Share |

H επόμενη οικονομική κρίση θα είναι κολαστήριο και έχει πάρει το δρόμο της

(Άρθρο του Addison Wiggin)

 

Ο "θρύλος" των hedge fund , Mark Mobius, ήταν ξεκάθαρος:

"Είναι σίγουρο πως μια άλλη κρίση μας περιμένει στη γωνία, γιατί δεν λύσαμε κανένα πρόβλημα από αυτά που δημιούργησαν την προηγούμενη".

Ανεβάζουμε το επίπεδο συναγερμού για την επόμενη οικονομική κρίση. Ήδη, το ανεβάσαμε την περασμένη εβδομάδα, όταν τα αμερικάνικα CDS άρχισαν να πετούν. Aνεβάσαμε το επίπεδο συναγερμού, ξανά, βλέποντας τις παρατηρήσεις του Mark Mobius, επικεφαλής των 50 δις δολαρίων κεφαλαίου σε αναδυόμενες αγορές της Templeton Asset Management.

Μιλώντας στο Τόκιο, τόνισε ότι τα παράγωγα, τα οικονομικά hairball των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, τα δικαιώματα προαίρεσης και τα swaps σχεδόν όλων των μεγάλων τραπεζών του κόσμου είναι αποπροσανατολισμένα. (σημ."Ι": κι αν δεν καταλαβαίνετε τι είναι αυτά, μη σκάτε. Ούτε αυτοί ξέρουν).

Οι εκτιμήσεις  για το ύψος των παραγώγων, εκεί έξω στον κόσμο,  διαφέρουν. Μία συχνά ακουόμενη εκτίμηση τα ανεβάζει σε 600 τρις δολάρια. Είναι, κατά τον Mobius, 10 φορές μεγαλύτερα από το ετήσιο Παγκόσμιο ΑΕΠ. "Eίναι τα παράγωγα υπό έλεγχο;" ρωτά ο Mobius. "Όχι. Είστε ακόμα μέσα σε μια διαδικασία αύξησης των παραγώγων; Ναι".

Με άλλα λόγια, κάτι γύρω από τις γραμμές των τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων καραδοκεί εκεί έξω, είναι έτοιμο να προκαλέσει μια άλλη κρίση, όπως κατά την περίοδο 2007-08.  

Τι θα μπορούσε να είναι; Θα προσφέρουμε μια καλή εικασία: η αγορά είναι προεξοφλημένη.

Σπάνια ο χρηματιστηριακός δείκτης αυξάνεται τόσο πολύ, για τόσο μικρό λόγο, όπως ο Dow έκανε στο άνοιγμα της Τρίτης το πρωί: 115 Dow μονάδες, χάρις σε μια φήμη ότι η Ελλάδα πρόκειται να πάρει ένα  δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Ας πάμε πίσω, για μια στιγμή: Η ελληνική κρίση αφορά πρώτα και κύρια τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, που ήταν αρκετά ανόητες να δανείσουν χρήματα την Ελλάδα σε πρώτη θέση. Πάνω σε τι είδους συμβάσεις παραγώγων κάθονται που συνδέονται με το ελληνικό χρέος;

  Τι χάος θα προέκυπτε σε όλο τον κόσμο , εάν η Ελλάδα δεν είχε να επιστρέψει  100 λεπτά για κάθε  ευρώ;

Αυτό είναι ένα ρητορικό ερώτημα, δεδομένου ότι οι ισολογισμοί των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι ακόμη πιο αδιαφανείς από αμερικανικές. Όποια και αν είναι η πραγματική απάντηση,θα  είναι αρκετά τρομακτική, γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε κάθε συζήτηση σχετική με το να κάμουν ένα κούρεμα οι κάτοχοι του ελληνικού δημόσιου χρέους, ακόμα και με τη μορφή της επιμήκυνσης του χρέους. (χρονικό άπλωμα των πληρωμών)

Η τελευταία είναι η προτιμόμενη λύση μεταξύ τωνγερμανών ηγετών, αλλά η ΕΚΤ ακολουθεί το δικό της δρόμο. Η Ελλάδα θα λάβει ένα πακέτο διάσωσης 30 δις, που θα προστεθεί στα 110 δις, που έχει ήδη λάβει πριν ένα χρόνο.

Αυτό δεν θα ολοκληρώσει τίποτα. Πηγαίνοντας βαθύτερα προς το κόκκαλο δεν είναι ποτέ ένας καλός τρόπος να βγούμε από το χρέος. Και κάποια στιγμή, αυτή η ενασχόληση  με το "λάκτισμα του άδειου τενεκεδένιου κουτιού" μπορεί να πρέπει να σταματήσει. Όταν θα γίνει αυτό, θα έχετε την επόμενη οικονομική κρίση σας.

 

Και το άρθρο συνεχίζει, αναφερόμενο στο αμερικάνικο χρέος: 

 

 

2483Share

 

 

0
inShare

 

Η κατάσταση του ισολογισμού της FED είναι ένας άλλος παράγοντας πίσω από την κατάσταση αυξημένης επιφυλακής μας.

Η FED έχει προσθέσει 1,8 τρις δολάρια από τα πιο μακροπρόθεσμα  GSE χρέους και ενυπόθηκους τίτλους (MBS), κατά τη διάρκεια των προσπαθειών της "ποσοτικής χαλάρωσης", λέει ο κ. Michael Pento της  Euro Pacific Capital. "

Σκεφτείτε, για μια στιγμή, πως ολόκληρος ο ισολογισμός της Fed ήταν περίπου 800 δισ. δολάρια πριν από το κραχ του 2008, σχεδόν όλα στα ταμεία της. Τώρα η Fed κατέχει περισσότερο από το διπλάσιο του ποσού αυτού σε παράγωγα ενυπόθηκων δανείων,  "σκουπίδια" , τα οποία οι τράπεζες χρειάστηκαν, για να καθαρίσουν τους δικούς τους ισολογισμούς.

«Καθώς το μέγεθος του  ισολογισμού της Fed διογκώθηκε», συνεχίζει ο κ. Pento, "το ποσό δολαρίων του κεφαλαίου που κατέχει κατά τη Fed παρέμεινε σχετικά σταθερό. Σήμερα, η Fed έχει κεφαλαία  52,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να υποστηρίξει  έναν ισολογισμό  2,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

"Πριν από την έκρηξη της πιστωτικής φούσκας, το κοινό  συγκλόνισε το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες επενδύσεων μας ήταν μοχλευμένες  30-προς-1. Όταν η αξία του ενεργητικού μειώθηκε, οι τράπεζες αυτές γρήγορα αφανίστηκαν. Αλλά τώρα η Fed κρατά πολλά από τα ίδια τα είδη των περιουσιακών στοιχείων και είναιμοχλευμένη σε επίπεδο  51-προς-1! Αν η αξία του χαρτοφυλακίου τους  μειωθεί κατά μόλις 2%, η ίδια η Fed  θα εξαλειφθεί ».

ΠΗΓΗ: forbes

 

ΣΗΜ."Ι": Μην έχετε ιδιαίτερες απαιτήσεις, από τη μετάφραση. Το μήνυμα προκύπτει και είναι σαφές. Ό,τι μας συμβαίνει, γίνεται για το καλό μερικών τραπεζών, σε όλο τον κόσμο. (Δείτε και τη χτεσινη ανάρτηση, για τις ανησυχίες του Ομπάμα)