Share |

Ο κ. Μιχαλάτος ενημερώνει τους ξενοδόχους

Ως γνωστόν, από 01/01/11,ισχύουν οι νέοι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ για μια σειρά από υπηρεσίες και αγαθά και η άποψή μας ότι αυτή η εκ νέου αύξηση οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση, είναι περίπου αυτονόητη!
 

Οφείλουμε, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι είναι θετικό μέτρο η υπαγωγή των υπηρεσιών διανυκτέρευσης στον συντελεστή 6,5%,προσφέροντας κάποια «ανακούφιση» και δημιουργώντας ένα καλύτερο/ ανετότερο πλαίσιο στα ξενοδοχεία/καταλύματα για να δομήσουν μια «ανταγωνιστικότερη συμπεριφορά» και να  έχουμε ως αποτέλεσμα μια «αξιοπρεπή» θερινή τουριστική περίοδος κατά την τρέχουσα χρονιά.

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών η υπαγωγή σε ΦΠΑ 6,5%(υπερμειωμένος) αφορά τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα.

Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία περί του τί υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή, δίνονται-στην ίδια ανακοίνωση του Υπουργείου- οι εξής διευκρινήσεις:

«Η εφαρμογή του υπερμειωμένου συντελεστή (6,5%) στις υπηρεσίες διαμονής, αφορά μόνο την τιμή που καταβάλλεται για τη διανυκτέρευση, ενώ άλλες υπηρεσίες που παρέχονται στα ξενοδοχεία και τα λοιπά καταλύματα υπάγονται στους ανάλογους συντελεστές (π.χ. εστίαση 13%, κατανάλωση αλκοολούχων ποτών 23%, άλλες υπηρεσίες, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, ενοικίαση ομπρελών, διάφορες αθλητικές υπηρεσίες, κλπ. στο 23%). Αναλυτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση δυσχερειών στον επιμερισμό κατά συντελεστή των τιμών που εμπεριέχουν περισσότερες της μιας υπηρεσίες (διανυκτέρευση με ημιδιατροφή κ.λπ.), περιλαμβάνονται στη σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο.»

 

Θα επιθυμούσαμε, φυσικά, η υπαγωγή στον συντελεστή 6,5% να αφορούσε και άλλες τουριστικές υπηρεσίες και, γενικώς, να είχαμε μια τολμηρότερη προσπάθεια ενίσχυσης του τουρισμού που αποτελεί βασικό «πυλώνα» των προσπαθειών για ανάπτυξη.

Αργοστόλι 01/01/11

Ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου

Θεόφιλος Μιχαλάτος

 

 

ΣΗΜ."Ι": Ο κ.Πρόεδρος εργάζεται Κυριακές και αργίες, προκειμένου να  ενημερώσει τους επαγγελματίες - μέλη του επιμελητηρίου, για κάθε νέα φορολογική αλλαγή ή υποχρέωση. Η πιο πάνω ανακοίνωση , βγήκε ανήμερα την πρωτοχροιά, όταν όλος ο κόσμος έχει αργία.

Μπράβο στον Πρόεδρο!

Με τη ευκαιρία, βέβαια, άσκησε και σκληρή κριτική στην κυβέρνηση: "...Θα επιθυμούσαμε, φυσικά, η υπαγωγή στον συντελεστή 6,5% να αφορούσε και άλλες τουριστικές υπηρεσίες..."

Ουδόλως τον ενόχλησε  η γενική αύξηση του ΦΠΑ.  Μόνο η "μη μείωση και σε άλλες τουριστικές κατηγορίες "! 

Λες και είναι πρόεδρος των ξενοδόχων. Σπύρο Γαλιατσάτε, πρόεδρε των ξενοδόχων, πρόσεχε. Σιγουρέψου, μήπως, τα ενοικ. δωμάτια του, τα έχει περάσει στην κατηγορία του ξενοδοχείου.

 

(Τώρα, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, πως θα είναι υποψήφιος, ξανά, στις προσεχείς εκλογές.

Αν. Παντελειέ και Σωτ. Ματιάτε, μην κάνετε όρεξη. Τα κεφάλια μέσα).