Όταν η πραγματικότητα παίρνει παραμάζωμα τις πολιτικές θέσεις, "τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα", είναι μια κάποια λογική των δογματικών και αρτηριοσκληρωτικών κομματικών συντεχνιών.
Δεν είναι μόνο ο Τσίπρας, που έπαθε "νίλα" κι άλλαξε θέσεις. Ιδού και το ΠΑΣΟΚ.
Στην εποχή, λοιπόν, της μεγάλης νύχτας, που λέγεται "κούρεμα", το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να αποσύρει τις θέσεις του για το hair cut (κούρερμα), τώρα, που ήρθε η ώρα να πάμε στον κουρέα.
Τις βρήκε, πριν τις αποσύρουν, ο κ. Κώστας Ροδινός κι έστησε ένα παιχνίδι ερωταποκρίσεων, όπου στη θέση του ερωτώντος είναι ο ίδιος και στο ρόλο του "συνεντευξιαζόμενου", το κείμενο του ΠΑΣΟΚ, που "ανέλυε", γιατί είναι κακό πράγμα το "κούρεμα". Χα, χα, χα.
Στο link που μας παραπέμπει ο καλός κύριος Ροδινός δεν υπάρχουν πια οι περσινές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, για το "κούρεμα".
Με άλλα λόγια, η πολιτική τους είναι "πιάστο αβγό και κούρευτο" ή "δε πα να κουρεύονται". Υπάρχει και το "πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι". Εσείς, από όλη αυτή την τηλεοπτική προπαγάνδα των ημερών, κρατείστε το δεύτερο. Εμείς, στο δικό μας δρόμο.
-----------------------
Όλη η αλήθεια για το Μεγάλο Κούρεμα!
Το όνειρο του ΠΑΣΟΚ για την Ελλάδα
(Αποκλειστική συνέντευξη του… ΠΑΣΟΚ στον Κώστα Ροδινό)
Ερώτηση 1: Τι είναι η αναδιάρθρωση του χρέους
Η αναδιάρθρωση του χρέους αφορά το λεγόμενο “hair cut” («κούρεμα») του χρέους, όπου ζητείται από τους πιστωτές που θα συμφωνήσουν να λάβουν μόνο ένα μέρος του κεφαλαίου τους. Ουσιαστικά οι πιστωτές συμφωνούν να χάσουν μέρος από τις μελλοντικές πληρωμές που θα εξασφάλιζε το μη αποπληρωθέν δάνειό τους.
Ερώτηση 2: Πως γίνεται αναδιάρθρωση;
Η αναδιάρθρωση μπορεί να λάβει δύο μορφές:
- είτε, πρώτον, έκδοση νέων ομολόγων που αντικαθιστούν τα παλαιά με μικρότερη ονομαστική αξία (στην Αργεντινή έφθανε και μέχρι το 67% των παλαιών) και υψηλό επιτόκιο,
- είτε, δεύτερον, διατήρηση των υφιστάμενων με μικρότερο επιτόκιο και παράταση των προθεσμιών λήξης. Και οι δύο εκδοχές είναι, βεβαίως, ίσης εν τέλει αξίας.
Ερώτηση 3: Ποιο είναι το ύψος της αναδιάρθρωσης;
Εξαρτάται από τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας να αποπληρώσει το διακανονιζόμενο χρέος και να παράγει ικανά πρωτογενή πλεονάσματα στο άμεσο μέλλον. Επίσης, εξαρτάται από τις ευρύτερες δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα για την υλοποίηση σκληρών μέτρων που θα εξασφαλίζουν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Με άλλα λόγια, και για την αναδιάρθρωση επιβάλλονται σκληροί όροι από τους δανειστές της χώρας, προκειμένου οι τελευταίοι να συμφωνήσουν.
Ερώτηση 4: Τι γίνεται με τη διασπορά και την ετερογένεια των πιστωτών;
Σημαντικό πρόβλημα είναι η μεγάλη διασπορά και η ετερογένεια των πιστωτών και το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα συμφωνήσουν όλοι, πολύ περισσότερο καθώς ελλοχεύει το κίνητρο για κάποιον πιστωτή να μη συμφωνήσει με τους υπόλοιπους ώστε να εκβιάσει προνομιακή μεταχείριση.
Ερώτηση 5: Υπάρχουν νομικά προβλήματα;
Επιπλέον παρουσιάζονται ισχυρά νομικά προβλήματα καθώς είναι πιθανό μέτοχοι των τραπεζών που κατέχουν τα ελληνικά ομόλογα και οι οποίες θα συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση, να στραφούν κατά των διοικήσεων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην τοπική – εθνική νομοθεσία
Ερώτηση 6: Τι γίνεται μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας…
Η συμφωνία αναδιάρθρωσης δεν επιτυγχάνεται σε λίγες μέρες. Συνήθως χρειάζεται πολλούς μήνες, ανάλογα με το ύψος του χρέους, το εύρος του διακανονισμού αλλά και τον αριθμό ή το είδος των πιστωτών. Ωστόσο η περίοδος αυτή είναι καταστροφική για την οικονομία και ιδιαίτερα επώδυνη για τους πολίτες, καθώς η πραγματική οικονομία διανύει την κρίση πλήρως εκτεθειμένη και απροστάτευτη.
Ερώτηση 7: Πόσο διάστημα μπορεί να μεσολαβήσει μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας;
Μπορεί να φτάσει και τους 40 μήνες (η περίπτωση της Αργεντινής). Επικρατούν συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ζούγκλας, καθώς οι πολίτες επιβιώνουν σε ένα κράτος που έχει καταρρεύσει, χωρίς πόρους και με έλλειψη κάθε σταθεράς.
Ερώτηση 8: Ποιες είναι οι άμεσες επιπτώσεις από την αναδιάρθρωση
- Η πιο χαρακτηριστική από τις επιπτώσεις, με άμεσο αντίκρυσμα στην ευρύτερη οικονομία και τους πολίτες, είναι η ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, που συνεπάγεται πλήρη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού, δέσμευση καταθέσεων και εν τέλει χρεοκοπία τραπεζών που, μετά τις απώλειες από το hair cut, δεν θα έχουν ικανά κεφάλαια για να λειτουργήσουν.
- Μαζί με τις τράπεζες, πλήττονται και οι άλλοι κάτοχοι ομολόγων ή μετοχών τραπεζών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ασφαλιστικά ταμεία, μικρομέτοχοι κ.ά.
Ερώτηση 9: Ποιες είναι οι έμμεσες επιπτώσεις από την αναδιάρθρωση;
- Πτώση του € και περαιτέρω του εθνικού νομίσματος
- Απώλεια κεφαλαίου για όσους έχουν καταθέσεις σε τράπεζες που τυχόν οδηγηθούν σε χρεοκοπία
- Απώλεια εισοδήματος στις χώρες στις οποίες εδρεύουν οι πιστώτριες τράπεζες καθώς θα προκληθούν δευτερογενείς αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες τους.
Ερώτηση 10: Ποιο είναι το κόστος της αναδιάρθρωσης:
Στην περίπτωση της Αργεντινής έχει εκτιμηθεί ότι το κόστος της αναδιάρθρωσης ήταν 33% περισσότερο από το αρχικό χρέος που αναδιαρθρώθηκε!
Ερώτηση 11: Ποιες θα είναι οι πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις;
Το ύψος της συνολικής τελικής επιβάρυνσης θέτει τη χώρα που προβαίνει σε αναδιάρθρωση σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, τόσο σε επίπεδο διεθνών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων όσο και σε επίπεδο σχέσεων με τις διεθνείς αγορές.
Χαρακτηριστικά η Αργεντινή δέχθηκε τεράστιες πολιτικές πιέσεις με στόχο την εξυπηρέτηση των πιστωτών της. Οι πιέσεις αυτές ήταν διακρατικές ενώ στην ίδια κατεύθυνση λειτούργησαν και οι τράπεζες των χωρών του G7 μέσω του περιορισμού των πιστώσεων για εξαγωγές προς τρίτες χώρες. Όλα αυτά οδηγούν μια χώρα σε ομηρία και την οικονομία σε ασφυξία.
Ερώτηση 12: Τι επιπτώσεις θα έχει η αναδιάρθρωση για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος;
Μετά την αναδιάρθρωση επέρχεται μεγάλη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας, που καθιστά απαγορευτική την οποιαδήποτε προσφυγή στις διεθνείς αγορές για δανεισμό (απευθείας ή μέσω διάθεσης ομολόγων). Η Αργεντινή μέχρι σήμερα δεν έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές παρά το γεγονός ότι στην τριετία μετά το 2005 παρουσίασε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 8%. Ακόμη, λοιπόν, και αν διακανονιστεί το παλιό χρέος, παρουσιάζεται το φαινόμενο να αδυνατεί η χώρα να χρηματοδοτηθεί για τις τρέχουσες ανάγκες της (συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής μισθών-συντάξεων, των δημοσίων επενδύσεων κλπ.), σε τρόπο ώστε να αναπαράγεται το αδιέξοδο σε φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και κρίσης.
Ερώτηση 13: Τι γίνεται μετά την αναδιάρθρωση;
Η αναδιάρθρωση του χρέους καταλήγει ουσιαστικά στην έκδοση νέων ομολόγων που και αυτά θα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις διεθνείς αγορές. Η ανισορροπία που μπορεί να προκληθεί από τις κερδοσκοπικές κινήσεις έναντι αυτών των ομολόγων παραμένει. Η εκτίναξη των spreads δεν αντιμετωπίζεται, ούτε και, περαιτέρω, η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού στη χώρα.
Συμπέρασμα:
- Η αναδιάρθρωση του χρέους καταλήγει σε επιβάρυνση μεγαλύτερη από το αρχικό ποσό τους διακανονιζόμενου χρέους
- Οι επιπτώσεις στο εθνικό οικονομικό σύστημα είναι άμεσες και συμπεριλαμβάνουν μεγάλη κρίση ρευστότητας και χρεοκοπία τραπεζών
- Οι επιπτώσεις στο διεθνές οικονομικό σύστημα εγείρουν τεράστιες πολιτικές πιέσεις για ικανοποίηση των πιστωτών
- Οι πιέσεις αυτές αφορούν τόσο την πολιτική διαπραγμάτευση για το διακανονισμό του χρέους όσο και τις άμεσες διεθνείς οικονομικές συναλλαγές της χώρας
- Η χώρα τίθεται σε δυσμενή θέση στο πλαίσιο των διεθνών πολιτικών και οικονομικών της σχέσεων
- Η χώρα ουσιαστικά εξοβελίζεται από τις διεθνείς αγορές
Τις ερωτήσεις έγραψε ο Κώστας Ροδινός
Τις απαντήσεις τις έχει δώσει το ΠΑΣΟΚ στις 11 Ιουνίου 2010
(Εικόνα: Δον ΨΥΧΩΤΗΣ)