Share |

H Οικονομία Βασισμένη στους Πόρους

 

του Jacque Fresco*

Η οικονομία βασισμένη στους πόρους είναι ένα σύστημα στο οποίο όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμα χωρίς τη χρήση χρημάτων, πίστωσης, αντιπραγματισμού ή οποιουδήποτε άλλου συστήματος χρέους ή υποτέλειας. Όλοι οι πόροι γίνονται κοινή κληρονομιά όλων των κατοίκων, όχι μόνο μιας μερίδας ανθρώπων. Η υπόθεση στην οποία βασίζεται αυτό το σύστημα είναι ότι η Γη είναι γεμάτη με άφθονους πόρους: η πρακτική τού καταμερισμού πόρων μέσω των χρηματοπιστωτικών μεθόδων είναι άνευ σημασίας και αντιπαραγωγική για την επιβίωσή μας.

Η κύρια διαφορά ανάμεσα σε μια οικονομία βασισμένη στους πόρους και σ’ ένα νομισματικό σύστημα, είναι πως η οικονομία βασισμένη στους πόρους βασίζεται στους ανθρώπους και λειτουργεί για την ευημερία τους ενώ το νομισματικό σύστημα έχει γίνει τόσο διεστραμμένο που δεν λειτουργεί για την κοινωνία, αλλά μόνο για τους κυρίαρχους αυτής. Τα παράγωγα του αφορούν το πόσα χρήματα μπορείς να βγάλεις. Αν υπάρχει ένα πρόβλημα στην κοινωνία του οποίου η λύση δεν είναι επικερδής τότε..το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί.

Ενέργεια
Σήμερα δεν χρειάζεται να καίμε ορυκτά καύσιμα, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε οτιδήποτε που θα μόλυνε το περιβάλλον. Υπάρχουν πολλές άλλες πηγές ενέργειας διαθέσιμες. Εναλλακτικές ενεργειακές λύσεις που προωθεί το κατεστημένο όπως το υδρογόνο, η βιομάζα και μέχρι και η πυρηνική, είναι άκρως ανεπαρκείς, επικίνδυνες και υπάρχουν μόνο για να συνεχίσουν την κερδοσκοπική δομή που δημιούργησε η βιομηχανία. Όταν κοιτάξουμε πέρα απο τη προπαγάνδα και τις εγωιστικές λύσεις που θέτουν οι ενεργειακές εταιρίες, θα ανακαλύψουμε ατελείωτες πηγές καθαρής, άφθονης και ανανεώσιμης ενέργειας για παραγωγή ισχύος. Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι γνωστές στο κοινό. Άλλα οι πραγματικές δυνατότητες αυτών των μέσων παραμένουν ανεκδήλωτες. Η ηλιακή ενέργεια είναι τόσο άφθονη που μια ώρα φωτός το μεσημέρι περιέχει περισσότερη ενέργεια απ’ ότι ολόκληρος ο κόσμος καταναλώνει σε ένα χρόνο. Αν μπορούσαμε να συλλάβουμε το 1/100 αυτής της ενέργειας, ο κόσμος δεν θα χρειαζόταν να χρησιμοποιήσει πετρέλαιο, αέριο ή ο,τιδήποτε άλλο ποτέ ξανά.

Το ερώτημα δεν είναι η διαθεσιμότητα, άλλα η τεχνολογία να την συλλέξουμε. Και υπάρχουν πολλά εξελιγμένα μέσα σήμερα για να εκπληρώσουν αυτό τον σκοπό. Όμως παρεμποδίζονται απο την ανάγκη ανταγωνισμού για το μερίδιο της αγοράς απο την κατεστημένη δομή της ενέργειας. Μετά υπάρχει η αιολική ενέργεια. Η αιολική ενέργεια έχει απο καιρό χαρακτηριστεί ως αδύναμη. Και λόγο του ότι χρειάζεται συγκεκριμένη τοποθεσία, μή πρακτική. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Το Υπουργείο ενέργειας το 2007 παραδέχτηκε πως αν η αιολική ενέργεια χρησιμοποιούταν πλήρως σε μόνο 3 απο τις 50 πολιτείες θα μπορούσε να ηλεκτροδοτηθεί ολόκληρη η χώρα. Μετά υπάρχουν οι μάλλον άγνωστες πηγές παλιρροϊκής και κυματικής ενέργειας. Η παλιρροϊκή ενέργεια πηγάζει από τις παλιρροϊκές ανόδους των ωκεανών. Η εγκατάσταση τουρμπινών που αιχμαλωτίζουν αυτή την κίνηση παράγει ενέργεια. Στην Αγγλία, 42 τοποθεσίες έχουν χαρακτηριστεί ως διαθέσιμες . Προβλέποντας πως το 34% όλης της ενέργειας της Αγγλίας θα μπορούσε να προέρχεται απο την παλιρροϊκή ενέργεια. Η κυματική ενέργεια, που απορροφά ενέργεια απο τις επιφανειακές κινήσεις των ωκεανών υπολογίζεται να έχει παγκόσμια δυνατότητα για μέχρι 80.000 τερραβάτ το χρόνο. Αυτό σημαίνει πως το 50% της παγκόσμιας χρήσης ενέργειας θα μπορούσε να παράγεται απο αυτό το μέσο και μόνο. Τώρα, είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως η παλιρροϊκή, κυματική ηλιακή και αιολική ενέργεια, δεν προϋποθέτουν άλλες μορφές αρχικής ενέργειας για να υπάρξουν, σε αντίθεση με τον άνθρακα, το πετρέλαιο, το αέριο την βιομάζα το υδρογόνο και όλες τις άλλες. Ο συνδυασμός των τεσσάρων αυτών πηγών και μόνο, αν τιθασευτούν αποδοτικά με την τεχνολογία, θα μπορούσαν να ηλεκτροδοτούν τον κόσμο για πάντα. Όπως λέγεται, συμβαίνει να υπάρχει μια άλλη μορφή καθαρής, ανανεώσιμης ενέργειας που ξεπερνά τις άλλες. Η Γεωθερμική Ενέργεια. Η γεωθερμική ενέργεια αξιοποιεί την λεγόμενη “θερμότητα εξόρυξης”. Η οποία, με μια απλή διαδικασία που χρησιμοποιεί νερό, μπορεί να παράγει τεράστια ποσά καθαρής ενέργειας. Το 2006, μια αναφορά του ΜΙΤ για την γεωθερμική ενέργεια ανακάλυψε πως 13.000 ζέττα τζάουλ (ZJ) ενέργειας είναι διαθέσιμα στην γη με την πιθανότητα 2.000 ZJ να είναι εύκολα προσβάσιμα με εξελιγμένη τεχνολογία. Η συνολική κατανάλωση ενέργειας όλων των χωρών στο πλανήτη είναι σχεδόν μισό ζέττα τζάουλ το χρόνο. Αυτό σημαίνει πως περίπου 4.000 χρόνια πλανητικής ενέργειας θα μπορούσαν να παραχθούν απο αυτό το μέσο και μόνο. Και όταν καταλάβουμε πως η θερμική παραγωγή της γης ανανεώνεται συνεχώς, αυτή η ενέργεια είναι πραγματικά απεριόριστη. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πάντα. Αυτές οι ενεργειακές πηγές είναι μόνο μερικές απο τις διαθέσιμες καθαρές, ανανεώσιμες πηγές. Και όσο περνάει ο καιρός θα ανακαλύπτουμε περισσότερες. Η μεγάλη συνειδητοποίηση είναι πως έχουμε απόλυτη ενεργειακή αφθονία χωρίς την ανάγκη για μόλυνση, παραδοσιακής συντήρησης, ή ουσιαστικά, τιμής.

Και τί γίνεται με τις μεταφορές; Τα επικρατέστερα μέσα μεταφοράς στις κοινωνίες μας, είναι τα αυτοκίνητα και τα αεροσκάφη. Τα οποία χρειάζονται ορυκτά καύσιμα για να λειτουργήσουν. Στην περίπτωση των αυτοκινήτων, η τεχνολογία για τις μπαταρίες που χρειάζεται ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για να πάει με πάνω απο 160 χλμ/ω για περισσότερα απο 300 χιλιόμετρα με μία φόρτιση, υπάρχει. Και υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, οι πατέντες για τις μπαταρίες ελέγχονται απο τη πετρελαϊκή βιομηχανία κάτι που περιορίζει την δυνατότητα τους να διατηρήσουν το μερίδιο τους στην αγορά σε συνδυασμό με τις πολιτικές πιέσεις απο την βιομηχανία ενέργειας η πρόσβαση και η προσφορά σε αυτή την τεχνολογία είναι περιορισμένη. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος, πέρα από τα διεφθαρμένα κερδοσκοπικά συμφέροντα, για να μην μπορεί κάθε όχημα στον κόσμο να είναι ηλεκτρικό και ουσιαστικά καθαρό, με μηδέν ανάγκη για βενζίνη. Και όσον αφορά τα αεροπλάνα, είναι καιρός να καταλάβουμε πως αυτό το μέσο μετακίνησης είναι ανεπαρκές, δυσκίνητο, αργό και προκαλεί πολύ μεγάλη μόλυνση. Αυτό είναι ένα τρένο μαγνητικής άνωσης. Χρησιμοποιεί μαγνήτες για ώθηση. Ολοκληρωτικά αιωρείται πάνω σε ένα μαγνητικό πεδίο και απαιτεί λιγότερο απο το 2% της ενέργειας μιας αεροπορικής πτήσης. Το τρένο δεν έχει τροχούς, άρα τίποτα δεν φθείρεται. Η τωρινή μέγιστη ταχύτητα διαφόρων εκδόσεων αυτής της τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στην Ιαπωνία, είναι 581 χιλιόμετρα την ώρα. Όμως, αυτή η έκδοση της τεχνολογίας είναι αρκετά ξεπερασμένη. Μια οργάνωση με το όνομα Ε.Τ.3  έχει καθιερώσει ένα μαγνητικό τρένο διπλής βάσης που μπορεί να ταξιδέψει με μέχρι 6.400 χλμ/ώρα σ’ έναν ακίνητο, χωρίς τριβές αγωγό που μπορεί να είναι επίγειος ή υποθαλάσσιος. Φανταστείτε να πηγαίνετε απο το Λος Άντζελες στη Nεα Υόρκη για το μεσημεριανό σας ή απο την Ουάσιγκτον στο Πεκίνο σε 2 ώρες. Αυτό είναι το μέλλον των εσωτερικών και υπερατλαντικών μετακινήσεων. Γρήγορες, καθαρές, με μόνο ένα μικρό τμήμα της ενέργειας που χρησιμοποιούμε σήμερα για τα ίδια μέσα. Ουσιαστικά, με την χρήση μαγνητικών τρένων, εξελιγμένων μπαταριών και γεωθερμικής ενέργειας δεν θα υπάρχει λόγος να κάψουμε ορυκτά καύσιμα ποτέ ξανά. Και θα μπορούσαμε να το κάνουμε τώρα, αν δεν μας τραβούσε πίσω η παραλυτική κερδοσκοπική δομή.

Εργασία

Σήμερα η Αμερική βαδίζει προς τον φασισμό, Έχει μια προδιάθεση από την επικρατούσα φιλοσοφία και θρησκεία, να υποστηρίζει την φασιστική άποψη. Η Αμερικανική βιομηχανία είναι ουσιαστικά ένας φασιστικός θεσμός. Αν δεν το καταλαβαίνετε, την στιγμή που πατάτε το ξυπνητήρι ξυπνάτε σε μια δικτατορία. Μας περνάνε ιδέες για τον σεβασμό στην εργασία. Και πραγματικά το αντιμετωπίζω ως μισθοδοτούμενη σκλαβιά. Σας έφτασαν να πιστεύετε πως πρέπει να κερδίζετε τα προς το ζην με τον ιδρώτα του προσώπου σας. Αυτό κρατάει τους ανθρώπους, αν τους ελευθερώσεις απο ειλωτικές, επαναληπτικές δουλειές που τους κάνουν ανίδεους, νομίζουν πως τους κλέβεις. Στην κοινωνία μιας οικονομίας βασισμένη στους πόρους, οι μηχανές ελευθερώνουν τους ανθρώπους. Βλέπετε, φαίνεται αδιανόητο γιατί δεν έχουμε δει ποτέ αυτό το είδος κόσμου.

Αυτοματισμός
Αν κοιτάξουμε την ιστορία, θα δούμε μια ξεκάθαρη δομή μηχανικού αυτοματισμού να αντικαθιστά το εργατικό δυναμικό. Απο την εξαφάνιση του χειριστή ανελκυστήρα, μέχρι την πλήρη αυτοματοποίηση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το γεγονός είναι, όσο η τεχνολογία προοδεύει, η ανάγκη για εργατικό δυναμικό συνεχώς θα μειώνεται. Έτσι δημιουργείται ένα σοβαρό ασυμβίβαστο, κάτι που αποδεικνύει την απάτη του, νομισματικά βασισμένου, εργατικού συστήματος. Καθώς η ανθρώπινη εργασία είναι σε άμεσο ανταγωνισμό με την τεχνολογική ανάπτυξη. Έτσι, δεδομένης της προτεραιότητας στο κέρδος, απο την βιομηχανία, οι άνθρωποι με τον καιρό συνεχώς θα απολύονται και θα αντικαθιστούνται απο τις μηχανές. Όταν η βιομηχανία παίρνει μια μηχανή αντί να μειώσει το ωράριο, απολύουν. Χάνετε τις δουλειές σας, και έτσι έχετε ένα δίκαιο να φοβάστε τις μηχανές. Σε μια υψηλής τεχνολογίας, βασισμένη στους πόρους, οικονομία, θα ήταν συντηρητικό να πούμε πως το 90% όλων των σημερινών απασχολήσεων θα αντικατασταθούν απο τις μηχανές. Ελευθερώνοντας τους ανθρώπους να ζήσουν την ζωή τους χωρίς υποτέλεια. Καθώς αυτός είναι ο σκοπός της τεχνολογίας. Και με τον καιρό, με τη νανοτεχνολογία και άλλες εξελιγμένες μορφές επιστήμης δεν είναι τραβηγμένο να πούμε πως μέχρι δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις θα γίνονται επίσης απο μηχανές. Και σύμφωνα με αποδείξεις, με πολύ υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας απ΄ότι καταφέρνουν οι άνθρωποι σήμερα.

Ο δρόμος είναι ξεκάθαρος, αλλά η νομισματικά βασισμένη δομή που απαιτεί εργασία για εισόδημα μπλοκάρει την πρόοδο. Καθώς οι άνθρωποι χρειάζεται να δουλέψουν για να επιβιώσουν. Το σημαντικό είναι ν’ απαλλαγούμε απ’ αυτό το σύστημα αλλιώς δεν θα είμαστε ποτέ ελεύθεροι και η τεχνολογία θα είναι μονίμως παράλυτη. Έχουμε μηχανές που καθαρίζουν τους υπονόμους και απαλλάσσουν τους ανθρώπους απο το να το κάνουν. Γι αυτό σκεφτείτε τις μηχανές ως προέκταση των ανθρωπίνων επιδόσεων. Επιπλέον, πολλές σημερινές απασχολήσεις απλά δεν θα έχουν βάση να υπάρχουν σε μια οικονομία βασισμένη στους πόρους. Όπως κάθε τι που σχετίζεται με την διαχείριση χρημάτων, την διαφήμιση και μέχρι το ίδιο το νομικό σύστημα. Καθώς χωρίς χρήματα, μια μεγάλη πλειοψηφία των εγκλημάτων που διαπράττονται σήμερα, δε θα γινόταν ποτέ. Σχεδόν όλες οι μορφές εγκλήματος είναι συνέπειες του νομισματικού συστήματος είτε άμεσα είτε απο την νεύρωση, που προκαλείται απο την οικονομική κατάπτωση. Συνεπώς, οι ίδιοι οι νόμοι τελικά θα εξαφανιστούν. Αντί να βάλουμε μια ταμπέλα “Προσοχή! Ολισθηρό Οδόστρωμα” να βάλουμε ένα υλικό στο δρόμο να μην γλιστράει. Και όταν κάποιος μπαίνει στο αυτοκίνητο μεθυσμένος και το αυτοκίνητο ταλαντεύεται, να υπάρχει ένα μικρό εκκρεμές που θα ταλαντεύεται μπρός πίσω και θα επαναφέρει το αυτοκίνητο. Όχι νόμος, Λύση. Να βάλουμε σόναρ και ραντάρ στα οχήματα ώστε να μη συγκρούονται. Οι ανθρώπινοι νόμοι είναι προσπάθειες να χειριστούν προβλήματα και χωρίς να γνωρίζουν πως να τα λύσουν, δημιουργούν ένα νόμο. Στις ΗΠΑ, την πιο ιδιωτικοποιημένη, καπιταλιστική χώρα του κόσμου, δεν προκαλεί έκπληξη πως έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό φυλακισμένων στον κόσμο, και αυξάνεται κάθε χρόνο. Στατιστικά, οι πιο πολλοί από αυτούς είναι αμόρφωτοι και προέρχονται απο φτωχές, στερημένες κοινωνίες. Και αντίθετα απο την προπαγάνδα, είναι αυτές οι περιβαλλοντολογικές συνθήκες που τους ωθούν στο έγκλημα και την βίαιη συμπεριφορά. Όμως η κοινωνία κάνει τα στραβά μάτια σε αυτό το θέμα. Το νομικό και σωφρονιστικό σύστημα είναι απλά ένα ακόμη παράδειγμα του πως η κοινωνία μας αποφεύγει να εξετάσει τα βαθύτερα αίτια της συμπεριφοράς. Δισεκατομμύρια ξοδεύονται κάθε χρόνο σε φυλακές και αστυνομία, ενώ μόνο ένα μικρό τμήμα πηγαίνει σε προγράμματα κατά της φτώχειας. που είναι η πιο βασική μεταβλητή υπεύθυνη για την εγκληματικότητα. Και όσο έχουμε ένα οικονομικό σύστημα που προτιμά και ουσιαστικά δημιουργεί έλλειψη και στέρηση, η εγκληματικότητα ποτέ δε πρόκειται να εξαφανιστεί.

Κίνητρο
Αν οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα αναγκαία αγαθά χωρίς υποτέλεια, χρέος, ανταλλαγές, εμπόριο, θα συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά. Τα θέλετε όλα αυτά διαθέσιμα χωρίς ταμπελάκι τιμής. Αλλά πρέπει να υπάρχει τιμή. Τί θα δώσει κίνητρο στους ανθρώπους; Αν ο άνθρωπος έχει όλα όσα χρειάζεται θα κάθεται και θα λιάζεται. Αυτό είναι ένας μύθος που διαιωνίζουν. Οι άνθρωποι στη κουλτούρα μας εκπαιδεύονται να πιστεύουν πως το νομισματικό σύστημα δημιουργεί κίνητρο. Αν έχουν πρόσβαση στα πάντα, γιατί να θέλουν να κάνουν οτιδήποτε; Θα έχαναν το κίνητρο τους. Αυτό μαθαίνετε να υποστηρίζετε σε ένα νομισματικό σύστημα. Όταν βγάλουμε το χρήμα απο το σενάριο, θα υπάρχουν διαφορετικά κίνητρα, πολύ διαφορετικά κίνητρα. Όταν οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα της ζωής τα κίνητρα αλλάζουν. Τί λέτε για το φεγγάρι και τα άστρα; Νέα κίνητρα προκύπτουν. Αν ζωγραφίσετε έναν πίνακα που σας αρέσει θα σας δώσει χαρά να τον δωρίσετε σε άλλους, όχι να τον πουλήσετε.

Εκπαίδευση
Πιστεύω πως η περισσότερη εκπαίδευση που έχω δει σήμερα ουσιαστικά παράγει ένα άτομο για να δουλέψει. Είναι πολύ ειδικευμένη. Δεν είναι γενική. Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πολλά για πολλά διαφορετικά θέματα. Δε νομίζω πως θα μπορούσες να στείλεις κάποιον να πολεμήσει αν γνώριζε αρκετά για πολλά διαφορετικά θέματα. Πιστεύω πως η εκπαίδευση είναι κυρίως “παπαγαλία” και δεν μαθαίνουν πως να λύνουν προβλήματα δεν τους δίνουν τα εφόδια, συναισθηματικά ή άλλου πεδίου για το πώς να έχουν κριτική σκέψη. Σε μια κοινωνία βασισμένη στους πόρους η εκπαίδευση θα είναι πολύ διαφορετική Το κύριο ενδιαφέρον της κοινωνίας μας είναι η πνευματική ανάπτυξη και η κινητοποίηση κάθε ατόμου για το καλύτερο δυνατό .Γιατί η φιλοσοφία μας είναι όσο πιο έξυπνοι οι άνθρωποι, τόσο πιο πλούσιος ο κόσμος. Γιατί όλοι θα συνεισφέρουν. Όσο πιο έξυπνα είναι τα παιδιά σας τόσο καλύτερη θα είναι η ζωή μου. Γιατί θα συνεισφέρουν πιο εποικοδομητικά στο περιβάλλον και στην ζωή μου. Καθώς όλα όσα θα σχεδιάζονται σε μια κοινωνία βασισμένη στου πόρους θα εφαρμόζονται στην κοινωνία. Τίποτα δεν θα τα εμποδίζει.

Πολιτισμός

Πατριωτισμός, όπλα, στρατοί, στρατιώτες, όλα αυτά είναι σημάδια πως δεν έχουμε εκπολιτιστεί ακόμα. Τα παιδιά θα ρωτούν τους γονείς τους “δεν βλέπατε την ανάγκη για μηχανές; Μπαμπά, δε καταλαβαίνατε πως οι πόλεμοι ήταν αναπόφευκτοι όταν δημιουργείς έλλειψη; Δεν ήταν εμφανές; Φυσικά το παιδί θα καταλάβει πως ήσασταν στενόμυαλοι μεγαλωμένοι για να υπηρετείτε τους κατεστημένους θεσμούς. Είμαστε μια τόσο απαίσια, άρρωστη κοινωνία που δεν θα μας αναφέρουν καν τα βιβλία της ιστορίας. Απλά θα πουν πως μεγάλα έθνη έπαιρναν την γη μικρότερων εθνών με τη χρήση δύναμης και βίας, η ιστορία θα αποδίδεται ως μια διεφθαρμένη συμπεριφορά μέχρι την απαρχή του πολιτισμένου κόσμου. Τότε όλα τα έθνη θα συνεργάζονται… Παγκόσμια σύμπνοια, να συνεργάζονται για το κοινό καλό των ανθρώπων και χωρίς κανείς να είναι υπόδουλος σε κανέναν. Χωρίς κοινωνικά στρώματα ή τεχνολογικό ελιτισμό ή κανένα άλλο είδος ελιτισμού, θα έχουν εξαλειφθεί απο προσώπου γης. Η “πολιτεία” δε θα κάνει τίποτα, καθώς δεν υπάρχει “πολιτεία”. Το σύστημα που υποστηρίζω, μια παγκόσμια οικονομία βασισμένη στους πόρους δεν είναι τέλειο. Απλά είναι πολύ καλύτερο απο αυτό που έχουμε. Δεν θα επιτύχουμε ποτέ την τελειότητα

 

ΠΗΓΗ: eagainst