Share |

Στις 23: Φτιάχνουμε τις μέρες μας

Στην Κεφαλονιά:

Δίχως επιγραφές και συνθήματα, δίχως ταμπέλες και κόμματα, άνθρωποι βγήκαν στο δρόμο.

- "Ποιος υπογράφει την πρόσκληση - προκήρυξη;", ρώτησαν πολλοί. 

Πρέπει κάποιος να έχει υπογράψει;

- "Μια ελληνική σημαία υπέγραψε την προκήρυξη.  Κι αυτοί που τη μοίραζαν. Κι εκείνοι που τα σκέφτηκαν. Μια ελληνική σημαία, με τον τρόπο που τις φτιάχνει ο Δον Ψυχώτης:Με μιαν "έξοδο" προς τον ουρανό."

Η εκπαίδευση , τα ΜΜΕ, οι πολιτικοί και τα κόμματα έχουν κάψει τα μυαλά των ανθρώπων. Έχουν κάψει τον άνθρωπο. Μόνο που αυτός είναι μια ζόρικη, όσο και ζορισμένη, κατάσταση. Δεν το βάζει κάτω και επιννοεί τρόπους.

Δεν αρέσει η αλληλεγγύη. Δεν αρέσει η συνεργασία. Δε αρέσει η προσφορά, χωρίς αντάλλαγμα.

Όλα αυτά αντίκεινται στους ηθικούς νόμους του καθεστώτος. Η ανυπακοή και η αυτοοργάνωση είναι πράξεις βέβηλες. Χαλάνε τη "δημοκρατία" τους.  Είναι κόντρα στις αξίες τους ατομικισμού.

Το ithacanet.gr είναι μια μικρή παρέα , ανακατεμένη με το πλήθος. Μια παρέα που σκέφτεται και χαρίζει. Δεν παίρνει. Κι ας είναι δύσκολοι οι καιροί.

Κάτι ακόμα σκεφτήκαμε, που θα το δούμε ριγμένο στους δρόμους της πόλης, μ' ένα σκίτσο του "Δον Ψυχώτη" και την υπογραφή μας.

Θα τη βάλουμε, για να μην απορείτε, ξανά. Για λόγους διαφημιστικούς και ουσιαστικούς. Για να "ευλογήσουμε" το ithacanet.gr και ταα "γένια" μας. Διαδικτυακός τόπος συνάντησης  των τολμηρών. Για τη ζωή και το διάλογο. Πάμε στους δρόμους και τις πλατείες. Για την αληθινή συνάντηση.

Για να μάθει ο ένας από τον άλλο.

Στις 23 φτιάχνουμε τη μέρα μας. "Βιδώνουμε" τη μέρα μας, όπως λέει ο Δον. "Βίδα στη στη βίδα της εξουσίας".

Ρήγμα στην ταφόπλακα, που προσπαθούν να μας βάλουν.

Μιαν αρχή για τις μέρες που έρχονται. Για να φτιάξουμε τις μέρες μας. Αυτά , για μας.

----

Κι όμως, στην Κεφαλονιά , κάτι σημαντικό έγινε.

 

Ούτε λίγο , ούτε πολύ, τα χαρτιά, που μοιράζονται, ζητούν  δημοψήφισμα και αλλαγή συντάγματος! Για να τιμωρούνται οι ένοχοι που κλέβουν και σπαταλούν δημόσιο χρήμα. Για πραγματική δημοκρατία!

Πρώτη φορά, που ακούγεται πολιτική πράξη, όχι ενάντια σε κάτι, αλλά με λόγο ουσιαστικό, πράξη θετική και εφικτή. Πράξη δημοκρατική. Κίνημα για αλλαγή του Συντάγματος. Για άμεση δημοκρατία, για δημοκρατία και αποφάσεις με δημοψηφίσματα, για αποκέντρωση, για να ανασυσταθούν οι κοινότητες, για τη ζωή, χωρίς την αξία του χρήματος σαν αυτοσκοπό.

Για να μη ψηφίζουμε κάποιον, που άλλα είπε και άλλα κάνει. Για να πάρουμε ζωή και αποφάσεις  στα χέρια μας.

Με στόχο  την ευτυχία.

Με πράξεις και σχέσεις, βασισμένες στη φιλία, τον έρωτα, την αγάπη, τη ζωή.

Μπορούμε να αγαπάμε;

Στην Κεφαλονιά, ακούγεται για πρώτη φορά λόγος ουσιαστικός. Λόγος βαθύτατα πολιτικός. Λόγος που θα απλωθεί και θα θεριέψει. Πράξη που ενώνει.

Εκεί στους δρόμους και την πλατεία Καμπάνας, θάμαστε ανάμεσα στο πλήθος. Με ταυτότητα , τα όνειρα μας.

Το πάρτυ άρχισε και μαζί οι ερωτήσεις και οι δικαιολογίες από εκείνους που δεν θέλουν να ζυμώσουν ή βολεύονται με την αδικία που παράγει το σήμερα.

- Ποιος και ποια είναι με την κοινωνία , όπως είναι σήμερα;

- Ποιος και ποια είναι με την κοινωνία, όπως θα τη φτιάξουν ΟΛΟΙ μαζί, άνθρωποι, που σκέφτονται, συμμετέχουν, αποφασίζουν;

Αυτό είναι το δίλημμα. Τίποτα άλλο. Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Διαλέγουμε.

 

Ως τότε, μην ψωνίσει κανείς  αύριο. Δε είμαστε καταναλωτές. Είμαστε πολίτες.

Να σταματήσουμε όσους καταναλώνουν τη ζωή μας, για το δικό τους μεγάλο φαγοπότι.

(σκίτσο: Δον Ψυχώτης)