-
Ε,ναι. Ο τίτλος στην πρηγούμενη ανάρτηση προοριζόταν για τα τοπικά τεκταινόμενα, αλλά στο δρόμο άλλαξε το θέμα. (Το ρίξαμε στη φιλοσοφία).
-
Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να προσεγγίσει τα τοπικά πολιτικά θέματα είναι αυτός της επιθεώρησης. Τα σκετσάκια πέφτουν το ένα πίσω από το άλλο και κρατούν τον θεατή σε εγρήγορση και ψυχική ανάταση.
-
Γράφει η Λουκέρη, αποκαλώντας ανθρωπάκο τον Παπαδάτο, απαντά ο Σπύρος Κουνάδης(;), ακολουθεί ο Διον. Λυκούδης, συνεχίζει η Λουκέρη, στη μέση μπαίνει εμβόλιμα ο "απενταγμένος" βιολογικός καθαρισμός της Σκάλας, ένα τραινάκι, πινακίδες εκτροπής τουριστών που ξηλώνονται, αφού τοποθετήθηκαν με υπόδειξη καταστηματάρχη, ξανάρχεται η Λουκέρη και δεν λείπει η "αντιπολίτευση".
-
Όλοι (μια και εμείς δεν αντέχουμε να βλέπουμε) μας ενημέρωσαν για τον λόγο - καταπέλτη της κ. Κουταλά στην υπόθεση του τραίνου κατά της έγκρισης δρομολογίων. ΚΑΝΕΙΣ, όμως, δεν πρόσεξε πως η κ. Κουταλά αποχώρησε πριν την ώρα της ψηφοφορίας και δεν ήταν η μόνη από την αντιπολίτευση (συν τους απόντες). Έτσι ψηφίστηκε η πρόταση!
-
Την παράσταση έκλεψε η παρέμβαση του Διον. Λυκούδη, απαντώντας στον κ. Παπαδάτο. Διανθίστηκε από φωτογραφίες χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν, σαν απάντηση στον. κ. Π.Παπαδάτο, που είπε πως έχει δει τον Λυκούδη ελάχιστες φορές.
-
Εμάς, όμως, μας άρεσε το κλείσμο της παρέμβασης: "...ο δήμαρχος Κεφαλονιάς είναι ένας άνθρωπος, ένας χαρακτήρας και μια προσωπικότητα που δεν “μασάει” από τέτοιες αηδίες...
Όσον αφορά εμένα αλλά και όσους είμαστε δίπλα του αισθανόμαστε περήφανοι για αυτόν, για το μυαλό του, για την εξυπνάδα του, για την ευθυκρισία του, για το ηγετικό του ταλέντο και υποκλινόμαστε με σεβασμό στα προσόντα του!!!
Κατά συνέπεια οι θαυμαστές ποτέ δεν υπερσκελίζουν τα ινδάλματά τους!"
-
Τα θαυμαστικά δεν είναι δικά μας.
-
Σε μια κοινωνική συνάντηση, στην Αθήνα, γίνονταν οι απαραίτητες συστάσεις γνωριμίας μεταξύ αγνώστων. Και μια κοπέλα δηλώνει πως εργάζεται στο ΠΕΡΟΚΕ. Ρωτήθηκε "ποιος είναι ο εργοδότης σου;" και απάντησε "Σπυράγγελος Διον. Λυκούδης". (Εμείς νομίζαμε πως είναι ο Παρίσης).
-
Όλα σε τούτο τον τόπο είναι άξια θαυμασμού. Και ο θαυμασμός στις ικανότητες του ενός προς τον άλλο, είναι αμοιβαίος.
-
Δεν αμφισβητούμε και θαυμάζουμε κι εμείς τα προσόντα ενός νέου ανθρώπου, με ευφυία και καλές σπουδές στο εξωτερικό.
-
Το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά. Ο Διονύσης στα 14 του ήταν πρόεδρος στο 15μελές εξατάξιο τότε γυμνάσιο. Από μικρός φαινόταν πως θα γινόταν "άλλος". (Ο θαυμασμός μας δεν αφορά τους υπόλοιπους, συμπολιτευόμενους που κάνουν "αντιπολίτευση" και "αντιπολιτευόμενους", που την κοπανάνε, μετά από μερικές καλές πολιτικές κορώνες).
-
Μετά τα τραίνα, είχαμε τα τουριστικά λεωφορεία. Αλλά μη θέλετε όλα τα σκετσάκια, μαζεμένα.
-
Θα κλείσουμε με κάτι καλοκαιρινό: Το λιμενικόν, μετά την καλή φύλαξη των κατασχεμένων πλοίων, από τα οποία "εκλάπη" ο εξοπλισμός και την απομάκρυνση κάθε τσιγγάνου, από το χώρο, όπου πίνουν το αναψυκτικό τους, επισκέπτεται τα καταστήματα της παραλιακής ζώνης και τα απειλεί με μηνύσεις διότι δεν έχουν άδεια για την κατάληψη πεζοδρομίων.
-
Η διαδικασία είχε και έχει, ως εξής: Οι καταστηματάρχες ενημερώνονται στην αρχή της περιόδου, για το ποσό που όρισε το λιμενικό ταμείο (π.χ. στη Σάμη, η αύξηση άγγιξε το 100%) ο καταστηματάρχης πάει και πληρώνει και προσκομίζοντας την απόδειξη του δίνεται η άδεια εξάπλωσης τραπεζοκαθισμάτων.
-
Ίσαμε πρόπερσι, η άδεια δινόταν, σχεδόν αμέσως. Τα τελευταία δύο χρόνια, πληρώνεις και η άδεια σου έρχεται, αφού πιάσουν οι βροχές. Ε, ναι. Αυτή η άδεια, που καθυστερεί η υπηρεσία, είναι η "παρανομία" του κάθε καλού καταστηματάρχη, που έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Τους απειλεί, επειδή δεν έχουν την άδεια, που δεν τους έχει δώσει!!!!
-
Αποτίουμε τον πρέποντα θαυμασμό.
-
Την ημέρα που το λιμενικόν μας, οι φύλακες της παράκτιας ζώνης και των θαλασσών μας έκαναν έφοδο στους "παράνομους", η εικόνα στον Κούταβο ήταν αυτή:
-
-
-
-
Φυσικά, με τόση απασχόληση φύλαξης και προστασίας, αυτό τους ξέφυγε και δεν ξέρουν πώς έγινε. Δεν τα προλαβαίνουν όλα.
-
Η εγκληματικότητα έχει κι άλλα (απυρόβλητα) πρόσωπα.
-
Δημοκρατία: όλη η εξουσία στο λαό. Αν ο έλεγχος, η απόφαση, η διαφάνεια, η ανταμοιβή και η τιμωρία, η έκδοση και διανομή του χρήματος, ήταν υπόθεση της κοινότητας, του δήμου κι αν είχαμε δημοκρατία, η ζωή θα ήταν πιο όμορφη. Και οι εικόνες, ακόμα καλύτερες.
-
Αυτοδιοίκηση είναι ο τρόπος με τον οποίο συναποφασίζουμε για τις τύχες μας και διαχειριζόμαστε τις ζωές μας . Δεν είναι "αυτοδιοίκηση", η διαχείριση ξένων χρημάτων και ζωών, προς όφελος των λίγων. Αυτό στα ελληνικά λέγεται Ολιγαρχία.
Ξέρουμε πως δεν γινόμαστε αρεστοί, με τα γραφόμενα και λεγόμενα μας. Μα, δεν είναι αυτό που έχουμε για σκοπό. Μορφωνόμαστε, ψυχαγωγούμεθα και αν αυτές οι λέξεις μπορούν, ταυτόχρονα, να ειπωθούν ή να ακουστούν και σε ενεργητική φωνή, έχει καλώς. Αν όχι, θα πούμε πάλι, πως "την γλώσσα μας έδωκαν ελληνική".
Αν κάποιοι πιστεύουν πως τίποτα δεν αλλάζει, αν νομίζουν πως ο καθένας μας έτσι γεννιέται, τότε είτε δεν ξέρουν ελληνικά, είτε πρέπει να διαγράψουν ορισμένες λέξεις από την ελληνική γλώσσα. Και μαζί, την ιστορία και τη φιλοσοφία που εμπεριέχουν.
"Μορφώνομαι", αποκτώ μορφή, σημαίνει πως δεν γεννιέμαι ηλίθιος ή "έλληνας". Γίνομαι, μέσα από μια διαδικασία απόκτησης μορφής. Όπως ο γλύπτης δίνει μορφή στο άμορφο. Ακόμα "γίνομαι" και κάθε μέρα γεννιέμαι, άλλος. "Γηράσκω αεί διδασκόμενος" έλεγε ο Σωκράτης. Απαγορεύστε τον. Ειναι εχθρός της εξ αίματος οριστικής και αμετάκλητης γέννησης μας.
Όσοι, λοιπόν, πιστεύουν το αντίθετο, ας καταργήσουν τις λέξεις, όπως τη λέξη "μόρφωση", ή ας αλλάξουν τη σημασία τους. Ήδη το έχουν κάνει με τη λέξη "δημοκρατία". Ονομάζουν έτσι, αυτό που ζούμε!!!!
Και βολεύει όλους τους εχθρούς της δημοκρατίας, να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν. Επιτιθέμενοι ή υπερασπιζόμενοι τη λέξη, επιτίθενται στη σημασία και το μεγάλο νόημα. Στην ελληνική Ουσία της. Γι' αυτό τους λένε και εξ-ουσία. Αυτό, παιδάκια, δεν είναι δημοκρατία. Ρωτείστε τον Θουκυδίδη, τον Αριστοτέλη ή τον Ρήγα.