Share |

Δήμαρχε Κασσιανέ, τράβα φέρε τον Καλατράβα

Έπρεπε να υπάρχει ένας νόμος που να απαγορεύει σε παλιούς δημάρχους και σε τωρινούς δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να μιλάνε. 

Κάθε απόπειρα του δημάρχου για θεάρεστο έργο, τρώει και δέκα επιστολές. Τελικά, θα περάσουμε τον καιρό μας, διαβάζοντας επιστολές και θα μας αποσπούν την προσοχή, από το σπουδαίο και πρωτοφανές για τα ελληνικά και πιθανότατα, παγκόσμια χρονικά (το βραβείο Γκίνες, που λέγαμε). 

Και το χειρότερο απ' όλα είναι πως όλες οι επιστολές γράφονται με μεγάλη σοβαρότητα και ωραία επιχειρηματολογία, μην μπορώντας να κατανοήσουν, πως ο δήμαρχος διαθέτει περίσσεμα από μεγαλοψυχία και χιούμορ, όταν βαφτίζει "εθελοντές" τους φίλους του. 

Το σωστό θα ήταν να τους πλήρωνε, γιατί, όταν έχεις τόσο χρήμα τι τους θέλεις τους εθελοντές; 

Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε την αντιπολίτευση σε αυτό τον κατήφορο και συνεχίζουμε την υποστήριξη μας στον Γιάνναρο Κασσιανό.

Τι ήθελε να πει, δηλ. ο κ. Τηλέμαχος (όχι Χυτήρης) , όταν ρώτησε, "γιατί τόσα χρόνια που μοιράσατε τόσο χρήμα σε άλλες πόλεις του πλανήτη, δεν δώσατε κάτι τις στην αγαπημένη μικρή πατρίδα";

Ρίχτους, δήμαρχε, έναν Καλατράβα κι άστους να τρέχουν.

Γκρέμισε τα όλα και φτιάξε τα, με τρόπους που θα διαιωνίσει αν όχι το είδος σου, τουλάχιστον το όνομα σου, στους αιώνες των αιώνων.

Τι θα πει, δήμαρχε, ανάπλαση πλατείας, με σχέδια του γείτονα μας του πολιτικού μηχανικού; 

Τσιγκουνιές θα κάνουμε; 

Η πόλη της Ιθάκης χρειάζεται ριζική ανάπλαση και αναβάθμιση. Όπως κατεδαφίσατε την πλατεία, έτσι πρέπει να κατεδαφίσετε κάθε άθλιο κτήριο, ιδιωτικό ή δημόσιο που βρωμίζει με την παρουσία του την πόλη. (Λεφτά έχουμε) 

Όμως, θέλουμε μια πόλη και μια πλατεία, που όμοια της δεν θα υπάρχει στον κόσμο, όπως δεν υπάρχει και άλλη "Ιθάκη" (κι άσε Ληξούρι, Λευκάδα, Πρόννους και τόσους άλλους τόπους να ερίζουν). Και ο Όμηρος δικός μας είναι. 

Χρειαζόμαστε, δήμαρχε, ένα έργο, που θα μείνει στην ιστορία και θα διαιωνίσει το όνομα σας. Ένα έργο αντάξιο του θρύλου της Ιθάκης. 

Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με το μηχανικό της γειτονιάς. 

Το έπος της Οδύσσειας έδωσε στην ιστορία τον Οδυσσέα. 

Το έπος της πλατείας της Ιθάκης θα δώσει στην ιστορία το όνομα αυτού που το εμπνεύστηκε και χρηματοδότησε. Του Γιάνναρου Κασσιανού. 

Θέλουμε ένα έργο αξιοθέατο. Να έρχονται, μόνο και μόνο για να δουν την πλατεία. (Να βάλουμε και εισιτήριο). Μόνο σχεδιαστές, γλύπτες και αρχιτέκτονες - θρύλοι, μπορούν να αγγίξουν και να αναπλάσουν τα ιερά χώματα  της Ιθάκης. Οι τουρίστες, τα έργα του Gaudi, του Καλατράβα και των άλλων διάσημων αρχιτεκτόνων πάνε να δουν στην Βαρκελώνη και όχι την ίδια τη Βαρκελώνη. (Άσε που η ίδια Βαρκελώνη είναι τα έργα των αρχιτεκτόνων της, με τις υπέροχες πλατείες και τα πρωτοποριακά κτήρια). 

Ονόματα, όπως ο Καλατράβα (με  κι ας κλαίω), οι αρχιτέκτονες όπως ο Aldo Rossi, Rafael Moneo, Luis Barragan, ο Philip Johnson, Tadao Ando, ο Le Corbusier, Alvar Aalto, Αλβέρτο Kahn, Antonio Gaudi, ο Carlo Scarpa και πολλοί άλλοι έχουν δημιουργήσει ιστορία πάνω σε μια πόλη, μια πλατεία ή ένα κτήριο. 

Πάνω σε αυτά τα μεγέθη να κτίσεις την νέα πόλη, τη νέα πλατεία και το δικό σου όνομα στον αιώνα των αιώνων, εξαιρετικέ δήμαρχε Κασσιανέ (Γιάνναρε). 

Κι άσε τους μικρούς και ασήμαντους στον πόνο τους. Μη τους μοιάσεις, φτιάχνοντας πλατεία για κλάματα. (Θα μας κλαίν οι ρέγγες, ύστερα)

ΥΓ.: Ελπίζω να πρόσεξες πως δεν κάνουμε πλάκα.