Share |

Eλλάδα σε αποσύνθεση

Οι πιστολάδες του Λαζαράτι

Η διάχυτη ανικανότητα της κυβέρνησης, ο διεθνής εξευτελισμός και η εγκατάλειψη κάθε είδους διπλωματικής και πολιτικής ισχύος ανοίγουν τις ορέξεις σε κάθε είδους φανατισμό και εθνικισμό στις  γειτονικές χώρες. Να σημειώσουμε, πως ο αλβανικός εθνικισμός απέναντι στην Ελλάδα, μέχρι 2 χρόνια πριν δεν ήταν διαδεδομένος. Θα έλεγα πως συνάντησα το αντίθετο: Σεβασμό και αναγνώριση. Τελευταία, ενορχηστρώνεται, από πολλά μέσα, ένας εθνικισμός, που πρόσφατα στοίχισε και τη ζωή ενός ομοεθνή μας στη Χειμάρρα. Ούτε για αυτό το θέμα , έκαμαν κάτι οι τοποτηρητές του ΔΝΤ.

Υπάρχει η αίσθηση, ανάμεσα στον πληθυσμό,  στα βόρεια και ανατολικά σύνορα της χώρας, πως το παιχνίδι έχει χαθεί και πως είναι θέμα χρόνου η απόσπαση εδαφών και ο διαμελισμός της χώρας, μεταξύ των πάλαι ποτέ αδύναμων γειτόνων.

Για όσους δεν ξέρουν, το Λαζαράτι είναι μια κατάσταση, πολύ χειρότερη από τα Ζωνιανά. Το αλβανικό κράτος δεν τολμά να πλησιάσει στο χωριό και φαίνεται πως κάποιοι το εκμεταλλεύονται, για να αναζωπυρώσουν εθνικιστικά πάθη.  Από αυτή την είδηση,  δημιουργείται και μιαν άλλη υποψία: Μήπως, η απόκρυψη της λεηλασίας και η άρνηση οποιασδήποτε παρέμβασης γίνεται για να συντηρείται ο μύθος των "κουκουλοφόρων καταστροφέων βιτρίνας"; 

Έχουμε άλλο πάτο;  Έχουμε.

Ιδού, τι γίνεται στη γειτονική και μέχρι χτες ασήμαντη, σαν απειλή, Αλβανία:

πηγή: ελεύθερη ζώνη

Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι καταγγελίες εκ μέρους της «Ομόνοιας» για την δράση πιστολάδων από το αλβανικό χωριό Λαζαράτι, που μπαίνουν στα χωριά της ελληνικής μειονότητας και τρομοκρατούν τον πληθυσμό πυροβολώντας! Πρόκειται για τις ίδιες συμμορίες στις οποίες κατέληξαν τα κλοπιμαία από τις λεηλασίες στα καταστήματα της Αθήνας, κατά τις ταραχές του Δεκεμβρίου 2008.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, επαναλαμβάνεται εδώ και μήνες με δεκάδες περιστατικά απρόκλητης βίας. Οι πιστολάδες προκαλούν τον πανικό και επιδίδονται σε ληστείες, ενώ δεν διστάζουν να περιφέρονται οπλισμένοι ακόμη και όταν στα βορειοηπειρωτικά χωριά πραγματοποιούνται επισκέψεις επισήμων . Σε μια περίπτωση, αυτή της εφόδου στην Δερβιτσάνη, οι πυροβολισμοί τους ακούγονταν ως το γειτονικό Αργυρόκαστρο, το οποίο επισκεπτόταν ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα.

Η παράνομη οπλοκατοχή είναι γενικευμένη στην Αλβανία, αλλά, όπως επανειλημμένα έχει καταγγείλει η «Ομόνοια» το πρόβλημα στην Βόρειο Ήπειρο είναι σοβαρότερο, διότι η μειονότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την εγκληματική ανοχή και αδιαφορία της αστυνομίας και της δικαιοσύνης.

Δυο χρόνια μετά τις λεηλασίες της Αθήνας, οι συμμορίες του Λαζαράτι επιτίθενται τώρα και κατακλέβουν τα βορειοηπειρωτικά χωριά.

Τον Φεβρουάριο του 2009, δημοσιεύθηκε ένα συγκλονιστικό και εξαιρετικά αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Βάσως Σκουλίκα στην ηπειρωτική ηλεκτρονική εφημερίδα Epiruspost.

Το ρεπορτάζ ήταν απόλυτα διασταυρωμένο και ανέφερε πως τα κλοπιμαία από το πλιάτσικο στα αθηναϊκά καταστήματα στη διάρκεια των ταραχών του Δεκεμβρίου 2008, είχαν μεταφερθεί στην Αλβανία και πωλούνταν σε εξευτελιστικές τιμές σε ξενοδοχείο που βρισκόταν στο Λαζαράτι, μεταξύ του μειονοτικού χωριού Δρόπολη και του Αργυρόκαστρου!         

Το ξενοδοχείο είχε μετατραπεί σε πολυκατάστημα και ουρές σχηματίζονταν μπροστά στους πάγκους, με κοστούμια των εξακοσίων ευρώ να πωλούνται έναντι πενήντα ευρώ!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Λαζαράτι είναι σταυροδρόμι παρανομίας, βασική ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια χασίς, όλοι εκεί κυκλοφορούν οπλισμένοι και η περιοχή αποτελεί άβατο για την αστυνομία. Αναφερόταν μάλιστα ότι όταν ένα ελικόπτερο της αστυνομίας επιχείρησε να πετάξει πάνω από τις φυτείες, δέχθηκε τις ριπές των Καλάσνικοφ!

Τα εμπορεύματα μεταφέρθηκαν εκεί σταδιακά, με διαφορετικά μέσα και σε διαφορετικούς χώρους, ώστε να μην κινηθούν υποψίες. Έλεγαν μάλιστα τότε ότι η αλβανική μαφία προτίμησε να εμφανίζει την λεία της σε δόσεις για να αποφευχθούν οι – αναπόφευκτοι – συνειρμοί με τις λεηλασίες της Αθήνας.

Στην περιοχή πάντως, το γεγονός έγινε τότε γρήγορα γνωστό και όλοι περνούσαν από εκεί και κάνουν τα ψώνια τους.

Φαίνεται πως τώρα που τα κλοπιμαία πουλήθηκαν, οι συμμορίτες του Λαζαράτι επανήλθαν στην παλιά τους τέχνη, που είναι η καταλήστευση του βορειοηπειρωτικού πληθυσμού.

Χρειάζεται να προσθέσουμε πως ούτε τότε, που έγιναν οι αποκαλύψεις για το πλιάτσικο της Αθήνας, ούτε τώρα, που οι καταγγελίες πέφτουν βροχή για τις επιθέσεις στα χωριά της Βορείου Ηπείρου, το ελληνικό κράτος τόλμησε να ζητήσει επίσημα από τα Τίρανα να ελέγξει τους πιστολάδες του;