Share |

Ου κλάψεις . Ου φοβηθείς

Για να μπορέσει να καταλάβει κάποιος τι έγινε χτες στη μικρή μας πόλη, πρέπει να ξέρει "ιστορία". Κάποιοι θα νομίσουν ότι η "ιστορία" είναι ασήμαντη και αφορά ένα κάποιο τόπο και όχι αυτό που συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Ίσως. Όμως, η απογοήτευση, η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας, η άποψη ότι "δεν γίνεται τίποτα, όσο κι αν προσπαθήσουμε" είναι καταστάσεις διάχυτες σε όλη την Ελλάδα.

Η "προϊστορία"

Στην πόλη μας, για χρόνια υπήρχε ο "Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Κεφαλονιάς". Ήταν μόνο της πόλης κι ας λέει "Κεφαλονιά".

Στη δεκαετία του 80 πέρασε υπό τον έλεγχο του συνδικαλιστικού ΠΑΣΟΚ. Στις αρχές της δεκαετία του 90, αδράνησε.

Κάπου εκεί, μια ομάδα εμπόρων ίδρυσε τον "Εμπορικό Σύλλογο Αργοστολίου Η ΚΡΑΝΗ".

Στο δεύτερο μισό της δεκαετία του 90, το Επιμελητήριο με τον τότε δήμαρχο είχαν τη φαεινή ιδέα να δημιουργηθεί ένα πολυμετοχικό Εμπορικό Κέντρο, σε οικόπεδο του Δήμου, με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και τους συμμετέχοντες επαγγελματίες στο κεφάλαιο. Την ιδέα υιοθέτησε και ο "Εμπορικός Σύλλογος Η ΚΡΑΝΗ" και άνοιξε άτυπο κατάλογο εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Σε λίγες μέρες είχε εγγραφεί ικανός αριθμός, κάτι που έδειχνε ότι το σχέδιο ήταν βιώσιμο. Θα ήταν το πρώτο Εμπορικό Κέντρο στην Ελλάδα. Πολύ αργότερα ακολούθησαν οι πολυεθνικές αλυσίδες.

Σε εκείνη τη χρονική στιγμή,  η ιδέα δεν φάνηκε καλή σε κάποιους εμπόρους, μερικοί από τους οποίους ήταν και ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων. Προερχόμενοι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και έχοντας τη σφραγίδα στα χέρια τους, επαναλειτούργησαν εσπευσμένα τον "Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Κεφαλονιάς" και έκαμαν τις αναγκαίες παραστάσεις - συναντήσεις με τον Δήμαρχο.

Η Διοίκηση στο Επιμελητήριο άλλαξε, η τελευταία φορά που εμφανίστηκε η ιδέα του Εμπορικού Κέντρου ήταν στο προεκλογικό φυλλάδιο του Δημάρχου, ο Δήμαρχος επανεκλέχτηκε και η υπόθεση ξεχάστηκε.

Ο "πράσινος" Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος επανήλθε σε αδράνεια. Ο Σύλλογος Η ΚΡΑΝΗ συνέχισε να είναι η μόνη ενεργή συνδικαλιστική παρουσία της πόλης.

Πριν λίγα χρόνια, έγιναν εκλογές στην "Κράνη" και η ιδρυτική ομάδα έχασε τις εκλογές και τη διοίκηση του Συλλόγου. Η πρώην διοίκηση της "Κράνης", που έχασε τις εκλογές, ανέστησε το ξεχασμένο κουφάρι  του "Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου" , χωρίς να περάσει από νομότυπες διαδικασίες στο Πρωτοδικείο. Έτσι κι αλλιώς, εκτός από αυτούς κανείς δεν ενδιαφερόταν για αυτή τη σφραγίδα.

Έτσι η πόλη μας απέκτησε δύο ενεργούς επαγγελματικούς συλλόγους, που κάπου - κάπου κάνουν κοινές συναντήσεις και δράσεις. Ευτυχώς, γιατί στην αρχή ήταν στα μαχαίρια.

 

Το σήμερα

Τη χτεσινή εκδήλωση για τους οφειλέτες του Ο.Α.Ε.Ε. διοργάνωσε ο "Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Κεφαλονιάς". Προφανώς, κάποιοι, από όλες τις πλευρές, έκριναν ότι το γεγονός δεν αφορά το σύνολο του επαγγελματικού κόσμου, ώστε να υπάρξει κάποια κοινή δράση.

Ο "Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Κεφαλονιάς" φημίζεται για τη μικρή απήχηση των εκδηλώσεων του.

Αν λυπόμαστε κάποιους είναι τις συνεργαζόμενες Ενώσεις Καταναλωτών Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, οι οποίες αποτελούνται από οφειλέτες όλων των ειδών και στήριξαν, με όλες τις δυνάμεις τους, την πρωτοβουλία του Συλλόγου. (Την πρωτοβουλία του Συλλόγου, στηρίξαμε και εμείς, μια και τα περισσότερα μέλη της μικρής παρέας μας είναι οφειλέτες σε δυσχερή κατάσταση).

 

Ο "Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Κεφαλονιάς", όμως, για χτες κάλεσε σε Γενική Συνέλευση τα λιγοστά μέλη του και όχι σε συγκέντρωση όσους έχουν πρόβλημα με χρέη στον ΟΑΕΕ. Με τέτοια πρόσκληση, απέκλειε τα μέλη της "Κράνης" που έχουν πρόβλημα και θα ήθελαν να έρθουν, τον κόσμο που δεν είναι μέλη σε κανένα σωματείο και τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Παρ΄όλα αυτά κι επειδή το θέμα καίει, ήταν αρκετοί που προσήλθαν, χωρίς να έχουν την ιδιότητα του μέλους.

Εκ του ορισμού της διαδικασίας ήταν φυσικό η συγκέντρωση να έχει σχετική και όχι απόλυτη επιτυχία. Θεωρούμε λάθος να κατηγορείται οποιοσδήποτε δεν προσήλθε, όταν το πλαίσιο της συγκέντρωσης ήταν δεδομένο. Όπως δεδομένη είναι και η απήχηση του συγκεκριμένου συλλόγου. Στη σχετική και όχι μεγάλη επιτυχία, παίζει ρόλο και αυτό που κάποιοι λένε: "Πρώτα οργάνωση, πρώτα να γίνουμε πολλοί, να υπάρξει δίκτυο αλληλοπληροφόρησης και ενημέρωσης και μετά δράση". Τι νόημα έχουν οι πρωτοβουλίες, χωρίς αυτό το "πολλοί" και "μαζί";

 

Παρ΄όλα αυτά, τα πράγματα δεν ήταν άσχημα. Πολύ χρήσιμη ήταν η παρέμβαση και οι νομικές συμβουλές του τ. εισαγγελέα κ. Ιωάννη Σακκά. Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε έτοιμο το βίντεο με την παρέμβαση του, επειδή οι παρατηρήσεις του αφορούν όλη την Ελλάδα. Θα το αναρτήσουμε.

Επίσης, πολύ ενδιαφέρον ήταν και το νομικό πλαίσιο που παρουσίασαν οι δύο Ενώσεις Καταναλωτών. (Το περιμένουμε).

 

Από κει και πέρα, η συγκέντρωση - συνέλευση διαλύθηκε γιατί τα μέλη του ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΚΚΕ, που είναι και μέλη του Συλλόγου έθεσαν θέμα διαδικασίας στη γενική συνέλευση και κατάγγειλαν τον Πρόεδρο ότι καθυστερεί τις αρχαιρεσίες εδώ και  2,5 χρόνια και η διοίκηση του Συλλόγου είναι παράνομη.

Βλέπετε, το σημαντικό για το ΚΚΕ είναι να πάρει τη διοίκηση του Συλλόγου και όχι ο λόγος για τον οποίο μαζεύτηκε ο κόσμος. Κατόπιν τούτου ήταν "λογικό" (με τη δική τους λογική) να λένε σε όποιον διαμαρτυρόταν για την εκτροπή της συζήτησης ότι "δεν είσαι μέλος του συλλόγου".

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως "κυβέρνηση" εν αναμονή, μοίρασε μια ανακοίνωση για τα θέματα των επαγγελματιών, που με τίποτα δεν καλύπτει το πρόβλημα. Το ΚΚΕ έβαζε πολιτικά ζητήματα για την Ε.Ε. στον κ. Ι.Σακκά, όσο αυτός προσπαθούσε να μας παρουσιάσει τα "παραθυράκια" των νόμων, πάνω στα οποία μπορούν να πατήσουν οι απελπισμένοι.   Τα  "Μέτωπο Κεφαλλήνων" και "Πρωτοβουλία Πολιτών", με εκπροσώπους που είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, πήγαν να πάρουν το λόγο, αλλά στο μεταξύ, είχαν διαλυθεί όλα και χάσαμε τις  βαρυσήμαντες τοποθετήσεις τους.

Οι "Αποφασισμένοι στην Κεφαλονιά" ήταν ωσεί παρόντες και σιωπηλοί.

 

Θα μπορούσαμε να πούμε κι άλλα, αλλά... κάποιοι πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να συνεχίζουν, προσπαθώντας για την ενότητα όσων έχουν το πραγματικό πρόβλημα τους , ως πρώτη προτεραιότητα και πάνω από την όποια κομματική τους τοποθέτηση. 

 

Παρακαλούμε τη σημερινή διοίκηση του "Εμπορεπαγγελματικού Συλλόγου" να προχωρήσει στις εκλογές που καθυστερεί, πριν από την επόμενη πρωτοβουλία του.

 

Η ασήμαντη Ομάδα "Δίκτυο Ιθάκη"

 

ΥΓ: Το "τώρα και το αύριο"

Πόσες φορές έχουμε γράψει ότι τα κόμματα και τα συνδικάτα υπάρχουν για να διαιρούν και όχι για να ενώνουν;

Μας άρεσε που ειπώθηκε ότι "όλη η Ελλάδα παρακολουθεί το τι θα κάμει η Κεφαλονιά".

Ας οργανωθεί ο καθένας στον τόπο του, με όποιον θέλει να αλλάξει την άθλια ζωή του κι ας μη περιμένει τι θα κάμει ο σιωπηλός διπλανός του ή ο παραπέρα. Η κρίση δεν είναι ευκαιρία για επαγγελματίες της πολιτικής. Είναι ο πόνος που βιώνουμε. Είναι η κατάθλιψη και η απογοήτευση που πρέπει να διώξουμε από τις ψυχές μας.

Αν θέλουμε κάτι να αλλάξει.

 

Ου κλάψεις. Ου φοβηθείς. Συνέχισε. 

(Το λέμε για να το ακούμε και να το πιστέψουμε κι εμείς. Για να συνεχίζουμε, όταν γύρω μας μόνο απογοήτευση συναντάμε. Το λέμε για να ξορκίσουμε το κακό και να μην πιάσει κι εμάς. Ας το κάνει ο καθένας μας. Ας το κάνουμε όλοι.)

ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ. ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ. Αλλά, αυτό το παίρνεις. Δεν στο χαρίζουν.

Οργάνωση κι Ενότητα παντού. Ως ότου γίνουμε πολλοί και συναντηθούμε.

Όσοι πιστοί στον εαυτό τους προσέρχονται σε κοινή πράξη με όποιον θεωρούν σύμμαχο και συνοδοιπόρο σε δύσκολο δρόμο. Με όποιον άλλον έχει ίδια προβλήματα, συμφέροντα και επιθυμίες.

Όσοι νομίζουν ότι πρέπει να επικοινωνούμε:

ithacanet.gr@gmail.com

Ξέρετε άλλο τρόπο; Να μας τον πείτε.

 

 

(Η εικόνα και ο τίτλος είναι του Δον ΨΥΧΩΤΗ)