Share |

ΜΑΡΚΟΣ ΚΟΤΣΙΛΙΝΗΣ: Υπάρχει ακόμα καιρός

Εκτιμήσεις, προτάσεις και προοπτικές του Μ. Κοτσιλίνη για τις Δημοτικές Εκλογές.


Ευθύνη και χρέος  είναι να πω τις  σκέψεις μου και  να μιλήσω  με ειλικρίνεια  εν όψει των επερχόμενων  εκλογών της αυτοδιοίκησης. 
Υπηρέτησα και υπηρετώ  τα κοινά για  πολλά χρόνια. Εργάστηκα  με αίσθημα ευθύνης και  λειτούργησα  με ήθος και σεμνότητα. Δεν είμαι κολλημένος με την καρέκλα και θεωρώ τον εαυτό μου στρατιώτη σε σύστημα αξιών, προσφοράς, ανθρωπιάς ,δικαιοσύνης. Δεν δίστασα να κάνω τομές , ρήξεις και συγκρούσεις,  όταν βρισκόμουνα σε αντίθεση με τις αξίες που υπηρετούσα. Δεν είμαι επικοινωνιακός από χαρακτήρα, και δεν θέλησα να φτιασιδωθώ με υποκρισία και ψεύτικα χαμόγελα, ή με επιλεκτικές σχέσεις με  ΜΜΕ.  Έζησα και συμμετείχα  με καταξιωμένους φίλους, συνεργάτες και  συντρόφους την ανόρθωση της Κεφαλονιάς και  αποκόμισα  χαρές και λύπες, κυρίως όμως διδάχτηκα πως όλα έχουν όριο, πως τα αξιώματα είναι προσωρινά, πως ποτέ δεν πρέπει να χάνεις τον εαυτό σου. Δεν «μοντάριζα»  τις πολιτικές μου αντιλήψεις και δεν κρύφτηκα στα δύσκολα.
Είχα την τιμή και την τύχη να υπηρετήσω την αυτοδιοίκηση επί μακρόν.  Είμαι περήφανος για το έργο που επιτελέστηκε σε όλη την  Κεφαλονιά  όλα αυτά τα χρόνια. Η επιτυχημένη πορεία της έχει καταγραφεί στη συνείδηση του κάθε Κεφαλλονίτη και δεν αναγνωρίζουμε το παρόν δημαρχιακό  σύστημα ικανό να κρίνει αυτή την   πορεία.
 Με τις ίδιες αρχές υπηρετώ τα τριάμισι τελευταία χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση στη νέα της μορφή , στη θέση που με όρισε ο κόσμος της Κεφαλονιάς. Με παραλείψεις και ατέλειες , με αξιοπρέπεια και επιχειρήματα εργάστηκα για το καλό του νέου Δήμου. Με τους συναδέλφους μου  συνεργαστήκαμε  άψογα ,αναδείξαμε ζητήματα ,κάναμε προτάσεις, αναπτύξαμε επιχειρήματα. Δώσαμε μάχες σε ένα πρωτόγνωρο τοπίο, μέσα και έξω από ένα  Δημοτικό συμβούλιο, που οδηγήθηκε σταδιακά σε πλήρη απαξίωση, με ευθύνη της πλειοψηφίας.  
Όλους και όλες τους ευχαριστώ από καρδιάς
Η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις επιταγές του νέου τοπίου. Λειτούργησε με αλαζονεία εξουσίας, με αποκλεισμούς  και ευνοιοκρατία, με διάθεση  ρεβανσισμού, με συμπεριφορές της δεκαετίας του 60. Εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα και επίκληση υψηλών γνωριμιών αντικατέστησαν τη συνέπεια και τον προγραμματισμό, που είναι η βάση  σωστής λειτουργίας των Δήμων. Ένας πρωτοφανής συγκεντρωτισμός υπηρεσιών και υπαλλήλων στο Αργοστόλι, απονέκρωσε την περιφέρεια της Κεφαλονιάς  και απομόνωσε τον πολίτη  από τούς εκλεγμένους εκπροσώπους του. Τα τοπικά συμβούλια κατέστησαν ανενεργά και μετατράπηκαν σε ταχυδρόμους των αιτημάτων των πολιτών.  Παρατηρείται αδυναμία επίλυσης και διαχείρισης ακόμη και των καθημερινών προβλημάτων, που απασχολούν τον πολίτη.  Ιδίως τα χωριά της Κεφαλονιάς μαραζώνουν και δεν μπορούν ούτε να συντηρήσουν τον δημοτικό φωτισμό. Κανένα νέο έργο, καμία νέα  μελέτη δεν φέρει την σφραγίδα της παρούσας δημοτικής αρχής. Δεν αξιοποιήθηκαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα , που αποτελούν την κύρια πηγή χρηματοδότησης.  Βεβαίως δεν τα ισοπεδώνουμε όλα. Υπάρχουν άτομα στην πλειοψηφία, που προσπαθούν ,σημασία όμως έχει το γενικό αποτέλεσμα, που είναι αρνητικό.
Συνοπτικά, θα λέγαμε πως αυτή  η Δημοτική αρχή είναι κατώτερη των περιστάσεων . 
Στα χρόνια που πέρασαν τα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει . Η πολύπλευρη κρίση που βιώνει η χώρα δημιούργησε συστημική φθορά  και η άσκηση πολιτικής με παλιούς όρους είναι καταδικασμένη. Το ίδιο ισχύει και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Τόσο ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», που δημιούργησε τον νέο Δήμο, όσο και ,κυρίως, η εφαρμογή του από την παρούσα Δημοτική Αρχή, μετέτρεψαν την αυτοδιοίκηση από  κύτταρο της Δημοκρατίας σε μόρφωμα δημοκρατίας, εντελώς ξένο και αποκομμένο από την κοινωνία.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Προς τούτο απαιτούνται κινήσεις γενναίες. Απαιτούνται  ευρύτερες συναινέσεις ,υπέρβαση κομματικών αγκυλώσεων και προσωπικών βλέψεων. Απαιτείται σύγκλιση και συμπόρευση όσων πιστεύουν σε αυτή την υπέρβαση, ώστε μια νέα πλειοψηφία να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της Κεφαλονιάς,να ανακτήσει ευκαιρίες που χάθηκαν και να αξιοποιήσει νέες, που έρχονται, για την συνολική ανάπτυξη του τόπου.
Τους τελευταίους μήνες προσπάθησα να δημιουργηθεί κίνηση ικανή να αντεπεξέλθει και να κερδίσει τις εκλογές. Όπως ανέφερα παραπάνω ,δεν είμαι κολλημένος με την καρέκλα και  δεν βάζω προαπαιτούμενα. Ζητούσα αξιοπιστία, ευρύτητα θέσεων, αντιλήψεων, απόψεων. Αυτή η άποψή μου αντανακλά σε πολλούς άλλους ,από διάφορους  χώρους. Δυστυχώς όμως με τις τελευταίες εξελίξεις, βλέπω να μη  τελεσφορεί αυτή η προσπάθεια.
Παρ όλα αυτά πιστεύω πως υπάρχει ακόμα καιρός. Εάν υπάρχει θέληση και ανοιχτό μυαλό ,εάν κατανοήσουμε όλοι την σοβαρότητα της κατάστασης και εργαστούμε με συνείδηση και ανιδιοτέλεια, μπορεί να δημιουργηθεί ευρεία δημοκρατική κίνηση, εγγύηση για επιτυχία και αποτελεσματικότητα της νέας δημοτικής αρχής. Εξ ίσου σημαντικό είναι να ανοίξουμε πόρτες και δρόμους  στους νέους. Οφείλουμε στη νέα γενιά το δικαίωμα να προσπαθήσει και να ονειρευτεί ,κάτι που εμείς το ζήσαμε και προσπαθήσαμε να το κάνουμε πράξη, έστω και αν κάναμε λάθη.
Αυτές τις αρχές υπηρέτησα και θα υπηρετώ μέχρι τέλους
.


Μάρκος Κοτσιλίνης