλιέργειά τους, δηλαδή ιχθυοκαλλιέργειες-τέρατα, σε μια κλειστή θαλάσσια περιοχή, όπως το Μαρμάρι. Δεν θέλουμε καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την υποβάθμιση γενικά της περιοχής μας, με μηδενισμό της αξίας γης, αφού υπάρχουν οικόπεδα που προσφέρονται για την ανέγερση κατοικιών κ.ά. Μια υπέροχη περιοχή αυτή τη στιγμή, αν εφαρμοστεί η ΚΥΑ, πια καταστρέφεται. Εμείς θα το θέσουμε στην ΚΕΔΕ. Δεν θα επιτρέψουμε να έρθει ούτε μια μονάδα παραπάνω απ' αυτές που υπάρχουν. Θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας. Η τοπική κοινωνία είναι μαζί μας, έχουμε καΐκια μεγάλα, που τα κλουβιά θα τα τραβήξουν να τα πάνε στην Τουρκία».
(Εικόνα Δον ΨΥΧΩΤΗΣ)