Share |

Την "τελειώνουμε" την πλάκα: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, τώρα και for ever

Το "Κεφαλονιά spot tv" χάθηκε, αλλά δε πειράζει. Ήταν αναρτημένο πάνω από μήνα και κανείς δεν το κατέβασε πριν το δούμε και το "παραλάβουμε" με τις τιμές που του έπρεπαν.

Μια αφορμή για σκέψεις και σχόλια ήταν και πέρασε. Σαν τη ζωή: Μια αφορμή για σκέψη και δημιουργία και μετά θα περάσει κι αυτή. Είναι μικρή και δεν τη χαιρόμαστε, δεν την απολαμβάνουμε και τους αφήνουμε να μας την πηδάνε.

Αυτό που μας μένει δεν είναι η αφορμή, αλλά ο τρόπος , η σκέψη, η χαρά και η δράση. Μια "φιλοσοφική" προσέγγιση της πλάκας ήταν όσα γράψαμε. Το "κύρος" τους θέλει γέλιο και περιφρόνηση για να καταπέσει.

Ό,τι γράψαμε, ήταν μια ειρωνία  για τον τρόπο που οι "καταλληλότεροι" θέλουν ή μπορούν να διαχειριστούν τη ζωή μας. Όσα μπορούν κάνουν και είναι ενάντια μας, όταν δεν είναι απλώς ασήμαντα.

--------------------------------

Ας πάρουμε για παράδειγμα το "χαμένο πουλί του Πάνα".

Οταν το είδαμε, στο τέλος της δεκαετίας του 90, μας "ενέπνευσε" και φτιάξαμε μια ιδέα, την οποία  δρομολογήσαμε, με τη βοήθεια του γλύπτη Μεμά Καλογηράτου: 

"Χειροτεχνικό Κέντρο Ιονίου" το ονομάσαμε και το χτίσαμε. Και ένα από τα "σημαντικά καθήκοντα" του, θα ήταν η αποκατάσταση της πολιτιστικής συνέχειας, της τέχνης και της χειροτεχνίας αυτού του τόπου. Μαζί με αυτή την αποκατάσταση, θα αποκαθιστούσαμε και "το πουλί του Θεού Πάνα". Με την καθοδήγηση ενός καλού καλλιτέχνη και τη βοήθεια πολλών άλλων εξ ίσου άξιων και καταξιωμένων καλλιτεχνών,  άνθρωποι αυτού του τόπου θα εργάζονταν για την αποκατάσταση, επιστροφή και ανάδειξη των παλιών τεχνών. Κεραμική, ζωγραφική, γλυπτική, χυτήρια, αγιογραφία  κλπ.

Μικρά αντίγραφα του "αποκατεστημένου Θεού" και άλλων έργων, τα οποία σήμερα εκτίθενται σε ασήμαντες γωνιές του Μουσείου θα πλημμύριζαν το νησί και τον κόσμο, μπαίνοντας στα ράφια, στη θέση των made in China, Taiwan, Tailand κλπ τουριστικών εμπορευμάτων "λαϊκής τέχνης".

Το "Χειροτεχνικό Κέντρο Ιονίου" χτίστηκε και ποτέ δε λειτούργησε. Τα μηχανήματα, 12 χρόνια μετά, ρημάζουν στα υπόγεια. Κάποιοι τα πλήρωσαν.

Και όλα αυτά συνέβησαν, γιατί το καθεστώς των "καταλληλότερων" νόμισε, πως μπορεί τις ιδέες, τον έρωτα και το πάθος κάποιων ανθρώπων να τις αντικαταστήσει από κομματικά φερέφωνα. Απομάκρυναν τους έχοντες συλλάβει την ιδέα, δημιουργούς του "Κέντρου", από τη διοίκηση, λειτουργία και διαχείριση του, τους αντικατέστησαν με κομματιούς κομισσάριους και το "Κέντρο" δεν λειτούργησε ποτέ.

----------------------------------

Το "Κεφαλονιά spot tv" μπορεί να χάθηκε, εμείς μπορεί να κάναμε την πλάκα μας, αλλά είναι προφανές πως κανείς δεν πρόκειται να δώσει εξηγήσεις για το τι ήταν αυτό.

Ας τις δώσουμε εμείς: 

Όσο κι αν έχουμε καταλογίσει στους τοπικούς κρατούντες, τη βλακεία και την ανικανότητα, συνδυασμένη με χειρότερα χαρακτηριστικά, σαν βασικό προσόν, δεν πιστεύουμε πως το σποτάκι αυτό θα το άφηναν να περάσει. Εκτιμάμε πως είναι demo κάποιας "διαφημιστικής" εταιρείας που διέρρευσε στο διαδίκτυο.

------------------

 

Ας δούμε, όμως, πως οι "καταλληλότεροι" σκέφτονται να προβάλλουν την Κεφαλλονιά.

Ο κ. Παύλος Παπαδάτος, επικοινωνιολόγος - οικονομολόγος - διαφημιστής έφτιαξε ένα "διαφημιστικό" - προσφορά στο δήμο Κεφαλλονιάς, όπως ο ίδιος γράφει:

"Αντίσαμη" τη λένε, κύριε Παπαδάτε;

 

Ας δούμε κι ένα ερασιτεχνικό βίντεο ενός ξένου επισκέπτη και συγκρίνετε:

A Short Tour of Kefalonia

Μπορεί το δεύτερο βίντεο να είναι μεγαλύτερο και να χωρούν περισσότερα πράγματα, αλλά πόσες εικόνες, ιδέες και σκέψεις, πιο όμορφες από την "επιλογή Παπαδάτου", διαθέτει που θα μπορούσαν να είχαν ενσωματωθεί σε 25'';

Αρκεί να αγαπάς αυτό που κάνεις. Κι ας είσαι "ξένος".

Για την "αντικειμενική" ολοκλήρωση της "ματιάς" μας πάνω στα πράγματα, ακολουθεί δεύτερη διαφημιστική εκδοχή Παπαδάτου, 35 δευτερολέπτων:

Χίλιες φορές το τραγουδάκι "τρελαθήκαμε" και η τρέλλα που κουβαλά ο άγνωστος σε μας συνθέτης του. Πάμε με κεφαλλονίτικη τρέλλα.

Η "ψυχή", η μοναδικότητα και η διαφορά αυτού που λέγεται "Κεφαλλονιά" είναι κλεισμένη σε εκείνη τη διαδρομή των νερών από τις "Καταβόθρες" και το "Θαλασσόμυλο" ως τα σπήλαια της Σάμης και τον "καραβόμυλο". Οι θρύλοι, ο Πάνας, οι νύμφες, η ομορφιά και η τρέλλα που αναδεικνύει αυτή η διαδρομή κρατούν μέσα τους όλη την "τρέλλα", την αιτία και την ομορφιά μιας μοναδικής πατρίδας: Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει μέρος που τα ποτάμια ξεκινούν από τη θάλασσα και χάνονται στη στεριά.

 

Κι αυτό το απλό, κανείς "καταλληλότερος" δεν μπορεί να καταλάβει.Κι αυτό, το τόσο απλό,  κανείς δεν το έχει προβάλλει και δεν το δείχνει.

(Άμεση) δημοκρατία, τώρα.

Βάλτε στην "αναζήτηση" του google.gr τη φράση η διακήρυξη της πλατείας Αργοστολίου,  δείτε την τρέλα που κουβαλά το κείμενο και αναζητείστε τα σχόλια που προκάλεσε, σε όλο το διαδίκτυο Ελλάδας και Κύπρου. 

 

Είναι και αυτό ένας λόγος να έρθεις. Όλα σε τούτο τον τόπο  -ίσως όχι όλοι-  έχουν κάτι να σου πουν.

 

Ithacanet.gr:

Δωρεάν ξεναγήσεις, όμορφες ιδέες, ωραίες ιστορίες,  από την "αθλιότητα σε μορφή ιστοσελίδας".

 

 

στη φωτογραφία: Η νύμφη Μελισσάνθη και ο θεός Πάνας. (Δεν υπάρχει φωτογραφία του αγαλματίδιου που βρέθηκε στη σπηλαιολίμνη της Μελισσάνης. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η λήψη φωτογραφιών του)