Share |

ΣΠΙΘΑ Κεφαλλήνων Πολιτών: Η πρώτη απόφαση

Την Τετάρτη, 19-01-2011, η συνέλευση των πολιτών, που συμμετέχουν στη "σπίθα κεφαλλήνων πολιτών" πήρε την πρώτη της απόφαση. Δεν είναι κάποια διακήρυξη, αλλά ένας πρώτος μπούσουλας για τις πρώτες μέρες λειτουργίας. 

Όποιος ρωτά "τι είναι ή τι θέλει η σπίθα;" , έχει στα χέρια του μόνο μιαν απόφαση. Τίποτε άλλο. Όποιος τη βλέπει λειψή ή λάθος, συμμετέχει και την συμπληρώνει, την εμπλουτίζει ή την αλλάζει, με δημοκρατικές διαδικασίες. Όποιος περιμένει "έτοιμη τροφή", ας περιμένει

Την ιστορία τη γράφεις,  με δυο τρόπους : Είτε συμμετέχοντας είτε απέχοντας. Διαλέγεις.

(τα πιο πάνω είναι σκέψεις της ομάδας ithacanet.gr)

 

Ακολουθεί το πρώτο κείμενο της "σπίθας κεφαλλήνων πολιτών":

 

«ΣΠΙΘΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»: ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Στόχοι
Α. Έχουμε ένα όνειρο: να ζήσουμε μια όμορφη ζωή και να αφήσουμε χώρο για ελευθερία και δημιουργία στα παιδιά μας.
Για να γίνει αυτό, πρέπει να εγκαθιδρυθεί δημοκρατία, το πιο ανθρώπινο σύστημα διαχείρισης της κοινωνίας των ανθρώπων. Αυτό το γοητευτικό δημιούργημα της ελεύθερης σκέψης των αρχαίων ελλήνων είναι αυτό που λείπει, σήμερα και μας οδηγεί σε κοινωνικό θάνατο και ανθρώπινη γενοκτονία. Η απουσία δημοκρατίας, ελευθερίας και ισότητας, οδηγούν τον κόσμο σε ανθρωπιστική καταστροφή. Αυτό που ζούμε δεν είναι δημοκρατία. Είναι Ολιγαρχία.
Β. Για να έχουμε δημοκρατία, πρέπει να έχουμε εθνική κυριαρχία. Και σήμερα έχουμε κατοχή. Πολιτική, οικονομική, κοινωνική , πολύπλευρη κατοχή.
 Γ. Η «κρίση» και ιδιαίτερα η κρίση χρέους δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Οφείλεται στο γεγονός πως το σύνολο των κομμάτων δια πράξεων, παραλείψεων, αλλά και δια της σιωπής και της συγκάλυψης, παρέδωσαν σε τραπεζίτες την ιδιοκτησία του χρήματος, από τους οποίους το δανειζόμαστε και υπερχρεωνόμαστε.
Δ. Η ελεύθερη συσπείρωση ανθρώπων, στην Ελλάδα, πρέπει να έχει σαν στόχο την εγκαθίδρυση δημοκρατίας και την εθνική απελευθέρωση. Αποτελούν προϋπόθεση και εργαλεία προς τη συλλογική ευτυχία.

ΣΠΙΘΑ: Η δημοκρατία στην πράξη
Η τοπική συσπείρωση, που βοηθήθηκε από τον σεβαστό Μίκη Θεοδωράκη και ονομάστηκε «Σπίθα», πρέπει να είναι το παράδειγμα. Οι άνθρωποι της πρέπει να ζήσουν το όνειρο, τώρα. Βάση της συσπείρωσης πρέπει να είναι η φιλία, η αγάπη, η αλληλεγγύη, ο έρωτας, το πάθος για την ομορφιά και τη δημιουργική δυνατότητα των ανθρώπων.
Η «Σπίθα» δεν χρειάζεται «αντιπροσώπους», που θα αποφασίζουν για λογαριασμό των «άλλων» και θα καθορίζουν αποφασιστικά την τύχη τους. Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί, με τραγικές συνέπειες για όλους, επειδή επιτρέψαμε να θεριέψει και να μας εξοντώσει.

Ο κοινοβουλευτισμός και η «αντιπροσωπευτική δημοκρατία» δεν είναι δημοκρατία. Η «αντιπροσώπευση» στη θέση της συλλογικής δράσης εμπεριέχει το στοιχείο της ολιγαρχίας. Είναι ολιγαρχική από τη φύση της.
Η «Σπίθα» στην Κεφαλονιά χρειάζεται και επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή πολιτών στη δράση και στη λήψη των αποφάσεων.
Καμία σημαντική απόφαση δεν πρέπει να παίρνεται από κάποιους λίγους «εξουσιοδοτημένους».
Επειδή στην πράξη, δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε τις δουλειές μας, με μεγάλη συχνότητα, πρέπει να υπάρχει μία συντονιστική ομάδα, αποτελούμενη από όσους διαθέτουν περισσότερο χρόνο και μπορούν να συμμετέχουν με μεγαλύτερη συχνότητα. Η ομάδα δεν έχει περιορισμό μελών, εισέρχεται όποιος θέλει και μπορεί. Τα μέλη της δεν έχουν θητεία και το καθένα χωριστά ή όλοι μαζί είναι ανακλητοί, αν το ζητήσει , με ψήφο, η συνέλευση της Σπίθας.
Η ομάδα και οι άνθρωποι της, σαν σύνολο ή σαν μικρότερες ομάδες, υλοποιεί τις αποφάσεις της λαϊκής συνέλευσης, προτείνει δράσεις, εισηγείται θέσεις και ενεργεί, όταν υπάρχουν επείγοντα περιστατικά.
Το μεγάλο μέγεθος δεν εμποδίζει τη λειτουργικότητα, γιατί οργανώνεται σε μικρότερες ομάδες, με συγκεκριμένο αντικείμενο και στόχους. Η ΣΠΙΘΑ δεν έχει εκπροσώπους. Έχει μόνο πολίτες, που γίνονται φίλοι. Δεν υπάρχει άλλη ιδιότητα πλην του μέλους. Τα μέλη των ομάδων κάνουν απλά τη «βρώμικη» δουλειά. Είναι οι «χαμάληδες», οι «δούλοι» της αρχαιότητας, που διεκπεραίωναν τις δημόσιες δουλειές.
 

Υποχρεώσεις της συντονιστικής ομάδας, αλλά και όλων των μελών της Σπίθας Κεφαλλήνων:

1.Χρέος της συντονιστικής ομάδας, αλλά και όλων των μελών της Σπίθας είναι η διεύρυνση και η συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων στο κίνημα.
2.Η διάδοση της πληροφορίας και των θέσεων της Σπίθας, όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, η οργάνωση εκδηλώσεων και συζητήσεων.
3.Η ανάληψη πρωτοβουλιών με ειρηνικά μέσα, για την προσφορά βοήθειας σε όσους έχουν καταστραφεί οικονομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά από τις ολιγαρχικές πολιτικές, που δημιούργησαν την «κρίση».
4.Η δημόσια «εκπροσώπηση», οι ομιλητές, οι εισηγητές και όσοι γενικά ομιλούν για λογαριασμό της Σπίθας πρέπει να αναφέρονται μόνο σε όσα έχουν αποφασιστεί, από τη λαϊκή συνέλευση της Σπίθας και να επιλέγονται εκ περιτροπής.
5.Επειδή πολλοί δεν έχουν μάθει να «εκπροσωπούν» ή να εκφράζουν απόψεις, πρέπει να οργανωθεί σύστημα επιμόρφωσης, όπου οι δάσκαλοι γίνονται μαθητές και οι μαθητές είναι δάσκαλοι. (ο διδάσκων δις διδάσκεται).
6.Κάθε απόφαση λαϊκής συνέλευσης μπορεί να τροποποιείται, να εμπλουτίζεται και να διορθώνεται από επόμενη, με σκοπό να γίνεται διαρκώς λειτουργικό και αποτελεσματικό το κίνημα και η δράση της Σπίθας.
7.Μέλος που παραβιάζει τους βασικούς κανόνες, τίθεται στην κρίση της συνέλευσης όλων των μελών της Σπίθας.
8.Το κίνημα των απλών ανθρώπων διδάσκει δημοκρατία (κατά άλλους άμεση) και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται «αντιπροσώπους». Χρειάζεται συμμετέχοντες, οι οποίοι θα παράγουν πολιτική, ιδέες και φυσικές ηγεσίες, πάντοτε ανακλητές και μηδέποτε αποφασίζουσες, για λογαριασμό των πολλών.

Βασικές συμφωνίες, σκέψεις, θέσεις και πρωτοβουλίες:
1. Έχοντας κατοχή, οι νόμοι έχουν πάψει να είναι νόμοι δικαίου και έχουν γίνει νόμοι του άδικου. Η πολιτική ανυπακοή, με ειρηνικά μέσα, είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη και συνδέεται άμεσα, με την προσπάθεια για την απελευθέρωση της χώρας και την εγκαθίδρυση δημοκρατίας. Η πολιτική ανυπακοή είναι βασικό όπλο του δημοκρατικού – απελευθερωτικού αγώνα, γι’ αυτό και η κυβέρνηση, υπηρετώντας το καθεστώς κατοχής, αυξάνει την ποινικοποίηση νέων δραστηριοτήτων αντίστασης, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Δεν είναι αποδεκτή η ποινικοποίηση της αδυναμίας πληρωμής φόρων, όταν η κυβέρνηση έχει δώσει στις τράπεζες, μέσω των φόρων, των περικοπών και της αφαίρεσης χρήματος από την κοινωνία, πόσο που σήμερα είναι 4 φορές περισσότερο από την πραγματική αξία των τραπεζών. Η άρνηση πληρωμής και η ανυπακοή γίνονται, σε περίοδο κατοχής, Πολιτικό Όπλο.
2. Βασικά συστατικά της δημοκρατίας είναι η ελευθερία και η ισότητα, τα οποία έχουν προ πολλού εκλείψει σε αυτή τη χώρα και οι νόμοι επιτείνουν την αδικία και την ανισότητα. Όταν οι φαλιρισμένες τράπεζες σώζονται με χρήμα των πολιτών, δεν νομιμοποιούνται ηθικά και πολιτικά να προχωρούν σε κατασχέσεις. Θα αντισταθούμε αλληλέγγυα σε όποιον απειλείται με κατάσχεση. Όταν η κυβέρνηση στηρίζει τον χρεοκοπημένο τραπεζίτη να στηρίξει και τον πολλαπλώς χρεοκοπημένο άνθρωπο.
 3. Όταν κυβέρνηση και τράπεζες έχουν αφαιρέσει το αναγκαίο χρήμα από την αγορά και δημιουργούν τεχνητή έλλειψη χρήματος δεν νομιμοποιούνται να απαιτούν πληρωμή χρεών, φόρων, τοκοχρεολυσίων κλπ, από αυτούς που καταστράφηκαν εξ αιτίας της ολιγαρχικής κυβερνητικής πολιτικής. Ζητάμε πάγωμα χρεών για πολίτες και επιχειρήσεις , ως ότου αποκατασταθεί η δημοκρατία.
4. Όταν οι κυβερνήσεις, από τη δεκαετία του 80, έχουν δώσει τη διαχείριση και την κοπή του χρήματος στους τραπεζίτες, οι οποίοι το κακοδιαχειρίστηκαν, δημιουργώντας συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής , δεν νομιμοποιούνται να ζητούν αποπληρωμή δημόσιου χρέους, φορολογώντας τους απλούς πολίτες. Δεν αναγνωρίζουμε το δημόσιο χρέος γιατί είναι προϊόν απάτης, ζητάμε αλλαγή του συντάγματος, δίκες για τους υπεύθυνους της διαφθοράς και της οικονομικής καταστροφής και εγκαθίδρυση γνήσιων δημοκρατικών θεσμών.
5. Μέχρι την ώρα που η ισότητα, η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η δημοκρατία επιστρέψουν σε αυτή τη χώρα, θα βοηθάμε τους πεινασμένους και τους κατεστραμμένους, θα δίνουμε μάχες για τους εξαθλιωμένους , θα εμποδίζουμε τις βίαιες πράξεις, που οδηγούν στην καταστροφή και την ανέχεια ανθρώπινες υπάρξεις. Όταν δεν έχουμε δημοκρατία, όταν έχουμε κατοχή, δεν έχουμε κράτος και νόμους δικαίου. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΝΟΜΟΙ . ΔΕΝ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΑΝ.
6. Δεν είμαστε κόμμα. Είμαστε ένα μεγάλο κίνημα πολιτών, μια ευρεία συσπείρωση ανθρώπων, που έχουν αναστείλει τις ιδεολογικές και κομματικές τους διαφορές, συγκροτώντας ένα μέτωπο, που έχει σαν σκοπό την απελευθέρωση της χώρας και την εγκαθίδρυση δημοκρατίας.
7. Κρατάμε ίσες αποστάσεις από κάθε ιδεολογία ή κόμμα, έχουμε τον ανάλογο σεβασμό σε ιδέες και ανθρώπους, αρνούμαστε τις συντεχνίες και την διαιρετική υποκρισία των ΜΜΕ και είμαστε κάθετα αντίθετοι με πράξεις, ιδεολογίες και κόμματα, που υπηρετούν το διαίρει και βασίλευε των ολιγαρχών. Πρέπει να συναντηθούμε, πάνω και πέρα από τις αντιθέσεις και τις διαφορές μας, μπροστά στον κοινό εχθρό.
8. Η δημοκρατία ενώνει, γιατί εμπεριέχει την ισότητα, την αλληλοπροστασία και την ελευθερία.
9. Μόνοι μας και ενωμένοι, οι πολίτες και άνθρωποι αυτής της χώρας, χωρίς σωτήρες και φωστήρες, προχωράμε δημιουργώντας συλλογικά και κάνοντας τα όνειρα μας πραγματικότητα. Δημοκρατία, χωρίς την άμεση συμμετοχή των πολιτών δεν μπορεί να υπάρξει. Η «αντιπροσωπευτική δημοκρατία» είναι εφεύρημα των 320, περίπου, τελευταίων χρόνων και συμπίπτει με την ανάληψη της διαχείρισης του χρήματος από τους τραπεζίτες το 1694. Η δημοκρατία, χωρίς επίθετα, είναι λέξη ελληνική και χιλιόχρονη. Θα την φέρουμε πίσω, θα αποκαταστήσουμε τη λέξη , με τις πράξεις και τη ζωή μας. Και ο καθένας πρέπει να μας ανακαλεί, όταν αυτό δεν κάνουμε.
10. Καλούμε όλους τους πολίτες, να συμπράξουν και να υπερασπιστούμε όσα απειλούνται και να φέρουμε όσα ζητάμε.
11. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.

 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ

 1. Δημιουργούμε ένα ολιγομελές οργανωτικό εργαλείο, από αυτούς που έχουν ακόμα περισσότερο χρόνο για δουλειά. Μόνη αρμοδιότητα του θα είναι η οργάνωση της ομάδας, η τήρηση πρακτικών και καταλόγων, η πρόσκληση των μελών του συμβουλίου ή της συνέλευσης. η κινητοποίηση μελών για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως αυτές έχουν αποφασιστεί από τη συνέλευση, ο καθορισμός εκδηλώσεων, παρουσιάσεων κλπ. Η υποβολή ερωτημάτων, εισηγήσεων, ο καθορισμός θεμάτων, πέρα από αυτά που μπορεί να θέσει κάθε μέλος της Σπίθας.
 2. Ένα μικρό όργανο, από 3 άτομα, θα αναλάβει την διανομή ρόλου εκ περιτροπής «εκπροσώπoυ», σε ΜΜΕ, ομιλίες, εκδηλώσεις κλπ και θα τηρεί σχετικό ημερολόγιο. Θα συντάσσει εισηγήσεις, κείμενα, ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνέλευσης ή των ομάδων. Κάθε πράξη τους δημοσιοποιείται στην ομάδα ή τη συνέλευση και ελέγχεται. Η κάλυψη έκτακτων αναγκών για ενημέρωση ή έκδοση ανακοινώσεων, ανατίθεται στο μικρό 3μελές όργανο, με φειδώ και με πλήρως ελεγχόμενο πλαίσιο. Όλες οι ανακοινώσεις υπογράφονται ως «ΣΠΙΘΑ Κεφαλλήνων Πολιτών» και είτε φεύγουν με σφραγίδα , εντύπως, είτε από email, που θα αποφασιστεί. Η αποστολή ανακοινώσεων θα έχει υπεύθυνο ή υπεύθυνα άτομα, τα οποία θα ελέγχονται και τα ονόματα τους δεν πρέπει να ανακοινώνονται.

3. Τα μέλη των οργανωτικών εργαλείων ή ομάδων δουλειάς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΜΑ. Δεν έχουν προνόμια και δεν πρέπει να επωφελούνται από οποιασδήποτε μορφής «αναγνωρισιμότητα». Τα δύο αυτά όργανα δεν έχουν θητεία, πρέπει να διέπονται από την αρχή της κυκλικότητας και είναι ανακλητά, από τη συνέλευση ή την ομάδα που τα όρισε.
4. Η βασική αρχή της δημοκρατίας, κατά τους αρχαίους έλληνες, είναι το ίσο δικαίωμα του άρχειν και άρχεσθαι, του κυβερνώντος και του κυβερνωμένου. Για να συμβεί αυτό, η Σπίθα πρέπει να δώσει έμφαση στο θέμα παιδεία, ώστε όλοι να μπορούν να ασκήσουν επικοινωνιακές λειτουργίες και να συμμετέχουν ισότιμα σε αποφάσεις.
 5. Όλα τα μέλη της Σπίθας μπορούν να έχουν και να εκθέτουν, δημόσια, τις προσωπικές τους απόψεις. Κανένα μέλος δεν επιτρέπεται να εκπροσωπεί τη Σπίθα, χωρίς εξουσιοδότηση, αλλά όλοι πρέπει να εκθέτουν, με σαφήνεια και ακρίβεια, όσα αποφασίζονται συλλογικά. Οποιαδήποτε εκτροπή από αυτό καλλιεργεί τη σύγχυση και αποτελεί σοβαρό παράπτωμα. Πρόσωπα, που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις, που άπτονται ηθικών αρχών και επισύρουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Αυτό δε σημαίνει «καταδίκη» παραπτωμάτων, παρά μόνο προστασία της κίνησης στα πρώτα της βήματα, από αρνητικούς σχολιασμούς. Η ΣΠΙΘΑ δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει σε όλους.
6. Οποιαδήποτε από τις πιο πάνω αποφάσεις, για τη δομή και την εκπροσώπηση της κίνησης, μπορεί να αλλάξει, έκτακτα ή μόνιμα, με απόφαση της γενικής συνέλευσης, λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση και την αποτελεσματικότητα του καθένα και κυρίως το ήθος και τη συνέπεια λόγων και έργων όσων συμμετέχουν. Οι τοπικοί εκπρόσωποι ορίζονται από τις τοπικές συνελεύσεις και η συνέπεια και αποτελεσματικότητα τους ελέγχεται από την κεντρική.
7. Η κίνηση αποκτά πυρήνες σε κάθε περιοχή της Κεφαλονιάς και διέπεται από ανάλογους κανόνες. Οι τοπικές συνελεύσεις δεν μπορούν να αλλάζουν τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των μελών. Ασχολούνται, με την αλληλοβοήθεια, την ενημέρωση και των πρωτοβουλιών, που πρέπει να παίρνονται, ώστε να επιτευχθεί ο κεντρικός σκοπός που είναι η προστασία των ανθρώπων, η απελευθέρωση της χώρας και η εγκαθίδρυση της δημοκρατίας.
8. Όλα τα μέλη της Σπίθας Κεφαλλήνων Πολιτών πρέπει να διαδίδουν τις θέσεις της ομάδας και να διαχωρίζουν με σαφήνεια την προσωπική τους άποψη, από τις αποφάσεις της ομάδας. Θέσεις της Σπίθας Κεφαλλήνων πολιτών είναι μόνο οι αποφάσεις της κεφαλονίτικης συνέλευσης και όχι οι θέσεις ή αποφάσεις κάποιας άλλης «σπίθας» στην υπόλοιπη Ελλάδα.