Share |

Κοντογουράδες κατά Γερουλάνου

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΟΥΡΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
 «ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»

Σχετικά με τη δημόσια διαβούλευση για το Ειδικό Χωροταξικό για τις Ιχθυοκαλλιέργειες και με δεδομένο ότι ο Σύλλογος μας ενδιαφέρεται αλλά έχει και έννομο συμφέρον ,σας καταθέτουμε τις προτάσεις μας για να σας εκθέσουμε τους λόγους για τους οποίους η χωροθέτηση των Ιχθυοκαλλιεργειών επιβάλλεται να γίνει εκτός του Κλειστού Κόλπου Αργοστολίου .
 Άρθρο 6.
 - Απόσταση από πηγές ρύπανσης ……….Σχετικά με την απόσταση από πηγές ρύπανσης : Να προβλεφθεί ότι σε κλειστούς κόλπους (όπως ο δικός μας Αργοστολίου) , που χύνονται βιολογικοί καθαρισμοί , απαγορεύεται η εγκατάσταση μονάδων υδατοκαλλιέργειας . Έτσι θα προστατευτεί και το θαλάσσιο περιβάλλον και ο καταναλωτής .
 Σημειωτέον ότι εδώ και χρόνια ο βιολογικός καθαρισμός Ληξουρίου δεν λειτουργεί , και χύνονται τα λύματα ακατέργαστα εντός του πιο κλειστού κόλπου του Ιονίου (Αριθ, επιβολής πρόστιμου του Νομάρχη Κεφ/νιας στους Δήμους Ληξουρίου και Αργοστολίου 900/2010 και 952/2010 αντίστοιχα) , απέναντι δε λειτουργούν ιχθυοτροφεία με βιολογική παραγωγή ψαριών!!!
 Άρθρο 6,7 -Κατάλληλα Βάθη και κριτήρια χωροθέτησης.
 Ακόμη και οι Μελέτες Π.Ο.Α.Υ Ιονίων Νήσων 2006 τονίζουν ότι οι μονάδες υδατοκαλλιεργειών πρέπει να εγκατασταθούν σε βάθη άνω των 40 μέτρων, σύμφωνα άλλωστε και με στις συστάσεις του προγράμματος MedVeg , στην προκειμένη περίπτωση προτείνεται χωρίς αιτιολογία η εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών σε βάθη 18 μέτρων ,μόνο για το Κλειστό Κόλπο Αργοστολίου.
 Στη μελέτη Π.Ο.Α.Υ Ιονίων Νήσων Β Φάση επισημαίνεται ότι τα βάθη του κλειστού κόλπου Αργοστολίου η κυκλοφορία των υδάτων ….. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ αύξηση της δυναμικότητος των ήδη υφισταμένων μονάδων. Με το υπό διαβούλευση ειδικό χωροταξικό ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ αύξηση της δυναμικότητας από 1300 τόνους σε 1725 τόνους . Μήπως θέλουν να εξυπηρετήσουν τις ήδη λειτουργούσες μονάδες !!!!!
 Η θαλάσσια περιοχή μας μαστίζεται από 20 ετία και πλέον από τη λειτουργία των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΚΕΦ/ΝΙΑΣ , και ΣΑΜΗΣ , γεγονός που οδηγεί στη θαλάσσια και χερσαία περιβαλλοντική υποβάθμιση και μαρασμό της περιοχής μας. Η χωροθέτηση ιχθυοτροφικών μονάδων στον Κόλπο είναι απολύτως καταστροφική.

Ο Άγιος Παντελεήμονας και οι αναρχικοί, βοήθεια μας!

 

ΣΗΜ."Ι": Αυτή τη στιγμή και έως την 26η Μαϊου, η κυβέρνηση κάνει "διαβούλευση" για Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Η απορία μας: Το Δήμο Κεφαλλονιάς, τις παρατάξεις και τα κόμματα δεν τους αφορά; 

(φοτό: Σπύρος Δελάλης)