Share |

Le Monde: " Η οικονομία της Ελλάδας ...χειρότερη και του Ιράκ"

Διόλου κολακευτικά για τη χώρα μας είναι για μια ακόμα φορά τα σχόλια του ξένου Τύπου και συγκεκριμένα της γαλλικής εφημερίδας "Le Monde".

Ως "ηράκλειος άθλος" χαρακτηρίζεται σε άρθρο της εφημερίδας Λε Μοντ ο στόχος για την Αθήνα, να επαναφέρει το δημόσιο χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ έως το 2035. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει κάθε χρόνο να αποδεσμεύει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 6% του ΑΕΠ.

Κάτι τέτοιο φαίνεται αδύνατο για την Ελλάδα, συμπεραίνει η αρθρογράφος Μαρί ντε Βερζές βασιζόμενη σε εκτιμήσεις οικονομολόγων, σύμφωνα με τους οποίους "η μόνη γνωστή περίπτωση χώρας του ΟΟΣΑ με τέτοια πλεονάσματα είναι η Νορβηγία χάρη στα εισοδήματα από τις πετρελαϊκές δραστηριότητες".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, "η λιτότητα στην οποία έχει υποβληθεί η Αθήνα, ύστερα από τις συστάσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, έχει αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη. Οι περικοπές των μισθών και η αύξηση των φόρων επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στη χώρα. Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση πλέον να υπολογίζει ούτε στην προοπτική της υποτίμησης, ούτως ώστε να δώσει έναυσμα στις εξαγωγές της. Το ΑΕΠ έχει περιοριστεί στο 4,5% το 2010 και αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω στο 3% το 2011, ενώ το ποσοστό ανεργίας έχει εκτοξευθεί στο 15%.

Επιπλέον, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες σε ό,τι αφορά στη συγκέντρωση φόρων". Κατά συνέπεια, ναι μεν, το έλλειμμα περιορίζεται, το χρέος ωστόσο αυξάνεται, αγγίζοντας το 150% του ΑΕΠ, επίπεδο-ρεκόρ στους κόλπους της ευρωζώνης. "Η Ελλάδα", συνεχίζει η συντάκτρια, "υπολογίζει να επιστρέψει στις αγορές από το 2012". Ωστόσο, το χρέος της συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε επιτόκια απαγορευτικού επιπέδου.

Σύμφωνα με τον Ζαν Φρανσουά Ρομπέν, αναλυτή της Natixis, "στην αγορά CDS, η Ελλάδα θεωρείται πιο επικίνδυνη και από το Ιράκ! Αξιολόγηση που είναι παράλογη, ωστόσο οι επενδυτές είτε υπερβάλλουν είτε όχι, εφ' όσον τα επιτόκια παραμείνουν στις σημερινές τους τιμές, η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη".

Απομένει να δούμε, κατά πόσο η Ελλάδα, το ΔΝΤ και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά όργανα θα καταφέρουν να απομακρύνουν το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης και να αποδείξουν ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο μελανή όσο φαίνεται, σχολιάζει η συντάκτρια.

Η κυβέρνηση προχωρά σε μεταρρυθμίσεις με εντυπωσιακό ρυθμό, κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες εντός ενός έτους, ενώ για να αυξήσει τα έσοδά της, η Αθήνα αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ. Ο στόχος της Ελλάδας είναι εξαιρετικά φιλόδοξος. Ωστόσο, εάν τον πετύχει --κάτι για το οποίο αμφιβάλλουν ορισμένοι αναλυτές-- η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αποφύγει την επιβολή νέων φορολογικών αυξήσεων, που με τη σειρά τους θα αποδυνάμωναν επιπλέον την ανάπτυξη.

Κατά συνέπεια, "είναι επείγουσα ανάγκη για όλους, η Ελλάδα να τα καταφέρει", υπογραμμίζεται στο άρθρο. Διότι σε περίπτωση που η χώρα παραδεχόταν ότι αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος της, αυτό θα αποτελούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Το διακύβευμα αυτό, θα απασχολήσει μεταξύ άλλων τους ηγέτες των "27" κατά τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, καταλήγει η συντάκτρια.

 

ΠΗΓΗ: NEW POST

 

(σκίτσο Δον ΨΥΧΩΤΗΣ: "Modern Times")