Share |

Όλα για τη μητέρα (τράπεζα)

Διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες για μία ακόμη saga της κυβέρνησης. Το νέο που ακούμε λοιπόν είναι πως η ελληνική κυβέρνηση αγοράζει τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από την αγορά πριν από τη λήξη τους. Για την ακρίβεια αυτό το νέο μεγαλεπήβολο σχέδιο το διαφημίζουν εδώ και μήνες και μάλιστα ήθελαν να μας δανείσει η ΕΕ για να προβούμε σε ακόμα μεγαλύτερες αγορές. Η λογική είναι η εξής: Από τη στιγμή που οι τιμές των ελληνικών ομολόγων είναι στο ναδίρ γιατί να μην αγοράσουμε αυτά τα ομόλογα σε τιμές χαμηλότερες από την ονομαστική? Μάλιστα πετάνε και διάφορα αισθησιακά νούμερα για τα spread των 10ετών και οι ευσεβείς αρχίζουν και τσιμπάνε και στήνουν χορό τα μπαλέτα με τα πολύχρωμα παπαγαλάκια. Διότι σου λέει γιατί να μην αγοράσεις προς 800 ευρώ ένα ομόλογο που στο τέλος θα αναγκαστείς να πληρώσεις 1000? Δεν είμαστε πολύ μάγκες?

Τι να κάνουμε όμως που τα δημοσιευμένα στοιχεία (από τη διαύγεια.γκρρ) δεν επιβεβαιώνουν αυτό το αισθησιακό κλίμα. Όπως είχε προβλέψει το πασίγνωστο πια κληρονομικό μου χάρισμα (για προσωπικές προβλέψεις 090-30488399), εάν οι πωλητές γνωρίζουν πως η κυβέρνηση έχει βγει στη γύρα να αγοράσει ομόλογα, οι τιμές τους θα ανέβουν προκειμένου να πωληθούν σε καλή τιμή αφού το παιχνίδι είναι στην ουσία στημένο και μεταξύ μας. Πράγματι λοιπόν η κυβέρνηση από τον οκτώβρη που έψαξα έχει προχωρήσει σε αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Τα δημοσιεύματα λένε για 2,5δις, εγώ προσωπικά έφτιαξα έναν τυχαίο δειγματοληπτικό πίνακα με το 1/10 αυτού το ποσού (και μάλιστα όλο προς ελληνικές τράπεζες). Μάζεψα λοιπόν τα στοιχεία για αγορές περίπου 260εκ ευρώ. Σε τι τιμή αγοράστηκαν αυτά τα ομόλογα? Κατά μέσο όρο σε τιμή 99,35% της ονομαστικής αξίας τους. Όχι δεν σας κάνω πλάκα για κάθε 1000 ευρώ το ελληνικό δημόσιο κέρδιζε 6,5 ολόκληρα ευρώ. Στο δείγμα που έφτιαξα βγαίνει περίπου 1,7εκ ευρώ συκέρδος. Ωραία θα μου πείτε δεν είναι και άσχημο για ομόλογα που έληγαν μετά από μερικούς μήνες, άσε που γλυτώνεις και τους τόκους. Οπότε τους υπολόγισα κι αυτούς και βγαίνουν 2,6 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ.

Τέλεια? Ναι θα ήταν αν τα χρήματα που δίναμε γι’ αυτή την πρόωρη αγορά τα βγάζαμε από το χρηματόδεντρο. Αλλά επειδή τα χρήματα αυτά τα παίρνουμε από τη γνωστή δανειακή σύμβαση του μνημονίου δεν είναι τσάμπα. Για την ακρίβεια μας κοστίζουν περίπου 5% το χρόνο. Τα ομόλογα που επαναγοράσαμε στην πλειοψηφία τους είχαν επιτόκιο λιγότερο από 5% (συνήθως 3,8-3,9%). Άρα στην ουσία για κάθε μέρα που περνά, όχι μόνο δεν κερδίζουμε από τους τόκους αλλά χάνουμε κιόλας. Πόσο χάσαμε από τη διαφορά του επιτοκίου? Περίπου 650εκ ευρώ. Και τελικά πόσο κερδίσαμε από την όλη φασαρία? Στα 260εκ κερδίσαμε περίπου 1εκ ευρώ ή ποσοστό 0,4%. Αν θεωρήσουμε πως αυτό είναι ενδεικτικό (που μάλλον είναι όταν κοιτάξετε τις τιμές των ομολόγων εδώ), στα 2,5δις που ισχυρίζεται το υπουργείο πως αγόρασε, αναλογεί κέρδος 10 ολόκληρων εκατομμυρίων ευρώ. Όσο δηλαδή στοιχίζει η λειτουργία της βουλής των ελλήνων για 18 μέρες, ή όσα ξοδεύει το υπουργείο εθνικής άμυνας σε 1 μέρα. Αλλά για να μη γίνομαι λαϊκιστής με αυτά τα χρήματα συντηρείς ολόκληρη την αγροφυλακή για περίπου μισό χρόνο (ναι υπάρχει ακόμα το καμάρι του πολύδωρα). Ή πληρώνεις τους έλικες, τα πατάκια των ποδιών, ένα παρμπρίζ μαζί με τους υαλοκαθαριστήρες, το υγρό τζαμιών και μια αλλαγή λαδιών ενός και μόνο ελικοπτέρου σαν κι αυτό που έπεσε προχθές.

 

Λεφτά υπάρχουν

Και τώρα που τελειώσαμε την πλάκα, μπορούμε να μάθουμε για ποιο λόγο το ελληνικό δημόσιο προβαίνει σε ολόκληρη αυτή τη φασαρία για τέτοια ψίχουλα που μάλιστα τα παρουσιάζει και ως μεγάλη μαγκιά? Θα έλεγα για να μπορεί το παπαγαλάκι να πανηγυρίσει μία ακόμα νίκη, αλλά μήπως -λέω μήπως- οι τράπεζες έχουν κάποια ανάγκη από ρευστό και τους το προσφέρουμε εμμέσως αλλά σαφώς? Μήπως δηλαδή με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες δείχνουν έστω και προσωρινά πως μειώνουν την εξάρτησή τους από τα 90φεύγα δις της ΕΚΤ? Διότι την τελευταία φορά που τσέκαρα η ΕΚΤ γκρίνιαζε πως θέλει σχέδιο μείωσης των “έκτακτων” βοηθημάτων. Και οι ελληνικές τράπεζες ουσιαστικά δεν διαθέτουν κάποιο εύκολο τρόπο να το κάνουν αυτό. Άρα μερικά δις κάποιους μήνες πιο νωρίς από την κυβέρνηση μπορούν να δείξουν αυτή την πολυπόθητη “μείωση” της εξάρτησης. Τελικά μερικά παιδιά είναι τόσο ταλαντούχα που οι πάντες σκέφτονται το καλό τους. Αχ τι γλυκουλίνικο να είσαι τραπεζίτης.

 

 

Ας γυρίσουμε όμως πάλι στα ομόλογα. Σε αυτό το γράφημα βλέπετε πως το ομόλογο με κωδικό GR0110021236 και λήξη 20.03.2012 (δηλαδή σε ένα χρόνο από σήμερα) τον τελευταίο μήνα έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας του. Συγκεκριμένα μέσα στον απρίλη έφτασε μέχρι και το 83% της ονομάστικής του αξίας. Αν κάνουμε την υπόθεση πως η κυβέρνηση αγόραζε τον απρίλη κάποια από αυτά τα ομόλογα, είναι πιθανό να έβγαλε ένα πιο καλό κέρδος. Μήπως λοιπόν τα παπαγαλάκια έχουν δίκιο? Μήπως είμαστε πράγματι μάγκες? Δεν νομίζω. Για αρχή δεν υπάρχει καμία τέτοια αγορά στο διαύγεια.γκρρρ. Αλλά ας υποθέσουμε πως εκμεταλλεύθηκαν αυτή την καλή ευκαιρία για να αγοράσουν “φθηνά” μερικά ακόμα ομόλογα και ξέχασαν να την ανακοινώσουν με τα ανάλογα ΦΕΚ. Θα ήταν λίγο περίεργο βέβαια την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών βγαίνουν στα κεραμίδια και διαλαλούν πως δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση? Αν πράγματι ήθελαν να πέσουν οι τιμές, το μόνο που χρειαζόταν να κάνουν θα ήταν να σιωπήσουν. Αλλά δυστυχώς την έχασαν αυτή τη μεγάλη ευκαιρία.

Ας πούμε όμως πως είναι απλά ηλίθιοι. Είναι τελικά καλή μπίζνα να αγοράσεις αυτό το ομόλογο στο 86% της αξίας του? Φυσικά. Αν είσαι αυτός που το πουλάει. Δώστε λίγη προσοχή στην ημερομηνία λήξης του ομολόγου αυτού. 20.03.2012 . Αν θυμάστε την αγαπημένη μου κάρα του αγίου γλυκερίου βοήθειά μας, ακόμα κι αν η κυβέρνηση πάρει παράταση για την επιστροφή των δανεικών του μνημονίου, θα πρέπει να γυρέψει μέσα στο 2012 23 ολόκληρα δισεκατομμύρια επιπλέον από αυτά που θα πάρει από το μνημόνιο. Κι αυτό, ΑΝ οι προβλέψεις της για τον προυπολογισμό του 2012 είναι σωστές. Φυσικά και δεν θα είναι, όπως δεν ήταν ούτε του 2010. Έτσι πιθανότατα θα πρέπει να γυρέψει παραπάνω από 25δις ευρώ μέσα στο 2012. Επειδή όμως αυτή τη στιγμή κανείς δεν πρόκειται να της δανείσει, στην ουσία όλοι γνωρίζουν πως μέσα στο 2012 που τα δανεικά του μνημονίου τελειώνουν, η ελλάδα θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών. Γιαυτό και δεν είναι τυχαίο πως το ομόλογο που λήγει στις 20.03.2012 διαπραγματεύεται τόσο χαμηλά. Αντίθετα το ομόλογο με κωδικό GR0124015497 που λήγει σε μερικές μέρες (18.05.2011) αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στο 99,6% της αξίας του. Γιατί? Διότι όλοι ξέρουν πως σε 15 μέρες το ελληνικό δημόσιο θα τους προσφέρει το 100% της αξίας και πως έχει τα χρήματα για να το κάνει (από τα δανεικά του μνημονίου). Κάτι που δεν θα ισχύει για του χρόνου την άνοιξη. Κι ακόμα περισσότερο δεν ισχύει για το ομόλογο με τον κωδικό GR0124021552 και λήξη στις 20.05.2013 το οποίο διαπραγματεύεται κοντά στο 70% της αξίας του.

Πραγματικά. Ο μοναδικός λόγος για να πιστεύει κάποιος πως θα πληρωθεί αυτό το ομόλογο, θα είναι οι ευρωπαίοι να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη, όχι φυσικά για να σώσουν την ελλάδα, αλλά για να σώσουν τους ομολογιούχους. Και με το υπάρχον κλίμα στην ευρωζώνη μάλλον δεν βλέπω πολύ καλές πιθανότητες σε αυτό. Οπότε ακόμα και 70% της αξίας του ομολόγου είναι πραγματικό δωράκι για ένα ομόλογο που στην ουσία αποτελεί μια καυτή πατάτα που κανείς δεν θέλει στα χέρια του.

 

Στην ουσία θα μπορούσες να πεις ότι είναι προνομιούχος όποιος πουλάει ένα τόσο επίφοβο ομόλογο σαν κι αυτό που λήγει στις 20.03.2012 στο 86% της τιμής του, διότι θα πάρει πίσω 86 ευρώ σε κάθε 100 που επένδυσε + φυσικά οι τόκοι που έχει μαζέψει τόσα χρόνια (υποθέτοντας πως είναι σοβαρός επενδυτής και το αγόρασε κατευθείαν από το κράτος πριν 2χρόνια). Το συγκεκριμένο ομόλογο είναι 3ετες αν δεν κάνω λάθος, οπότε στις 20.03.2011 έκοψε ένα κουπόνι αξίας 4,3 ευρώ για κάθε 100 επένδυσης. Συν άλλα τόσα που έκοψε πέρσι σύνολο 8,6ευρώ. Και 86 που πήρε πίσω από την επαναγορά μέσα στον απρίλη,  μας κάνει 94,6 ευρώ σε κάθε 100 που επένδυσε στα ομόλογα μιας χρεοκοπημένης χώρας. Να μου το θυμηθείτε σε λίγο καιρό οι ομολογιούχοι θα παρακαλάνε για μια τόσο προνομιακή μεταχείριση.

Άρα στην ουσία μπορούμε να ισχυριστούμε πως ισχύει το σχέδιο με τις μουσικές καρέκλες. Όλοι γνωρίζουν πως η μουσική έχει σταματήσει, αλλά δεν είναι πολύ ωραίο  να βγάλεις μερικά ακόμα δις στην παράταση? Αυτό ακριβώς συμβαίνει από τη στιγμή που η ελλάδα υπέγραψε το μνημόνιο. Τα δικά μας παιδιά πληρώνονται τοις μετρητοίς από το κράτος, την ίδια στιγμή που τα νοσοκομεία μένουν χωρίς προμήθειες, τα σχολεία χωρίς θέρμανση και αρκετές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι απλήρωτοι από τις αρχές του έτους. Η μόνη διαφορά είναι πως ο κύκλος στον οποίο βρίσκονται τα “δικά μας παιδιά” μικραίνει συνεχώς. Το στοίχημα της κυβέρνησης και των τραπεζών είναι ουσιαστικά, πως για κάθε γύρο που κερδίζουν την ανοχή διαφόρων κοινωνικών ομάδων, να εισπράττουν πολλαπλάσια οι ίδιοι.

Happy end :)

 

Θηριώδης πίνακας (πατήστε πάνω του για να τον δείτε ολόκληρο και μετά πατήστε ξανά επάνω του για να τον δείτε σε πλήρη ανάλυση).

 

ΥΓ επειδή σας λυπάμαι με τόσο μεγάλο πίνακα πάρτε τον κι εδώ ως ods για να μπορείτε να χαζέψετε με την ησυχία σας τα μαγειρέματα.

 

τα στοιχεία τα μάζεψα από εδώ, βάζοντας τα εξής στοιχεία στην αναζήτηση

Κριτήρια Αναζήτησης:

  • Από: 06/10/2010 Έως: 01/05/2011
  • Θεματική: Δάνεια Τελικός Υπογράφων: Υφυπουργός – ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ

Kudos to ageangull που μου υπέδειξε τη διαύγεια από όπου έφτιαξα το εργόχειρο

ΠΗΓΗ: techie chan

Για απορίες , σχόλια, παρατηρήσεις , να πηγαίνεται στην πηγή.

Σκέτο σχολείο.