Share |

Spiegel: Η Ελλάδα ζήτησε έκθεση εξόδου από το ευρώ

Μετά την επιμονή του δημοσιογράφου του Der Spiegel  για το επίμαχο δημοσίευμά του περί εξόδου της Ελλάδας απο το ευρώ, το οποίο ενισχύεται από τη μυστικότητα της συνάντησης Παπακωνσταντίνου την Παρασκευή το βράδυ στο Λουξεμβούργο, πιστεύω ότι θα πρέπει να πάρουμε υπόψη μας πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ εφόσον οι ιθύνοντες της Ευρωπαικής Ένωσης ήδη προωθούν ένα τέτοιο σενάριο ως εναλλακτικό σχέδιο (ή και ως κύριο σχέδιο).

      Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες μέχρι και το τέλος Ιουνίου καθώς

         α) Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι "στο τραπέζι" (ίσως και πολύ σύντομα). Εάν η τρόικα πειστεί ότι το εξαιρετικά σκληρό για τα λαικά στρώματα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμαμπορεί να "σταθεί" με σοβαρές πιθανότητες εφαρμογής, θα καταθέσει θετική έκθεση για την Ελλάδα και θα προχωρήσουν τα μέτρα της Ευρωπαικής Ένωσης και του ΔΝΤ για επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, τυχόν πρόσθετη χρηματοδότηση το 2012 κλπ. Εάν δεν πειστούν γι' αυτά, το πιθανότερο είναι ότι οι ευρωπαικές ελίτ, ίσως, αποφασίσουν   να μας "πετάξουν έξω" από το ευρώ (μάλλον με τη μορφή της "οικειοθελούς" απόφασης της κυβέρνησης) καθώς τα χρήματα που τους ζητούμε να δώσουν  στην Ελλάδα για να μας "σώσουν" από την (ήδη συντελεσμένη) χρεοκοπία, δεν θα πείθονται ότι θα τα πάρουν πίσω έστω και σε βάθος χρόνου. Το σενάριο αυτό ενισχύεται και από τις επίμονες φήμες ότι το Νομισματοκοπείο "κόβει" δραχμές (μάλιστα μιλούν για χαρτονομίσματα των χιλίων, των πέντε χιλιάδων και των δέκα χιλιάδων δραχμών) εδώ και εβδομάδες και υπάρχουν ανώνυμες  μαρτυρίες συγγενών εργαζομένων στο Νομισματοκοπείο που έχουν δημοσιευθεί σε μπλογκς. Κανείς,βέβαια, δεν είναι σε θέση να μιλήσει για την αξιοπιστία αυτών των πληροφοριών...
    
    β) Παράλληλα, οι εσωτερικές εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες. Οι βουλευτές του Πα.Σο.Κ., ακόμα και "με το πιστόλι στον κρόταφο", είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα υπερψηφίσουν (όλοι και όλες) τα νέα σκληρά μέτρα τριετίας που θα τους φέρουν οι Παπακωνσταντίνου και Παπανδρέου καθώς μετά δεν θα μπορούν να βγουν ούτε για ... καφέ στις εκλογικές τους περιφέρειες. Συνεπώς, η κατάρρευση της κυβέρνησης και, άρα, οι πρόωρες εκλογές είναι ένα αρκετά πιθανό ενδεχόμενο.
        Ας ευχηθούμε να μην έρθουν τα χειρότερα... Παρακάτω, δείτε το δημοσίευμα με δικές μου υπογραμμίσεις.

                                      Σπύρος Aπέργης
     

Spiegel: Η Ελλάδα ζήτησε έκθεση εξόδου από το ευρώ

    Επιμένει στα όσα έγραψε στο άρθρο του ο Γερμανός δημοσιογράφος του Spiegel Κρίστιαν Ράιερμαν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τη Γερμανία να εκτιμήσει το σενάριο ενδεχόμενης αποχώρησης της χώρας μας από το ευρώ. Σωρεία αντιδράσεων σε κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες της Ευρώπης προκάλεσε το δημοσίευμα.

 

 
 

Μίκα Κοντορούση Δημοσιεύτηκε: Μάϊος 08 2011 12:15 Ενημερώθηκε: Μάϊος 08 2011 13:36

 

    Ο Κρίστιαν Ράιερμαν , ο Γερμανός δημοσιογράφος του περιοδικού "Der Spiegel" που υπέγραψε το ρεπορτάζ, στο οποίο αναφέρεται στην έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, μιλώντας στην εφημερίδα "Το Πρώτο Θέμα" δηλώνει κατηγορηματικά ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που απευθύνθηκε στις γερμανικές και ευρωπαϊκές αρχές, ζητώντας τις εκτιμήσεις τους σχετικά με ενδεχόμενη έξοδό μας από το κοινό νόμισμα.

     Σχολιάζοντας την συνάντηση στο Λουξεμβούργο, ο κ. Ράιερμαν αναφέρει: "Ήταν μία συνάντηση συναγερμού που επιβεβαιώθηκε από πηγές των Βρυξελλών και ανεπίσημα από το γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αυτή η μυστική συνάντηση έλαβε χώρα το Chateau de Vianden στο Λουξεμβούργο".

    Σύμφωνα με το Γερμανό δημοσιογράφο, ο λόγος ήταν το σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. "Υπάρχει ένα έγγραφο από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που συνετάχθη για τον υπουργό Σόιμπλε, το οποίο αναφέρεται στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό το χαρτί το ζήτησε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση και ετοιμάστηκε για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. Γνωρίζω πως ο κ. Σόιμπλε το έχει ήδη στο χαρτοφύλακά του", δηλώνει.

    Ο κ. Ράιερμαν λέει ότι ήταν αναμενόμενο η ελληνική κυβέρνηση να αρνηθεί το δημοσίευμα."Δεν είναι δυνατό η ελληνική κυβέρνηση να πει ότι θέλει να φύγει από το ευρώ, αλλά το σκέφτονται και το επεξεργάζονται. Καταγράφηκαν οι επιπτώσεις από την πιθανότητα εξόδου και ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε κατέχει ένα non paper εξηγώντας για ποιον λόγο η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν επικίνδυνη, τόσο για όλη την Ευρωζώνη, όσο και ειδικά για την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Γερμανία", αναφέρει.

     Παρ’ όλο  που το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού διαψεύστηκε από τα πιο  επίσημα χείλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Ράιερμαν υποστηρίζει πλήρως την ορθότητα του ρεπορτάζ του και υπογραμμίζει πως περαιτέρω αναβολή της αναδιάρθρωσης μόνο προβλήματα θα επιφέρει στην ελληνική οικονομία, η τραγική εικόνα της οποίας, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου και η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαδραματίσει ένα αποφασιστικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης, αποτελούν σύμφωνα και με το τελευταίο άρθρο του κ. Ράιερμαν τις βασικές αιτίες που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

     Ο Γερμανός δημοσιογράφος θεωρεί αναγκαία και σωστά τα μέτρα που εφαρμόζει η χώρα μας και εμφανίζεται εξαιρετικά αισιόδοξος για το άμεσο μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

"Οι μεταρρυθμίσεις που κάνατε, μπορεί να καθυστέρησαν πολύ να εφαρμοστούν, αλλά θα κάνουν την Ελλάδα ένα καλύτερο μέρος για επενδύσεις και θα τονωθεί η επιχειρηματικότητα. Θα γίνετε μια περισσότερο ανταγωνιστική χώρα και αυτό θα επιφέρει μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Όπως βλέπεις λοιπόν, δεν είμαι αισιόδοξος, είμαι αρκετά αισιόδοξος".

 

Πηγή: http://news247.gr/oikonomia/oikonomika/synenteyksh_-_kolafos_germanoy_dhmosiografoy_sto_prwto_thema.855843.html