Share |

Εξαιρετική δήλωση Γεωργάτου

Σχετικά με τα άρθρα και τα σχόλια του Γεράσιμου Φόρτε, του κ. Γεράσιμου Φιλιππάτου όπως και με την επιστολή του κ. Σωτήρη Κουρή, που δημοσιεύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες για τις προκηρύξεις, τις εποχικές προσλήψεις, τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Πράσινης Ανάπτυξης όπως και για τις παρατηρήσεις επί αποφάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου διευκρινίζουμε τα παρακάτω, αφού σημειώσουμε τα εξής:

 

1. Όπως είναι γνωστό το Νομαρχιακό Συμβούλιο προγραμματίζει με βάση τον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό και υλοποιεί έργα και δράσεις για την ικανοποίηση των αναγκών του Νόμου σύμφωνα με τις χρηματικές δυνατότητες που διαθέτει κατά την διάρκεια μίας ολόκληρης τετραετίας.

 

2. Με δεδομένη την μετεξέλιξη του θεσμού της Νομαρχίας σε Περιφέρεια από 1/1/2011 το οικονομικό έτος λήγει 31/12/2010. Με βάση και τις έγγραφες υποδείξεις του Υφυπουργού κ. Ντόλια και του Προέδρου της ΕΝΑΕ κ. Δράκου, κάθε εκκρεμότητα του θεσμού της Νομαρχίας, εάν είναι δυνατόν, πρέπει να λήξει έως την 31/12/2010. Για τις υποθέσεις έργων και δράσεων που δεν θα μπορέσουν να κατακυρωθούν εντός της 31/12/2010, είναι ισχυρά αμφίβολο το μέλλον τους μετά τη 1/1/2011, λόγω της θεσμικής αλλαγής και τη πολυπλοκότητα που διακρίνει τις μεταβατικές περιόδους. Άρα υπάρχει και κίνδυνος απώλειας έργων, δράσεων και χρημάτων από το Νομό, εάν δεν ολοκληρωθούν εντός του 2010. Ήταν πάγια η δέσμευση μας να μη χαθεί ούτε μία μικρή ή μεγάλη ευκαιρία

 για το Νομό μας. Ήταν λοιπόν υποχρέωση μας να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία (ασχέτως προεκλογικής ή μετεκλογικής περιόδου) έως 31/12/2010.

 

3. Επειδή γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι θα βρεθούν κάποιοι καλοπροαίρετοι αλλά και κάποιοι κακοπροαίρετοι να σχολιάσουν διάφορα, φροντίσαμε, για μεγαλύτερη διαφάνεια, η διαδικασία να λάβει όσο γίνεται μεγαλύτερη δημοσιότητα. Δημοσιεύσαμε όλες τις προκηρύξεις σε 3 τοπικές εφημερίδες (ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ, ΧΡΟΝΙΚΑ) σε 2 πανελλαδικής κυκλοφορίας (ΕΞΠΡΕΣ και ΗΧΩ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ εκ των οποίων στη δεύτερη αναφέρονται όλες οι δημοσιεύσεις της Ελλάδας), στον ισότοπο της Νομαρχίας και στον πίνακα ανακοινώσεων της Νομαρχίας.

Σημειώνουμε ότι για παρόμοιους διαγωνισμούς ο Νόμος προβλέπει ΜΟΝΟ ανάρτηση στο Διαδίκτυο.

Με λίγα λόγια η Νομαρχία για μεγαλύτερη διαφάνεια έπραξε πολύ πέραν του δέοντος.

Συγκεκριμένα για τα σχόλια του κ. Φιλιππάτου και του κ. Κουρή:

Αναφορά 1η : Για την ανάθεση παροχής υπηρεσιών λειτουργίας Περιφερειακού Κέντρου Πράσινης Ανάπτυξης.

Απάντηση.: Η δράση αυτή, ήταν στο σχεδιασμό μας από πολύ καιρό (βλέπε σχεδιασμός για ΕΣΠΑ, ανακοινώσεις Νομαρχίας κ.α.) και δεν ήταν κάτι που προέκυψε μετεκλογικά. Η χρηματοδότηση (45.000€) εξασφαλίσθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, επί Υπουργείας της κ. Λούκα Κατσέλη. Ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε επιπλέον και το ποσό των 100.000€ για τη μελέτη Ανάπτυξης του Νομού σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Αναπτυξιακή Εταιρεία, τη διαδικασία πάγωσε ο κ. Κουρής με τη σύμφωνη γνώμη του Νομάρχη. Ελπίζουμε να μην χαθεί η χρηματοδότηση και το έργο.

Όσον αφορά το ρόλο αυτού του Κέντρου δεν είναι μόνο για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως εσφαλμένα αναφέρθηκε, αλλά και για Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία, Περιβάλλον, Ενημέρωση Πολιτών και Εκπαίδευση μαθητών, βιολογικά προϊόντα κ.λ.π. προς την κατέυθυνση της Πράσινης Ανάπτυξης. Όλα αυτά περιγράφονται στη δημόσια προκήρυξη του διαγωνισμού.

Πως δεν τα διάβασε ο αρθρογράφος αλλά και πως παρέλειψε να κάνει μία θετική αναφορά γι’ αυτή τα καινοτόμα δράση Περιφερειακού Επιπέδου που προγραμματίστηκε στο Νομό μας.

Αναφορά 2η : Όσον αφορά τις 3 προκηρύξεις για προμήθεια οργάνων για τον ‘’Εύδοξο’’:

Απάντηση.: Σε αυτό έχει απαντήσει επαρκέστατα (για τους καλοπροαίρετους) ο επιστήμονας υπεύθυνος του Αστεροσκοπείου κος Νίκος Σολωμός (βλέπε σχετική απάντηση στο Διαδίκτυο)

Αναφορά 3η : Περί προσλήψεων εποχιακών υπαλλήλων.

Απάντηση.: Αυτές τις προσλήψεις είχε αποφασίσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2010 με κριτήρια ΑΣΕΠ. Η έγκριση του Υπουργείου έφθασε 19-7-2010. Η τελική έγκριση του Περιφερειάρχη έφθασε 22/9/2010. Λόγω εκλογών η πρόσληψη καθυστέρησε και έγινε μετεκλογικά. Εάν οι τοποθετήσεις αυτών των υπαλλήλων στις Υπηρεσίες της αυριανής Περιφερειακής Ενότητας δεν ικανοποιούν τον κ. Κουρή, από 1/1/2011 μπορεί να τις αλλάξει.

Άραγε που είναι το μεμπτό στην όλη διαδικασία; Μήπως κάποιοι θα προτιμούσαν να παραταθεί και άλλο η ανεργία κάποιων συμπολιτών μας;

Σχετικά με κάποιες άλλες παρατηρήσεις του Γεράσιμου Φόρτε και μάλιστα με την κατακλείδα – ερώτημα ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;

Θα μπορούσαμε να του απαντήσουμε απλά: κοίτα ποιος μιλάει. Ή θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε: αυτά που γράφει τα έλεγξε προηγουμένως ο κ. Μιχαλολιάκος της Ν.Δ.;

Ωστόσο οφείλουμε κάποια σχόλια επί των παρατηρήσεων του προς χάριν των αναγνωστών.

Αναφορά 1η: Για την έρευνα περί μεταφορικού ισοδύναμου Κεφαλονιάς – Ιθάκης και η σύγκριση της με άλλες έρευνες και μελέτες.

Απάντηση.: Η πρώτη έρευνα που ανατέθηκε (μετά από προκήρυξη) το 2007 στο Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά είχε ως αντικείμενο την ‘’Ανάπτυξη Εμπορευματικού Σταθμού στην Κεφαλονιά’’.

Η έρευνα που ανατέθηκε το 2010, (τρία χρόνια μετά) αφορούσε στο μεταφορικό ισοδύναμο σύνδεσης των Νησιών μας με την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Η μελέτη που ανατέθηκε από την Περιφέρεια (αρκετούς μήνες μετά από την ανάθεση της Νομαρχίας), αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο της ενδοπεριφερειακής σύνδεσης με όλα τα Νησιά της Περιφέρειας μας.

Άρα, είναι τρία διαφορετικά πράγματα και δεν πρέπει να συγχέονται ιδιαίτερα από όποιον θέλει να παραστήσει τον ειδήμονα.

Στο μοναδικό θέμα που έχουν δίκιο οι ‘’άγνωστοι’’ κουκουλοφόροι παραπληροφοριοδότες του Γεράσιμου Φόρτε είναι ότι η πρώτη έρευνα δεν πληρώθηκε ακόμη, λόγω διαφωνίας της Υ.Δ.Ε. του Νομού μας. Ωστόσο το Πανεπιστήμιο Πειραιά δεν έχει παραιτηθεί από εξώδικη ή ένδικη προσπάθεια ανάκτησης της πληρωμής του.

Αναφορά 2η : Για τα ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς.

Απάντηση.: Σε μια προσπάθεια ανούσιας επίδειξης γνώσεων, ύπουλα, προσπαθεί να ενσπείρει και πάλι διχόνοιες, αναμοχλεύοντας παλαιές εντάσεις μεταξύ των κατοίκων του Νομού και να βάλει και πάλι σε ανησυχία για το εργασιακό μέλλον των 100 και πλέον απασχολούμενων σε αυτή την υγιή επιχείρηση.

Και αυτό, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης, ανεργίας και ανασφάλειας για το μέλλον και όταν η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη. Άραγε αυτή η αναφορά του πόσο ηθική είναι;

Αναφορά 3η :Κάνει αναφορά για την μη ηθική ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Περιφερειακό Πρόγραμμα (σε προκήρυξη που είναι ήδη σε ισχύ) το έργο της επισκευής και επαναχρησιμοποίησης του κτιρίου του Παλαιού Δημοτικού Ληξουρίου.

Απάντηση.: Προφανώς ο Γεράσιμος Φόρτες έχει πλήρη άγνοια του ανταγωνιστικού χαρακτήρα του ΕΣΠΑ και ότι όποιος φορέας προλάβει και ετοιμάσει έργο πρέπει να κατατεθεί το Τεχνικό Δελτίο το δυνατό συντομότερο, εάν θέλει να αξιοποιήσει την ευκαιρία. Και μια ημέρα καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία για την ένταξη του έργου.

Άραγε πόσοι Παλικησιάνοι και δη Ληξουριώτες θα συμφωνούσαν με την άποψη της αναβολής που προτείνει ο Φόρτες;

Εκτός και εάν πραγματικά δεν θέλει αυτό το έργο οπότε δεν έχει παρά να το δηλώσει ανοικτά.

Αναφορά 4η : Κάνει αναφορά επίσης για την μη ηθική ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για την κατάθεση Τεχνικού Δελτίου για χρηματοδότηση του έργου Καραβόμυλος – Αγ. Ευφημία.

Απάντηση.: Ομολογώ ότι δεν περίμενα ότι θα υπήρχε έστω και ένας συμπολίτης μας που γι’ αυτό το έργο θα ήταν της άποψης ‘’άστο για μετά’’. Πόσο μάλλον ένας Περιφερειακός Σύμβουλος που ήθελε να εκλεγεί και τοπικός Αντιπεριφερειάρχης.

Εμείς Θεωρούμε ότι:

→ Είναι ηθικό και νόμιμο η διοίκηση να έχει συνέχεια άσχετα προεκλογικής ή μετεκλογικής περιόδου και η υλοποίηση του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού να προχωρά ανεμπόδιστα χωρίς να χάνεται ο παραμικρός χρόνος.

→ Είναι ηθικό και νόμιμο όσοι κουράστηκαν και όσοι έτρεξαν να σχεδιάσουν να προγραμματίσουν και να βρουν χρηματοδοτήσεις, να ολοκληρώσουν το έργο τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους έως τη τελευταία ημέρα ιδιαίτερα όταν για όλα αυτά υπάρχουν προηγούμενες αποφάσεις Νομαρχιακού Συμβουλίου και μάλιστα ομόφωνες.

Τέλος ο Νομάρχης έκανε την παρακάτω δήλωση.

Με την ευκαιρία των παραπάνω θέλω να δηλώσω ότι υπηρέτησα την θέση του Νομάρχη επί δύο θητείες μέχρι σήμερα την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με γνώμονα την Πολιτική αξιοπρέπεια, τη διαφάνεια και την ανάγκη αξιοποίησης όλων των ευκαιριών που μου δόθηκαν μέσω της αποδεδειγμένης γνώσης και εμπειρίας ικανών ανθρώπων προς όφελος των Νησιών μας. Έτσι θα πορευτώ και στο μέλλον από τη θέση του Περιφερειακού Συμβούλου. Ελπίζω, ότι στη δύσκολη αυτή περίοδο για τον Τόπο μας, θα ισχύσει το ίδιο και για κάθε άλλο μέλος του νεοσύστατου Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων και της νεοεκλεγμένης Περιφερειακής Αρχής.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υ.Γ.1ο .: Προς κ. Κουρή:

Σας υπενθυμίζω ότι κατά τη τελευταία ημέρα της θητείας σας (30/12/2006) ως Αντινομάρχης, υπογράψατε ως Νομαρχιακή Αρχή, τη σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου του μπαστουνιού κρουαζιερόπλοιων και του έργου του αλιευτικού καταφυγίου του Κατελειού. Όπως θυμάστε παρασταθήκαμε σε εκείνη την φιέστα χωρίς να πούμε αυτά που λέτε εσείς σήμερα. Κάνατε και πολλά άλλα στο μεσοδιάστημα από την εκλογική σας ήττα έως 31/12/2006 και πάλι χωρίς να πούμε τίποτε . Και αυτό γιατί πάντα πιστεύαμε ότι δεν πρέπει να χάνεται κυριολεκτικά ούτε μια μέρα για το καλό των Νησιών μας.

Κάντε και εσείς το ίδιο. Λίγα μόνο ψήγματα ανωτερότητας χρειάζονται. Εξ’ άλλου σας έχουμε προετοιμάσει, για ακόμη μία φορά, σωρεία νέων έργων και δράσεων που θα έχετε να ασχοληθείτε.

Υ.Γ. 2ο.: Προς Γεράσιμο Φόρτε.

Όταν αποφασίζεις να ‘‘βάλεις πρώτος τον λίθον’’ να σκέφτεσαι πάντα ότι μπορεί να σου επιστραφεί ως ογκόλιθος. Εάν χρειασθεί θα επανέλθουμε συγκρίνοντας ‘‘τα ηθικά και τα νόμιμα’’ των θητειών του Δημάρχου Γεράσιμου Φόρτε και του Νομάρχη Διονύση Γεωργάτου.

Υ.Γ 3ο .: Προς νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη κ. Σπύρο Σπύρου (γνώστη του καλού χιούμορ)

Όπως διαπιστώσατε από το τελευταίο υπόμνημα του ο νομίμως εκλεγείς Περιφερειακός Σύμβουλος του Νομού μας Μάκης Φόρτες δεν πέρασε τις εξετάσεις που έδωσε για εσάς. Όμως σας παρακαλούμε, παρ’ όλα ταύτα, δώστε του μία θέση κάπου γιατί δεν πρέπει να πάει χαμένος αυτός ο τιτάνας του πολιτικού ήθους του Νομού μας.

Εάν απαιτείται, θα συνοδεύεται και από συστατικές επιστολές του κ. Μιχαλολιάκου, του κ. Παρίση, του κ. Γάσπαρου, του κ. Πουλημένου και άλλων της Ν.Δ. (θα λείπει η επιστολή του κ. Αλιβιζάτου, αλλά δεν πειράζει).

Σχόλια

Έστω και στα υστερόγραφα, έβαλε λίγο χιούμορ ο απερχόμενος.

Κι ένα δικό μας ΥΓ, χωρίς χιούμορ:
1. Σαν καλός υπάλληλος των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς και του Υπουργού Πολιτισμού, έπραξε το καθήκον του.
2. Βεβαίως, είναι σωστός, όταν λέει πως οι περί τα ιχθυοτροφεία αποφάσεις είναι ομόφωνες.
3. Έχουμε πει τις ενστάσεις μας , στα μισόλογα του κ.Φόρτε, για το θέμα. (βλέπε του "πρόχειρου διαγωνισμού και της μισής αλήθειας").
4. Όταν κάποιος προσπαθεί να προστατέψει τον Κόλπο από την καταστροφή, αυτό σημαίνει πως θέλει να απολύσει 100 εργαζόμενους;
Αυτό είναι το παραμύθι κάθε εταιρείας, που δεν θέλει να κάνει το καθήκον της, και ο κ.Γεωργάτος, σαν καλός υπάλληλος, το επαναλαμβάνει.
Δεν είναι ο μόνος, που το επαναλαμβάνει.

"Μετεγκατάσταση" είναι η σωστή λέξη, κ. Γεωργάτε, που τώρα, παίρνετε τις αποφάσεις σας, ανενόχλητοι. Κι αυτό μπορείτε να το κάνετε, αφού ένας εκ των πρωτεργατών του αγώνα της Θηνιάς, δέχτηκε αγωγή ενός εκατομμυρίου, από τα ιχθυοτροφεία, και οι άλλοι σώπασαν.

Πάμε μπάνιο, κ. Γεωργάτε, στη Θηνιά;
(Φυσικά, εμείς δεν λέμε πως ρυπαίνει τον κόλπο, η μονάδα των ιχθυοτροφείων. Δεν έχουμε ένα εκατομμύριο).
Το μόνο που λέμε είναι πως οι θηνιάτες δεν κάνουν πια μπάνιο και ο κόλπος χάνει τα όστρακα του.
Μάλλον, ο Θεός φταίει , γι' αυτό.

Χρόνια Πολλά, κ. Γεωργάτε και λοιποί ντόπιοι πολιτικάντηδες.
ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΑΣ.