Share |

Η πλατεία χτες

Μην περιμένετε  "ρεπορτάζ". Μικρά σχόλια μόνο.

Αυτό δεν είχε ξαναγίνει. Μιλήσανε, αντιπαρατέθηκαν απόψεις, μπήκαν σε ψηφοφορία θέματα και έχουμε αποτελέσματα.

Όταν λέμε πως η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, αυτό εννοούμε.

"Αδιέξοδα¨ έχει ο καθένας μας , χωριστά. Αδιέξοδα υπάρχουν στις ολιγαρχικές πολιτικές και όσους τις στηρίζουν, συμπολιτευόμενοι ή "αντιπολιτευόμενοι".

Πολλοί είναι αυτοί που για άλλες πλατείες, μιλούν και γράφουν για "κομματικές" παρεμβάσεις και επιρροές.

Στη δική μας, δεν πλησιάζουν κόμματα. Έρχονται άνθρωποι, που ανήκουν ή ανήκαν σε κόμματα και κουβαλούν μαζί απόψεις. "Σωστές" ή "λάθος".

Από την άκρα δεξιά ως την άκρα αριστερά.

Δεν είναι όλα ρόδινα. Δεν έχουμε μάθει να κουβεντιάζουμε, αλλά το παλεύουμε. Μαθαίνουμε.

Πότε βρέθηκαν μαζί άνθρωποι όλων των αποχρώσεων και να μιλούν δημόσια, χωρίς να προσπαθούν να υπερασπιστούν την πίστη τους, πίσω από τείχη;

 

Οι ψηφοφορίες:

1. Επειδή κάποιος δήλωσε τη διαφωνία του, με το στόχο της (άμεσης) δημοκρατίας, έγινε συζήτηση και προτάθηκε ο όρος "πραγματική δημοκρατία", όπως στην Ισπανία, με στόχο την βελτίωση και όχι την κατάργηση του κοινοβουλευτισμού.  Η (άμεση) δημοκρατία , με σαφές περιεχόμενο "για τους νόμους να αποφασίζει ο λαός" , ήταν η δεύτερη πρόταση.

Ακολούθησε ψηφοφορία:

Ο στόχος της (άμεσης) δημοκρατίας παραμένει  πολιτικό πρόταγμα της συνέλευσης της πλατείας Αγοστολίου.

2. Κάποιοι έθεσαν το θέμα της δημιουργίας πολιτικού κόμματος, με σκοπό την άμεση δημοκρατία, από τους "αγανακτισμένους" των πλατειών.

Δεν ακολούθησε ψηφοφορία, γιατί οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες και πολλές στο άκουσμα της λέξης "κόμμα", που το θέμα δεν τέθηκε σε ψηφοφορία. 

3. Αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στον κ. Μοσχόπουλο, με την οποία καλείται να μην ψηφίσει το μνημόνιο.  Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, με μερικές λευκές ψήφους. 

 

Συμβουλή:

Την επόμενη φορά να κρατούν πρακτικά, για να μην εφμανίζεται το φαινόμενο κάποιοι να αμφισβητούν τι έχει ψηφιστεί.

 

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα και ουσιαστική δουλειά.

Και από αρκετές πλευρές, ακούστηκε η απάντηση για όσους λένε πως το κίνημα της άμεσης δημοκρατίας θα "ξεφουσκώσει": 

"Θα φύγουμε από τις πλατείες, όταν θα μπούμε στη βουλή".

(Για να την κλείσουμε ή να την αλλάξουμε, ριζικά, ώστε να μην αποφασίζουν 300 άχρηστοι, ερήμην και ενάντια στο λαό).

Δεν φταίνε οι άνθρωποι. Το σύστημα φταίει, ώστε να μην αρκεί μια απλή αντικατάσταση προσώπων.

 

Είμαστε μια πλατεία, χωρίς κομματικές σημαίες. Μια σημαία υπάρχει μόνο και είναι γαλανόλευκη. 

Σε όποιον δεν αρέσει, ας φέρει το θέμα να τεθεί σε ψηφοφορία. ή να φέρει τη δική του σημαία και να ζητήσει "αντικατάσταση" της υπάρχουσας.

Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα.

Και η μάχη, δεν είναι μάχη συμβόλων, αλλά ουσίας. Είναι μάχη και προσπάθεια ουσιαστική, πολύ ουσιαστική. Πάνε χρόνια πολλά, που κάποιοι ασχολούνται με το χρώμα που φοράμε και όχι με την ουσία.

Τα κόμματα σας, συμβολικά κυβερνούν και συμβολικά αντιπολιτεύονται.

Ας στεκόμεστε, λοιπόν, στην ουσία και το περιεχόμενο των συνθημάτων και των συμβόλων  και όχι μόνο στα συνθήματα και τα "σύμβολα".

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει ....

 

Το παρόν ανήκει στην απελευθερωτική διαδικασία. Δεν ξέρουμε το δρόμο, αλλά θα τον βρούμε και θα τον φτιάξουμε.

Εσείς;

Τους θεσμούς, που μας καταδυναστεύουν δεν τους έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ ή κάποιο άλλο κόμμα. Συμμετείχαμε, είτε με την απάθεια μας, είτε με την άγνοια μας, είτε στηρίζοντας ενεργά. Κι εγώ μαζί.

 

ΥΓ. Στελέχη ενός κόμματος, άμα δουν να περνά από την άκρη της πλατείας, την ώρα της συνέλευσης ή των άλλων συναντήσεων, σπεύδουν να τον "παρατηρήσουν".

Και ο Σαμαράς δηλώνει πως δεν θα εμποδίσει την ψήφιση του μνημονίου 2, θέτοντας θέμα συνταγματικής νομιμότητας για τους 180 βουλευτές, αλλά, όμως,  θα κάνει"σκληρή" αντιπολίτευση. Την ίδια "αντιπολίτευση" που κάνουν και οι υπόλοιποι. Θα είναι μέσα, όταν ο λαός θα είναι απέξω. Και στενοχωριούνται, που η μούντζα παίρνει μπάλα και τους 300!

 

Δεν θα φτιάξουμε ένα ακόμα κόμμα, αλλά κάτι άλλο πολύ πιο μεγάλο και πιο τερατώδες και τότε ...θα ψάχνουν να κρυφτούν, πίσω από τα μαυσωλεία των θρησκειών, που τις είπαν  "ιδεολογίες". 

Τότε, να δούμε ποιος θα είναι με το "σύστημα" που φτιάξαμε μαζί και ποιος όχι.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Ή είσαι με τη δημοκρατία ή με την Ολιγαρχία. Τα υπόλοιπα διλήμματα δεν μας αφορούν και λέγονται, για να κάνουμε καθυστέρηση.

 

 

Κατάσταση διαρκούς ευτυχίας και ελευθερίας.