Share |

Η Φιλοσοφία του σεισμόπληκτου

Το πιο κάτω κείμενο είναι το "ζουμί" αυτού που ζήσαμε , ως θεατές. Είναι κάτι σαν ρεπορτάζ.

Περιρρέουσα ατμόσφαιρα: Ένας σεισμός. Ανακοινώσεις μέτρων. Βοήθεια από παντού, μη στοχευμένη. Από ανθρώπους που προσφέρουν, χωρίς να γνωρίζουν ή να μπορούν να πληροφορηθούν ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες. Ευχαριστούμε, από τα βάθη της καρδιάς μας, αλλά έχουμε τώρα να μαζέψουμε πλίνθους και κέραμους ατάκτως ερριμένα.Συντονισμένη δυσφήμηση των Κεφαλλήνων, με χρήση κατασκευασμένων περιστατικών. Πλήγμα στο ηθικό και την αξιοπρέπεια. Δημιουργία ερωτηματικών σε όσους σκέφτονται να βοηθήσουν. Υπερπροβολή μεμονωμένων περιστατικών, ως καταστάσεις  γενικευμένου πλιάτσικου. Πολλές καταγγελίες για κακή διαχείριση βοήθειας από την τοπική οργάνωση Πολιτικής Προστασίας. Καμία καταγγελία για τη διαχείριση της βοήθειας από το Γενικό Φιλόπτωχο της Μητρόπολης. Διασπορά τρομοκρατικών ειδήσεων για επικείμενους σεισμούς 7 ή και 9 ρίχτερ. Διασπορά ψευδών ή αναπόδεικτων ειδήσεων για ανθρωπογενή "αίτια" του σεισμού. Δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι έβαλαν την Κεφαλονιά, τους ανθρώπους της και τη ζωή της στο στόχαστρο

Αποτελέσματα(Πέρα από την ορατή υλική ζημιά σε κτήρια, εξοπλισμό, οικοσκευές και εμπορεύματα):  Ψυχολογική αποδιοργάνωση και αβεβαιότητα για το μέλλον. Αμφιβολίες για το αν πρέπει να εξακολουθείς να ζεις σε ένα τόπο που, με βεβαιότητα, θα πληγεί βάναυσα στο προσεχές μέλλον. Με την μηντιακή διασπορά φόβου, έχουμε μία ασύγγνωστη ή συνειδητή επιθετικότητα στον κατ' εξοχήν οικονομικό τομέα, τον τουρισμό. Πρόσκαιρη διάλυση της οικονομικής ζωής, πλην όμως, πολύμηνη, η οποία θα επιβαρύνει, απελπιστικά τις υπάρχουσες οριακές οικονομικές δραστηριότητες. Οι αδυνατούντες να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους οφειλέτες θα αυξηθούν δραματικά, λόγω της συρρίκνωσης ή και του μηδενισμού του κύκλου εργασιών. Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα γίνουν μη διαχειρίσιμο, κοινωνικά και οικονομικά, ποσοστό της τοπικής κοινωνίας. Αδυναμία ανταπόκρισης σε ανειλημμένες υποχρεώσεις και πάγια έξοδα υγιών, ως σήμερα, επιχειρήσεων. Η οικονομική κατάρρευση, δίχως άμεσα μέτρα, μπορεί να μετατραπεί σε μόνιμη χειμάζουσα οικονομία. Ήταν στραβό το κλίμα , θα το φάει και ο γάιδαρος;   

Σημαντικό: Οι επιταχύνσεις που καταγράφηκαν στην Κεφαλονιά είναι οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί, ως σήμερα, στον Ελλαδικό και τον ευρύτερο Αφρο-Ευρωπαϊκό χώρο. Υπερέβησαν κατά πολύ τις αντισεισμικές προδιαγραφές και αντοχές κι όμως, η Κεφαλονιά άντεξε. Τίθεται θέμα επανεξέτασης του τρόπου που χτίζονται κτήρια, δρόμοι και κρατικές υποδομές. Μεγάλες καταστροφές σε εκκλησίες, μοναστήρια και λοιπά μνημεία προστατευόμενα από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων. Βασικές οδικές αρτηρίες, λιμάνια, κτήρια, δίκτυα απαιτούν επανασχεδιασμό και λήψη διαφορετικών μέτρων, από κάποια πρόσκαιρα μπαλώματα.

Οι Κεφαλονίτες παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους.

Πέρα από τη βοήθεια των ανώνυμων και επώνυμων ανθρώπων, εταιρειών και ομάδων, η Κεφαλονίτικη διασπορά ενεργοποιείται και καλείται να παίξει ένα μόνιμο ενισχυτικό παράγοντα, όταν η σκόνη του σεισμού θα κατακάτσει και τα φώτα της δημοσιότητας θα σβήσουν. 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η αυτοοργάνωση των σεισμοπλήκτων ξεκίνησε από τους επαγγελματίες και τις οργανώσεις των "οφειλετών" και υπερχρεωμένων. Είναι αυτοί που ξέρουν τι πραγματικά τους περιμένει.

Πράξεις πρώτες:

1. Αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια. Από ένα πιάτο φαί ως τη φιλοξενία και το οτιδήποτε μπορεί ο καθένας να δώσει και ο άλλος έχει ανάγκη.

2. Καταγραφή ζημιών, από τους ίδιους τους πολίτες.

3. Καταγραφή άμεσων αναγκών και δυσκολιών, ώστε αν μπορεί να υπάρξει βοήθεια αυτή να είναι στοχευμένη και αποτελεσματική.

Από τις πρώτες καταγραφές, εντοπίστηκε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και δεν αρκεί η αποστολή βασικών ειδών, κυρίως τροφίμων.

Αυτό που φάνηκε από την αρχή και θα γίνει έντονο τις προσεχείς μέρες και μήνες είναι η έλλειψη χρήματος σε μετρητά. Η κατεστραμμένη επιχείρηση δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει, πριν περάσουν μερικοί μήνες και οι υποχρεώσεις προς πάσα κατεύθυνση θα διογκωθούν και θα υπερβούν κάθε είδους βοήθεια που παρέχουν το κράτος και ιδιώτες. Η υπολειτουργούσα επιχείρηση με κύκλο εργασιών από 0-30% αυτού που είχε πριν το σεισμό βγαίνει έξω από κάθε προϋπολογισμό εξόδων. Οι εργαζόμενοι που έμειναν, λόγω του σεισμού, χωρίς δουλειά; Οι υποχρεώσεις που δεν θα καλυφθούν από τα προϋπολογισμένα έσοδα μιας τουριστικής περιόδου (κυρίως στην Παλλική, αλλά όχι μόνο εκεί); Πώς αποζημιώνεται μια ζημιά 150.000 ευρώ στο εμπόρευμα, πώς πληρώνεται ένα νοίκι ή πώς αντιμετωπίζονται οι υποχρεώσεις με 8-20 ευρώ είσπραξη την ημέρα, όταν μόνο ο ΟΑΕΕ είναι 350/μήνα;

Όλα αυτά συνθέτουν μια καταστροφή που υπερβαίνει τις καταμετρημένες υλικές ζημιές.

Η πρώτη περιγραφή οικογενειακής κατάστασης που δόθηκε στη δημοσιότητα συγκλονίζει. 

Τα πιο συγκλονιστικά, όμως, ειπώθηκαν στην πρώτη συγκέντρωση "οφειλετών", που τώρα πια έγιναν και σεισμόπληκτοι. Συμμαζέψαμε σε ένα κείμενο τα λόγια που ειπώθηκαν από πολλά και διαφορετικά στόματα. Και είναι, περίπου, τα λόγια, με τα οποία έφυγαν από τη συνάντηση, για να πιάσουν δουλειά. Για να κάμουν τα λόγια πράξη.  Κάτι σαν υπόσχεση και όρκος μιας παρέας φίλων, που ως χτες δεν γνωρίζονταν.  Όρκος μιας "Φιλικής Εταιρείας" με έμφαση στο πρώτο συνθετικό: Τη Φιλία.

 

"Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κοροϊδέψει τον διπλανό του, καταγράφοντας πλαστές ανάγκες και ζημιές. Και αυτό είναι ένας λόγος τιμής που δίνει ο ένας προς τον άλλον. Ο καθένας μας, καταγράφοντας ζημιές και ανάγκες, θέτει τον εαυτό του και την αλήθεια των λόγων του στη διάθεση του συνόλου, το οποίο οφείλει να ερευνήσει και να βεβαιώσει του λόγου το αληθές. Αυτό που ο καθένας διεκδικεί ή απλώς ζητά, γίνεται συλλογική υπόθεση και το ζητάμε όλοι για όλους και για τον καθένα χωριστά. Κάποιου θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες, κάποιου όχι. Δεν πειράζει. Η ικανοποίηση του ενός είναι η ικανοποίηση και η χαρά όλων. Στήνεται, από μας τους ίδιους, ένας αξιόπιστος μηχανισμός διάφανης διακίνησης βοήθειας και ελέγχου πεπραγμένων.  Αν ένας πει ψέματα, έχουμε πει όλοι ψέματα. Αν ένας  καταφέρει να εξαπατήσει, η εξαπατημένη αυτοοργάνωση των σεισμοπλήκτων, γίνεται αναξιόπιστη. Όσοι στέλνουν βοήθεια πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό που στέλνουν σε είδος ή σε χρήμα, πάει για το σκοπό που τα στέλνουν. Κάθε πράξη μας, όλη η ροή της βοήθειας είναι και πρέπει να είναι στη διάθεση όλων και κυρίως αυτών που βοηθούν. Αυτοπειθαρχία, αλληλοσεβασμός και αλληλοϋποστήριξη".

Και ειπώθηκαν και άλλα:

Μπορεί το μεγάλο πλήγμα να δέχτηκε το Ληξούρι, αλλά η οργάνωση σεισμοπλήκτων αφορά όλη την Κεφαλονιά και όλους όσους έχουν υποστεί βλάβη. Να στηριχθούν οι κεφαλονίτες μαστόροι, η τοπική αγορά, να συνδράμουν το Γενικό Φιλόπτωχο, ως εθελοντές... Δεν ενδιαφέρει μόνο το ατομικό πρόβλημα του καθένα, αλλά και αυτό που έχει υποστεί η πόλη, η επαρχία, ο νόμος ολόκληρος. Το Ληξούρι, η Παλλική και η Κεφαλονιά πρέπει να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Πιο όμορφες, πιο δυνατές.

Κι έμεινε αναπάντητο ένα ερώτημα: Πώς μπορεί να βοηθηθεί, με τρόπο μετρήσιμο και αξιόπιστο, αυτό που σήμερα είναι έξω από κάθε αντίληψη βοήθειας; Πώς να μην παρασύρει ο σεισμός κι άλλους στην καταστροφή;

 

 

Εμείς οι θεατές και ακροατές όλων αυτών δεν έχουμε σχόλια.

Ίσως, ο σεισμός να γίνει σωσμός. Πρώτα και πάνω απ' όλα σωσμός ψυχών, ανθρώπων και μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Αρκεί το μάθημα από το πάθημα να έχει διάρκεια. Για να μαθαίνουμε κι εμείς.

Μπορούμε. Αν θέλουμε, μπορούμε.

 

το χάσμα π' άνοιξε οσεισμός κι ευθύς εγιόμισ' άνθη.

(η Εικόνα είναι του Ληξουριώτη Δον ΨΥΧΩΤΗ: Από τους χτύπους της γης στους χτύπους της καρδιάς)