Share |

Δεν είμαστε οι μόνοι...

Σχέδιο χρεοκοπίας σε δύο στάδια προωθεί η Γερμανία Σχέδιο χρεοκοπίας σε δύο στάδια προωθεί η Γερμανία

Σχέδιο χρεοκοπίας σε δύο στάδια προωθεί η Γερμανία

Αναδιάρθρωση χρέους σε δύο... γύρους προβλέπει η πρόταση που θα καταθέσει το Βερολίνο στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο. Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο τεύχος του περιοδικού Der Spiegel αυτής της εβδομάδας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανοίγει τα χαρτιά του σε μία συνέντευξη με τον .χαρακτηριστικό τίτλο: «Ο Σόιμπλε σκιαγραφεί το σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας για κράτη της Ε.Ε.».

Λιτότητα
«Αν μία χώρα έχει προβλήματα ρευστότητας, τότε η Ε.Ε. θα επιβάλει ένα πρόγραμμα λιτότητας και εξυγίανσης, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας», εξηγεί ο Γερμανός υπουργός. Σε αντάλλαγμα «θα μπορούσε να επιμηκυνθεί η διάρκεια των ομολόγων που πρέπει άμεσα να αποπληρωθούν». Εφόσον το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί, «σε μια δεύτερη φάση, οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να δεχθούν περικοπή των απαιτήσεών τους, προκειμένου να λάβουν εγγυήσεις για τις υπόλοιπες». Το δεύτερο αυτό σκέλος της γερμανικής πρότασης εφαρμόζεται, ήδη, στην Ιρλανδία, όπου η κρατικοποιημένη τράπεζα Anglo Irish έχει καλέσει από τα μέσα Οκτωβρίου τους κατόχους ομολόγων της να τα ανταλλάξουν με νέα ομόλογα εγγυημένα από το κράτος, που λήγουν το 2011 αλλά έχουν ονομαστική αξία 20% χαμηλότερη.

Στην αγορά τα ομόλογα της Anglo Irish έχουν ήδη χάσει το 75% της ονομαστικής αξίας, οπότε οι κάτοχοι έχουν το δίλημμα να τα κρατήσουν ελπίζοντας ότι η τράπεζα θα αποπληρώσει τα χρέη της (οπότε θα λάβουν το 100%) ή να δεχθούν το «κούρεμα» και να ανακτήσουν το 2011 το 80% των κεφαλαίων τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η αλλαγή στάσης του κ. Σόιμπλε σχετικά με την εμπλοκή του ΔΝΤ στη διαδικασία διάσωσης. Ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας είχε διαφωνήσει με την καγκελάριο Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι η διάσωση θα πρέπει να είναι αποκλειστικά ευρωπαϊκή υπόθεση, τώρα παραδέχεται ότι «δεν υπάρχει θεσμός ο οποίος να διαθέτει παρόμοιο μέγεθος εμπειρίας και τεχνογνωσίας για την αναδιάρθρωση, αλλά και παρόμοιο μέγεθος φήμης στις αγορές».

του Χάρη Σαββίδη

πηγή: newscity1