Share |

Jacques Attali:"Η Ελλάδα δεν μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της"

(Το κείμενο ενός ανθρώπου του "τραπεζικού συστήματος" αφιερώνεται στη φράση του ΓΑΠ "οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες" και στη φράση του Σαμαρά "επαναδιαπραγμάτευση του μνημόνιου").

Την ανάγκη άμεσης βοήθειας στην Ελλάδα επισημαίνει ο Γάλλος καθηγητής Jacques Attali. Τονίζει ότι μια έξοδο της χώρας μας από το ευρώ θα τίναζε στον αέρα την ευρωζώνη. Προτείνει τρεις λύσεις για να σωθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

 

Στέφανος Νικήτας 

"Η ελληνική οικονομική κρίση δεν είναι ούτε Ελληνική ούτε οικονομική . Πρόκειται για μια πολιτική κρίση της  Ευρώπης στο σύνολό της. Η λύση του δεν είναι οικονομική. Είναι πολιτική. Δεν θα δοθεί από την  Αθήνα. Θα δοθεί στις Βρυξέλλες. Η πρόκληση τώρα βρίσκεται στα χέρια  της Γαλλίας και η Γερμανίας".

Αυτό υποστηρίζει σε αρθρογραφία του στην Express, ο Jacques Attali, καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Ecole Polytechnique και το Πανεπιστήμιο οικονομικών σπουδών στο Paris-Dauphine.

Ο Attali δεν "μάσα" τα λόγια του καθώς υποστηρίζει ότι "Η Ελλάδα ποτέ δεν θα μπορούσε να εξοφλήσει τα χρέη της"

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ δεν είναι η λύση καθώς μέσα σε λίγες μόνο μέρες θα τίναζε  στον αέρα το  ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα με αποτέλεσμα την αύξηση του δημοσίου χρέους άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Attali δεν είναι τυχαίος και μιλά μετά λόγου γνώσεως. Το 1980  ίδρυσε  του οργανισμό "Δράση κατά της πείνας" και  το 1984 το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUREKA (ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις νέες τεχνολογίες που εφηύρε, μεταξύ άλλων, το MP3).

Τι έφταιξε...

Τι πήγε όμως στραβά; Γιατί βρίσκεται η Ελλάδα σε αυτό το οικονομικό κραχ; αναρωτιέται ο Attali.

"Ας γυρίσουμε μια δεκαετία πριν τότε που επετράπη στην Ελλάδα να εισέλθει στην  Οικονομική και Νομισματική Ένωση με ψευδή στοιχεία. Το χρέος της  και τα βασικά οικονομικά μεγέθη της χώρας δεν ήταν ικανά να τη βάλουν στο Ευρώ" αναφέρει ο καθηγητής.

Η Ευρώπη όμως τι έκανε για να θωρακιστεί; "Θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει ένα Υπουργείο Οικονομικών της Ένωσης, το οποίο θα έλεγχε πιο αποτελεσματικά την οικονομική πολιτική της κάθε χώρας μέλους",  αναφέρει ο Attali

"Πάρτε αποφάσεις" προτρέπει τους ηγέτες. Στην Ευρώπη υπάρχει κρίση στον  τομέα της καινοτομίας και της ανάπτυξης. Η Ευρώπη θα μπορούσε να αναπτύξει ένα πρόγραμμα για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Για παράδειγμα  να  δρομολογήσει  τη δημιουργία σιδηροδρομικών δικτύων , τηλεπικοινωνιών , ηλεκτρικών αυτοκίνητων ή των γονιδιωμάτων.

Το ευρώ θα εξαφανιστεί

"Αν αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει τότε το ευρώ θα εξαφανιστεί με αποτέλεσμα την θα αύξηση της ανεργίας.

Πρέπει να αναγκάσουμε τους Έλληνες να δημιουργήσουν αποτελεσματικούς φορολογικούς θεσμούς  βοηθώντας  τους παράλληλα" αναφέρει ο Attali.

"Λύσεις υπάρχουν, είναι επείγον όμως τώρα να έχουμε το πολιτικό θάρρος για την υλοποίησή τους" υποστηρίζει ο αρθρογράφος δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

Πρώτον, προτείνει να δημιουργηθεί η θέση του Ευρωπαίου Υπουργού Οικονομικών.

Δεύτερον την έκδοση ευρωομολόγων 20ετιας τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τα προβλήματα  χρέους στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Τρίτον την αγορά ενός δανείου επενδύσεων για την Ευρώπη το οποίο θα δαπανηθεί για την ανάπτυξη. 

“Η Ευρώπη σήμερα είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Έχουμε τα οικονομικά μέσα είναι όμως αναγκαία  και μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική” καταλήγει ο αρθρογράφος.

ΠΗΓΗ: news247

 

ΣΗΜ."Ι": Ο κ.καθηγητής, γνώριμος από τη σχέση του με τον Μιτεράν και το τραπεζικό σύστημα, προτείνει λύσεις, που θα είχαν υιοθετηθεί, από ευφυέστερους ηγέτες. Για να σώσουν αυτό που διαχειρίζονται. Όμως οι πολιτικοί υπάλληλοι των τραπεζιτών είναι ανίκανοι να διαχειριστούν μπακάλικο.