Share |

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ: ΣΠΙΘΑ είναι το κομμάτι του εαυτού μας που φλέγεται παράγοντας ενέργεια...

Ο όρος Προβοκάτσια είναι λατινογενής, εκ του "provoco" που σημαίνει προκαλώ - πρόκληση που όμως λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία ως πολιτικοκοινωνικός και στρατιωτικός όρος.
Γενικά προβοκάτσια χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε προκλητική δόλια ενέργεια που διεγείρει ή αποσκοπεί είτε σε πράξεις βίας και εκδίκησης, είτε σε δημιουργία γενικότερης σύγχ...υσης σε πρόσωπα, ή ομάδες ατόμων, ή και σε συγκεκριμένο κοινωνικό σύνολο.
Η προβοκάτσια επιχειρείται πάντοτε κατά στόχου με δόλια διείσδυση είτε απ΄ ευθείας στο χώρο της εκδήλωσής της, είτε δια μέσου ομάδας ατόμων που θα είναι ο στόχος. Συνηθέστερες εκδηλώσεις ή χώροι που μπορεί να σημειωθεί προβοκάτσια είναι οι διαδηλώσεις, πολιτικές συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, πορείες, αλλά και εγκαταστάσεις στρατιωτικές, πολιτικές, θρησκευτικές, βιομηχανικές, αγροτικές, δημόσιες υπηρεσίες, γραφεία, οικίες, συγκοινωνιακά μέσα κ.λπ.
Απώτερος σκοπός αυτών που διενεργούν προβοκάτσια, είναι είτε η γενικότερη υιοθέτηση κάποιων ψευδών απόψεων που μπορεί να βλάψουν κάποιον ή κάποιους μέχρι και παρότρυνση ή υποκίνηση σε ενέργειες εκδίκησης. Εκδηλώνεται με απλή συνθηματολογία μέχρι και καταστροφή, εμπρησμό ή τραυματισμό και θάνατο προσώπων. Η προβοκάτσια θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα όπλα της μαχητικής προπαγάνδας στη ψυχολογία της μάζας που μπορεί να καταστεί πολύ επικίνδυνη σε περιόδους κρίσεων, π.χ. πολιτικών, οικονομικών κ.λπ.

προβοκάτσια! Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ;
Έλαβα ένα μήνυμα σήμερα απ την φίλη και συνεργάτιδά μου. Μου μετέφερε ένα άρθρο από εκείνα τα ξερατά, προβοκατόρικα που μεγάλωσαν τη γενιά μας και από σιωπηλούς μας μετέτρεπαν σε ανόητα φερέφωνα! Ήταν ένα κείμενο με μια φωτογραφία του Μίκη και της Ντόρας Μπακογιάννη σε μια εκδήλωση κι από κάτω ανέφερε ότι στα συμβουλευτικά όργανα της Σπίθας υπάρχει το όνομα ενός πρώην συμβούλου του Κ. Μητσοτάκη! Έφερα αμέσως στο μυαλό μου την εικόνα που τυχαία αντίκρισα το 1992 στην Αθήνα. Το περιπολικό που άφησε μπροστά μας έναν άντρα με πολιτικά ρούχα, στην Ηπείρου, (κάθετο της Πανεπιστημίου) και βημάτιζε μπροστά μας μέχρι το Πολυτεχνείο. Αυτός ήταν που ξεκίνησε τα επεισόδια! Δίχως να το σκεφτεί κι ενώ μπροστά μας περνά χιαστί τον δρόμο και το διάζωμα έξω απ την «πύλη». Παίρνει ένα ξύλο και χτυπούσε το φανάρι στην γωνία, έσπαγε ότι έβρισκε μπροστά του και φώναζε συνθήματα εναντίων του κράτους του και του επαγγέλματός του… Οι νέοι κοιτούσαν μέσα από το άσυλο τον «παράφρονα»… Εμείς αφήσαμε εντυπωσιασμένοι τον μισθωτό προβοκάτορα στην παράστασή του και αποχωρίσαμε!

Θυμάσαι τότε; Από αγάπη, θέληση για προσφορά στον τόπο και ανάγκη για επικοινωνία… Ήρθαμε τρεις φορές σε επαφή και συζήτηση με τριανταπέντε νέους και νέες που είχαν θέληση και ιδέες για δημιουργία … Στον μικρό αγαπημένο μας τόπο; Πριν καλά συσταθεί νέος Σύλλογος, η ο τρόπος που θα δραστηριοποιούμασταν… Για εμάς τους δύο… Τι ακούστηκε;!!! «Ποιοι πολιτικοί μας ώθησαν!»
«Ποιοι ήταν οι απώτεροι σκοποί μας;!» Πόσοι μας πλησίασαν να μας αλλοτριώσουν συμπαραστέκονταν μας η συμπαρασύροντάς μας. Η σιωπή που σε αυτήν βυθιστήκαμε και η αυτόματη «απόσυρσή» μας! Γιατί δεν μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε η να συγκρατήσουμε τις άθλιες, κακόβουλες, υστερικές φωνές των «άπραγων», που δεν ήθελαν νέους ακομμάτιστους, ανεπηρέαστους… Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΙ ΑΥΤΗ ΟΠΩΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΑΙ!
ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ» ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΤΙΣ ΜΑΖΕΣ…
Αυτό που ζήσαμε τότε και η αποτυχία της κίνησης, ήταν μια νίκη της -Αυτόβουλης- προβοκάτσιας , όπου αναβλύζει απ τον ίδιο τον άνθρωπο όταν υπάρχει σάπιος στόχος και δεν έχει όπλα… Όταν ελέγχεις το μυαλό η σωματική βία είναι ανώφελη ! Το ίδιο σιχαμερό όπλο ( την προβοκάτσια ) θα χρησιμοποίησης μετά το έγκλημα για να μην τιμωρηθείς! … Και τα τελευταία χρόνια η τραπεζοπροφήτες
Ιστοριοδόμοι προβοκάτορες … Έχουν καταφέρει σαρωτικές νίκες σε βάρος των λαών! Μπορούν να απολαμβάνουν την γη ως χωράφι τους και έχοντας την τάση των νεόπλουτων, να αγοράσουν κτήματα σε άλλα πλανητικά συστήματα! Αυτοί λοιπόν που καθιέρωσαν το «τίποτε» ανθρώπινη τροφή! Εκείνοι που ελέγχουν τον μέσο όρο ζωής και την ποιότητά της, απόγονοι ίσως Ηρώων και ημίθεων, εκλεκτών… Τι ευαισθησία και ενδιαφέρον μπορούν να δείξουν στο κλάμα ενός παιδιού; Που πεινασμένο και ορφανό ανοίγει το στόμα απ την πείνα… Από το κλάμα … από τον φόβο… Η να τους στείλει μιαν ανάσα ; ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙ ΑΥΤΟ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ … ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΟΥΝ !

Κι όταν θα γνωρίζουμε καλύτερα πριν χιλιάδες χρόνια τι …
Θα μας είναι εντελώς άγνωστη η πρόσφατη Ιστορία που προβοκάτορες διαφημιστές σόουμαν δημόσιοι υπάλληλοι του Συντάγματος και των σχολικών βιβλίων σεναρίστες … Θα μας σερβίρουν.
Ικανοποιημένος ο λαός που θα γνωρίζει αυτά που πρέπει! Που θα «ζεύει» την παραποιημένη αλήθεια… Και οι λιγοστοί αυτογνώστες, ρομαντικοί που θα ερευνούν ως μοναχικοί καβαλάρηδες, αυτόχειρες σε αυτοκτονική διαδρομή, σύντομη!!

ΣΠΙΘΑ λοιπόν είναι το κομμάτι του εαυτού μας που φλέγεται παράγοντας ενέργεια και φως. Ο κάθε ένας από εμάς έχει άλλο μήκος ποδιών και διαφοροποιημένες ιδέες και προτάσεις! Η σταθερή φλόγα της διακήρυξης του Θεοδωράκη, μας φέρνει σε επικοινωνία μεταξύ μας! Η λογική της ανυπακοής ως αντιπρότασης ενεργής αντίστασης είναι … ΣΠΙΘΑ! Στην κουβέντα περί εισαγγελικής παρέμβασης και εσχάτης προδοσίας, αντισυνταγματικών πεπραγμένων εντός του μνημονίου και της Τρόικα… Είναι ΣΠΙΘΑ! Η λέξη «κατοχή» που ξετυλίγει την πραγματικότητα της χώρας, μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο… Οι συμπεριφορές και τα γεγονότα που ενδέχεται να φανερωθούν μετά την «αποσυμπίεση» της Μυθοπλαστικής Ιστορίας των τελευταίων εκατό χρόνων… Είναι ΣΠΙΘΑ! Η αναγέννηση της συμμετοχικής δημοκρατίας ( τουλάχιστον σαν δοκιμή). Η ολοφάνερη αλήθεια του κινήματος ότι η παραμικρή ελπίδα δεν είναι εφικτή στην Βουλή των Ελλήνων, και από αυτήν… (Για τώρα τουλάχιστον…)
Είναι … ΣΠΙΘΑ! Η ξεχασμένη δύναμη των κοινωνικών εξεγέρσεων, η δυναμική του κάθε ένα μας χωριστά στον δρόμο του ΕΜΕΙΣ… Είναι ΣΠΙΘΑ! Ο κοινωνικός προβληματισμός και η φιλική στάση του ανθρώπου στον άνθρωπο… Η διεκδίκηση μιας πατρίδας εμφανέστατα ξεπουλημένης και ο έλεγχος του πλούτου μας, εντός των συνόρων είναι ΣΠΙΘΑ! . . . . . .

Οι κατά τόπους, ΣΠΙΘΕΣ θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στον συντονισμό και την διατηρήσει λεπτών ισορροπιών! Κάποιοι είναι αναμενόμενο να πέσουν σε ιδεολογικά «τεντώματα». Όλα όμως μπορούν να ξεπεραστούν… Κάποια τρωτά σημεία και πρακτικά ζητήματα … Μπορούν να μας κρατήσουν ΜΑΖΙ!

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΠΙΘΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ… ΘΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ !

1. Η ανυπαρξία ειδήσεων και η αδιαφορία στις κινητοποιήσεις, της κίνησης από ΜΜΕ! (ΑΠΑΞΙΩΣΗ!)
Καθώς όμως ο αριθμός των μελλών σταθερά θα πληθαίνει και οι δραστηριότητες θα μεγαλώνουν δεν θα συγκρατήσουν το κύμα και θα βάλουν σε ενέργεια το δεύτερο όπλο!

2. Οι σατανικές οργανώσεις «Ανεξάρτητων – Εξαρτημένων» Με αρχηγούς και μπροστάρηδες εξαγορασμένους φλώρους που και στο παρελθόν έγιναν χρήση για αλλότριους σκοπούς!
Και εδώ θα βουλιάξουν γιατί απλούστατα ο Θεοδωράκης δεν έχει το «αντίπαλο δέος!» Επίσης το ανεξάρτητο κίνημα, ΣΠΙΘΑ θα έχει ολοκληρωμένη φλόγα και συντονισμένες οργανώσεις στην επαρχεία...
Έτσι για να εξολοθρέψουν το κίνημα, μιας και θα είναι αδύνατον να το ανταγωνιστούν με ένα η με άλλα, θα προχωρήσουν σε «αγαθή εισβολή»… Το τρίτο όπλο!

3. Κομματικά κουτάβια… Που ως μεταβιβαστές υπάλληλοι θα ακολουθούν, θα προσπαθούν να ηγηθούν… Και μπορέσουν να οδηγήσουν το κίνημα σε μεγάλα λάθη!
Οι κατά τόπους ΣΠΙΘΕΣ που τα συντονιστικά όργανά τους δεν έχουν στηριχτεί κύρια στην συμμετοχική διαδικασία της δημοκρατίας και των αποφάσεων… Και έχουν τοποθετήσει προέδρους, Αρχαιρεσίες και μπροστάρηδες, ενδέχεται να κινδυνέψουν! Ένα σημαντικό, παραδοσιακό όπλο για την συνέχεια όπου και σε ατομικό κυρίως επίπεδο λειτουργεί παράλληλα με τα άλλα και έχει ίδει κάνει την εμφάνισή του! Ως τέταρτο όπλο!

4. Με ποιους συνέφαγε ο Μίκης πριν σαράντα χρόνια; Ποια ηθοποιό ερωτεύτηκε ο Κακογιάννης; Τι φαί έφαγες χθες Θανάση; Έχουν αιμορροΐδες οι επαναστάτες; Το ηλεκτρονικό φωτομοντάζ πόσο έχει εξελιχτεί στις μέρες μας;

Χρειάζεται συμμετοχή, αντίσταση, πίστη στο εγώ μας ( εφόσον το βρούμε). Χρειαζόμαστε την επαφή και την επικοινωνία μεταξύ μας.
Το «κράτος» το χάσαμε… Μπορούμε να δώσουμε ανάσα στην άπνοη
Δημοκρατία! Τους βουλευτές τους απενεργοποίησαν ολοκληρωτικά… Μπορούμε να δώσουμε βήμα στον συνάνθρωπο!
Πρέπει να βρούμε τι θέση μας για προσφορά και αντίδραση!
Η Χώρα πρέπει να ελπίζει στις τοπικές κοινωνίες… Στους μικρούς χείμαρρους! Πρέπει το σατανικό δέντρο τους να χάνει τις ρίζες του μία μία! Αφήστε τους να δεξιώνονται στα κλαριά και στους καρπούς! Ροκανίστε το δέντρο!

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ! ΟΧΙ Ν’ ΑΝΕΒΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!!!

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

ΣΗΜ."Ι":

Η βάση της είδησης είναι αληθινή. Συμβουλευτικές και οργανωτικές "επιτροπές" είναι επιλογή ενός ανθρώπου , που έκαμε αυτό που δεν έκαμαν οι "άλλοι", οι "ινστρούχτορες" της πολιτικής και των "καθαρών" απόψεων. Ίσως, να είναι και επιλογές ενός "περιβάλλοντος" που θέλει να επωφεληθεί. Στο χέρι των χιλιάδων ανθρώπων, στο χέρι το δικό μας, στη διάθεση και στη γνώση τη δική μας είναι η απομάκρυνση από φαινόμενα , που αναπαράγουν το "θάνατο της ελπίδας". Η ελπίδα και η πράξη που οδηγεί προς αυτήν είμαστε εμείς. ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ.

 

(φοτό: Σπύρος Δελάλης)