Share |

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ: Μοιράζουμε ξανά ντοματιές με άρωμα ντομάτας.

Η Συναδελφική Κομπανία είναι μία μικρή ομάδα φτωχοποιημένων ανθρώπων, επειδή οι διαδοχικές κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας φρόντιζαν να διασώζουν τράπεζες και εξαθλιώνουν ανθρώπους. Δεν ήμασταν πάντα φτωχοί και δεν θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε έτσι, αδρανώντας και βλέποντας να προστίθεται στις τάξεις μας η πλειοψηφία των συμπολιτών. 

Γύρω από τη μικρή ομάδα υπάρχουν περισσότεροι που συνεισφέρουν στις προσπάθειες, χωρίς να επιδιώκουν ανταλλάγματα και προβολή.  

Η Συναδελφική Κομπανία, από την εμφάνιση της, είναι μία οργάνωση της πράξης. Από την εμφάνιση της το 2014, στηρίζει την τοπική παραγωγή και αναπτύσσει δραστηριότητες, βασισμένες στην παλιά εκκλησιαστική λογική της Κοινωνίας του Δώρου.  Στα διαχρονικά ελληνικά το δάνειο σήμαινε «δώρο» και το χρέος προέρχεται από τη «χρεία», την ανάγκη. Δεν διανέμουμε αγαθά με βάση την αξία, την τιμή τους και τους «νόμους της αγοράς». Μοιράσαμε και μοιραζόμαστε τους καρπούς του μόχθου μας με βάση το τι έχει ο καθένας ανάγκη και το τι θέλει και μπορεί να προσφέρει. Αδιαφορούμε για τη «δυσαναλογία» στην κατανομή.  Νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον. Κι αυτό το τηρούμε από την πρώτη εμφάνιση μας.  

 

Για τρίτη συνεχή χρονιά, μοιράζει δωρεάν σπόρους, φυτά, καρπούς από παλιές τοπικές ποικιλίες με σκοπό τη διάδοση και διάσωση τους.  Η μόνη υποχρέωση του παραλήπτη είναι η επιστροφή σπόρων, για να ανανεώσουν τους σπόρους, που μας διέθεσε  η τράπεζα σπόρων της οργάνωσης του Αιγίλοπα.

Για φετινό ξεκίνημα, έχουμε φυτά ντόπιας ποικιλίας ντομάτας και αργότερα, θα ακολουθήσουν και άλλες διανομές φυτών από ντόπιες ποικιλίες.

Επίσης, επανερχόμαστε στη λογική του κινήματος «χωρίς μεσάζοντες»: Από τον παραγωγό στον καταναλωτή, χωρίς κέρδη σε ενδιάμεσους. (Οι δράσεις χωρίς μεσάζοντες σταμάτησαν το 2013, γιατί είχαν απαγορευθεί με νόμο. Κανείς όμως δεν μας εμποδίζει να προβάλουμε φτωχούς παραγωγούς, κάτι που είχαμε κάμει με εκθέσεις προϊόντων οικοτεχνίας, χειροτεχνίας και τέχνης στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης και στο Επιμελητήριο (2014-2016).

Υπάρχει, λοιπόν, διαθέσιμο θυμαρίσιο μέλι Κεφαλονιάς στην ποιότητα και στις τιμές, που θυμούνται όσοι είχαν λάβει μέρος σε αυτές τις δράσεις πριν 7 χρόνια.

Επίσης, φτωχοί παραγωγοί διαθέτουν  μέλι από έλατο (το μέλι με τα λιγότερα σάκχαρα) και  φυσικά απορρυπαντικά (από ελαιόλαδο).

Τέλος, βρίσκεται σε επιτυχημένη δοκιμαστική φάση η παραγωγή υπερτροφών, όπως το ταχίνι σε διάφορες παραλλαγές και ποιότητες, το φυστικοβούτυρο και η καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων. Αυτή τη στιγμή, διατίθεται μικρή ποσότητα φυτών κεφαλονίτικης λεβάντας και σάψιχου.  Η ζήτηση, που δεν θα ικανοποιηθεί άμεσα, θα μπει σε προτεραιότητα για τις επόμενες παραγωγές. . 

Από τη στήριξη και τη συμμετοχή του καθένα εξαρτάται η μετατροπή της οικοτεχνίας σε βιοτεχνία (και βλέπουμε για παραπέρα). Σύντομα, θα δώσουμε νομική μορφή στις σχέσεις μας, όχι για μας, που δεν την έχουμε ανάγκη, αλλά γιατί είναι αναγκαία στις συναλλαγές με τρίτους και το κράτος. Όσοι πιστοί προσέρχονται.   

 

Σε τούτους τους παράξενους καιρούς, οι μεγάλοι άρχοντες του κόσμου αποφασίζουν, αυταρχικά και δίχως διαφάνεια, με πρόσχημα οικονομικές, υγειονομικές και πολεμικού χαρακτήρα ανθρωπιστικές κρίσεις, για το πώς θα ζούμε, πώς και αν θα ερωτευόμαστε, αν θα κοινωνούμε μεταξύ μας και με την πίστη μας και τι θα τρώμε. Νιώθουμε ότι οι πάσης φύσεως εξουσίες και διανόηση μας έχουν εγκαταλείψει μέσα σε πνευματική σύγχυση, οδεύοντας προς μία τερατογένεση με την ολοκληρωτική καταστροφή του ήθους, των αξιών και της ανθρωπότητας, όπως την ξέραμε[i].   Χωρίς να εμπλακούμε σε φαύλες και πολλάκις ανούσιες συζητήσεις, για τις αιτίες και τους σκοπούς πρωτόγνωρων για την ανθρωπότητα αποφάσεων, εμείς, από γνώση ιστορίας και εμπειρία, θα πούμε ότι θα ζήσουν λεύτερα και θα έχουν ζωή όσοι οργανωθούν σε Κοινότητες / Εκκλησίες / Γειτονιές Συναδελφών, Αγάπης, παραγωγικής Αυτάρκειας και Αλληλοβοήθειας.

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Χωρίς παραγωγική, ηθική, πνευματική, κοινωνική και πολιτική ανασυγκρότηση της πατρίδας δεν υπάρχει δύναμη άμυνας απέναντι σε υπέρτερες δυνάμεις. 

Πολλές κοινότητες, παντού, δημιουργούν μια μεγάλη συνεργασία ανθρώπων, που μπορεί να οδηγήσει σε μια ισχυρή και ευδαίμονα Ελλάδα. Όπως παλιά, όπως εδώ και χιλιάδες χρόνια.  

«Ο ελληνισμός είναι μια οικογένεια από κοινότητες. Το έθνος μας ολάκερο πάλι με κοινότητες πρέπει να κυβερνηθεί, και μόνο με κοινότητες θα προκόψει».

Ίων Δραγούμης

 

Όποιος άλλος θέλει να προωθήσει προϊόντα, να παραγγείλει ή και να συμμετάσχει με όποιο τρόπο θέλει στις δραστηριότητες μας μπορεί να δηλώσει συμμετοχή.

Όσοι, επίσης, επιθυμούν να λαμβάνουν ενημερώσεις για τις δραστηριότητες και τα προϊόντα μας μπορούν να το δηλώσουν στο emailithacanet.gr@gmail.com.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

 

Δύσκολη, αλλά αναγκαία, παρατήρηση:

Ευρισκόμενοι στον τρίτο χρόνο δωρεάν διανομών, η ασήμαντη σε κόπο υποχρέωση της επιστροφής λίγων σπόρων ουδέποτε τηρήθηκε. (πλην ενός)! Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε απολέσει κάποιες ποικιλίες και να έχουμε αθετήσει την δική μας υποχρέωση προς την τοπική οργάνωση του Αιγίλοπα. Ό,τι έχουμε στα χέρια μας και ό,τι έχουμε μοιράσει οφείλεται σε αυτή την τράπεζα, η οποία έχει κι αυτή την ανάγκη της διαφύλαξης των σπόρων, μέσω της ανανέωσης. Όσοι έχουν συμμετάσχει στις προηγούμενες διανομές, παρακαλούμε να μη ξεχάσουν φέτος αυτή την υποχρέωση.

Εκτός Κεφαλονιάς και Ιθάκης, θα είναι δύσκολο να αποστείλουμε, αλλά όσοι ενδιαφερθούν για συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων μπορούν να το δηλώσουν και οι τρόποι θα βρεθούν.

---

Η σημερινή ανακοίνωση και δράση αφιερώνεται στη μνήμη κάποιων φίλων μας με μεγάλη συμμετοχή και προσφορά, οι οποίοι έφυγαν πρόωρα από τη ζωή, αφήνοντας πίσω τους δυσαναπλήρωτο κενό.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ την Αναστασία Αποστολοπούλου–Παπαδάτου, την Πέρσα Μαρκαντωνάτου, τη Δήμητρα Παπαδάτου(σύζυγο Μπάμπη Δεστούνη) και τον Φώτη Χαλιώτη.  

Η μνήμη τους θα υπάρχει όσο θα υπάρχει η Συναδελφική Κομπανία.  




[i]
Δεν το κρύβουν. Δεν ντρέπονται να μας πουν με περισσή σαφήνεια, τι περιμέενουν από τις πολιτικές που εφαρρμόζουν κατά της πανδημίας.Είναι ο κόσμος, όπως τον βλέπουν και τον επιθυμούν. Δεν είναι «συνομωσιολογία». Είναι αυτό που σου λένε. Το εξώφυλλο του Economist, αυθεντικού εκφραστή των οικονομικά ισχυρών του κόσμου στις μέρες της εφαρμογής των πολιτικών τους "κατά της πανδημίας".