Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την μη εισαγωγή φοιτητών σε τρία τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων είναι οδυνηρή για τον πολιτισμό, την ιστορία αλλά και τη σύγχρονη κοινωνία των νησιών μας. Ως εκ τούτου με βρίσκει σε πλήρη αντίθεση.
Είναι αλήθεια ότι τα προηγούμενα χρόνια υποβαθμίστηκε με την εισαγωγή ελάχιστων σπουδαστών ανά έτος, λόγω του συστήματος των εισαγωγικών εξετάσεων, που προέβλεπε εισαγωγή με βάση το 10, καθώς και από την αρνητική δράση και συμπεριφορά της προηγούμενης Διοικούσας Επιτροπής.
Οφείλουμε σήμερα ιδιαίτερα για τα τμήματα αυτά που δέθηκαν με την κοινωνία και την παραγωγική διαδικασία, που έχουν σε ικανοποιητικό βαθμό υλικοτεχνική υποδομή να επεξεργαστούμε προτάσεις, όπως είχε αρχίσει η νέα Διοικούσα Επιτροπή, για την αναβάθμιση της λειτουργίας και τη βελτίωσή τους. Ήδη μόνο στο 1ο εξάμηνο του 2010-2011 ο αριθμός των φοιτητών στα τμήματα αυτά είναι 215 έναντι 112 που φοιτούν συνολικά σε όλα τα άλλα εξάμηνα στα ίδια τμήματα.
Υποστήριξα και υποστηρίζω πως το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων είναι βιώσιμο. Όχι μόνο δεν πρέπει να συρρικνωθεί αλλά αντιθέτως μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω. Αυτή άλλωστε είναι η θέση και η άποψη όλων των πολιτών και των φορέων των νησιών μας.
Με εκπλήσσει το γεγονός πως η προκλητική αυτή απόφαση πάρθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, εν αγνοία των βουλευτών, της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και των φορέων της τοπικής κοινωνίας.
Αγωνίστηκα στο παρελθόν, από την πρώτη στιγμή που ο Γ. Αρσένης ίδρυσε τα δύο τμήματα, στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι, για να στεριώσει το σημαντικότερο ίσως αυτό έργο στα νησιά μας.
Θα αγωνιστώ και τώρα για να αποτρέψουμε τη συρρίκνωσή του, που αλλοίμονο αν σημαίνει και την οριστική κατάργησή του.