Είτε ως δήμαρχοι είτε ως κυβερνήσεις, οι καταλληλότεροι μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.
Αυτό τα λέει όλα.
Αν δεν είναι δική τους η ευθύνη, συμβαίνει κάτι άλλο, σύμφωνα με την καθεστωτική ορολογία:
1) Φταίει ο λαός. Στο βαθμό που τους ψηφίζει φταίει. Όμως, απαλλάσσεται για δύο λόγους: α) Δεν γνώριζε πώς παίζεται το παιχνίδι (Κι όπως τολμά, ας επιχειρηματολογήσει για το αντίθετο. Να θυμήσουμε ότι από χτες δηλώσαμε Ηγέτες. Όποιος θέλει, ας απαντήσει δημόσια). β) Στον κοινοβουλευτισμό, το τι προβάλλεται, προωθείται και επηρεάζει συνειδήσεις και ψήφους έχει να κάνει με μια συγκεκριμένη μορή διαπαιδαγώγισης και ενημέρωσης. Κατασκευές στα μέτρα της Ολιγαρχίας.
2) Την κρίση την έστειλε ο Θεός, για να μας τιμωρήσει.
3) Ήρθε από μόνη της. Κάτι τέτοιο υποννοούν, όταν λένε "Σήμερα σε μια «δύσκολη» περίοδο, εν μέσω μιας τεράστιας και γενικευμένης κρίσης (κυρίως θεσμών και αξιών και κατόπιν κοινωνική και οικονομική, κατά την άποψή μου)".
Γενικώς και αορίστως, φταίνε "οι θεσμοί και οι αξίες". Αυτά τα δύο έρχονται από το πουθενά και φυτρώνουν εκεί που "κανείς" δεν τάσπειρε. Τελικά, φταίει ο ΚΑΝΕΝΑΣ, ο οποίος, ως γνωστόν, θεωρείται και ο καταλληλότερος σε κάθε δημοσκότιση.
Η αοριστολογία είναι το βασικό πολιτικό όπλο των κρατούντων την εξουσία.
Παρ' όλα αυτά, εμείς, από σήμερα, θα παράξουμε "έργο". "Έργο" που θα παιχτεί σε συνέχειες.
Σε συνέχειες, θα δείξουμε μερικά από τα κουφάρια που άφησαν σε τούτη τη γη, οι καταλληλότεροι. Παρακαλούμε να το αντιμετωπίσετε, ως ιλαροτραγικό παιχνίδι.
Αναλογικά, ο σεισμός έπληξε σε μεγαλύτερο ποσοστό τις δημόσιες κατασκευές από τις ιδιωτικές. Για αυτό το πράγμα κανείς δεν μιλά. Και όχι μόνο δεν μιλά, αλλά συνεχίζουν το θεάρεστο έργο τους. Παρ΄όλο που υπάρχουν νέα δεδομένα, μετά τον τελευταίο σεισμό, αρνούνται να επανεξετάσουν τον αντισεισμικό κανονισμό και χτίζουν με τον ίδιο παλιό τρόπο.
Στη γειτονιά του Φαραώ ξεκίνησαν εργασίες για ένα μεγάλο σχολικό συγκρότημα, με τα παλιά σχέδια και μελέτες. Οι ζημιές επισκευάζονται με τη μέθοδο του μπαλώματος. Είναι, ακόμα, άγνωστο το περιεχόμενο της αίτησης συνδρομής προς το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., για να δούμε και να κρίνουμε τη φιλοσοφία τους. (Θεωρούμε ότι το ποσό των 143 εκ. ευρώ που ζητήθηκε είναι πολύ πιο κάτω από τις δυνατότητες του Ταμείου και τις δικές μας ανάγκες). Και ο έμπειρος υπάλληλος των Τεχνικών Υπηρεσιών, αλλά και άλλοι μηχανικοί, λένε ότι τα δημόσια κτήρια, λόγω του όγκου τους, θα πρέπει να έχουν μόνο ένα πάτωμα.
Κι όλα αυτά, στη σκιά των προβλέψεων για επικείμενο μεγάλο σεισμό από 6 ως 7 ρίχτερ τα προσεχή χρόνια.
Η πολιτική του φαίνεσθαι.
Κορυφαία περίπτωση έργου των ακαταλληλότατων είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.
Μετά τους σεισμούς του 83, το κτήριο δέχτηκε ακριβή "αντισεισμική" θωράκιση. Με μεγάλη περηφάνεια μιλούσαν για νέα υψηλή τεχνολογία θωράκισης.
Το "θωρακισμένο" κτήριο, σήμερα, είναι έτσι:
Να τους χαιρόμαστε. Φυσικά, ουδέποτε ζητήθηκαν και ούτε θα ζητηθούν ευθύνες.
Έχει σημασία σε ποια δημαρχία ή με ποια κυβέρνηση έγινε το έργο;
Συγκυβερνούν ή εναλλάσονται εδώ και χρόνια. Και, τώρα, ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να μας ξανασώσουν, από αυτά που οι ίδιοι δημιούργησαν.
(Η συνέχεια στο προσεχές)
εικόνα: Δον ΨΥΧΩΤΗΣ