Share |

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΠΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΘΑΚΗΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ

Η Περιφερειακή Διοίκηση σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πρόκειται να επιστρέψει ως μην νόμιμη την 8η απόφαση της 4ης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ιθάκης που έγινε στις 11 Φεβρουαρίου και αφορούσε την απαγόρευση στάθμευσης κατά μήκος του παραλιακού δρόμου από Δημαρχείο έως το Μέγαρο Δρακούλη. Επειδή είναι απόφαση κανονιστικού χαρακτήρα επιστρέφεται διότι δεν υπήρχε τεκμηριωμένη εισήγηση  και δεν υπήρχε και η θέση του Συμβουλίου της Τοπικής Ενότητας Βαθέως.  Στη δική μας περίπτωση συνήθως δεν υπάρχουν  σχεδόν καθόλου εισηγήσεις στο φάκελο του ΔΣ όταν τα θέματα ιδίως προέρχονται από το Δήμαρχο κ. Κασσιανό και αυτό είναι σχεδόν πάγια τακτική του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ιθάκης κ. Καρτάνου να τα περιλαμβάνει στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου. Απ ότι γνωρίζω η επιστροφή αποφάσεων του ΔΣ που θα παρθούν  από την πλειοψηφία θα έχει και  συνέχεια!!

Θυμάστε στα πρώτα ΔΣ, κάποια δεκάδα θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης που έφερε προς συζήτηση ο Δήμαρχος λόγω άγνοιας , αλλά στη συνέχεια αναβαπτίστηκαν ως θέματα προς ενημέρωση. Για παράδειγμα στο προηγούμενο ΔΣ αν εξαιρέσουμε τα υπηρεσιακά από τα 20 προς συζήτηση θέματα, τουλάχιστον τα μισά δεν είχαν εισήγηση, ακόμα κα αυτά που είχαν μπει από Δημοτικούς Συμβούλους, καθώς επίσης και δεν ήταν  και «δουλεμένα». Γιατί μην μας πείτε ότι τα θέματα που έβαλε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κάραλης είχαν εισηγήσεις η είχαν δουλευτεί. Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ ανεπίκαιρο αφού ψηφίσματα και αποφάσεις ΔΣ σε όλη τη περιφέρεια μας εχουν γίνει εδώ και δύο μήνες και ο υφυπουργός των Οικονομικών δήλωσε στη Βουλή σε επερώτηση βουλευτών ότι το υπουργείο δεν πρόκειται να εντάξει τα νησιά του Ιονίου στο καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει στο Αιγαίο. Επίσης το ψήφισμα που ζήτησε για την έλλειψη παιδιάτρου στο νησί και εδώ πιάστηκε αδιάβαστος, γιατί δεν μπήκε στο κόπο να το ψάξει, έτσι δεν έμαθε ότι υπάρχει διορισμός παιδιάτρου και έρχεται τις επόμενες μέρες. Για το θέμα της κατεδάφισης του κτιρίου του ΠΙΚΠΑ και ανέγερσης άλλου κτιρίου, δεν μας είπε που θα πάει ο Φιλοζωικός Σύλλογος ΑΡΓΟΣ που στεγάζεται εκεί, με τη χρήματα θα φτιαχτεί καινούργιο κτίριο-πριν 20 μέρες ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός και δεν είχε τέτοια πρόταση- αλλά «ταπώθηκε» και από τον Αντιδήμαρχο του κ. Βερώνη να επισκευαστεί το κτίριο και να στεγάσει προσωρινά εκεί το Αρχείο της Εθνικής Αντίστασης. Δεν φτάνει να φέρνουμε θέματα στο ΔΣ απλώς για να λέμε ότι τα φέραμε!!

Μια μικρή σύσταση προς τους νέους και άπειρους δημοτικούς συμβούλους και ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν το «θράσος» αν και έχουν χρηματίσει σε φορείς και σωματεία, με έργο επιεικώς μέτριο έως καθόλου να έχουν λίγο σεβασμό σε Δημοτικούς Συμβούλους που με τη μακρόχρονη θητεία τους στο ΔΣ, θετικά έχουν να προσφέρουν και δεν αντιπολιτεύονται για να αντιπολιτεύονται. Σε ότι αφορά τα θέματα που βάζει ο Δήμαρχος προς συζήτηση στο ΔΣ, ακολουθούν την εξής πρακτική διαδικασία. Ότι σκέφτεται χωρίς πολλά –πολλά λόγια και χωρίς καμία προετοιμασία, ενημερώνει το γραμματέα του ΔΣ, του δίνει το τίτλο του θέματος προς συζήτηση, η εισήγηση είναι περιττή καθώς και η προετοιμασία, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αρκετές φορές δεν έχουν την ανάλογη ενημέρωση, δεν το παίρνουν χαμπάρι, μερικές φορές δεν ξέρουν και τι ψηφίζουν, αρκεί να γραφτεί στη πρόσκληση και από κει και πέρα τα πράγματα «προχωράνε» από μόνα τους.

Πιστεύω ότι είμαστε ο μόνος Δήμος που τροποποιεί τον Προϋπολογισμό και Τεχνικό του πρόγραμμα πριν ακόμη εγκριθούν, αλλά θα υπάρξουν και τροποποιήσεις «κατ εξακολούθηση». Για την ιστορία σας λέω ότι από δω και πέρα σε κάθε ΔΣ θα έχουμε τροποποίηση Προϋπολογισμού και Τεχνικού προγράμματος αφού με υποδείξεις του Δημάρχου σε ότι αφορά περισσότερο το Τεχν. Πρόγραμμα επιλέχτηκαν μεγάλα έργα, μερικά ανεφάρμοστα (κτηματολόγιο, χωροταξικό) και άλλα όχι άμεσης προτεραιότητας (ανάπλαση Δημαρχείου, καινούργια πλατεία), διαγράφοντας την καθημερινότητα και προπάντων δεν δόθηκε προσοχή στο τρίπτυχο ΥΔΡΕΥΣΗ-ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ- ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ. Δηλαδή θα πούμε το νερό-νεράκι, τα απορρίμματα δεν θα προλαβαίνουμε να τα πηγαίνουμε στη Κεφαλονιά και οι προϋποθέσεις καλής εικόνας σε ότι αφορά τις ανασκαφές στον Άγιο Αθανάσιο, δεν θα είναι και η καλύτερη- εδώ υπάρχουν ευθύνες  και στη προηγούμενη Δημοτική Αρχή που θα έπρεπε αμέσως μετά την ανακοίνωσης περι ανακάλυψης του Οδυσσειακού Ανακτόρου, να ξεκινούσε τις όποιες διαδικασίες για την προετοιμασία των απαιτούμενων έργων στη παραπάνω περιοχή.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

ΥΓ. α) Όσοι ασχολούνται με τα κοινά πρέπει να ξέρουν ότι θα κρίνονται καθημερινά, γι αυτό ας μην ξινίζουν τα μούτρα τους και κόβουν τη μιλιά σε όσους τους κάνουν κριτική.

ΥΓ. β) Αλήθεια σε ποιες από τις αποφάσεις του ΔΣ υπάρχει συνεδρίαση με τη θέση της Τοπικής Ενότητας Βαθέως, οι Τοπ. Ενότητες δεν διευθύνονται από τα Βόρεια προάστια η από το εξωτερικό, οι σύμβουλοι της τοπικής ενότητας είναι εκείνοι που θα πρέπει να δίνουν λύσεις στη καθημερινότητα και να προωθούν θέματα στο ΔΣ και όχι οι εθελοντές έμμισθοι και άμισθοι. Επίσης άλλες δεν θα πρέπει να πέφτουν σε χειμερία νάρκη, εκτός και αν οι κλιματικές συνθήκες στο Περαχώρι έχουν αλλάξει ξαφνικά και δεν το πήραμε είδηση!!

ΥΓ. γ) Κύριε Πρόεδρε του ΔΣ διαβάστε το κανονισμό της λειτουργίας του ΔΣ, γιατί ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να απαντάει σε ερωτήσεις συμβούλων, η προχθεσινή τακτική σας, οι ερωτήσεις προς το Δήμαρχο να γίνονται στο τέλος, είναι μόνο όταν οι ερωτήσεις με πλάγιο τρόπο πάμε να τις αποφύγουμε….. Επίσης είναι υποχρεωτικό να δίνεται το λόγο σε πολίτες και πολύ περισσότερο σε αυτούς που κουβαλάνε πάνω από 10 και 20 χρόνια θητείας στη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκτός αν και εσείς ακολουθήτε την ίδια τακτική του Δημάρχου σας που τους θέλει να «το βουλώσουν και να εξαφανιστούν». Επίσης ο δημοτικός σύμβουλος, γραμματέας του ΔΣ είναι υποχρεωμένος να κρατάει με ευλάβεια τα πρακτικά σε κάθε ΔΣ για να μην επαναληφθούν ξανά τα ίδια λάθη. Θέματα που δεν ψηφίστηκαν να γράφονται ότι ψηφίστηκαν, θέματα που συζητήθηκαν να μην αναφέρονται καν και θέματα που ψηφίστηκαν μόνο από τη πλειοψηφία να καταχωρούνται και μάλιστα να δημοσιεύονται κιόλας ότι πέρασαν με ομόφωνες αποφάσεις.

 

(σκίτσο: Δον ΨΥΧΩ ΤΗΣ, "κόψε το φόβο")