Share |

Σε έναν επενδυτή το 90% του χαλκού του LME

Μετά, απορούμε γιατί ψοφάν τα έρμα.(δική μας απορία)

 

Ενας μόνο επενδυτής κατέχει το 90% του χαλκού που υπάρχει στις αποθήκες του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου μετάλλων στον κόσμο, του London Metal Exchange, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η τιμή του χαλκού ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ χθες και τα υπόλοιπα εμπορεύματα εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι ο trader κατέχει 80% - 90% του χαλκού που υπάρχει στα αποθέματά του, μέγεθος που αντιστοιχεί στην μισή από την συνολική ποσότητα η οποία είναι κατατεθειμένη στα χρηματιστήρια του πλανήτη, σύμφωνα με το έντυπο.

Η αξία της εν λόγω θέσης ανέρχεται στα 3 δισ. δολ. περίπου.
Τον περασμένο μήνα, το LME ανέφερε ότι ένας μόνος έμπορος κατέχει πάνω από το 50% του χαλκού του χρηματιστηρίου και οι φήμες ανέφεραν ότι πρόκειται για την τράπεζα J.P. Morgan Chase.
Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις όπου ένας παράγοντας κατέχει μεγάλες ποσότητες μετάλλων. Ενας trader κατέχει σήμερα κοντά 90% των αποθεμάτων αλουμινίου του χρηματιστηρίου.

Το LME επιβάλλει αυστηρούς κανόνες για να αποτρέπει τις υπερβολικές πιέσεις στις τιμές, αλλά όχι όρια στα μεγέθη που δικαιούται να κατέχει κάθε έμπορος. Απαιτεί ωστόσο από τον κύριο κάτοχο να είναι σε ετοιμότητα να διαθέσει το μέταλλο για βραχεία περίοδο με πολύ μικρό περιθώριο κέρδους.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/619391/ArticleNewsWorld.aspx

 

(Είδατε οι "επενδυτές"; Το άλλο όνομα των τραπεζιτών. και η είδηση δε μας λέει ποιος είναι. Όλα μισά τα ξέρουμε. Αν τα ξέραμε ολόκληρα...)