Share |

"Επτανησιακοί Εσπερινοί" 2 ή ο ρόλος των επιταφίων και των παρελάσεων στην εξέγερση

Η περιφορά των Επιταφίων και οι Λιτανείες κατά την διάρκεια της Ενετικής κατοχής.
Οι Σικελικοί εσπερινοί και το αίτημα για Κοινοτισμό, αμεσοδημοκρατικά σπέρματα λαών που είχαν γαλουχηθεί για αιώνες γύρω από αυτά τα εξόχως «πολιτικά» θέματα δεν άφησαν κανέναν αδιάφορο και ιδιαίτερα την «Αγιότατη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία» (Γερμανικά φύλα) και όλους τις φεουδαλικές εξουσίες της Ευρώπης. Το ελληνικό «φάντασμα» ήταν και πάλι παρόν, αυτοδιαχείριση κοινοτισμός, κλήρωση.
 

Στα Επτάνησα η «γαληνοτάτη»  αναγκάστηκε να μεταφέρει τις λιτανείες και την περιφορά του Επιταφίου από νυχτερινές σε ημερήσιες, ο λόγος αρκετές φορές ο ντόπιος πληθυσμός εξεγείρονταν και οι θρησκευτικές  λιτανείες «αξιοποιούνταν» από τον κόσμο σε στάσεις απέναντι στους κατακτητές του.
Στην Κέρκυρα το «έθιμο» διατηρείται  μέχρι και σήμερα και έχουμε και λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα  το Μ. Σάββατο το πρωί, μαζί με την πρώτη Ανάσταση και οι Επιτάφιοι της Μ. Παρασκευής να ξεκινούν από το πρωί.
Θα βρεθούμε ξανά….ότι και να κάνετε.
Δύο λόγια για τους  έτερους καθεστωτικούς  Ηρακλειδείς της κομματοκρατίας .
Μετά το χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων για επαίσχυντες πολιτικές της κυβέρνησης Γ.Παπανδρέου ο κ. Σαμαράς , ο κ.Καρατζαφέρης από το σπίτι του Μεταξά στην Κηφισιά μπρρρρ, η κ. Μπακογιάννη, όλοι σε ευθεία γραμμή με τις κατοχικές δυνάμεις θίχτηκαν από την παρουσία της κοινωνίας στις παρελάσεις.
Η πιο «συνεπής» στάση αυτή της δημαρ του κ. Κουβέλη που μας είπε δια στόματος  Μαργαρίτη ότι ο λαός έχει δίκιο να διαμαρτύρεται με την ακολουθούμενη πολιτική αλλά όχι και στις παρελάσεις αυτό είναι απαράδεκτο.
Δεν μας λέει βέβαια το κώμα του Κουβέλη: στο Σύνταγμα και στο γήπεδο γιατί επιτρέπονται ???
Και καλά στο Σύνταγμα, ο «απών» δήμαρχος τους επί ένα μήνα από τις πλατείες, φρόντισε εν ριπή οφθαλμού να  τις «καθαρίσει» μόλις του δόθηκε η ευκαιρία λαού απόντος.
Συμβουλή να μάθετε τον ύπνο του λαγού ΟΛΟΙ:  το αίτημα σήμερα ακούστηκε με πιο σαφή τρόπο το πρόβλημα δεν ήταν οι παρελάσεις αλλά η δική σας παρουσία.
Νέτα σκέτα κατά το Επτανησιακό είστε ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ εσείς και η μιντιακή σας ρεπούμπλικα.
Δεν σας θέλουμε ούτε  στη χαρά μας αλλά ούτε και  στη λύπη μας.
Δεν γίνεται κ.κ. να το παίζετε τη μια νταβάδες(Ε.Ε.) και στο εσωτερικό  «κερατάδες»...

Έγραψε ο Ιαβέρης ο Τάφιος

 

Μέρος Β:

Υπάρχει ένας λαός που φέρνει τα πάνω κάτω, με ένα θαυμαστό και πρωτόγνωρο τρόπο.

Θα φτάσουμε στο σημείο, όπου η εξουσία θα καταργήσει τις παρελάσεις και οι αντιεξουσιαστές θα ζητούν την επιστροφή τους.

Η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση για να εξηγήσει πως και γιατί δεν "προστάτευσε" , με τον γνωστό τρόπο, τον πρόεδρο της "δημοκρατίας": "Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα ίδια μέσα για τις παρελάσεις, με αυτά που χρησιμοποιούμε στις διαδηλώσεις", ήταν το νόημα της ανακοίνωσης.

"Ζήτω οι παρελάσεις, κάτω οι διαδηλώσεις", λοιπόν, σε τούτο το θέατρο του παραλόγου, όπου η μόνη λογική είναι η μούτζα του λαού.

Πάμε. Και στις λιτανείες, τις περιφορές και τις λειτουργίες. Παντού και με κάθε αφορμή, Επανάσταση. Ας θυμηθούμε, ξανά.

Με σεβασμό στα ιερά και τα όσια, στην πίστη και την απιστία, στην πατρίδα και την ανθρωπότητα, ας αμαυρώσουμε τις μέρες τις εξουσίες. Ας κάνουμε τις νύχτες τους, εφιάλτη.

Δεν μπορούν να μας χτυπήσουν στις εκκλησιές.

...και οι παπάδες, ας πάρουν θέση. Ο Νικόλαος, μητροπολίτης Μεσογαίας και  Λαυρεωτικής δείχνει το δρόμο:

«Δεν αντέχουμε άλλα μέτρα. Ως εδώ....Καιρός πλέον να ξεσηκωθούμε»

Και ο κομμουνιστής Μπέρτολτ Μπρεχτ, απευθυνόμενος στο σταλινικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας, όταν αυτό συνέτριβε την εξέγερση, στις αρχές της δεκαετίας του 50:

«Αφού ο λαός έχασε την εμπιστοσύνη του στους πολιτικούς, γιατί δεν τον διαλύουν για να εκλέξουν έναν άλλο;»

Τίποτα δεν μας χωρίζει, χριστιανοί και άθεοι, αριστεροί και δεξιοί. Στο ρυθμό του λαού, στην πολυχρωμία του όνειρου, ΧΩΡΑΜΕ ΟΛΟΙ.

Εκτός από εκείνους τους λίγους που διάλεξαν να υπηρετούν το στυγνό ολιγαρχικό καθεστώς. Μετανοείτε, πριν έρθει η ώρα του Σικελικού Εσπερινού και για σας.

Η οργή δεν έχει λογική. Σφάζει γυναίκες και παιδιά, προσευχόμενη στο Θεό της αγάπης. 

"...Να κάμω μάνες δίχως γιους και γυναίκες δίχως άνδρες, να κάμω και μωρά παιδιά να κλαιν δίχως μανάδες...", μας θυμίζει το παλιό ριζίτικο. Τότε, που οι χριστιανοί κρητικοί έσφαζαν τους μουσουλμάνους συμπατριώτες τους, θεωρώντας αυτούς, εκπροσώπους της οθωμανικής Μεγάλης Πύλης. Τότε, που μάχονταν για την ξαστεριά. 

Μετανοείτε, πριν γνωρίσετε από κοντά την ανεξέλεγκτη οργή του λαού.

Μαθαίνετε από την ιστορία κι αφήστε την Υβρι προς τους εξεγερμένους.

Όχι στον εμφύλιο. Ναι στον πόλεμο ενάντια στην αδίστακτη αυτοκρατορία του κακού. Ενάντια στη βία του ολιγαρχικού καθεστώτος, ας ορθώσουμε την αμείλικτη ενότητα ενός αποφασισμένου λαού. Πριν έρθει το Μεγάλο Κακό να σκιάσει τα πάντα.

Εσύ με ποιον είσαι;

Λογοδοτείς.

έγραψε ο Γιάννης Αγιάννης

 

Στην εικόνα ήταν ο Δον ΨΥΧΩΤΗΣ

(απ' το βυζί της γυναίκας τρέφεται η ζωή. Εκρηκτικά).