Share |

θΕΟΦ. MIXAΛΑΤΟΣ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Τον τελευταίο καιρό ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά για την οικονομική διαχείριση  και τα χρέη του Δήμου Λειβαθούς. Μέχρι σήμερα, συνειδητά επιλέξαμε όχι μόνο να μην απαντήσουμε αλλά ούτε καν να σχολιάσουμε  όλα όσα μας καταλογίζουν.
Κάναμε υπομονή μέχρι να τελειώσει η απογραφή και η αποτίμηση των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, απαιτήσεων και υποχρεώσεων του Δήμου Κεφαλλονιάς καθώς και των διαθέσιμων χρηματικών μέσων. Από τη στιγμή που η απογραφή τελείωσε και όλα τα στοιχεία υπάρχουν καταγραμμένα θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να παρουσιάσουμε στους συμπολίτες μας την οικονομική κατάσταση του πρώην Δήμου Λειβαθούς.

Όμως από την αρχή ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Κανείς και ουδέποτε έκρυψε την οικονομική κατάσταση του δήμου ή την οικονομική δυσπραγία που αντιμετώπιζε.
Την 01 Ιανουαρίου 2003 ο κ. Νικόλαος Φραντζής αναλαμβάνει Δήμαρχος Λειβαθούς και με την υπ΄ αριθμ. 1/07-01-2003 απόφασή του ορίζει  Α/Δήμαρχο του Δήμου για τη διετία 2003-2004 τον κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο (παροτρύνουμε κάθε ενδιαφερόμενο να την αναζητήσει  για να διαπιστώσει ότι ο κ. Μιχαλάτος δεν είχε σχέση  με τα οικονομικά του Δήμου).
Στις 15 Φεβρουαρίου 2003, κατά την 4η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συζητείται η διοικητική και οικονομική κατάσταση του Δήμου. Ο τότε Δήμαρχος παρουσιάζει αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία, και όπως αναφέρεται στην υπ΄ αριθμ. 37/2003 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, το ύψος των οφειλών και υποχρεώσεων του Δήμου με ημερομηνία 31-12-2002 ανέρχεται σε 1.711.862,68 € (ταμειακό υπόλοιπο σε Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων 509.723,95 €, αν και το αντίστοιχο βιβλίο του Γραφείου Ο.Τ.Α της Δ.Ο.Υ. Αργοστολίου αναγράφει 466.611,09 €).
Το Σεπτέμβριο του 2005 ο κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος έχοντας εκφράσει επανειλημμένα τις αντιρρήσεις του ως προς τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης του Δήμου τόσο στο Δήμαρχο όσο και στα μέλη της δημοτικής αρχής, υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του Α/Δήμαρχου, παραμένοντας δημοτικός σύμβουλος.
Την 01 Ιανουαρίου 2007 αναλαμβάνει Δήμαρχος Λειβαθούς  και κατά τη διάρκεια της 3ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 26 Φεβρουαρίου 2007, συζητείται  η  οικονομική κατάσταση του Δήμου. Ο Δήμος, όπως αναφέρεται και στην υπ΄αριθμ. 35/2007 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, στις 31-12-2006 έχει συνολικό άνοιγμα προς την αγορά και τρίτους ύψους 8.420.180,47 € (ταμειακό υπόλοιπο σε Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων 2.882.374,36 €).
Σε αυτό το σημείο δεν θα θελήσουμε να  γίνουμε γραφικοί αναφέροντας όλες τις δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια της θητείας μας τόσο σε επίπεδο αξιοπιστίας στην αγορά, όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και καθημερινής λειτουργίας. Θα αναφέρουμε όμως ότι παρά τις δυσκολίες τα καταφέραμε. Λειτουργήσαμε και εργαστήκαμε για την ευημερία της τοπικής μας κοινωνίας ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των δημοτών και προσφέροντας σημαντικό έργο.
Αν και επαναλαμβανόμαστε, θα μας επιτρέψετε να αναφέρουμε ότι αυτό φάνηκε και στην ψήφο εμπιστοσύνης που μας έδωσε η δημοτική ενότητα Λειβαθούς στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.
Στις 31-12-2010 ο Δήμος Λειβαθούς παραδίδει τα ηνία στο Δήμο Κεφαλλονιάς. Του «παραδίδει» επίσης και χρέη συνολικού ύψους 7.286.643,17 € εκ των οποίων τα 3.104.077,91 € είναι το άνοιγμα του Δήμου στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (βλ. απογραφή Δήμου).
Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε άλλα πράγματα. Δεν θα παρασυρθούμε όμως.  Σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας , οι οποίοι το τελευταίο διάστημα εκτέθηκαν σε πάρα πολλά δημοσιεύματα ποικίλων πληροφοριών, παραθέτοντας στοιχεία που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν πια.
Κλείνοντας αυτή την ενημέρωση, θα παρακαλούσαμε να αφήσουμε τους αρμόδιους ελεγκτές που αναμένουμε να καταλογίσουν ευθύνες και να κρίνουν κατά πόσο και πότε ασκήθηκε ορθή ή μη οικονομική διαχείριση στο Δήμο Λειβαθούς.
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ
Τ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ

 

ΣΗΜ."Ι": Η σειρά του Φραντζή να δώσει εξηγήσεις. Ή ας πούμε του Σκλάβου, που είναι εν ενεργεία δημ. σύμβουλος, με τον Κοτσιλίνη.

Όσα γράψαμε στο άρθρο τα "κόκκινα ταμεία" δεν διαψεύδονται. Ο καθένας μπορεί να αφήνει ανενόχλητος "κόκκινα ταμεία" και χρέη. Κι ενώ είναι παράβαση, τελικά ...δεν είναι!!!

Η κακοδιαχείριση είναι νόμιμη.

Όσο για τον Θεόφιλο: Παροτρύνει τον καθένα να διαπιστώσει πως δεν είχε καμία σχέση με τα οικονομικά, επί Φραντζή, αλλά ξεχνά να μας πει πως εκτελούσε χρέη δημάρχου, για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Προφανώς, χωρίς καμία ευθύνη για τα οικονομικά. Και παραιτήθηκε, όχι "για αντιρρήσεις ως προς τη διαχείριση", (αυτό είναι το πρόσχημα), αλλά επειδή είχε μετρήσει τις δυνάμεις του και είχε αποφασίσει να κατέβει στις εκλογές , κόντρα στον Φραντζή.

Το λόγο έχουν οι κύριοι Φραντζής , Σκλάβος κλπ, για να μην πούμε και Κοτσιλίνης. Εξακολουθούν να θέλουν να έχουν λόγο στα πολιτικά πράγματα.

Για να μην βράζουμε στο ζουμί μας, είμαστε οπαδοί της αυτοδιαχείρισης στους δήμους. Άλλη ώρα, θα το εξηγήσουμε.

 

(φοτό: Φραγκιάς Φανούριος)