Share |

Στο δρόμο που χάραξε η Ιθάκη

warning: Creating default object from empty value in /home1/ithaca/public_html/sites/all/modules/openpublish_core/theme_helpers/node-article.tpl.inc on line 48.
δημιουργός:Δον Ψυχώτης

Η Ιθάκη, αυτό το πλήρες συμβολισμών και εννοιών όνομα θα επιστρέψει στην επικαιρότητα, με σκοπό να μείνει.

Με δεδομένη τη θεματολογία των εκπομπών της τηλεόρασης, αυτό που θα ζήσουμε, από εδώ και πέρα, θα είναι ένα ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Η Ιθάκη σαν ιλαροτραγωδία. Κάτι από Σοφοκλή και Αριστοφάνη.

Το ithacanet είναι το μόνο σημείο στην εικονική και μη πραγματικότητα, όπου θα βρείτε ένα σωρό υπονοούμενα για τον τρόπο που ψηφίζουμε. Είχαμε εξηγήσει πώς γίνεται και ψηφίζουμε τοκογλύφους, εμπόρους ναρκωτικών, παιδεραστές, οι οποίοι υπάρχουν και διεκδικούν την εκπροσώπηση μας, επειδή δεν έχουμε δημοκρατία, διαφάνεια και φυσικά δικαιοσύνη. Δεν είναι π.χ. πολύ σημαντικό να έχεις καταδικαστεί , πρωτόδικα, για ναρκωτικά, αφού το εφετείο σε αθώωσε στη συνέχεια. Δεν έχει σημασία, αν αθωώθηκες σε πειθαρχικό συμβούλιο, με ψήφους 3-2, για παράνομη διακίνηση ουσιών, με αντάλλαγμα παιδική σάρκα. Ακόμα και η δικαιοσύνη έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, οπότε, κάθε αναφορά είναι συκοφαντία.  Κι εμείς δεν είμαστε συκοφάντες, γιαυτό δηλώνουμε πως τα συμβάντα ανήκουν στη φαντασία και στο matrix της ζωής μας. Και, βέβαια, το μικρότερο παράπτωμα της τοκογλυφίας ή του μεσάζοντα , για διακανονισμούς με την εφορία, δεν είναι από αυτά που ενδιαφέρουν το πολίτευμα, τους πολιτικούς και τη δικαιοσύνη. Εκεί, που υπάρχει το κορύφωμα είναι , όταν έχεις να κάνεις με εμπόριο ναρκωτικών. Όλοι ξέρουν και όλα συνεχίζονται ομαλά.

(Αν και χτες, για να λέμε του στραβού το δίκιο, είχαμε μια περιπετειώδη σύλληψη ενός εμπόρου ναρκωτικών, γνωστού σε όλους από χρόνια, με αυτοκινητοκυνηγητό και μια σύγκρουση, με άτυχο διερχόμενο όχημα ενός φίλου από τα Ραζάτα).

Τέλος, δεν κρατιόμαστε, να μην αναφέρουμε τη σοφή παρέμβαση ΜΜΕ της Ζακύνθου, η οποία, μη ξέροντας πρόσωπα και πράγματα, όταν έμαθε για την υποψηφιότητα του πλούσιου επιχειρηματία Γιάννη Κασσιανού, στην Ιθάκη , αναφώνησε: "Γιατί όχι και στη Ζάκυνθο, ένας τέτοιος;"  Οι θιακοί, ας το ξανασκεφτούν και να τον στείλουν στη Ζάκυνθο.

Πάντως, φίλοι απόγονοι του Οδυσσέα,  τον ψηφίσατε, ενώ ξέρατε. Προφανώς, θέλατε να κάνετε, ξανά, την Ιθάκη διάσημη και να αυξήσετε την επισκεψιμότητα της. Προβλέπουμε, μόνιμη εγκατάσταση τηλεοπτικών συνεργείων. Εμείς , πάντως, με το σημερινό μας κείμενο έχουμε σαν σκοπό να συμβάλλουμε στην τουριστική ανάπτυξη της Ιθάκης.

Κλείσαμε την εισαγωγή και τις παρενθέσεις και πάμε στα νέα έργα και μέρες του "Γιάνναρου", του νέου δημάρχου Ιθάκης. Θα γράψει "ιστορία".  (Tα στοιχεία από το Ithacanews και από φίλους).

  1. Κάλεσε στον Δημοτικό Κινηματογράφο τους «εκλεγέντες Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους, όλους τους μεταφορείς, όλους τους επαγγελματίες, αλλά και όποιους Δημότες ήθελαν να παρευρεθούν» όπως ακριβώς έγραφε η πρόσκλησή του.
  2. Για θέμα είχε "κτηματολόγιο και χωροταξικό".Ανέφερε μάλιστα ότι και τα δύο θα τα συντάξει και θα τα εφαρμόσει ο Δήμος,  αδιαφορώντας εάν θεσμικά άλλοι είναι οι κρατικοί φορείς που τα συντάσσουν και τα εφαρμόζουν.
  3. «Εγώ σε έξι μήνες θάχω το χωροταξικό και το κτηματολόγιο και όποιος θέλει ας αντιδράσει,εγώ βρήκα ήδη τις εταιρείες που θα τα αναλάβουν» και κάλεσε τους δημότες από την 1η Ιανουαρίου να καταθέτουν τα συμβόλαια και τα τοπογραφικά των περιουσιών τους στο Δήμο.
  4. Σε ερώτηση δημοτών αν όλα αυτά έχουν νομική και λογική βάση, απάντησε ότι δεν τον ενδιαφέρει «να ρωτήστε τους δικηγόρους μου». ( Οι δικηγόροι της Ιθάκης βρήκαν δουλειά και τρίβουν τα χέρια τους, για τις μηνύσεις, που θα πέφτουν, ένθεν και ένθεν).
  5. Στο σημείο αυτό δικός του σύμβουλος κάτι είπε σιγανά ο Δήμαρχος σηκώθηκε από τη θέση του λέγοντάς του «κάτσε κάτω-κάτσε κάτω δεν έχεις την άδειά μου».
  6. Είπε ότι τα Δ.Σ θα γίνονται στο κινηματογράφο και ότι θα μιλάνε μόνο οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι. Οι απλοί πολίτες απαγορεύεται να μιλάνε.
  7. Θα απαγορεύεται να κυκλοφορούν νταλίκες στην Ιθάκη.
  8. Θα απαγορεύσει την κυκλοφορία αυτοκινήτων από την πλατεία, μετά τις 15 Γενάρη.
  9. Εάν η αντιπολίτευση δεν καταλάβει ότι αυτός διοικεί θα την έχει απέναντι!
  10. Δήλωσε πως δεν τον ενδιαφέρει  η λίγη γεωργική γη, γιατί στο κάμπο θα  γίνει ένας περιφερειακός δρόμος για τις νταλίκες.
  11. Ακολούθησε "συζήτηση" , με δημοκρατικές διαδικασίες. Αφαίρεση του λόγου από κάθε διαφωνούντα, αφαίρεση του λόγου από προηγούμενους παράγοντες της τοπικής αρχής (ανεξάρτητα αν είχαν σαν πρόθεση να ενημερώσουν για «ασήμαντες» νομικές λεπτομέρειες), αφαίρεση του λόγου από κάθε Θιακό πολίτη, απειλές για χρήση αστυνομικών οργάνων σε κάθε πιθανή αντίρρηση, και τέλος για όποιους φαντάζονται αντίρρηση στο Δήμαρχο «Αν πάμε έτσι δεν θα τα πάμε καθόλου καλά».
  12. Κάποιοι προσπάθησαν, μάταια, να του εξηγήσουν τι θα πει δημοκρατική διαδικασία, αλλά απέτυχαν.
  13. 3 μέρες πριν, κάλεσε τους δημοτικούς υπαλλήλους, σε ώρα εργασίας , σε γεύμα, στους οποίους είπε:
  14. εντολές θα παίρνουν μόνο από τον ίδιο. «Δεν θα ακούτε ούτε Αντιδημάρχους ούτε τον πρόεδρο του  Δημοτικού Συμβουλίου μόνο εμένα.Το μάτι μου και το αυτί μου θάναι η αδελφή μου (μην εκλεγείσα σύμβουλος) η οποία από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, σε αυτή θα λέτε όλα σας τα προβλήματα. Πρότεινε δε νέο ωράριο  από τις 9 έως τις 5 το απόγευμα προκαλώντας αντιδράσεις  μεταξύ των υπαλλήλων. Ακόμη ανακοίνωσε ότι μέσα στους τρεις πρώτους μήνες θα φέρει στο Δήμο 30 νέους υπαλλήλους  και να μην ανησυχούν γιατί θα τους πληρώνει ο ίδιος.
  15. Η αδελφή του ήδη εγκαταστάθηκε στο Δημαρχείο ενώ ο Δήμαρχος κ Βασιλόπουλος ερωτάται από την αντιπολίτευση με ποιο δικαίωμα έδωσε άδεια σε ένα εξωθεσμικό πρόσωπο και πριν αναλάβει ο κ. Κασσιανός, να ελέγχει τους υπαλλήλους του Δήμου. (Άλλος επιτυχημένος δήμαρχος , αυτός. Δεν τόλμησε να βάλει υποψηφιότητα, λόγω μεγάλης επιτυχίας).
  16. Ο νέος λοιπόν Δήμαρχος Ιθάκης, Γιάννης Κασσιανός, ο άνθρωπος που σε συνέντευξή του στον "ΗΜΕΡΗΣΙΟ" δήλωσε ότι είναι για το βιβλίο Γκίνες, στις πρώτες μετεκλογικές του εμφανίσεις έδωσε την εντύπωση ότι οι ελληνικοί νόμοι της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν τον ενδιαφέρουν και ότι ενεργεί και θα πορευτεί βάσει ενός σχεδίου που έχει καταστρώσει με άλλους επιχειρηματίες. (Και ο ίδιος είναι μεγαλοεπιχειρηματίας στη Ρουμανία).
  17. "Έργα θα γίνουν, με δικά μου λεφτά, αν τα θέλετε".

Τώρα, θα τη χώσουμε την μπηχτή μας και θα τη χώσουμε βαθιά:

Πίσω από το "κτηματολόγιο" και το "χωροταξικό", κάποιοι υποψιάζονται πως κρύβεται η απόπειρα καταγραφής των εκτάσεων, χωρίς τίτλους. Αυτών που μεταβιβάζονται στις οικογένειες, από γονείς σε παιδιά,  δια λόγου κλπ..  Με την καταγραφή, αναζητούνται τα αδέσποτα κτήματα, λένε οι κακές γλώσσες. Και τότε... ποιος ξέρει τι θα γίνει, με τόση άβυσσο στην ψυχή και το μυαλό των ανθρώπων.

Παιδιά, δεν τον ψηφίσαμε εμείς. Ο Αλεβιζόπουλος άφησε μια μικρή αιχμή, πως τον ψήφισε το ΚΚΕ στο δεύτερο γύρο.

Η όλη κατάσταση δείχνει το πόσο καλή δουλειά έχει κάνει η πατρίδα, εκπαιδεύοντας μας, με ωραία σχολεία, αντικειμενικά  ΜΜΕ, όμορφα και τίμια κόμματα, πελατειακές σχέσεις, απαιδευσιά, εξαχρείωση ηθών, έλλειμμα εφυίας και ανθρώπινων σχέσεων. Η Ιθάκη ήξερε τι ψήφιζε. Τον Οδυσσέα και την ιστορία της, κάποιοι τα είχαν και τα έχουν, για εμπόρευμα, προς πώληση και περιφορά, όπως οι  γυρολόγοι πραματευτές, όπως οι αρκουδιάρηδες με το ντέφι.

Ούτε μια λέξη δεν παίρνουμε πίσω από αυτούς τους χαρακτηρισμούς.

Ευτυχώς, υπάρχει και η Ιθάκη που αντιστέκεται και μαθαίνουμε όσα σήμερα γράψαμε.

Και οι υπόλοιποι που χαμογελάτε, με όσα διαβάζετε, τώρα, και με όσα θα βλέπετε στους τηλεοπτικούς δέκτες, για 3,5 χρόνια, μην κάνετε τους ανήξερους. Κοιταχτείτε στον καθρέφτη. Η "Ιθάκη"  είναι παντού.  Η "Ιθάκη" είναι το παρόν και το μέλλον μας. Η Ιθάκη είμαστε εμείς , σε κάθε γωνιά αυτής της πατρίδας. Στο χέρι μας, είναι να αποφασίσουμε αν θέλουμε την Ιθάκη του Καβάφη ή του Γιάνναρου. Και πολύ φοβάμαι, για το τι έχουμε αποφασίσει.

Ό,τι συμβαίνει στην Ιθάκη αφορά όλους μας. Ας δώσει ο καθένας την προσωπική του μάχη, για  την υπεράσπιση των ονομάτων, την αποκατάσταση των εννοιών και του περιεχομένου. Ιθάκη  σημαίνει δημοκρατία ή "Γιάνναρος".

Ευχαριστούμε το πολύ καλό Ithacanews του Τηλέμαχου Καραβία.


Σχόλια

Σεβαστες ολες οι αποψεις
Εχω ομως καποιες ενστασεις
1.Γιατι τοσο μενος εναντια στο νεο δημαρχο, ο οποιος ακομα δεν εχει καν αναλαβει? Ας αναλαβει πρωτα και ας δουμε τι εχει να δωσει κι αυτος, εξαλλου ο λαος της Ιθακης ηξερε τους προηγουμενους, ειχε δει τι προσεφεραν τοσα χρονια στο νησι και τους εβαλε στην ακρη
2.Αν ο λαος εκανε λαθος επιλογη, ας εξετασουμε πιοι τον οδηγησαν σ αυτην την λαθος επιλογη? Πιοι οδηγησαν την Ιθακη στην κατασταση που βρισκεται τωρα? Πιοι διοικουσαν απο τη μεταπολιτευση ως σημερα? Ο νεος δημαρχος? Ευκολο να κανεις καταγγελιες παρα να δουμε και τις δικες μας ευθυνες
3.Οσο για τον αν ειναι δημοκρατης ο νεος δημαρχος η εχει σκοπο να λειτουργησει τον δημο σαν επιχειρηση.Χμ.... Ποτε λειτουργησε ο δημος δημοκρατικα? Ποτε δεν λειτουργησσε σαν επιχειρηση να εξυπηρετει καθε φορα συμφεροντα του ενος και του αλλου?
Μην αναδημοσιευεται λοιπον τοσο ευκολα κειμενα που απειχουν αποψεις μονοπλευρες για το τι γινεται στην Ιθακη τωρα. Υπαρχει καιη αλλη αποψη που δεν εχει προσβαση σε σαιτ και εφημεριδες.
Ευχαριστω

μονοι τους λενε τι γινοταν τοσα χρονια
και μετα κρινουν και την υπαρχουσα κατασταση χωρις να την εχουμε δει καν

http://www.ithacanews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=4275&...
http://www.ithacanews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=4279&...

- Κάτι μου λέει πως ο Ταφλαμπάς είναι πιο κοντά στην αλήθεια.
- Η διαφωνία μας με το νέο Δήμαρχο είναι το ύφος και όχι οι προθέσεις.
Κι εκείνο που θα μετρήσει, τελικά, είναι το αποτέλεσμα.

- Πάντως, μας αρέσει κι ας του κάνουμε κριτική. Κι εξηγήσαμε το γιατί.
Μόνο, που αγνοώντας το πού βρίσκεται και υποτιμώντας τους νόμους, θα σκοντάψει κι αυτά που θέλει δεν θα γίνουν. Στην Ελλάδα , περισσεύουν τα κοράκια, που περιμένουν , σε κάθε ευκαιρία, να κατασπαράξουν το δημόσιο κορβανά.
Λες να μην έχει τέτοια η Ιθάκη, έτοιμα να κατασπαράξουν τις τσέπες των αφελών ή του αφελή, που νομίζει πως με το χρήμα θα λύσει προβλήματα;

Καλή Χρονία, όπως λένε και οι θιακοκεφαλονίτες της Βραϊλα.

1. Δεν υπάρχει μένος για κανέναν σε τούτη τη γωνιά. Πόσο, μάλλον, για κάποιον που έχει δηλώσει πως θα ξοδέψει από τη δική του περιουσία, ώστε η Ιθάκη να γίνει καλύτερη. Από μόνη της η πράξη απαιτεί σεβασμό.
Σχολιάσαμε και κρίναμε συγκεκριμένες πράξεις, τις οποίες διασταυρώσαμε, από άλλες πηγές, αλλιώς δεν θα τις αναδημοσιεύαμε, σαν πραγματικές.
Είναι άλλο πράγμα η πρόθεση και άλλο ο πολιτισμός, η αισθητική και το ύφος, με τον οποίο προσεγγίζεις μια κατάσταση. και σχολιάσαμε τα τελευταία.

2. Σε αυτό δεν θα διαφωνήσουμε. Έχουν ευθύνη όλοι. Το γεγονός πως κάποιοι δεν έπεισαν θα πρέπει, πρώτα, να απασχολήσει τους ίδιους. Με την ευκαιρία που μας δίνεις, τους κρίνουμε και αυτούς. Αυτό που παρουσίασαν δεν ήταν αρκετό.

3. Επειδή δεν λειτούργησε χτες δημοκρατικά ο δήμος, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να λειτουργήσει, έτσι και στο μέλλον. Ας μη βάζουμε χαμηλά τον πήχυ.

Στα 26 χρόνια, που ξέρω, όσο την ξέρω, την Ιθάκη και τους ανθρώπους της, οι πελατειακές λογικές, η διαφθορά, οι μίζες, η βλακεία, ο παραγοντισμός ήταν καθεστώς. Πρέπει να κάνω εξαιρέσεις; Ναι. Υπάρχουν τέτοιες. Γιατί δεν μπόρεσαν;
Δεν αρκεί να είσαι καλός και τίμιος. Πρέπει να έχεις σχέδιο, όραμα, πρόγραμμα, που να σε πηγαίνει πέρα από τη νεοελληνική μιζέρια. Πρέπει να έχεις πολιτική ρήξης με τις κυρίαρχες ιδεολογίες και πραχτικές, με τη διαφθορά, με τη σήψη, με την αναξιοκρατία. Πολύ δύσκολες πράξεις. Αυτά στον μικρό και όμορφο τόπο της Ιθάκης δεν υπήρξαν σε ικανές δόσεις.
Το παρόν κείμενο το διαβάζουν και φίλοι μου, με πολιτική δράση και ξέρω πως τους στενοχωρώ.
Τους ξέρεις κι εσύ, όπως κι εγώ.
Η Ιθάκη είναι πολύ πιο όμορφος τόπος και έχουν γίνει πολύ περισσότερα, από όσα έχουν γίνει π.χ. στην Κεφαλονιά. Θα μπορούσε περισσότερο.
Ποτέ δεν είναι αργά.
Όμως, χωρίς δημοκρατία, χωρίς ταπεινότητα, χωρίς πολιτικό σχέδιο και όραμα, χωρίς αξιοκρατία, χωρίς αγάπη προς τους ανθρώπους, χωρίς σεβασμό προς την άλλη άποψη, χωρίς γνώση, ούτε επιχείρηση, ούτε δήμο, ούτε κοινωνία φτιάχνεις. Και αυτά δεν φάνηκε να υπάρχουν στις πρώτες κινήσεις προετοιμασίας του νέου δημάρχου. Λέτε το χρήμα που θα διατεθεί άφθονο, να εξουδετερώσει τα μειονεκτήματα; Για το καλό των ανθρώπων της Ιθάκης, το εύχομαι.
Οι πρώτες κινήσεις του δημάρχου, ιδιαίτερα το "χωροταξικό και το "κτηματολόγιο" δείχνουν τουλάχιστον άγνοια, πέρα από όλα τα άλλα.

Με προθυμία, είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε κάθε άποψη.