(Το παρόν δεν αφορά μόνο σεισμόπληκτους. Είναι ένας τρόπος σκέψης και δράσης, που αφορά όλους μας)
Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία πολιτικών αφίξεων. Τα φώτα θα χαμηλώσουν, οι υποσχέσεις θα παραμείνουν μετέωρες, περιμένοντας την πράξη. Τα φορτηγά με τη βοήθεια κράτους, πολιτών και επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να έρχονται για λίγες μέρες. (Έχουμε αποφύγει να κάνουμε αναφορά στα φαινόμενα αλληλεγγύης, πρώτα απ' όλα γιατί είναι πολλά και δεν τα γνωρίζουμε όλα).
Αποτίμηση ζημιών, λόγων και έργων (δική μας και δική τους):
Η "Αποτίμηση" των κρατούντων συνοψίζεται σε μία φράση: "Υποτιμείστε τις Ζημιές" (Ίσως, να φταίει και το γεγονός που δεν πεθάναμε).
Αυτό δείχνουν οι δηλώσεις που ξεκινούν με τα "όλα είναι υπό έλεγχο", "οι ζημιές είναι μικρές" και το "μην υπερτονίζετε τις βλάβες, γιατί έρχεται τουριστική περίοδος" έως την κατασκευασμένη "διαρροή" "απάντησης" της Ε.Ε. σε "αίτηση" της κυβέρνησης:
Σε όλα της τα σκέλη , αυτή η "διαρροή" είναι ψευδής:
1. Για να υπάρχει απάντηση, πρέπει να κατατεθεί αίτηση, εντός 10 εβδομάδων, με πλήρη φάκελο, στον οποίο θα έχουν καταγραφεί και αποτιμηθεί οι ζημιές. Είναι φανερό ότι τέτοια αίτηση δεν είναι δυνατόν να έχει υποβληθεί, χωρίς καταγραφή και αποτίμηση. Οι "επιτόπου" μπορεί να ήρθαν, οι καθ' ύλην αρμόδιοι παράγοντες, για καταγραφές και αποτιμήσεις ζημιών, δεν ήρθαν. Εξ αυτών γίνεται φανερό ότι η διαρροή της είδησης είτε εκφράζει προθέσεις είτε γίνεται για να προλάβει απαιτήσεις.
2. Το επιχείρημα ότι "δεν επλήγη ολόκληρη η περιφέρεια" μπάζει από 55 μεριές. Και το ίδιο ισχύει και για το "δεν καλύπτει το προβλεπόμενο ελάχιστο ποσοστό επί του ελληνικού ΑΕΠ". Στον πίνακα των 55 παρεμβάσεων του ΤΑΕΕ βρίσκουμε χρηματοδοτήσεις που ξεκινούν από το ύψος των 400.000 ευρώ ή αφορούν μόνο μία μικρή περιοχή, όπως ο Έβρος(πλημμύρες 9,3 εκ. ευρώ) ή η πόλη Abruzzo της Ιταλίας(σεισμός 493,8 εκ. ευρώ).
------
Η ανακοίνωση μέτρων για τους πληγέντες, εκ πρώτης όψεως, φαίνονται από ικανοποιητικές έως λίγες, αν και το "πόσα ψάρια πιάνουν" θα φανεί στην πράξη.
Η Κυβέρνηση προχωρά σε ανακοινώσεις μέτρων, χωρίς καταγραφή και αποτίμηση ζημιών, χωρίς να γνωρίζει το ύψος του ποσού που θα απαιτηθεί, χωρίς την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.
Όποιος θα ήθελε να κάμει σοβαρή δουλειά και όχι επικοινωνιακή πολιτική, θα έπρεπε:
Πρώτον, να καλέσει τους πολίτες να δηλώσουν το είδος και μία κατ΄αρχήν εκτίμηση του ύψους της ζημιάς που έχουν υποστεί ιδιοκτησίες και επιχειρήσεις.
Και δεύτερον, να στείλει εκτιμητές και ειδικούς για την αποτίμηση των ζημιών σε υποδομές, δημόσια κτήρια, πολιτιστικούς θησαυρούς κλπ.
Δεν την ενδιαφέρει να έχει μία συνολική εικόνα; Δεν θέλει να προετοιμαστεί, κατάλληλα, ο φάκελος που πρέπει να υποβάλλει εντός 10 εβδομάδων στο ΤΑΕΕ;
Κάτι μου λέει ότι, κάποια στιγμή, θα ακούσουμε πως "ο φορολογούμενος Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να πληρώνει την Κεφαλονιά και τους τρελούς που επιμένουν να ζουν στην πλέον σεισμογενή περιοχή Ευρώπης και Αφρικής".
------------
Όλη αυτή η κατάσταση, μαζί με πολλά άλλα, καθώς και η "στήριξη" που συμπεριλαμβάνει και δανεισμό, δίνουν την εικόνα μιας επικοινωνιακής προχειρότητας και είναι σαν να υποδεικνύουν στους πολίτες είτε να "κρατούν μικρό καλάθι" είτε να μην περιμένουν τίποτα και να γλύψουν τις πληγές μόνοι τους.
Συναντήσαμε 100άδες ανθρώπους, που δεν πιστεύουν σε κρατική βοήθεια και προσπαθούν να δουν τι θα κάμουν και πώς θα τη βγάλουν με ίδια μέσα.
Επίσης, όταν η Κυβέρνηση μιλά για "δέσμευση ότι σε δύο μήνες θα είναι έτοιμο και λειτουργικό το λιμάνι του Ληξουρίου, το οποίο έχει υποστεί ζημιές", κάνει φανερή την πρόθεση της να προχωρήσει σε έργα, με την μέθοδο των "μπαλωμάτων".
Σε δύο μήνες, εδώ θα είμαστε. Και έως τον επόμενο σεισμό, επίσης.
---------
Τι κάνει πως δεν βλέπει η Κυβέρνηση και, φυσικά, δεν το εντάσσει στους σχεδιασμούς της:
1. Όπως και σε όλη την Ελλάδα, οι Κεφαλονίτες έχουν φτάσει στα οικονομικά όρια τους, με ευθύνη της κυβέρνησης. Ένα μεγάλο ποσοστό είναι άνεργοι ή βρίσκονται στα όρια της φτώχιας και η πλειοψηφία έχει μετατραπεί σε οφειλέτες. Η δυνατότητα αποπληρωμής, ακόμα και ενός μικρού δανείου είναι ιδιαίτερα δύσκολη έως αδύνατη. Και αν υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, καλά κρασιά. Κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν τα σκουπίδια τους κάτω από το χαλί του καθιστικού.
2. Δεν λαμβάνει υπόψη της τα νέα δεδομένα που αποκάλυψε η τελευταία σεισμική ακολουθία: Οι επιταχύνσεις ξεπέρασαν, κατά πολύ, τα προϋπολογισμένα όρια της αντισεισμικής θωράκισης.
α) Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κτηρίων, ακόμα και στην Παλλική, άντεξαν και δεν θρηνήσαμε θύματα, πριν από κάθε τι άλλο, απαιτείται επανεκτίμηση των προδιαγραφών κατασκευής κτηρίων (Η Κεφαλονιά έχει υψηλότατο κόστος κατασκευής κτηρίου).
β) Ο σεισμός έδειξε ότι στις περιοχές με χώμα, όπως είναι η Παλλική, η γη βούλιαξε και οι δρόμοι υπέστησαν καθίζηση, οι υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης δεν άντεξαν και τίθεται θέμα επανεξέτασης του τρόπου θεμελίωσης κτηρίων, κατασκευής δρόμων και λοιπών υποδομών.
(Παράδειγμα: Δεν είναι μόνο το λιμάνι του Ληξουριού που διαλύθηκε. Ο παραλιακός δρόμος, η κεντρική πλατεία, ο διπλανός εμπορικός πεζόδρομος, η από πάνω από την πλατεία κεντρική λεωφόρος, πολλοί άλλοι δρόμοι εντός της πόλης του Ληξουριού, έχουν εμφανή ίχνη ρωγμών και καθιζήσεων. Με άλλα λόγια, το υπέδαφος ολόκληρης της πόλης έχει πρόβλημα. Πάνω σε τι κάθονται τα κτήρια; Και αυτό το πρόβλημα είναι εμφανές σε πολλά σημεία της χερσονήσου της Παλλικής. Σε αυτό το σημείο, δεν είναι δυνατόν να ξεχάσουμε και τη βιαστική ανακοίνωση του Περιφερειάρχη: "Οι ζημιές στο οδικό δίκτυο είναι 15 εκατομμύρια").
γ) Στις βραχώδεις και με μεγάλες κλίσεις περιοχές, είχαμε κατολισθήσεις, γεγονός που απαιτεί και σε αυτή την περίπτωση επανεξέταση του τρόπου κατασκευής των δρόμων.
3. Και επειδή υπάρχουν και παροιμίες: "Ο πεινασμένος πριν πεινάσει μαγειρεύει". Η τελευταία σεισμική ακολουθία με τα δύο 6αρια και το ένα 5αρι (κι ένα ακόμα 5αρι, που μπορεί να έρθει) επανέφερε στην επικαιρότητα τη δυνατότητα της περιοχής να δίνει 7αρια κάτι που έχει αργήσει και τη δυνατότητα του να δίνει επαναλαμβανόμενους μεγάλους σεισμούς. Ο μεν Παπαζάχος δίνει προοπτική 10ετίας για την εμφάνιση αυτού του μεγέθους, ο δε Τσελέντης στηρίζει την άποψη Παπαζάχου και ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά το νότιο ρήγμα, μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, που το 53 ισοπέδωσε τρία νησιά και 27.000 κτήρια.
Οι ως τώρα σχεδιασμοί, δείχνουν να μην έχουν λάβει το μάθημα από το πάθημα, να μην εκτιμούν την πρόγνωση και να μη τους απασχολεί η πρόβλεψη.
Ίσως, να θεωρούν απάντηση και λύση σε όλα όσα έχουμε πάθει, την άφιξη, "επιτόπου", της Πενέλοπε Κρουζ και την ανάλογη φωτογράφιση (Να της πληρώσουμε και τα εισιτήρια. Αυτά που εξοικονομήθηκαν από την άρνηση κάλυψης εξόδων δύο ειδικών επιστημόνων, που ζήτησε ο Τσελέντης).
Ο σεισμός γίνεται σωσμός, όταν υπάρχει κυβέρνηση από το λαό και για το λαό και όχι από τα media, τους μηχανισμούς χειραγώγησης, το ασφυκτικό αντιλαϊκό οικονομικό και νομικό πλαίσιο, για την Τρόικα των δανειστών και των τραπεζίτων.
Αυτό που μένει είναι να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας: Οργάνωση σεισμοπλήκτων, άνεργων, οφειλετών και κατεστραμμένων, κάτι που αφορά όλους και συμπεριλαμβάνει το 90% του πληθυσμού.
Για να σχεδιάσουμε και να πράξουμε, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.
Είμαστε Κεφαλονίτες, είμαστε κουνημένοι, είμαστε ΤΟ αξιοθέατο, ας γίνουμε μύθος, γράφοντας ιστορία.
Συνέλληνες, χρειαζόμαστε συμπαράσταση και συμπαράταξη. Μαζί θα αλλάξουμε το κακό ριζικό και τη μοίρα όλων. Όλα αυτά τα πολιτικά, οικονομικά και καταστροφικά, που άλλοι προετοίμασαν και εκτελούν σε βάρος μας.
ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ (Αν δεν ξέρουν που βρίσκονται, είμαστε στη διάθεση τους να τους πούμε πού κρύβονται).
ΥΓ: Ενημερώνουμε όσους εγκατέλειψαν την Κεφαλονιά τις τελευταίες μέρες, ότι ο σεισμός των 7 ρίχτερ δεν έχει γίνει, ακόμα. Μπορούν να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται, ως ότου εμφανιστεί. Θάναι κρίμα να τον ζήσουν στην Κεφαλονιά. (Τούτο γράφεται με σεβασμό στο φόβο, αλλά και στη λογική).
(εικόνα: Δον ΨΥΧΩΤΗΣ εκ Ληξουρίου)