1. Πρώτη και καλύτερη η Ελλάδα σε στρατιωτικές δαπάνες στην ΕΕ. Με ποσοστό 3,6% επί του ΑΕΠ έχει το διπλάσιο του μ.ο της ΕΕ27 (1,8%).
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures
2. Η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες της ΕΕ στις δαπάνες δημόσιας περίθαλψης.
http://www.oecd-ilibrary.org/social-issues-migration-health/public-healt...
Ναι, αλλά έχει την πρωτιά στην συμμετοχή των ιδιωτικών στις συνολικές δαπάνες περίθαλψης. 40% η Ψωροκώσταινα, 23,8% η ΕΕ. Στον μ.ο. των ετών 2002-2009.
http://ec.europa.eu/health/ph_information/dissemination/echi/echi_25_en.pdf
3. Τελευταία επίσης και στις δαπάνες δημόσιας εκπαίδευσης. Το 3,6% του ΑΕΠ «σπατάλησε» η Ελλάδα το 2003 όταν ο μ.ο. στην ΕΕ25 ήταν 5,3%.
http://www.agonsyn.gr/Scholio/apopaidi.htm
4. Στον Πίνακα με τα μερίδια των μισθών % ΑΕΠ η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην ΕΕ. Αυτό απαντά ο Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, κ. Vladimir Špidla το 2006, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Βακάλη. Τελευταία λοιπόν η Ελλάδα με 31,1% στο μερίδιο μισθών επί του ΑΕΠ.
http://www.nd.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=49429&Itemid=148
Ναι, αλλά «από το σύνολο των [άμεσων] φόρων που εισέπραξε το κράτος το 52,59% το πλήρωσαν μισθωτοί και συνταξιούχοι» (για τους έμμεσους ας μην πούμε καλύτερα).
http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/6815
5. Τελευταίοι στους μισθούς αλλά πρωτοπόροι στις ώρες εργασίας σε όλη την ΕΕ και δεύτεροι στις χώρες τού ΟΟΣΑ «South Korea's hard-working citizenry is not alone. Greece comes second in the OECD's rankings with 2,052 hours worked on average each year»
http://www.forbes.com/2008/05/21/labor-market-workforce-lead-citizen-cx_...
6. Αντιθέτως, στον Πίνακα Taxes on income and profits η Ελλάδα κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις. Στην ΕΕ15 ήταν 13,4%. Ακόμη και στις ΗΠΑ ήταν 11,1%!
http://www.oecd.org/dataoecd/8/6/37504458.pdf
Εδώ αξίζει να δούμε και κάτι ακόμη: Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία (εκ των γνωστών PIGS -τυχαίο; Δε νομίζω!) είχαν προκλητικά χαμηλή φορολόγηση μέχρι το 1985. Μήπως λοιπόν το ελληνικό κράτος στην δεκαετία του ’80 δανειζόταν με επιτόκια 10-20% για να μην «επιβαρύνει» τα κέρδη του κεφαλαίου; Ενώ αντιθέτως οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ φορολογούσαν 3 και 4 φορές επάνω τις δικές τους επιχειρήσεις για να μην δημιουργήσουν δημόσιο χρέος;
7. Παρότι ορισμένοι παραπονιούνται για υψηλή φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών, η Ελλάδα έχει από τούς χαμηλότερους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ φορολογικούς συντελεστές (στα κέρδη) στην ΕΕ.
Ταυτόχρονα είναι πρώτη –και με διαφορά- στον μη αποδιδόμενο ΦΠΑ.
http://picasaweb.google.com/cornelsen008/SRTiqE#5558596670772841666
8. Προφανώς, μετά τα παραπάνω, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί η Ελλάδα είναι στην κορυφή όχι μόνο του Δημόσιου χρέους αλλά και της λίστας ανισοκατανομής εισοδήματος (S80/S20) στην ΕΕ. Το ίδιο επιβεβαιώνεται και από τον πίνακα του συντελεστή Gini (πχ Ελλάδα 33, Νορβηγία 25, Ρουμανία 32).
http://www.ucy.ac.cy/data/ecorece/DOP%2005-09.pdf (σελ. 4, 5).
Εκτός των ρεκόρ υπάρχουν και οι αστικοί μύθοι. Σωστότερα: η αστική προπαγάνδα.
«Έχουμε πολλούς ΔΥ, τους ακριβοπληρώνουμε και γι’ αυτό έχουμε μεγάλο Δημόσιο χρέος»
Όμως, σύμφωνα με την –γεμάτη ανακρίβειες- μελέτη που παρήγγειλε το ΥΠΟΙΚ (την οποία και πληρώσαμε 72000€ παρακαλώ) «το μέγεθος της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα δεν είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο μέγεθος των ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών» -που δεν έχουν όμως τόσο μεγάλο δημόσιο χρέος.
«Οι επιχειρήσεις εξοντώνονται με φόρους από το ελληνικό κράτος»
Current taxes on income wealth etc (% ΑΕΠ)
Ελλάδα 7,9% - ΕΕ27 13,4% - ΕΕ16 12,5%
«Οι ασφαλιστικές εισφορές γονατίζουν την επιχειρηματικότητα»
Actual social contributions
Ελλάδα 11,7% - ΕΕ27 12,6% - ΕΕ16 14,1%
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-SF-09-043/EN/KS-SF-... (σελ. 6)
Προφανώς ΜΟΝΟ στην Ελλάδα η φορολόγηση των κερδών του κεφαλαίου (που έτσι κι αλλιώς είναι μικρότερη) δημιουργεί προβλήματα στις επιχειρήσεις. Να φταίει το νερό; Το κλίμα; Οι Νεφελείμ;
Τα «κλεμμένα»
[…] ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια σημαντική συμφωνία. Δεν λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά ευελπιστούμε ότι στο επόμενο στάδιο θα υπογραφεί και θα αφορά στην παροχή πληροφοριών για το σύνολο των ελληνικών καταθέσεων, οι οποίες πάντως σε καμιά περίπτωση δεν είναι της τάξης των 600 δισ. ευρώ, αφού στην πραγματικότητα δεν ξεπερνούν τα 280 δισ. ευρώ».
http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/7298
Δεν φτάνουν ούτε καν τα 280 δισ€! Ε, να δανειστούμε μερικά ακόμη για να τούς ενισχύσουμε.
Φυσικά στο ποσόν αυτό δεν περιλαμβάνονται οι καταθέσεις στις υπόλοιπες Τράπεζες του εξωτερικού, οι μετοχές, τα ομόλογα και τα ακίνητα.
Επειδή κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε ότι έχουμε εμμονές θα ξεκινήσουμε με ένα απόσπασμα της ομιλίας του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τσιρώνη Δημήτρη κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
"Θα σας πω και κάτι άλλο σε ό,τι αφορά τις off shore εταιρείες, μια και είχα τη δυνατότητα ως πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής του Βατοπεδίου να ασχοληθώ με αυτό το θέμα. Το μυστικό της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα βρίσκεται στην Κύπρο. Σας το λέω ευθέως. Μέσα από τις off shore εταιρείες περνούν τα πάντα. Ακόμα και οι ελληνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν συστήσει δικές τους off shore εταιρείες, εμφανίζονται να εκμηδενίζουν τα κέρδη τους, πουλώντας στις δικές τους off shore εταιρείες. Υπάρχει στο δικαιϊκό σύστημα της Κύπρου, που είναι το αγγλοσαξονικό, ρύθμιση που άλλος φαίνεται μπροστά, δηλαδή ο εμπιστευματοδόχος, και άλλος είναι ο πραγματικός δικαιούχος. Έτσι, μπορούν αυτοί οι οποίοι φοροδιαφεύγουν να αποκρύπτονται και να εμφανίζονται μπροστά κάποιοι δικηγόροι της Κύπρου. Το μυστικό της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα βρίσκεται στα κυπριακά δικηγορικά γραφεία".
http://soukarat.blogspot.com/2011/03/blog-post_2796.html
------------------------------------------------------------------------------
Κάνω ήσυχα παιδιά
Για τη πατρίδα τη μαμά
Που ψοφαει για μαλακες
Κι όχι για επαναστάτες
Η μοναξιά μου είναι παλι απόψε τρύπια
Τρύπησε ρε γαμωτο κι ουρανός
Μα μ΄ όλα αυτά ξεχασα αγαπη μου … δεν σου ειπα
Ότι προχθές μας ψόφησε ….και ο Θεός…
ΥΓ
Αααα…. επίσης και οι μπάτσοι στον κηπο μαραθήκαν
…. Ξέχασα να τους ποτίσω
Μα εγώ θέλω να φωνάξω
Σαν βραδινός αέρας
Σαν εξεγερμένος άγγελος
Σαν τσόγλανι στη πόλη
Σαν βρώμικο σκυλί
Σαν ιδρωμένη ανάσα
Σαν σπασμένο μουνι
Σαν ασπρόμαυρη ευχή
Σαν πουστης Θεός
Σαν θεϊκός διάολος
…σαν γιορτή
ζερνταμερί ψιτ ψιτ
στα σκίτσα παίζει ο Δον ΨΥΧΩΤΗΣ