Share |

Aπό τα κατεχόμενα , προς Ελληνοκύπριους

"Πρέπει να διεξάγουμε μαζικό αγώνα εναντίον της κατοχής της Τουρκίας στο νησί." - Σενέρ Λεβέντ

Ο γνωστός αγωνιστής Σοσιαλιστής δημοσιογράφος στα κατεχόμενα Σενέρ Λεβέντ συνεχίζει να δημοσιογραφεί με γλώσσα πεντακάθαρη γιά την κατάσταση στην Κύπρο. Σε μιά εποχή που η ψευδο-αριστερή ηγεσία του επίσημου μας Κράτους δεν τολμά καν να πεί τη λέξη "απελευθέρωση", βαφτίζοντας "φασίστες" και "εθνικιστές" όσους μιλούν γιά αντικατοχικό αγώνα, ο Σενέρ μιλά γιά μαζικό αγώνα ενάντια στην κατοχή.

Καταλήγοντας στο άρθρο του αναφέρεται στον ισχυρισμό της κατοχικής Τουρκίας ό,τι τάχα "έσωσε" τους Τουρκοκύπριους με την εισβολή της το 1974:
"Σωθήκαμε είπατε; Άι σιχτίρ!"

Παρακαλούμε διαβάστε το νέο άρθρο του Σενέρ, και δείτε κάποια δικά μας σχόλια στο τέλος.
Ομάδα Σύνταξης
Ενδο~Μήδεια / Cyprus IndyMedia

* * *

Ώρα γιά Μαζικό Αγώνα Ενάντια στην Κατοχή
του Σενέρ Λεβέντ, avrupa@kktc.net

Μπορεί να μην σας ενδιαφέρουν και πολύ αυτά που θα γράψω σήμερα αγαπητά αδέλφια Ελληνοκύπριοι. Με συγχωρείτε, αλλά είναι πιά αναπόφευκτο να γνωστοποιηθούν αυτά. Στο κάτω-κάτω μοιραζόμαστε αυτό το νησί. Και πρέπει να ξέρετε και εσείς τι συμβαίνει στην κατεχόμενη περιοχή.

Το νότιο τμήμα της Κύπρου είναι ήρεμο, ενώ το βόρειο κοχλάζει. Έχει πολλά προβλήματα ο βορράς. Νομίζω ότι από εδώ θα αρχίσει η λύση του προβλήματος στο νησί. Στο τέλος οι Τουρκοκύπριοι θα λογαριαστούν με την Τουρκία. Μεγαλώνει ο ξεσηκωμός. Ολοένα και εντείνεται.

Τα εντός της Βουλής κόμματα δεν έχουν ενταχθεί ακόμά σε αυτό τον αγώνα. Εκείνα είναι απλώς εναντίον της εδώ κυβέρνησης των συνεργατών, όχι εναντίον της Άγκυρας. Και προσπαθούν να παρεκτρέψουν τον αγώνα από τον στόχο του και να τον κατευθύνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρούν ως μητέρα των κακών το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση εδώ. Προσπαθούν να πείσουν την κοινότητα ότι θα εξαφανιστούν αυτά τα κακά σε περίπτωση που γίνουν οι ίδιοι κυβέρνηση. Όμως, ο λαός έχει χορτάσει απ' αυτά τα λόγια. Δεν τα πιστεύει. Όλοι έχουν καταλάβει προ πολλού ότι δεν ωφελεί σε τίποτα η αλλαγή ενός κόμματος με άλλο στην κυβέρνηση. Δοκίμασε και είδε όλα ται κόμματα που βρίσκονται μέσα στη Βουλή. Όποιο και αν έγινε κυβέρνηση, δεν μπόρεσε να μην εφαρμόσει τις οδηγίες της Άγκυρας.

Τα δε εκτός Βουλής κόμματα δεν έχουν καμιά πιθανότητα να εκλεγούν. Άλλωστε, αν η Άγκυρα αντιληφθεί πως υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος, θα πάρει αμέσως μέτρα. Όμως, όπως ανέφερα, δεν έχουν πιθανότητες τα κόμματα αυτά. Γιά να μπορέσει να αποκτήσει κάποιος μιά τέτοια πιθανότητα, πρέπει να εισέλθει στην τροχιά της Άγκυρας. Να κερδίσει την εμπιστοσύνη της. Και έτσι δεν γίνεται εξουσία που κυβερνά, αλλά μόνο εκτελεί διαταγές.

Εδώ και μέρες ζούμε το σύνδρομο του Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου. Το πανεπιστήμιο νοικιάστηκε στο κεφάλαιο της Τουρκίας. Πίσω από αυτό το κεφάλαιο βρίσκεται ο Φετχουλλάχ Γκιουλέν. Ο πνευματικός ηγέτης της κυβέρνησης του ΑΚΡ στην Άγκυρά. Ο ιμάμης, που ζει στην Πενσυλβάνια, άπλωσε τα πλοκάμια του και στην Κύπρο τώρα μόλις πέτυχε τους στόχους του στην Τουρκία. Μέσα στην κοινότητά μας έχει πολλούς υποστηρικτές. Έχουν βαλθεί να τον υπηρετούν εδώ και πολύ καιρό μερικοί γνωστοί επιχειρηματίες μας οι οποίοι ελέγχουν την κοινωνία με τα κεφάλαιά τους. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος ήταν και η επίσκεψη πέρσι ενός γνωστού επιχειρηματία μας σε έναν λαθρέμπορο ηρωίνης που βρισκόταν στη φυλακή. Διότι αυτός ο λαθρέμπορος ηρωίνης ήταν οπαδός του Φετχουλλάχ Γκιουλέν. Ένας στρατιώτης του στρατού του ιμάμη. Από τη μιά αφοσιωνόταν στην προσευχή στο τζαμί και από την άλλη ασχολείτο με σκοτεινές υποθέσεις.

Η Αμμόχωστος χθες έζησε μια από τις πιο τεταμένες της μέρες. Κλιμακώθηκαν τα επεισόδια που συνεχίζονταν εδώ και μέρες στο πανεπιστήμιο. Η αστυνομία έκανε χρήση ωμής βίας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που έκαναν οι συντεχνίες με τη στήριξη των πολιτικών κομμάτων. Όπως γίνεται στην Τουρκία, μίλησαν τα ρόπαλα. Ένα κορίτσι 16 χρόνων μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όταν τραυματίστηκε στο κεφάλι από χτυπήματα που δέχτηκε. Βρισκόταν ακόμα στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης όταν γραφόταν αυτό το άρθρο.

Αφού ησύχασαν τα πράγματα, η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα διοργάνωσε μια διαδήλωση και στη Λευκωσία. Και τοποθέτησε μαύρο στεφάνι μπροστά στην πρεσβεία της Τουρκίας διαμαρτυρόμενη γιά την αστυνομική βία. Άφησε και ένα ελαστικό αυτοκινήτου εκεί. Όποιος κατάλαβε κατάλαβε τι σημαίνει αυτό.

Και ξέρετε τι έκανε η κυβέρνηση την ώρα που συνέβαιναν όλα αυτά τα γεγονότα; Έκατσε και αποφάσισε. Νοίκιασε τα ιδρύματα του πανεπιστημίου στο κεφάλαιο από την Τουρκία. Τι άλλο μπορεί να είναι αυτό εκτός από βενζίνη στη φωτιά; Δεν υποχώρησε. Γιατί; Γιατί αυτή είναι η οδηγία της Άγκυρας. Ποιός τολμά εδώ να απορρίψει κεφάλαιο πίσω υπό το οποίο βρίσκεται ένάς ιμάμης όπως ο Φετχουλλάχ Γκιουλέν; Κι όμως, μια ομάδα επιχειρηματιών μας ξεσηκώθηκε για να μην πέσει το πανεπιστήμιο στα χέρια αυτού του θρησκευτικού κεφαλαίου και υπέβαλε πρόταση στην κυβέρνηση. Και μάλιστα μιά πολύ καλύτερη πρόταση από εκείνη των οπαδών του Φετχουλλάχ. Επιπλέον, υπέβαλε και ο Δήμος Αμμοχώστου αίτηση για να λειτουργήσει τα ιδρύματα του πανεπιστημίου. Παρ' όλα αυτά, το πανεπιστήμιο δόθηκε στους οπαδούς του Φετχουλλάχ. Έτσι, χάθηκε και αυτό. Σύντομα θα χαθούν και η Αρχή Ηλεκτρισμού και η Αρχή Τηλεπικοινωνιών. Και θα επιταχυνθεί περισσότερο ο αφανισμός των Τουρκοκυπρίων.

Το έγραψα και προηγουμένως Δεν μπορούμε να σωθούμε προσπαθώντας να σώσουμε τους θεσμούς έναν-έναν. Πρέπει να διεξάγουμε μαζικό αγώνα εναντίον της κατοχής της Τουρκίας στο νησί. Γελιόμαστε αν νομίζουμε ότι διεξάγουμε έναν δημοκρατικό αγώνα ξεχνώντας ότι βρισκόμαστε υπό κατοχή. Πρέπει να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί: Σωθήκαμε είπατε; Άι σιχτίρ!

Şener Levent /Σενέρ Λεβέντ

* * *

Πιό Καθαρά

Όλα σιγά σιγά ξεκαθαρίζουν, και πιό σημαντικό απ' όλα, η ξεφτισμένη κομματοκρατία και κρατική ηγεσία στη Κύπρο αποδεικνύεται καθημερινά όλο και πιό βαθειά χωμένη μες την εθνική προδοσία και τον συμβιβασμό με την ιδέα και την πραγματικότητα της Κατοχής. Το χειρότερο; Το ότι προσπαθούν να αποκοιμήσουν τον λαό μας με ψέμματα και προπαγάνδα της οποίας το αίσχος δεν έχει όρια: η συνεχιζόμενη εκστρατεία τρομοκρατίας και εξουδετέρωσης κάθε φωνής που μιλά γιά απελευθέρωση, κάθε φωνής που μιλά γιά αντικατοχικό αγώνα και αντίσταση στα επεκτατικά και γενοκτονικά σχέδια της Τουρκίας με το να βαφτίζει όλους τους αντιστασιακούς ως "εθνικιστές" ή "φασίστες".

Και κάθε τόσο εμφανίζεται ένας Τουρκοκύπριος όπως τον Σενέρ της εφημερίδας Αφρίκα, ή την ομάδα Μπαράκα / Baraka και το Κόμμα Νέα Κύπρος (YKP) που ταράζουν τα νερά με την αλήθεια: ονομάζουν την βόρεια Κύπρο κατεχόμενη, και καλούν το λαό σε αντίσταση ενάντια στην κατοχή. Τα λόγια τους και οι αντιστασιακές κινητοποιήσεις τις

οποίες οργανώνουν στα κατεχόμενα ξεσχίζουν τα ψέμματα της συμπραξίας μεταξύ ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟϊκής ηγεσίας, ρατσιστών ανθελλήνων "εθνικώς Κυπραίων" και της αισχρότατης ηγεσίας του ΔΗΣΥ απ΄ άκρη σε άκρη. Όλοι τους, οι υποστηρικτές της ρατσιστικής Διζωνικής "λύσης", έχουν αποδείξει τα τελευταία δέκα χρόνια πως δεν υπάρχει πάτος στον πολιτικό βόθρο μες τον οποίο κατοικούν, και προς τον οποίο τραβούν να ρίξουν όλο μας τον λαό.

Παραμένει βέβαια πικρή και δύσκολη η πραγματικότητα. Οι δυνάμεις που αντιπροσωπεύουν οι αντιστασιακοί Τουρκοκύπριοι είναι μικρές, προς το παρόν, και δεν μπορούμε να επενδύσουμε την επιβίωση ή την απελευθέρωση μας στις δικές τους κινητοποιήσεις. Αποτελούν μεν την πιό ηθικά αγνή και πολιτικά την πιό προοδευτική και ριζοσπαστική μερίδα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά ο αγώνας των δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον δικό μας.

Χωρίς δικό μας αγώνα, πολιτικό, κοινωνικό, ηθικό αγώνα, και δή αγώνα εξοπλισμένο με ΟΛΑ τα απαραίτητα μέσα και μεθόδους μηδενός εξαιρουμένου, δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα. Οι κατοχικές δυνάμεις είναι μεν στο βορρά, αλλά η απελευθέρωση των κατεχομένων αρχίζει από την απελευθέρωση του νότου. Η κατοχή από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στο νότο, συν η κατοχή του τόπου μας από μιά συμμαχία ξένων και ντόπιων οικονομικο-εμπορικών Κεφαλαιϊκών δυνάμεων, παράλληλα με την ιδεολογία του ιμπεριαλισμού ("κρύψε και σγούψε να περάσουμε") έχουν καταστρέψει παντελώς την κοινότητα μας. Χρειάζεται να δημιουργηθεί μιά κοινωνική δύναμη αρκετά μεγάλη - με ορθές βάσεις και αξίες - που να διεκδικήσει και να πάρει από τα χέρια τους την εξουσία με την οποία αποκοιμίζουν το λαό και τον κρατούν μεθυσμένο με τα εμπορεύματα, παραλυμένο με ενοχές, και παλαβωμένο με ψέμματα και συνθήματα.

Μιά αγωνιστική συμμαχία με τους αντιστασιακούς Τουρκοκύπριους είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να εκτιμήσουμε πως έχει και εκείνη τα όρια της. Γιά παράδειγμα, όταν οι συντρόφοι μας στο βορρά λεν "μα γιατί δεν αγωνίζεστε και εσείς μαζί μας ενάντια στην κατοχή;" τούτο μας δίνει δύναμη και έμπνευση, καθαρίζει το νοητικό και συναισθηματικό πεδίο και δίνει ξανά προσανατολισμό στον αγώνα. Αλλά τι να πούμε όταν κάποιοι ανάμεσα τους, που έχουν παρασυρθεί γιά δεκαετίες από τα ψέμματα της ελληνόγλωσσης ψευδο-αριστεράς, μας λεν πως "πρέπει να αγωνιστούμε μαζί, εμείς ενάντια στην Τουρκία και εσείς ενάντια στην Ελλάδα"; Τούτο μας βρίσκει απρόθυμους και ξινίζει την κάθε αίσθηση συμμαχίας. Οι ανθέλληνες ελληνόγλωσσοι "εθνικώς Κυπραίοι" έχουν συγχύσει τους Τουρκοκύπριους συντρόφους μας σε μεγάλο βαθμό, και θα χρειαστούν χρόνια διαλόγου να διευκρινιστεί το νοητικό πεδίο μέσα τους ώστε να γίνουν πιό κατάλληλοι σύμμαχοι.

Αλλά στο βαθμό που αγωνίζονται ενάντια στην Τουρκία, όπως είναι σήμερα τα πράματα, τους εκτιμούμε πολύ και θαυμάζουμε την αντοχή τους και το πολιτικό δώρο που μας προσφέρουν, ήτοι, ξεκαθάρισμα του τοπίου ώστε να κινηθεί ο λαός μας πιό σωστά. Μπροστά.

Ομάδα Σύνταξης
Ενδο~Μήδεια / Cyprus IndyMedia
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το άνω άρθρο του Σενέρ Λεβέντ δημοσιεύτηκε (απίστευτο αλλά αληθινό) και στην εφημερίδα Πολίτης, σε ελαφρώς διαφορετική μετάφραση στη Σελίδα 13, στήλη Ημερολόγιο, 22 Ιουνίου, 2011:
http://pdf.politis-news.com/pdf/pdf?-A=239521,pdfview.html&-V=pdfarchivefullpaper

 

 

ΣΗΜ. "Ι":

Το έχουμε ξαναγράψει: Οι τουρκοκύπριοι ζητούν ενιαία και αδιαίρετη Κύπρο, με επιστροφή στο Σύνταγμα του 60. Τα εθνοπροδοτικά κόμματα Ελλάδας - Κύπρου "συζητούν" για "Ομοσπονδία".