Share |

"Μας βάζουν σε εφεδρεία, δηλ. μας απολύουν"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ  ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ- ΙΘΑΚΗΣ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ KOINHΔΡΑΣΗ

Ως εργαζόμενοι της ΚΜΨΥ Κεφαλονιάς-Ζακύνθου-Ιθάκης παίρνουμε την πρωτοβουλία να σας ενημερώσουμε για τις τρέχουσες και επικίνδυνες εξελίξεις που αφορούν την υπηρεσία μας και γενικότερα το χώρο της ψυχικής υγείας.

            Η μονάδα μας παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας από το 2007 βοηθώντας έτσι πάνω από 2000 συμπολίτες μας στην αντιμετώπιση της ψυχικής ασθένειας και συμβάλλοντας στην πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής υγείας του γενικού πληθυσμού.

            Η ΚΜΨΥ είναι ένας από τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που το προσωπικό του θα μπει σε εργασιακή εφεδρεία, με συνέπειες την περικοπή και απόλυση των εργαζομένων, αλλά και την κατάργηση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της, ώστε να εξαναγκάζονται οι πολίτες να καταβάλουν χρηματική συμμετοχή. Ήδη τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε προβλήματα υποχρηματοδότησης, κάτι που δυσκολεύει το έργο μας. Αν και απασχολούμαστε 19 άτομα , ως προσωπικό σε καμία περίπτωση δεν μπορoύμε να θεωρηθεί πλεονάζον, αφού καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των τριών νησιών, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης.

            Οι δραματικές αυτές εξελίξεις θα έχουν άμεσες συνέπειες στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που έρχονται σε επαφή μαζί μας και γενικότερα σε κάθε άτομο που ίσως χρειαστεί ψυχιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε κάποια περίοδο της ζωής του. Άτομα που μέχρι σήμερα κατάφεραν με τη βοήθειά μας να είναι λειτουργικά, παραγωγικά, να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας καταπολεμώντας στην πράξη τον κοινωνικό στιγματισμό κινδυνεύουν να μπουν ξανά στο περιθώριο, να απομονωθούν και να καταδικαστούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους σε κοινωνικό αποκλεισμό και ψυχολογικό μαρασμό.

Η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς και άλλες δομές με τις οποίες συνεργαζόμαστε αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα περικοπών και απολύσεων, κάτι που θέτει  το ζήτημα της διασύνδεσης των υπηρεσιών σε τεράστιο κίνδυνο.

Πρόσφατο παράδειγμα, ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Ρότα με το Καφενείο της Καμπάνας, τη Γεωργική Σχολή και την Οινοθήκη, που έχει ως στόχο να στηρίζει ευπαθείς ομάδες με σκοπό την εργασιακή και ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση, κινδυνεύει να κλείσει.

.           Ακόμη το Πρόγραμμα Βοήθεια Στο Σπίτι, το Κέντρο Ημέρας, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, το Κέντρο Πρόληψης Απόπλους  είναι δομές πολύτιμες που δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις ψυχιατρικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες των ατόμων. Το ίδιο το κράτος όμως έρχεται να τις υποβιβάσει, με σκοπό να τις κλείσει αφήνοντας μετέωρα τα άτομα αυτά και τις οικογένειές τους.

            Επειδή λοιπόν η προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων είναι ζήτημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία και όχι μόνο εμάς ,θα πρέπει να αφυπνιστούμε και να αντιδράσουμε όλοι άμεσα!

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1)      Να μη γίνει καμία περικοπή τόσο στον προϋπολογισμό της ΚΜΨΥ όσο και στο σύνολο των εργαζομένων της. Κανένας εργαζόμενος απολυμένος. Κανένας εργαζόμενος σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

2)       Να διασφαλιστεί ο δημόσιος και δωρεάν  χαρακτήρας της παροχής των υπηρεσιών μας για όλους, ώστε να μη χρειαστεί κανένας από όσους τυχόν χρειαστούν τη βοήθειά μας να επιβαρυνθεί οικονομικά/να βάλει το χέρι στην τσέπη/να πληρώσει.

3)      Την ανατροπή και κατάργηση όλων των αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας που διαλύουν συνολικά το σύστημα της Ψυχικής Υγείας και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τους ψυχικά πάσχοντες αλλά και κάθε άτομο που χρειάζεται βοήθεια.

 

 

(εικόνα: Δον ΨΥΧΩΤΗΣ)