Share |

Ο Σώρρας και ο Γλέζος

Το ότι ένα τοπικό γεγονός μπορεί να αποτελέσει συμβολική απεικόνιση αυτού, που είναι η Ελλάδα σήμερα, θεωρείται κάτι το αποδεκτό. Σιχαίνομαι τις γενικεύσεις και την ισοπέδωση, που κατά κόρο διαπράττουν πολλοί και με κάθε αφορμή, γι’ αυτό θα διευκρινίσω  πως μιλάω για την Ελλάδα της πολιτικής.

Στις 4-5/4/2017 ήρθε στην Κεφαλονιά ο Μανόλης Γλέζος, προσκεκλημένος δύο ομάδων, με το όνομα «Ιόνιος» και «Απανταχού Ελληνισμός», πρόσωπα των οποίων συναντάς και μέσα στην «Ελλήνων Συνέλευσις» του Αρτέμη Σώρρα. Μάλλον, δεν θα ερχόταν, αν η πρόσκληση ήταν απ’ ευθείας από την οργάνωση του Πολέμαρχου. Δεν θα άλλαζε κάτι επί της ουσίας, αν άλλαζαν τα ονόματα των προσκαλούντων, αλλά στην Ελλάδα μετράει το φαίνεσθαι και όχι η ουσία. Είναι πολύ εύκολο και συχνό φαινόμενο, να αλλάζουν ονόματα, πολιτικές, κόμμα, ιδεολογία, και η ουσία να παραμένει ίδια. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Κοινωφελούς επιχείρησης Δήμου Κεφαλονιάς(ΝΔ) και αφορούσε μαθητές, το οποίο σημαίνει ότι η αρμόδια κρατική υπηρεσία εποχής ΣΥΡΙΖΑ συναίνεσε. Με χαρά, η τοπική Ένωση Καθηγητών(ΚΚΕ) έστειλε τα παιδιά. (Όταν έβρισα δύο καθηγητές, με κοίταζαν σα να έπεσα από τον ουρανό. Το όνομα μετράει· η πομποφάνεια, όπως έλεγαν οι γιαγιάδες).  

Είδαμε «δημοσιογραφική» υποδοχή, με τίτλους του τύπου «Μανώλης Γλέζος: Αυτός ο Υπερήρωας».  Και μαζί με τον τίτλο, ήρθε η καλή είδηση και η περηφάνια: «Σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στο νησί μας ο Μανώλης Γλέζος ένας μεγάλος Άνδρας, ένας φανατικός πατριώτης που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ευημερία του λαού και της πατρίδας. Είναι μεγάλη τιμή για την Κεφαλονιά και για τον κάθε δημότη του νησιού μας η ανακήρυξή του σε Δημότη Κεφαλονιάς σε τελετή  που θα γίνει αύριο Τετάρτη  στις 12 μμ στο θέατρο ΚΕΦΑΛΟΣ». Ο Γλέζος είναι κάτι σαν τον Superman και τους άλλους υπερήρωες των comics, που σώζουν κάθε τόσο τον πλανήτη. Σ’ αυτούς προσδοκούν κι όσοι προσβλέπουν στον Τραμπ ή στον Πούτιν. Μήπως υπερήρωες και σωτήρες δεν ψάχνουμε κάθε τέσσερα χρόνια;

(Εγώ στην εφηβεία μου αρκέστηκα στον απαγορευμένο, τότε, «Μικρό Ήρωα». Πώς να κάμω προκοπή έτσι; Από τους μικρούς φανταστικούς ήρωες, πήγαμε στους πολιτικούς υπερήρωες, ενώ οι μικροί ήρωες της καθημερινότητας μας είναι ακόμα απαγορευμένοι).  

Επειδή τίποτα δεν πρέπει να ξεφεύγει από την ενημέρωση μας, στην ίδια σελίδα οι τίτλοι, που περιστοίχιζαν την είδηση «Γλέζος», ήταν «Άγριο σεξ στις τουαλέτες του StarAcademy»- «Εγκεφαλικά προκάλεσε το σέξι ατύχημα της Κατερίνας Καινούργιου»- «Τι τρώνε τα παιδιά της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας»- «10+1 περιζήτητοι εργένηδες δισεκατομμυριούχοι ψάχνουν το ταίρι τους»· “κορίτσια ο στόλος”, έλεγαν κάποτε. Μετά απορείτε, γιατί τα παιδιά παρακολουθούν, μετά μανίας, Survivor. Μα, για να πάρουν μαθήματα επιβίωσης στον κόσμο που τα φέραμε και από τον τρόπο που τα μεγαλώνουμε. Εκεί τους είπαμε να πάνε να πάρουν μαθήματα, γνωρίζοντας πως ο κόσμος, που φτιάχνεται δεν είναι γι’ αυτά.

Η συγκίνηση και η υπερηφάνεια δεν έπρεπε να μείνουν στα πλαίσια του «επίτιμου δημότη» ενός νησιού και σκέφτηκαν να δώσουν την πρέπουσα παγκόσμια διάσταση στο τιμώμενο πρόσωπο. Μάθαμε λοιπόν ότι οι δύο οργανώσεις, αποτελούμενες και από στελέχη του Σώρρα, με τη συνυπογραφή του Δεσπότη, προτείνουν τον Γλέζο για το βραβείο Νόμπελ. Η είδηση έκαμε το γύρο του κόσμου(ή έστω μόνο της μηντιακής Ελλάδας)· και ο Γλέζος έκλαψε για τη μεγάλη τιμή. Παρεμπιπτόντως, το θέμα της ομιλίας του συντρόφου (πολλών κομματικών) ήταν οι πολεμικές αποζημιώσεις. Να δω ποιος θα πληρώσει αποζημιώσεις, για τον τωρινό βομβαρδισμό των παιδικών μυαλών.

Αυτά, και ζήσανε αυτοί καλύτερα κι εμείς …(ξέρετε πώς).

Εγώ πάντως, δεν ανησυχώ. Όλοι αυτοί, που σχολίασα, είναι σεβαστοί και φίλοι μου. Δεν θα μου κόψουν την καλημέρα. Το πολύ-πολύ να μου πούνε(το είπαν χτες) «Και ποιος είσαι συ, που τολμάς και μιλάς;» Πολύ σωστή η ερώτηση και χρήζει ανάλογης απάντησης: Είμαι ο Κανένας του Οδυσσέα και ο Καθένας-Κανένας του Δημήτρη Κουμάνταρου, που, πρόσφατα, μας άφησε νωρίς. Είμαι ο φοβισμένος Κανένας, που κρύβεται, μαζί με άλλους, στο σπήλαιο του Πολύφημου, που διαρκώς ψάχνει να μας φάει. Δυστυχώς, μού ’χουν στερήσει τούτο το πραγματικό μου όνομα, και μου έχουν δώσει έναν αριθμό φορολογικού μητρώου, ένα ΑΜΚΑ και υποχρεωτικά έναν αριθμό IBANτραπέζης. (Παρακαλώ, χωρίς εισαγωγικά, ο κανένας και ο καθένας).

---

Απορείτε ακόμα, γιατί θεωρώ τον μποντυμπίλντερ και Πολέμαρχο Αρτέμη Σώρρα το πρότυπο, το απόλυτο σύμβολο του πολιτικού μας συστήματος;

Σε ένα τηλεοπτικό πλατό, όπως ο Σώρρας, δεν δημιουργήθηκαν, προβλήθηκαν και γαλουχήθηκαν όλοι; Αυτή δεν είναι η επικρατούσα τάση (στα νεοελληνικά, mainstream); Τα ΜΜΕ, το κράτος και η δικαιοσύνη δεν ήταν αυτά, που συντήρησαν το μύθο του πολέμαρχου, δήθεν γελώντας; Εξ αρχής δεν φαινόταν ότι οι μετοχές της τράπεζας της Ανατολής, τα έσοδα, από την πώληση διαστημικής τεχνολογίας, οι συναλλαγματικές και τα καταπιστεύματα ήταν μία απάτη; Κάποιοι λίγοι μόνο φώναζαν και, επί χρόνια, έμπαιναν σε μαύρες λίστες «επικηρυγμένων»[1] . Ζητούσαν βοήθεια, αλλά η δικαιοσύνη κώφευε. Κι όταν αποφάσισαν να τον δικάσουν, για άγνωστους λόγους ή για κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες τους, το έκαμαν με τον τρόπο παραγωγής ηρώων.

Όλα αυτά συνέβαιναν, για να γελάνε ΚΑΙ με το τι ψηφίζει ο λαός. Το έκαμαν και με τον Λεβέντη, γνωρίζοντας ότι ο κόσμος ψηφίζει ό,τι διαφημίζεται. (Μήπως, με τον ίδιο τρόπο δεν ψωνίζουμε); 

Το ίδιο πρότυπο σωτήρα δεν προωθούν όλοι, για τον εαυτό τους;

Τι διαφορά έχουν , από τον Σώρρα, η Ζωή και άλλοι, όταν καλούν το πλήθος σε στάση πληρωμών;[2] Αυτές δεν είναι απόψεις, που προβάλλονται, συχνά, από την καθεστωτική τηλεόραση; Στον κόσμο των πολιτικά και οικονομολογικά μορφωμένων, δεν είναι μία από τις κυρίαρχες τάσεις, η άρνηση πληρωμών… για να πέσει το καθεστώς; Πώς πέφτει ένα καθεστώς, το οποίο συνειδητά υπερχρεώνει τους πολίτες του; Θέλει να πέσει και γι' αυτό το κάνει; Δεν του έφτανε να χρεοκοπήσουν η "νόμιμη" υπερχρέωση και έβγαλε πολιτικούς κράχτες, ψάχνοντας εθελοντές στην υπερχρέωση; Γιατί είναι ηλίθιοι αυτοί του Σώρρα και απατεώνας ο Σώρρας, και όχι "απατεώνες" όλοι οι πολιτικοί, που καλούν σε στάση πληρωμών, και "ηλίθιοι" όσοι τους πιστεύουν; Γιατί παραπέμπεται, για απάτη μόνο ο Σώρρας και όχι όλοι;

Τι θα γίνει με τους 12.000 εξαπατημένους, που έστειλαν το εξώδικο Σώρρα στις εφορίες;  Ό,τι έγινε και με τους εξαπατημένους, από άλλα «σοβαρά» κινήματα και "σοβαρούς" πολιτικούς, που ακόμα τρέχουν και δεν φτάνουν και, που τώρα πια, είναι αδύνατον να πληρώσουν. 

Πόσοι μορφωμένοι αλήτες λοιδόρησαν τον «ηλίθιο» και απελπισμένο λαό, που προσέτρεξε να καταθέσει εξώδικα; Πόσοι απ’ αυτούς, βλέποντας τούτο το περιστατικό και πολλά άλλα, δεν έχουν πει «αυτός ο λαός δεν σώζεται»; Οι ίδιοι δεν είναι λαός· είναι κάτι άλλο, ένα ανώτερο είδος, πέραν του κόσμου τούτου. Επιβεβαιώνοντας τις απόψεις του Σώρρα, κάποιοι ζουν σε άλλο πλανήτη –δεν ήρθαν ακόμα στη γη, όπως οι αρχαίοι ημών «πρόγονοι», οι Ελ. Ειρωνεύονται και χλευάζουν τον «αμόρφωτο» λαό, για τις πράξεις τους, και δεν έχουν δει ότι το όλο εγχείρημα, όπως συμβαίνει και σε όλα τα κομματικά εγχειρήματα ψεύδους, βασίζεται σε πτυχιούχους και «μορφωμένους». Είναι αυτοί, που παίζουν πάντα το ρόλο του ενδιάμεσου, που πιστοποιεί την αυθεντικότητα των κομματικών λεγομένων. Ζώντας σε άλλο πλανήτη, δεν είδαν ποτέ ότι η συγκεκριμένη οργάνωση, όπως όλες οι άλλες κομματικές οργανώσεις, βασίζονται σ’ αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης. Περισσότεροι από ένας απλοί άνθρωποι, νομίζοντας ότι τα ξέρω όλα κι επειδή δεν μπορούσαν να αξιολογήσουν τα έγγραφα, ήρθαν και με ρώτησαν. Κι όταν έδινα την απάντηση, που δεν αρέσει σε κανέναν απελπισμένο,  είχαν έτοιμο τον αντίλογο στα χείλη: «Μα, κι αυτός κι εκείνος και ο άλλος, με περγαμηνές και πτυχία γνώσης, τόσο βλάκες είναι, που τον πιστεύουν; Η δικαιοσύνη ή το κράτος, γιατί δεν τον σταματούν»;

Τώρα, που όλοι μαζί βρέθηκαν αγκαλιασμένοι σε μια εκδήλωση, δεν τρέχει τίποτα. (Κι ας μην πουν οι ντόπιοι κομματικοί εκπρόσπωποι ότι δεν ήξεραν. Δεν είναι δικαιολογία. Έτσι κι αλλιώς τίποτα δεν ξέρουν οι παριστάνοντες τα μέλη ή τους εκπροσώπους κομμάτων). 

 

Αν έλεγα «γιατί όλοι ίδιοι είναι», κανείς δεν θα με πίστευε. Κι αυτό, γιατί αιώνες τώρα, το όμοιο εμφανίζεται ως διαφορετικό. Ούτε αυτό σας έχει τύχει, ε;  

Σήμερα, όσοι δεν ψάχνουν για super ήρωες, ψάχνουν για super κόμματα και super ιδεολογίες. Και η πατρίδα, ...μια ιδέα κατάντησε κι αυτή, νά 'χουν να σκυλεύουν πάνω της οι παρελαύνοντες "πατριώτες". Μια ιδέα, νεκρή κι αυτή, όπως οι άνθρωποι της.

 «Φαντάσματα παντού- Φαντασία πουθενά», όπως θα έλεγε και ο φίλος μου ο Δον ΨΥΧΩΤΗΣ.

 

 

«Φαντάσματα παντού- Φαντασία πουθενά», όπως θα έλεγε και ο φίλος μου ο Δον ΨΥΧΩΤΗΣ.

(Του ίδιου είναι και οι εικόνες) 

 




[1]
 Λάμβαναν και αύξοντα αριθμό στον κατάλογο των προγραφών· και κάποια περιστατικά βίας χαρακτηρίστηκαν μεμονωμένα ή άσχετα.

[2] Όσοι επώνυμοι προσκαλούν σε «ανυπακοή», παρακαλούνται να δημοσιοποιήσουν γνήσιες βεβαιώσεις, όπου θα φαίνεται πως και οι ίδιοι χρωστούν. Να προσκομίσουν και βεβαιώσεις ότι έχουν τα αναγκαία εισοδήματα, αλλά, από μαγκιά και ηρωισμό, αρνούνται να πληρώνουν. Αυτό το τελευταίο, το λέω, γιατί κάποιοι τσάμπα μάγκες καλούν το πλήθος σε εθελοντική στάση πληρωμών και βρίζουν όποιον δεν το κάνει. Επειδή οι ίδιοι δεν μπορούν να πληρώσουν, θέλουν κι άλλους για παρέα στον τάφο.