Share |

Οι λεύτεροι απομακρύνονται. Οι "πολιτικές φιλιπινέζες" μένουν

Πάνε λίγες μέρες που γράψαμε πως τα στελέχη της ΝΔ έχουν γίνει "πολιτικές φιλιπινέζες" του επιχειρηματικο - πολιτικού δίδυμου Λ. - Μ. (LM) . Αφήνουν τον κούκο να βάλει τα αυγά του σε ξένη φωλιά  γνωρίζοντας όμως, πως ο κούκος θα πετάξει έξω από τη φωλιά τα αυγά του πουλιού, που την έφτιαξε.

Χτες έπεσε το πρώτο αυγό: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΡΟΥΧΩΤΑΣ.

Από τότε που προέκυψε το θέμα της μετατροπής του κτηρίου της Τράπεζας της Ελλάδας σε ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ, ο κ. Ρουχωτάς άρχισε να διαφωνεί. Εξέφρασε και τη διαφωνία του, όταν παραδόθηκε στον υπό εκκόλαψη υποψήφιο δήμαρχο της πασοκονεοδημοκρατικής διαπλοκής. (Βλέπε προεκλογικό άρθρο μας: "Το επίσημο ΠΑΣΟΚ στηρίζει Παρίση") 

Η χτεσινοβράδυνη εξέλιξη ήταν αναμενόμενη.

-----

Ας δούμε πως παρουσιάστηκε το θέμα στην ιστοσελίδα που διαφημίζει τις επιχειρηματικές και πολιτικές ικανότητες του κ. Μιχαλάτου:

Η συζήτηση για την Δημοτική Επιχείρηση υδρευσης

 Σε αυτή την βαριά ατμόσφαιρα φθάσαμε Σάββατο βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην συζήτηση του θέματος της Ημερήσιας Διάταξης που αφορούσε την συνένωση των τριών Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης  σε μία,  και την ταυτόχρονη ένταξη  όλης της Κεφαλονιάς στην νέα ενιαία Επιχείρηση Ύδρευσης.  

Εισηγητής στο θέμα ήταν ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ  Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο οποίος σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε οριστεί από τον Αλέξανδρο Παρίση ως πρόεδρος της  Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αργοστολίου, με καθήκον να μελετήσει την κατάσταση των  δημοτικών επιχειρήσεων Ύδρευσης , να καταρτίσει πρόταση για την ενσωμάτωσή τους σε μία, την οποία θα έθετε στην έγκριση ή όχι του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο ορισμός του Θεόφιλου Μιχαλάτου ως προέδρου της ΔΕΥΑ είχε προκαλέσει ένταση και κρίση στην παράταξη του  Αλέξανδρου Παρίση που δεν συμφωνούσαν με τις επιλογές του Δήμαρχου.

Σε εκείνη την  συνεδρίαση ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Ρουχωτάς είχε  δημόσια εκφράσει την αντίρρηση του για την επιλογή Μιχαλάτου ως προέδρου στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης , είχε καταψηφίσει την πρόταση του Δήμαρχου, προτείνοντας για τη θέση του προέδρου και του Αντιπροέδρου της επιχείρησης τον εαυτό του και τον δημοτικό σύμβουλο Νέστωρα Βεντούρα , αντίστοιχα.

Στην χθεσινή συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο έπρεπε να εγκρίνει :

 * την εισήγηση του Θεόφιλου Μιχαλάτου για την  δημιουργία της ενιαίας Επιχείρησης Ύδρευσης Κεφαλονιάς , και

* το νέο Συμβούλιο της Ενιαίας Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης το οποίο θα είχε καθήκον να περάσει ομαλά τις επιχειρήσεις στο στάδιο της ενσωμάτωσης.

 Η εισήγηση του κ. Μιχαλάτου για την υπάρχουσα κατάσταση στις τρεις επιχειρήσεις Ύδρευσης του νησιού και οι προτάσεις του για την πορεία ενσωμάτωσής τους ήταν απόλυτα τεκμηριωμένη και το Δημοτικό Συμβούλιο φαινόταν εντυπωσιασμένο .  Η εισήγηση παρουσίασε την υπάρχουσα  οικονομική κατάσταση των  δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης, την κατάσταση του προσωπικού, τις οφειλές προς αυτές,  τα χρέη των επιχειρήσεων , τα περιουσιακά τους στοιχεία, τον εξοπλισμό τους αλλά κυρίως τις θετικές προοπτικές της ενσωμάτωσής τους σε μία επιχείρηση για όλο το νησί.

Για την κατάρτιση της μελέτης αυτής, ο Θεόφιλος Μιχαλάτος ενημέρωσε το ΔΣ ότι ταξίδεψε μέχρι την Θεσσαλονίκη συμμετείχε  σε συνέδριο όλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης της Ελλάδας, ώστε να διαπιστώσει τον τρόπο που και οι άλλοι δήμοι προχωράνε σε αυτές τις αλλαγές που επιβάλει ο Καλλικράτης αντλώντας γνώσεις και πείρα από παρόμοιες περιπτώσεις..

 Μετά την εισήγηση, ακολούθησαν ερωτήσεις από τους Δημοτικούς Συμβούλους στις οποίες ο εισηγητής κυριολεκτικά «σφυροκοπήθηκε»  από τον  Βασίλη Ρουχωτά , τον Μάρκο Κοτσιλίνη , τον Νίκο Γκισκίνη και άλλους δημοτικούς συμβούλους. Οι απαντήσεις του σε όλες τις ερωτήσεις ήταν απόλυτα σαφείς, με στοιχεία και επιχειρήματα. Καμία ερώτηση δεν έμεινε αναπάντητη και κανείς από τους ερωτώντες δεν εξέφρασε  δυσαρέσκεια για αυτές.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η εισήγησή του να γίνει αποδεκτή και από την παράταξη του Μάρκου Κοτσιλίνη και να συγκεντρώσει 33 ψήφους υπέρ.

Η πρόταση του Αντιδήμαρχου Βασίλη Ρουχωτά

 Ο  Αντιδήμαρος Βασίλης Ρουχωτάς  επανέλαβε την διαφωνία του με την πρόταση για συγκρότηση Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Κεφαλονιάς , αντιπροτείνοντας να δημιουργεί υπηρεσία ύδρευσης  στον Δήμο Κεφαλονιάς τονίζοντας ότι αυτό θα δώσει την δυνατότητα στο Δήμο να διαχειρίζεται ρευστό χρήμα.

 Την πρόταση του  Βασίλη Ρουχωτά , στήριξαν ο Δημοτικός Σύμβουλος του Αλέξανδρου Παρίση , Νέστωρ Βεντούρας και οι τρείς σύμβουλοι της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.

 

Η  διαφοροποίηση του Βασίλη Ρουχωτά και του Νέστωρα βεντούρα, από την εισήγηση και την θέση της παράταξής του προκάλεσε τον εκνευρισμό του Δήμαρχου Αλέξανδρου Παρίση και την αναστάτωση στις γραμμές της παράταξης. Δεν ήταν βέβαια κεραυνός εν αιθρία.

Η επιλογή του Θεόφιλου Μιχαλάτου ως προέδρου της ενιαίας ΔΕΥ Κεφαλονιάς

Κανείς όμως δεν περίμενε την δραματική εξέλιξη των γεγονότων που ακολούθησαν  στο αμέσως επόμενο θέμα που ήταν ο διορισμός του θεόφιλου Μιχαλάτου ως προέδρου της ενιαίας πια, Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Κεφαλονιάς.

 Αυτόματα έγινε μια περίεργη αναστροφή της κατάστασης  στο Δημοτικό Συμβούλιο κυρίως από την πλευρά του Μάρκου Κοτσιλίνη ο οποίος ενώ ψήφισε υπέρ της εισήγησης του θεόφιλου Μιχαλάτου, δεν θεωρούσε τον εισηγητή και κατάλληλο για να εφαρμόσει την.. εισήγησή του.

Ο  Βασίλης Ρουχωτάς αντιπρότεινε για τη θέση του προέδρου και του αντιπροέδρου της Ενιαίας Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης τον εαυτό του και τον Νέστωρα Βεντούρα, αντίστοιχα.  

Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει.  

Η παρέμβαση του Βασίλη Ρουχωτά, ήταν απίστευτα επιθετική τόσο προς τον θεόφιλο Μιχαλάτο  αλλά κυρίως προς τον Δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση.  Παρόλο που ο κ. Ρουχωτάς είναι γνωστός για τον αδιάλλακτο χαρακτήρα του και την λεκτική του οξύτητα,  κανείς δεν περίμενε τα όσα ακολούθησαν. Ο Αντιδήμαρχος  μας έδωσε την εντύπωση ότι συνειδητά επέλεξε μια μετωπική σύγκρουση με τον Αλέξανδρο Παρίση, προκαλώντας τον ανοικτά και δημόσια.

Είπε ο κ. Ρουχωτάς :
 
«Είκοσι πέντε άνθρωποι επιλέξαμε στις δημοτικές εκλογές να πορευτούμε μαζί με τον Αλέξανδρο Παρίση. Δεν επιλέξαμε να ακολουθήσουμε τον Θεόφιλο Μιχαλάτο. Δεν σε επιλέξαμε αγαπητέ Θεόφιλε. Ο καθένας επέλεξε τον δρόμο του, ήταν πολιτική επιλογή.  Με ερώτησες αγαπητέ Θεόφιλε, γιατί δεν σε ψήφισα για πρόεδρο της ΔΕΥΑ.  Μάθε λοιπόν ότι δεν σε καταψήφισα μόνο εγώ από την παράταξή μου. Σε γενόμενη συζήτηση στα πλαίσια των συνεδριάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου στην οποία συμμετέχουν όλοι οι Αντιδήμαρχοι, σε πληροφορώ αγαπητέ Θεόφιλε, (και το λέω τούτο γιατί στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής τηρούνται πρακτικά άρα μπορούν να δημοσιοποιηθούν οι αποφάσεις) , σην συνεδρίαση που αφορούσε την επιλογή σου για πρόεδρο της ΔΕΥΑ επτά αντιδήμαρχοι και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου υποστήριξαν την άποψη ότι δεν πρέπει να αναλάβεις την  Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης.».

Όλοι μείναμε εμβρόντητοι!!

Σε αυτό το σημείο έγινε παρέμβαση από τον Αντιδήμαρχο Βαγγέλη Κεκάτο ο οποίος είπε « κύριε Ρουχωτά ποιος σας όρισε να μιλάτε εκ μέρους των αντιδημάρχων; δεν έχετε αυτό το δικαίωμα».

Η επίθεση του  Βασίλη Ρουχωτά ήταν μετωπική : « κυριε Κεκάτε πρέπει να προσέχετε τι λέτε γιατί θα σας θυμίσω τι μου λέγατε για τον Θεόφιλο Μιχαλάτο, ένα βράδυ που συνταξιδεύαμε προς Αθήνα»..

Αυτό ήταν και το τελικό κτύπημα! Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης του Αλέξανδρου Παρίση αντέδρασαν σε κατάσταση σοκ.

 Ο ίδιος ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης, φανερά ταραγμένος , απευθύνθηκε στον Βασίλη Ρουχωτά λέγοντας ότι έχει στο γραφείο του 18 υπογραφές δημοτικών συμβούλων που του ζήτησαν την καθαίρεσή του από το αξίωμα του αντιδημάρχου. Ζητώντας από τον Βασίλη Ρουχωτά να περιοριστεί στο θέμα της ΔΕΥΑ και να μην αναφέρεται σε απόρρητες συζητήσεις μεταξύ των Αντιδημάρχων.

  Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  : Θεοφιλάτος και Φιορεβάντες διαχωρίζουν την θέση τους ότι αυτοί δεν έχουν υπογράψει κανένα τέτοιο χαρτί, ούτε συμμετείχαν σε καμία συζήτηση καθαίρεσης του Βασίλη Ρουχωτά, ενώ ο Αντιδήμαρχος Μάκης  Βαγιωνίτης ασκεί έντονη κριτική στον Βασίλη Ρουχωτά για την αντιδεοντολογική συμπεριφορά του.  

Το κόκκινο ταμείο του Δήμου Λειβαθούς
 
 Ο  Βασίλης Ρουχωτάς , συνεχίζει ακάθεκτος  , προκαλώντας  ακόμα περισσότερο τον Δήμαρχο, καταγγέλλοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο Δήμος Κεφαλονιάς αντιμετωπίζει οξύτατο ταμειακό πρόβλημα εξ αιτίας των χρεών του πρ. Δήμου Λειβαθούς και ενός δανείου 3 εκατ. Ευρώ το οποίο είναι ανεξόφλητο και μπλοκαρισμένο και το οποίο έχει αναλάβει να ξεμπλοκάρει ο Αλέξανδρος Παρίσης. Θεωρώντας υπεύθυνο για αυτό τον πρ. Δήμαρχο Λειβαθούς Θεόφιλο Μιχαλάτο.

 Στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει προκληθεί πανδαιμόνιο.  Ξαφνικά η συζήτηση , στρέφεται στα χρέη του πρ. Δήμου Λειβαθούς και γίνεται ανάστα ο κύριος.    

 Ο Μάρκος Κοτσιλίνης θεωρώντας  -προφανώς- ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλιεύσει μελλοντικά στηρίγματα, στρέφεται υπέρ του Βασίλη Ρουχωτά, τονίζοντας το ήθος, το κύρος και τα …φοιτητικά τους χρόνια , δηλώνοντας την στήριξη της παράταξής του στην υποψηφιότητα Ρουχωτά ως προέδρου της ΔΕΥΑ και Βεντούρα ως Αντιπροέδρου.

 

Τα μαχαίρια βγήκαν για τα καλά από τις θήκες. Παλιοί ανεξόφλητοι πολιτικοί λογαριασμοί ενάντια στον πρ. Δήμαρχο Λειβαθούς βγαίνουν στην επιφάνεια και το παρελθόν αναμοχλεύεται με απίστευτη ένταση από τους Λειβαθινούς Δημοτικούς Συμβούλους  Νίκο   Γκισγκίνη (ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ)  και Νίκο Σκλάβο (ΠΑΣΟΚ).

 Οι παρεμβάσεις και τα μισόλογα του Μάρκου Κοτσιλίνη για «περίεργα δάνεια» του πρ. Δήμου Λειβαθούς,  η υποτιθέμενη άγνοιά του για την ύπαρξη τους, εξοργίζουν τον Θεόφιλο Μιχαλάτο ο οποίος αποκαλύπτει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι το περίφημο «κόκκινο δάνειο των 3 εκατ ευρώ, είναι χρέος που βρήκε  από τον προηγούμενο Δήμαρχο Νίκο Φραντζή στενό συνεργάτη του Μάρκου Κοτσιλίνη. Τονίζοντας ότι παρέλαβε έναν Δήμο με  8 εκατ ευρώ χρέη και κατάφερε στην θητεία του να τα μειώσει σε 7 εκατ.

 ( Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι μετά την επεισοδιακή λήξη του Δημοτικού Συμβουλίου, σε συζήτηση που έγινε μπροστά μας, ο Θεόφιλος Μιχαλάτος  ρώτησε πάλι ευθέως τον Μάρκο Κοτσιλίνη « Μάρκο ήξερες πολύ καλά για το δάνειο και το έχουμε συζητήσει το θέμα, ήξερες ότι είναι υπεύθυνος ο συνεργάτης σου Νίκος Φραντζής, γιατί άφησες υπονοούμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί έκανες ότι δεν ξέρεις;”

H απάντηση του Μάρκου Κοτσιλίνη ήταν μισόλογα « Ναι, δεν ήξερα πως θα εξελιχθεί η συζήτηση.. δεν ήξερα αν έπρεπε αν πω στο ΔΣ  ότι το ξέρω» και τέτοια.. )

Επίσης αξίζει σε αυτό το σημείο να σας αναφέρουμε ότι εδώ και καιρό στα πολιτικά πηγαδάκια κάποιοι διοχέτευσαν την πληροφορία  ότι το ταμείο του Δήμου Κεφαλονιάς είναι στο κόκκινο και δεν μπορεί να κλείσει εξ αιτίας του «κόκκινου δανείου» του Θεόφιλου.

Επανειλημμένα ζητήσαμε από τον πρ. Δήμαρχο Λειβαθούς να  εξηγήσει δημόσια μέσω του kefalonia Press πως ακριβώς έχει το θέμα. Η απάντησή του ήταν σταθερή και αμετάκλητη :

« Ο  Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών έχουν στα χέρια τους τον φάκελο με την πλήρη οικονομική κατάσταση του Δήμου Λειβαθούς και αυτοί έχουν πια την ευθύνη της δημοσιοποίησης των στοιχείων. Αυτοί χειρίζονται το θέμα και θα πρέπει να περιμένετε την δική τους ανακοίνωση.»

Όσο όμως αργούσε η ανακοίνωση των οικονομικών που παρέλαβε ο Δήμος Κεφαλονιάς, τόσο οργίαζαν οι φήμες σε βάρος του πρ. Δημάρχου για να καταλήξουμε στα χθεσινοβραδινά απίστευτα γεγονότα.

 Χθες το βράδυ επιβεβαιώθηκε ότι ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος  Δημήτρης Πυλαρινός είχαν παραλάβει τον πλήρη φάκελο των οικονομικών του πρ. Δήμου Λειβαθούς , ήξεραν την πραγματική κατάσταση για το δάνειο, ήξεραν ότι προέρχεται από κακούς χειρισμούς του πρ. Δήμαρχου Νίκου Φραντζή  και προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο ταμείο.

 Η ψηφοφορία

Για να επανέλθουμε στο θέμα της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η διαδικασία συζήτησης του θέματος για την Ενιαία Δημοτική επιχείρηση Ύδρευσης  και το νέο  Συμβούλιο έληξε με τις σχετικές ψηφοφορίες . Υπερψηφίστηκε η πρόταση του θεόφιλου Μιχαλάτου για την Ενιαία Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης με 33 ψήφους υπέρ και η συγκρότηση του νέου Συμβουλίου υπό την προεδρία του Θεόφιλου Μιχαλάτου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο πέρασε στο επόμενο θέμα, η κατάσταση φαινόταν ότι έχει ομαλοποιηθεί αλλά δεν ήταν έτσι.  Ο εκνευρισμός του Δήμαρχου ήταν έκδηλος και η ατμόσφαιρα βαριά..  Ήταν φανερό ότι κάτι θα επακολουθούσε για αυτό παρά το περασμένο της ώρας παραμείναμε στην συνεδρίαση..

Η καθαίρεση..

Μετά την λήξη της συζήτησης του επομένου θέματος, ο Δήμαρχος ζήτησε το λόγο για μια Ανακοίνωση..

Η συνέχεια στα δυο  video.. H καθαίρεση του Αντιδήμαρχου Βασίλη Ρουχωτά και η αποπομπή του από την παράταξη ΙΣΧΥΡΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, είναι γεγονός..


 

Περισσότερα στο kefaloniapress.gr

----

ΣΗΜ."Ι":

- "η αντίσταση" του Μάρκου.

- Για το κόκκινο ταμείο, θα τα πούμε , μετά τις 28/2,οπότε τελειώνει η απογραφή. Υπάρχει θέμα.

- ο κ. Μιχαλάτος αραδιάζει -ανέξοδα- αριθμούς χρέους, επειδή η κοινωνία δεν μπορεί να έχει πρόσβαση και έλεγχο στα οικονομικά των δήμων.

- άρχισαν τα όργανα.