Share |

Μόσχα: "Δίναμε 25 δισ ευρώ και ο Γιώργος μιλούσε για οικολογία"!

Eπικίνδυνη τροπή για τα ελληνικά συμφέροντα αρχίζει και λαμβάνει η κρίση που υπάρχει στις ελληνορωσικές σχέσεις. Η ακύρωση της επίσκεψης του ΥΠΕΞ Σταύρου Λαμπρινίδη στην Μόσχα με αίτημα της ρωσικής πλευράς λόγω "μη ύπαρξης αντικειμένου στις ελληνορωσικές σχέσεις" (!) είναι απίστευτη. Θύμισε την αντίστοιχη ακύρωση της επίσκεψη Aντρέϊ Σεβαρνάντζε, διαδόχου του Αντρέϊ Γκρομίκο, τότε ΥΠΕΞ της ΕΣΣΔ, πριν τις εκλογές του 1989 στην Αθήνα, όταν η τότε κυβέρνηση Α.Παπανδρέου, έπνεε τα λοίσθια.

Αλλά υπήρξε και δεύτερο κτύπημα από την Μόσχα: Σε συνέντευξή του ο Ιβάν Σαββίδης, βουλευτής της Κρατικής Δούμας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας στην «Ελευθεροτυπία» είναι πραγματικός "καταπέλτης". Μιλάει για "χαμηλότοκο δάνειο 25 δισ. ευρώ που θα προσέφερε στον Γ.Παπανδρέου ο Β.Πούτιν, για να γλυτώσι η χώρα από το Μνημόνιο (να σημειώσουμε ότι ο Γ.Παπανδρέου στην σύκσεψη των πολιτικών αρχηγών είχε αρνηθεί ότι ο οποιοσδήποτε του είχε προτείνει οικονομική βοήθεια και για τον λόγο αυτό "Αναγκάστηκε να υπογράψει το Μνημόνιο"), αλλά αντί να τεθεί τέτοιο ζήτημα, ο Γ.Παπανδρέου του μιλούσε για ... οικολογία!

Στην συνέντευξή του ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος βουλευτής, πειργράφει με λεπτομέρειες το φιάσκο της επίσκεψης Παπανδρέου στην Μόσχα τουν Φεβρουάριο του 2010, όταν ο Β.Πούτιν περίμενε με το πακέτο των δισεκατομμυρίων ευρώ τον Γ.Παπανδρέου και εισέπραξε μια ... εκκωφαντική αδιαφορία, αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός για το μόνο που του μιλούσε, κατά βάση ήταν ... οικολογικά θέματα!

Σύμφωνα με τον Ιβάν Σαββίδη η Ρωσία ήταν έτοιμη από τις αρχές του 2010 κιόλας να παράσχει δάνειο με ευνοϊκούς όρους στην Ελλάδα, πλην όμως υπήρχε ο «αστάθμητος» παράγοντας Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος φρόντισε να «βραχυκυκλώσει» όλες τις διαδικασίες που μπορεί να οδηγούσαν στη λήψη του δανείου, στις δύσκολες εκείνες ώρες, που η Ελλάδα χρειαζόταν επειγόντως ρευστότητα.

«Ήρθε ο Παπανδρέου στη Ρωσία πέρυσι τον Φεβρουάριο, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί ήρθε. Ο ηγέτης της Ρωσίας ήταν έτοιμος να δώσει 25 δισ. ευρώ, δεν έχω λόγο να μην το πω δημοσίως, γιατί έχω ο ίδιος γνώση του ζητήματος. Και ήταν μάλιστα έτοιμος να τα δώσει ως πρώτη δόση βοήθειας στην Ελλάδα, όμως, δυστυχώς... Ήταν δάνειο με χαμηλό επιτόκιο, οι λεπτομέρειες δεν έχουν πια σημασία, αφού προφανώς οι Αμερικανοί, το ΔΝΤ και η Ε.Ε. είπαν όχι. Τότε γιατί ήρθε στη Μόσχα ο Παπανδρέου; Για να δει ο ελληνικός λαός ότι συναντιέται με τον Πούτιν;», δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης.

 
Έτσι τις δραματικές εκείνες ώρες όπου δηλώσεις περί «Τιτανικού» είχαν φροντίσει να τινάξουν στον αέρα την πιστοληπτική εγκυρότητα της Ελλάδας, και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας ήταν έτοιμος να ακούσει τον Έλληνα ομόλογό του ο τελευταίος προτίμησε, σύμφωνα με τον Ι. Σαββίδη να του μιλήσει για τις οικολογικές του ανησυχίες!

 «Δεν είναι μυστικό ότι εγώ κανόνισα την κατ' ιδίαν συνάντηση, ζητήθηκε η βοήθειά μου από την ελληνική πλευρά. Το πρωί συναντήθηκα με τον Παπανδρέου στην Κρατική Δούμα, μείναμε οι δυο μας με τον μεταφραστή και του είπα ότι δεν χρειάζεται να προβληματίζεται για τίποτε, ότι ο Πούτιν έχει καλή και θετική διάθεση, γι' αυτό και θα προτείνει να μείνουν μόνοι τους κι εφόσον δώσει κι αυτός τη συγκατάθεσή του, μπορεί να του θέσει οποιοδήποτε ζήτημα θεωρεί χρήσιμο. Ηταν έτοιμος να ακούσει τα πάντα» υποστήριξε ο κ. Σαββίδης, υπογραμμίζοντας ότι η συνομιλία κράτησε τελικά μόλις 20 λεπτά και λίγο αργότερα ενημερώθηκε από το Κρεμλίνο «ότι κατά τη διάρκειά της ο Παπανδρέου ουσιαστικά δεν έκανε απολύτως καμία ερώτηση, ούτε έθεσε θέμα ανάπτυξης οικονομικών ή στρατηγικών σχέσεων, αλλά μιλούσε για τα ... οικολογικά προβλήματα της Ελλάδας»!

Σύμφωνα με τον ηγέτη των ομογενών της Ρωσίας, ο Β. Πούτιν είχε νωρίτερα σε ένδειξη καλής θέλησης ορίσει ως υπεύθυνο για την υλοποίηση των διμερών συμφωνιών τον Ιγκορ Σέτσιν, «έναν από τους ισχυρότερους αντιπροέδρους της ρωσικής κυβέρνησης, ο οποίος επιβλέπει ολόκληρο το ενεργειακό σύμπλεγμα και τη βαριά βιομηχανία μηχανοκατασκευών».

Αυτό σήμαινε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για άμεση συμφωνία και επιτάχυνση των διαδικασιών, όμως η Ελλάδα δεν έδειξε καμία διάθεση και «το ίδιο βράδυ πήγα στο προεδρικό ξενοδοχείο "Πρέζιντεντ" όπου έμενε ο Παπανδρέου, και τον ρώτησα: Πείτε μου σας παρακαλώ, γιατί ήρθατε και γιατί χρειαζόταν η κατ' ιδίαν συνάντηση, γιατί μου ζητήσατε βοήθεια, για να με δυσφημήσετε;».

Κατά τις εκτιμήσεις του ομογενή πολιτικού, «η αντίδραση που ακολούθησε είναι πλέον προς την αντίθετη κατεύθυνση» και έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η πρόσφατη αναβολή της προγραμματισμένης για τις 5 Ιουλίου επίσκεψης Λαμπρινίδη στη Μόσχα, έπειτα από ρωσική πρωτοβουλία και με διατύπωση πρωτοφανών αιχμών για έλλειψη περιεχομένου στις διμερείς επαφές.

Σύμφωνα με τον Ι. Σαββίδη, το Κρεμλίνο ζήτησε να εξηγηθεί στον πρωθυπουργό ότι θα μπορούσε να ζητήσει οποιαδήποτε διευκόλυνση ήθελε, έστω και τηλεφωνικά, από τον Β. Πούτιν, γι' αυτό και αργότερα προτάθηκε να χορηγηθεί δάνειο, «που θα πληρωθεί εν μέρει με κρατικές δεσμεύσεις και εν μέρει με αγροτικά προϊόντα», έτσι ώστε να υλοποιηθεί το συμβόλαιο αγοράς τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού από τη Ρωσία, όμως και η πρόταση αυτή απορρίφθηκε". 

Πρόκειται για την διακρατική συμφωνία προμήθειας των BMP-3HEL. Βέβαια το παράδοξο θα ήταν να την προχωρήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Εδώ αρνήθηκε να συζητήσει για χαμηλότοκο δάνειο 25 δισ. ευρώ θα συζητούσε να δώσει 1,2 δισ. ευρώ, έστω και αν υπήρχε κρατική δέσμευση; 

Οι ελληνικές επιλογές οδηγούν, κατά τον Ι. Σαββίδη, στη σταδιακή μεγιστοποίηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, καθώς «στο φόντο μιας Ελλάδας που αδυνατίζει και όλο και περισσότερο αποστρέφει το πρόσωπό της από τη Ρωσία, όλο και ενεργότερα η τουρκική οικονομία συνεταιρίζεται με τη ρωσική και η Τουρκία ισχυροποιείται», εξέλιξη, που «θα είναι το χειρότερο έγκλημα για πολλές χιλιετίες. Και τότε δεν θα μπορούμε πλέον τίποτε να διορθώσουμε».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

 

Νεώτερη είδηση:

Τηλεφώνημα Παπανδρέου προς Πούτιν: "Σαν βρεγμένη γάτα"...

Η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα διαδοχικά "χαστούκια" που έχει φάει από την Μόσχα τις τελευταίες εβδομάδες με αποκορύφωμα την ακύρωση της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη στη Μόσχα με απόφαση της ρωσικής πλευράς με αιτιολογία το γεγονός ότι "Δεν υπάρχει τίποτα για να συζητηθεί στις ελληνορωσικές σχέσεις" και διέρρευσε τηλεφώνημα που έκανε ο Γ.Παπανδρέου στον Β.Πούτιν!

Το τηλεφώνημα ήρθε μετά το χθεσινό δημοσίευμα του defencenet.gr, όπου τονιζόταν ότι πλέον αποκτά υψηλούς γεωστρατηγικούς κινδύνους το "πάγωμα" με υπαιτιότητα της ελληνικής πλευράς των ελληνορωσικών σχέσεων,

Υποστηρίζουν ότι η συζήτηση έγινε σε "Πολύ καλό και σχεδόν φιλικό κλίμα" ενώ αντίθετα πηγές από την Μόσχα ανέφεραν στο defencenet.gr ότυι "Επρόκειτο για μία τυπική συνομιλία. Κάλεσε ένα πρωθυπουργός ένας άλλο και απλά μίλησαν. Με την Ελλάδα θέλουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις, αρκεί να το θέλει και η Ελλάδα".

Το τηλεφώνημα ήταν διάρκειας μεγαλύτερης των 20 λεπτών. από ο Μαξίμου διαρρέεται ότι "Οι δύο άνδρες συζήτησαν για το Ελληνικό πρόβλημα και εξέφρασαν και τις ανησυχίες τους για την οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται όχι μόνο πανευρωπαϊκά, αλλά και παγκόσμια. Το πρόβλημα της Ελλάδας συζητήθηκε εκτενώς αφού και η Ρωσία είχε μπει στο ΔΝΤ πριν από μερικά χρόνια. Μάλιστα ο Πούτιν σε παλαιότερη συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, πριν φτάσουμε στο Καστελόριζο, τού είχε μιλήσει αναλυτικά για τα θετικά και τα αρνητικά του ΔΝΤ.

Αρκετή ώρα συζήτησαν και για θέματα ενεργειακής φύσεως αλλά και για εξοπλιστικά αφού μπορεί η χώρα να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και όλα να έχουν παγώσει αλλά η ρωσική αγορά είναι πάντα μια ενδιαφέρουσα και με μεγάλη γκάμα αγορά.
 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσκάλεσε επίσημα τον Ρώσο πρόεδρο στη χώρα μας και οι δύο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν αναλυτικότερα. Ο κ. Πούτιν απάντησε θετικά και αναμένεται να καθοριστούν οι επίσημες ημερομηνίες της άφιξης του στην Ελλάδα".

Το τηλεφώνημα επιβεβαιώσε η ρωσική πλευρά και με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Οι επικεφαλής των δύο κυβερνήσεων εξέφρασαν την υψηλή εκτίμησή τους για το σημερινό επίπεδο της ελληνορωσικής συνεργασίας σε ποικίλους τομείς", είπε ο κ. Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στο Μαγκνιτογκόρσκ της Ν.Ρωσίας, όπου περιοδεύει ο Βλ.Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο "ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε ευγνωμοσύνη στη ρωσική πλευρά για τη συνεργασία μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι προσωρινές οικονομικές δυσκολίες, τις οποίες έχει η ελληνική πλευρά, θα ξεπεραστούν σύντομα".

Και οι δύο φράσεις ακούγονται άκρως δειτικές στο σημερινό σκηνικό των ελληνορωσικών σχέσεων.Όπως μόνο και πρώτο το defencenet.gr είχε γράψει, στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, επικρατούν πολικές θερμοκρασίες, με υπαιτιότητα της ελληνική κυβέρνησης και την ανακολουθία που έχει επιδείξει στην αμυντική συνεργασία. Μάλιστα εσχάτως υπήρξε και άλλο κρούσμα που η ρωσική πλευρά το θεώρησε απάτη εκ μέρους της Αθήνας σε βάρος της Ρωσίας με όλα τα συνακόλουθα αποτελέσματα...

Αυτό βέβαια που βασικά έχει τραυματίσει τις ελληνορωσικές σχέσεις είναι το "πάγωμα" της διακρατικής προμήθειας των ΤΟΜΑ BMP-3HEL, όπως σημείωσε χθες και ο Ιβάν Σαββίδης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

 

 

ΣΗΜ."Ι": Αυτές είναι ειδήσεις, για να περνά η ώρα. Χωρίς πολιτική, χωρίς εθνική ανεξαρτησία, γινόμαστε περίγελως, ακόμα και των Ολιγαρχών της Μόσχας. Ο καβγάς γίνεται για κάτι όπλα που δεν πήραμε. Για μια ζωή που δεν έχουμε.