Share |

Χρήστου Σκληρού: ΙΘΑΚΗ: ΕΠΤΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΙ

ΣΗΜ."Ι": Θάχετε προσέξει πως εδώ και μήνες αποφεύγουμε να ασχοληθούμε με τα όσα συμβαίνουν στην αγαπημένη Ιθάκη. Πρώτα το κάναμε, γιατί μια νοσηρή ατμόσφαιρα πλανάται πάνω από το νησί, που καμία σχέση δεν έχει με την ακόμα πιο νοσηρή ατμόσφαιρα που πλανάται πάνω από τη χώρα. Και οι νοσηρές καταστάσεις αντιμετωπίζονται με τη δικαιοσύνη και όχι με σωρεία δηλώσεων, δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων. 

Ο άλλος λόγος ήταν πως δεν είναι δυνατόν το νησί αυτό να μην έχει στείλει ούτε ένα μήνυμα για τα όσα συμβαίνουν με τη χώρα. Λες και βρίσκονται σε άλλο πλανήτη. Είναι ο μυθικός ομφαλός της γης, αλλά και μέρος ενός βάναυσου βιώματος, με δραματικές εξελίξεις για όλους. Προς τι η αδιαφορία και η ομφαλοσκόπηση; 

Δημοσιεύουμε ένα συνοπτικό απολογισμό του Χρήστου Σκληρού, γιατί τον κρίναμε ενδιαφέροντα, αποκαλυπτικό και με στοιχεία και θα δημοσιεύσουμε όποια ανταπάντηση. Ως εκεί

 

ΕΠΤΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΙ

Από τη πρώτη μέρα της παρουσίας του στο πολιτικό σκηνικό του τόπου μας ,ο σημερινός Δήμαρχος και το στενό του περιβάλλον, δύο πράγματα επιδίωξαν:

-να απαξιώσουν όλους τους προηγούμενους αιρετούς και - να φιμώσουν κάθε διαφορετική από τη δική τους φωνή, με  όπλα τον εκφοβισμό και την απειλή.

Α. Για να πετύχει το σχέδιο απαξίωσης, έπρεπε  να καλλιεργηθούν κάποιοι ΜΥΘΟΙ. Θα πάρουμε ενδεικτικά κάποιους με τη σειρά, θα τους αναπτύξουμε αλλά και θα δούμε τη τύχη τους ένα χρόνο μετά τις εκλογές.

ΜΥΘΟΣ ΠΡΩΤΟΣ: ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ

Ο ισχυρισμός αυτός ήταν και είναι αυταπόδεικτα ψευδής. Και άνοες και ανίκανοι παντελώς να κυβερνούσαν ,κάτι θα άφηναν στο τόπο τους. Θα υπάρχουν όμως πάντα διαθέσιμα «αυτιά» να ακούσουν, να υιοθετήσουν και αναμεταδώσουν τέτοιους απλοϊκούς και ανιστόρητους αφορισμούς. Τα κίνητρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι άπειρα και όχι πάντα αγνά και ανιδιοτελή.

ΜΥΘΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ: Ο ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ

Είναι απλό για τον καθένα να διαβάσει τις απίθανες προεκλογικές εξαγγελίες του ,πάνω στις οποίες στήθηκε η πιο ωμή και χωρίς ίχνος ντροπής πολιτική εξαπάτηση εκλογικού σώματος στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης στο νησί μας. Από τον ΑΓΩΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ  ΜΕ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΟΛΙΣ 250.000,00 ΕΥΡΩ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΔΩΡΕΑ ΠΑΡΟΧΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΥΣΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ, παρακολουθούσαμε έκπληκτοι την αμετροέπεια των  νέων επίδοξων σωτήρων του τόπου μας. Είμαστε βέβαιοι ότι για να χρησιμοποιούν τόσο εύκολα το ψεύδος και το παραμύθι ,έχουν επενδύσει πολλά στην εκλογή τους. Δεν αφορούσε τη . σωτηρία του τόπου αυτή η αγωνιώδης προσπάθεια  και μάλιστα  μετερχόμενη  εξευτελιστικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια μεθόδους εκλογής στο δημαρχιακό αξίωμα.

ΜΥΘΟΣ ΤΡΙΤΟΣ: ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΜΙΖΕΣ.

Όταν σε μια προεκλογική του συγκέντρωση τον ρώτησε κάποιος πολίτης «πώς μας λες ότι θα φτιάξεις αεροδρόμιο στο Θιάκι με 170.000 ευρώ, είναι αδύνατον» η απάντηση ήταν  αφοπλιστική: «σαν κατασκευαστής (!) που είμαι σας λέω ότι τόσο κάνει το έργο αλλά εδώ τρώνε πολλοί γι' αυτό κοστίζουν ακριβά τα έργα»! Πριν από δυο - τρείς μήνες μας έφερε στο Δ.Σ να εγκρίνουμε μια υποτιθέμενη μελέτη αεροδιαδρόμου στην Ανωγή  ΚΟΣΤΟΥΣ  ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜ.ΕΥΡΩ ! ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΑΕΙ ΤΟ 1.800.000,00 ΕΥΡΩ  ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ;

ΜΥΘΟΣ ΠΕΜΠΤΟΣ: ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΘΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ.

 

Μια όλη και όλη  υποτιθέμενη μελέτη μας λέει ότι πλήρωσε από τη τσέπη του 5.000,00 ευρώ για το αεροδρόμιο και μας έφερε αίτημα στο Δ.Σ να του πληρώσουμε τη δαπάνη ,χωρίς μάλιστα απόδειξη η τιμολόγιο!

ΜΥΘΟΣ ΕΚΤΟΣ: ΣΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ- ΘΑ ΤΟΝ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ.

Το ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ. Πρόσφατα μας έφερε στο Δ.Σ θέμα, να  εγκρίνουμε να του πληρώσει ο Δήμος, 121,00 ευρώ για έξοδα ταξιδιού του στη Κέρκυρα!

Όσο για τους φτωχούς ας . περιμένουν! Όπως περιμένουν να πληρωθούν τρείς μεροκαματιάρηδες  εργαζόμενοι στη καθαριότητα των δημοτικών διαμερισμάτων, τους οποίους υποτίθεται ότι  πλήρωσε ο Δήμαρχος με δικά του χρήματα. Έτσι μας διαβεβαίωσε όταν μας ζήτησε στο Δ.Σ να  εγκρίνουμε να του καταβάλλει ,δηλαδή να του επιστρέψει ο Δήμος, τα χρήματα που υποτίθεται πως πλήρωσε, τα οποία όμως δεν τα πήραν οι εργαζόμενοι !

ΜΥΘΟΣ ΕΒΔΟΜΟΣ: ΤΑ ΕΡΓΑ ΘΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ Ο ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΤΟΥ ΤΑ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!

Ευτυχώς μέχρι σήμερα αυτό δεν το έχουμε δει! Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο Δήμος Ιθάκης μισθοδοτεί τον κο Κασσιανό και καταβάλλεται επίμονη προσπάθεια να μισθοδοτήσει και τη κα Νίκη Παναγιωτοπούλου!

ΜΥΘΟΣ ΟΓΔΟΟΣ: ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ.

Το πνεύμα του έκτου μύθου θέλει να μας παρουσιάσει το Δήμαρχο σαν παλληκάρι και μάγκα που γράφει τους νόμους στα παλιά του παπούτσια. Η αλήθεια είναι ότι όταν βρεθεί μπροστά σε νομικές ευθύνες ρίχνει το βάρος αδίστακτα σε άλλους. Έτσι ,όταν συνεργείο του Δήμου μπήκε αυθαίρετα και διάλυσε ξένες ιδιοκτησίες στο Μάρμαγκα, ο μάγκας Δήμαρχος έριξε όλη την ευθύνη στον Πάρεδρο του Χωριού!  Όταν μηνύθηκε για παράβαση καθήκοντος επειδή δεν έκλεινε μαγαζί που λειτουργούσε χωρίς άδεια, έριξε όλη την ευθύνη σε υπάλληλο του Δήμου!

ΜΥΘΟΣ ΕΒΔΟΜΟΣ: Ο ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΝΕΑ ΗΘΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

Λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η σημερινή δημοτική αρχή, με δελτίο τύπου μας ενημέρωνε ότι «αναλαμβάνουν εθελοντές να βοηθήσουν το Δήμο και τους δημότες, αφού ο Δήμαρχος Κασσιανός  δεν διαλέγει μεθόδους σαν των προηγούμενων που οδήγησαν τη Χώρα στο σημερινό της χάλι»!

ΜΥΘΟΣ ΟΓΔΟΟΣ:Ο ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΝΕΑ ΗΘΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

Λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η σημερινή δημοτική αρχή, με δελτίο τύπου μας ενημέρωνε ότι «αναλαμβάνουν εθελοντές να βοηθήσουν το Δήμο και τους δημότες, αφού ο Δήμαρχος Κασσιανός  δεν διαλέγει μεθόδους σαν των προηγούμενων που οδήγησαν τη Χώρα στο σημερινό της χάλι»!

Από τότε βέβαια δεν μας είπαν ποτέ :

-Πόσοι εθελοντές(!) έχουν μείνει.

-Πόσοι αμείβονται και πώς.

-Ποιοι αποχώρησαν και γιατί.

-Ποιοι . κουράστηκαν από την εθελοντική προσφορά και ζητούν διακαώς να γίνουν έμμισθα στελέχη του Δήμου με μηνιαίες αποδοχές περίπου 2.500,00 ευρώ.

 

-  Αυτοί που έχουν μείνει με τι ασχολούνται εκτός από το να λασπολογούν  ανώνυμα σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων του Δήμαρχου;

Και σε αυτόν το τομέα, των ηθών, είναι αλήθεια ότι βιώνουμε νέες πρωτόγνωρες καταστάσεις στο τόπο μας τον τελευταίο χρόνο. Νέα ήθη όντως κόμισε στο Δήμο ο κος Κασσιανός, όπως ενδεικτικά:

- Να ενημερώνει ψευδώς το Δ.Σ ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικό Κτηματολόγιο Α.Ε τον διαβεβαιώνει ότι ο Δήμος μπορεί να κάνει μόνος του Κτηματολόγιο .

- Να ενημερώνει ψευδώς  το Δ.Σ για το ίδιο θέμα ότι δεν υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ Δήμου και Κτηματολογίου, ενώ 20 ημέρες πριν είχε φθάσει στο Δήμο επιστολή του δεύτερου με την οποία του εξηγούσε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει κτηματολόγιο!

- Να ζημιώνει ανεπανόρθωτα δεκάδες επαγγελματίες του νησιού μας ,εξαιτίας της επιμονής  του να μη σφραγίζει κατάστημα υποψήφιου συμβούλου του, σ' ένα δείγμα πρωτοφανούς νεποτισμού!

- Να διορίζει δύο ειδικούς συμβούλους συνολικής ετήσιας δαπάνης περίπου 55.000,00 ευρώ σ' ένα Δήμο μικρό όπως ο δικός μας ,κυρίως όμως με διαδικασίες προκλητικές και προσβλητικές για πολλά νέα παιδιά του νησιού μας. Αυτός που παραμυθιάζει τον κόσμο ότι βάνει τάξη στο Δήμο, χρεώνει τους πολίτες με 55.000,00 ευρώ για δύο συμβούλους άνευ αντικειμένου και προσφοράς! Ακόμη χειρότερα, για δύο συμβούλους με μοναδικό αντικείμενο και μόνη προσφορά τα ανώνυμα λιβελογραφήματα κατά των συμβούλων της αντιπολίτευσης και την αντίστοιχη  . αγιογραφία του Δήμαρχου!

Αυτή λοιπόν η μυθολογία ,χαρακτηριστικά δείγματα της οποίας σας παραθέσαμε, καλλιεργήθηκε με επιμονή από κάθε εντεταλμένο όργανο, από κάθε πικραμένη ψυχή που βρήκε την ευκαιρία, μέσα από μια διοίκηση χωρίς αρχές και φραγμούς, να εξωτερικεύσει τα χρόνια συμπλέγματά της.

Β. Οι εμπνευστές και οι καλλιεργητές αυτής της μυθοπλασίας γνώριζαν ότι αργά η γρήγορα - και όπως αποδείχτηκε πολύ γρήγορα - οι μύθοι θα ξεθώριαζαν και όλα θα έρχονταν στις πραγματικές τους διαστάσεις. Προσπάθησαν έτσι να αναπτύξουν, παράλληλα με το πλέξιμο του. μύθου το δεύτερο μέρος του σχεδίου: ΝΑ ΦΙΜΩΣΟΥΝ ΚΑΘΕ ΦΩΝΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΣΕ ΤΟ ΜΥΘΟ, ΤΟΥΣ ΠΛΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥΣ!

Πριν καλά-καλά ορκιστεί ο Δήμαρχος, άρχισε τις απειλές .Με εκφράσεις όπως: θα φωνάξω την αστυνομία, δεν ξέρετε με ποιόν τα βάνετε, βουλώστε το και εξαφανιστείτε, θεώρησε ότι θα φοβίσει όσους του επεσήμαιναν τα λάθη, τα ψέματα και τις ανακολουθίες του. Οι απειλές δεν έφεραν αποτέλεσμα. Έτσι μπήκε σε εφαρμογή το δεύτερο σενάριο :δημοσιεύματα με ψευδείς  και ιταμές αναφορές στους αντιπολιτευόμενους το Δήμαρχο. Ούτε και αυτή η μέθοδος έφερε τα ποθούμενα αποτελέσματα οπότε και προχώρησαν στο τρίτο σενάριο. Τίτλος του σεναρίου. ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΟΡΚΩΤΟ !

Προκειμένου να διεξαχθεί η απογραφή στο Δήμο Ιθάκης και να εκδοθεί πιστοποιητικό ελέγχου ,ξεκίνησε έλεγχος από ορκωτό λογιστή. Επί 10 και πλέον μήνες αυτή η απαραίτητη και προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαδικασία, χρησιμοποιήθηκε από τον ΙΔΙΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ αλλά και τα εξαπτέρυγά του σαν το μπαμπούλα! Επί μήνες διασύρονταν άνθρωποι, σπιλώνονταν  υπολήψεις με τρόπο αδίστακτο:

«Σε 15 μέρες βγαίνει το πόρισμα των ορκωτών και τότε θα ιδούν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι» δήλωνε σε τηλεοράσεις τον Ιούλιο ο Δήμαρχος.

 

«Επιτέλους, θα μάθουμε που πήγαν τα λεφτά μας, θα μάθουμε πως φτιάχτηκαν κάποιοι, θα μάθει ο λαός πως γινόταν η διαχείριση τόσα χρόνια στο Δήμο και άλλα τέτοια απαξιωτικά και προσβλητικά για όσους υπηρέτησαν το θεσμό της Τ.Α στο τόπο μας, κραύγαζαν οι ανώνυμοι κουκουλοφόροι !

«Ήρθε ο ορκωτός, ψάχνει ο ορκωτός, βρήκε ο ορκωτός, γύρισε ο Δήμαρχος μαζί με τους ορκωτούς, θα μιλήσει ο Δήμαρχος μετά τον ορκωτό», τιτίβιζαν οι ψιττακοί  στο διαδίκτυο και στα καφενεία!

«Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, είδαμε πολύ προβληματισμένο τον ορκωτό λογιστή, πέντε κακουργήματα εντόπισε ο δικηγόρος που έφερε ο Δήμαρχος από την Αθήνα» έγραφαν οι . εθελόντριες του Δήμου!

Ενδιαμέσως ο Δήμαρχος δηλώνει ότι «σαν γατόνι που είναι στέλνει πακέτο στη δικαιοσύνη τον Τηλέμαχο Καραβία, τον Αλέξανδρο Ταφλαμπά και τον Χρήστο Σκληρό γιατί ΕΤΣΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ»!

Μέσα σ' ένα τέτοιο εμετικό κλίμα χονδροειδώς  και ανήθικα καλλιεργημένο, ήρθε η 10-11-2011 ημέρα Πέμπτη για να καταθέσει ο ορκωτός λογιστής το πόρισμα του ελέγχου στο Δημοτικό Συμβούλιο! Του θέσαμε ευθέως το ΚΑΥΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: «Θα συμφωνήσω με όλα όσα λέτε, για αδυναμίες της υπηρεσίας του Δήμου, για την ανάγκη να δουλέψει πιο σωστά ο Δήμος. Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών ηγεσιών το γεγονός ότι δεν έχουν διορθωθεί αυτά τα προβλήματα. Εντάξει όλα αυτά. Όμως σας ερωτώ ευθέως: από τον έλεγχο και το πόρισμά σας ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ;» Η απάντηση «ΟΧΙ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ η ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ» γκρέμισε όλο το νοσηρό κατασκεύασμα !

Μέχρι τώρα λοιπόν ο έλεγχος δεν απέδειξε ότι οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου είχαν. ταλέντο στη κλεψιά και την υπεξαίρεση. Οι εμπνευστές και όσοι στρατεύτηκαν στην υλοποίηση του άθλιου σεναρίου «ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΟΡΚΩΤΟ», θα πνιγούν μέσα στη λάσπη που ετοίμαζαν γι' αυτούς που καίγονται να φιμώσουν! Είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί άλλο σενάριο. Αυτό το καινούργιο, έχει τίτλο ΟΡΚΩΤΟΣ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜ Ι!

Αφού λοιπόν ο έλεγχος και ο ορκωτός στο Δήμο δεν έβγαλαν τους κλέφτες, ο Δήμαρχος ζητάει:

- Από τον Εισαγγελέα Κεφαλληνίας να διατάξει  οικονομικό έλεγχο στο Δήμο Ιθάκης!

- Από το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε οικονομικό έλεγχο όπου χρειάζεται στο Δήμο!

- Από το Δ.Σ να εγκρίνει τη διάθεση 40.000,00 ευρώ για τη ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΟΡΚΩΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΤΟ ΦΗΜΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ!

Έτσι, στους επόμενους μήνες θα τρέχουν ΤΡΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΘΑΚΗΣ!

Ο σκοπός είναι προφανής: η αμφιβολία, οι υποψίες η καχυποψία, το ψέμα και η λασπολογία, θέλουν και το ελάχιστο έδαφος για να. καλλιεργηθούν. Ένας έλεγχος σε εξέλιξη δίνει το άλλοθι σε καμένα μυαλά να εξυφαίνουν κάθε είδους σενάρια. Πρέπει ο Δήμος να λειτουργεί για άλλους έξι μήνες μέσα σε κλίμα ελέγχου ,μήπως και σ' αυτό το διάστημα σιωπήσουν τα. κακά παιδιά που ενοχλούν το . καθεστώς!

Προσωπικά, αρνούμαι να συμμετάσχω σε τέτοιες μεθοδεύσεις. Δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος, ειδικά αυτή τη στιγμή. Στη προσπάθεια του Δήμαρχου και του στενού του περιβάλλοντος, για όσο χρόνο θα κυβερνούν, να πορεύεται η κοινωνία μας διαιρεμένη, φανατισμένη και καχύποπτη για τα μέλη της, θα είμαστε απέναντι! Αυτοί οι φανατικοί που ενδιαφέρονται δήθεν για το δημοτικό χρήμα, για τη διαφάνεια, για την ορθή διαχείριση των πόρων του Δήμου, για τη νομιμότητα των συναλλαγών, αυτοί που. καίγονται να μάθουν πού πήγε(!) ο ιδρώτας τους(!) έχουν κάποια ανοιχτά ζητήματα να.  διευκρινίσουν, πριν απαιτήσουν να μυρίσουν την οσμή του . αίματος:

 

Όποιος απαιτεί τα παραπάνω ,γιατί δεν βάζει την υπογραφή του στο . αίτημά του για να δώσει το παράδειγμα του σωστού πολίτη; Τι φοβάται και κρύβεται πίσω από ψευδώνυμα, ανώνυμα και. ανώνυμα, αφού αυτό που ζητάει είναι σωστό και ηθικό; Μήπως  αυτός που το ζητάει, δεν δικαιούται να το ζητάει και πολύ περισσότερο δεν νομιμοποιείται να ελέγχει τους άλλους; Σε κάθε περίπτωση, ο ελεγκτής οφείλει να είναι καλύτερος πολίτης από αυτόν που επιδιώκει να ελέγξει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτοί που επώνυμα ζητούν να ελεγχθούν οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου Ιθάκης, δεν πληρούν αυτή την ουσιώδη προϋπόθεση! Ας βγάλουν τη κουκούλα και οι ανώνυμοι που. κόβουν τις φλέβες τους για τη νομιμότητα και τη διαφύλαξη του δημόσιου χρήματος ,για να μας πείσουν ότι πράγματι αυτοί είναι καλοί πολίτες και η καθημερινή τους ζωή διακρίνεται από αυτές τις αρχές. Γιατί η ιστορία έχει δείξει ότι οι φανατισμένοι κήρυκες της νομιμοφροσύνης και της ηθικής, επιδιώκουν, είτε να κρύψουν τα ανομήματά τους είτε να εξιλεωθούν γι' αυτά!

Για όσους λοιπόν νομίζουν ότι μπορούν να παίξουν το ρόλο των «αρχάγγελων της κάθαρσης» και το έργο τους το θεωρούν πρωτοποριακό και προσφορά στο τόπο και τους πολίτες, καλόν είναι να γνωρίζουν ότι στο Δήμο Ιθάκης έχουν γίνει δύο οικονομικοί έλεγχοι. Ένας το έτος 2002 και ο δεύτερος το 2006.

Το πόρισμα του πρώτου διαχειριστικού ελέγχου  αναφέρει κατά τρόπο απόλυτο ότι «ΔΕΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΤΑΣΘΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ».                      

Το πόρισμα του δεύτερου ελέγχου που έγινε με εισαγγελική εντολή, δημοσιεύθηκε την 24-07-2006 και αναφέρει προς το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ  μεταξύ άλλων τα εξής: «επισυνάπτουμε αντίγραφο κίνησης του με αριθμό 356/505002-22 τηρούμενου λογαριασμού που αφορά το προϊόν της εκποίησης της κληρονομιάς Δ.ΣΥΡΜΗ με δικαιούχο το ΚΑΠΗ Ιθάκης από την ημερομηνία ανοίγματός του μέχρι και την 22-06-06 όπως και ΓΡΑΜΜΑΤΙΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30-06-06!

«ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ»                                                                  

Ανακεφαλαιώνοντας  λοιπόν, τα δέκα τελευταία χρόνια έγιναν ΤΡΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΘΑΚΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ Η ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ! Όλοι αυτοί που είχαν επενδύσει τη πολιτική τους υπόσταση η την εκπλήρωση πόθων χρόνων στο πόρισμα του τελευταίου ελέγχου, θα ΕΠΡΕΠΕ  ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΔΙΕΣΥΡΑΝ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΚΑΙ  ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΔΕΝ ΤΗ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ  ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΩΣΤΕ, ΝΑ ΣΙΩΠΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΔΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ . ΝΕΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΟΥ . ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΑΝ!ΑΥΤΟΙ ,ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ. ΒΙΟΛΙ ΤΟΥΣ!ΑΣ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ. ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ,Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΣΤΟ . ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΔΥΝΗΡΗ!

Εμείς τους έχουμε καλέσει κατ' επανάληψη:

 

- Να πάψουν να πιστεύουν ότι η Ιθάκη. αναδύθηκε από τα τάρταρα μόλις επανέκαμψαν από την εσπερία οι επίδοξοι  σωτήρες της.

- Να πάψουν να θεωρούν ότι  τα προεκλογικά καθρεφτάκια  συνεχίζουν να θαμπώνουν τους . ιθαγενείς του τόπου μας.

- Να κρατούν χαμηλά το κεφάλι και να μην υποτιμούν τους κατοίκους του νησιού μας και τη νοημοσύνη τους, προτάσσοντας το κενό της αλαζονείας και το <<μεγαλείο>> της άγνοιας.                                                                                                       

- Αντί να διαιρούν τη κοινωνία με τις πράξεις και τις συμπεριφορές τους, να κοιτάξουν να συνθέσουν τις πολιτικές της δυνάμεις.

Δεν εισακουστήκαμε ποτέ! Επικράτησαν και κυριάρχησαν οι  άλλες φωνές. Είναι αυτές οι φωνές που τους οδηγούν – δυστυχώς - στη καταστροφή και στην απαξίωση. Αυτή η εξέλιξη θα είναι θλιβερή για όλους, όμως η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους ίδιους.

Κλείνοντας, θεωρούμε απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

Αποτελεί πάγια θέση μας πως, τα πολιτικά πρόσωπα οφείλουν να έχουν  τη ζωή τους ανοιχτή στη κρίση των πολιτών. Το περίφημο δεν με ενδιαφέρει η «προσωπική ζωή του πολιτικού» είναι αφελές και εκ του πονηρού και όποιος το επικαλείται  υποκρίνεται. Οι πολιτικοί κρίνονται για την καθημερινή τους ζωή και αν συμφωνήσουμε ότι η πολιτική ηγεσία ενός τόπου οφείλει πρωτίστως να παιδαγωγεί, τότε αυτή η ζωή είναι αποκαλυπτική για το ποια μηνύματα περιμένει κανείς να περάσει ο πολιτικός στη κοινωνία. Ποιές αξίες θα αναδείξει, ποιές συμπεριφορές θα προκρίνει, ποιες λογικές θα «επιβάλλει» στη πολιτική και κοινωνική  ζωή του τόπου του.

Διευκρινίζουμε ακόμη το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο πολιτικός και η πολιτική του δράση πρέπει να τελεί υπό το συνεχή έλεγχο του κάθε πολίτη αλλά και των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας. Αυτό που κάνει ο Δήμαρχος Ιθάκης όμως, είναι άλλο πράγμα. Εξηγήσαμε παραπάνω  ποιον ευτελή σκοπό επιδιώκει μέσω των ελέγχων που επιζητεί. Δεδομένης δε της πεποίθησής μας ότι δεν έχει το ηθικό έρεισμα να ζητάει και να απειλεί με τέτοιους ελέγχους, ο κάθε καλόπιστος πολίτης μπορεί να καταλάβει γιατί αρνηθήκαμε να νομιμοποιήσουμε με τη ψήφο μας αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές.

                                                            ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΚΛΗΡΟΣ

                                                      ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Αναρτήθηκε http://www.ithacanews.gr/

 

 

(Εικόνα Δον ΨΥΧΩΤΗΣ)